GNU/Linux Dağıtımları Belgesi

0
Evreniz
Linux Dağıtımları Belgesi, GNU/Linux ile tanışmaya hazırlanan kullanıcıların cevap vermekte -ve hatta insanlardan cevap almakta da- zorlandıkları "Hangi Linux dağıtımı?" sorusuna anlamlı bir yanıt verebilmeleri için hazırlanmaya başlanmış, belli başlı dağıtımların özelliklerini anlatmayı ve bu yolla Linux ve dağıtımlar hakkında kullanıcıların kafasında anlamlı bir fikir oluşturmayı hedefleyen bir belge.
LKD'nin linux-başlangıç e-posta listesinde ardı ardına yaşanan bir kaç ilmeğin ardından Linux dağıtımlarının belli başlılarının, yer yer dağıtımı kullanan kişinin yorumları ile de beraber, yeni kullanıcıların fikir sahibi olabilmesi için anlatan derli toplu bir belgenin gerekliliği ortaya çıktı. Şu anda belge, "taslak" olarak kabul edilebilecek bir seviyeye ulaşmış durumda fakat henüz yeterince olgun değil. Belgenin makul bir sürede ve kalite ile olgunlaştırılabilmesi için destek verilmesi bekleniyor. Gelecek muhtemel yardımların "Şurası olmamış", "burayı düzelt" yerine, "şu paragrafı şununla değiştirelim", "şu paragraftaki cümleyi şu cümle ile değiştirelim", "şuraya şöyle bir paragraf ekleyelim", "şu dağıtımı da şu açıklama ile ekleyelim" şeklinde, bir nevi patch gönderir gibi olması ve belgenin maintaining yükünü üzerine almış kişiye e-posta ile gönderilmesi metodolojik çalışma ve kolaylık açısından tercih edilen yaklaşım.

Belgenin adresi: http://cekirdek.uludag.org.tr/~meren/belgeler/dagitim_belgesi/dagitim_belgesi.html

Belge düzenleyicisi A. Murat Eren'e, meren~uludag.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Bilgisayar Uzmanlığı kitabı çıktı...

anonim

Hepimizin bildiği gibi, üniversitelerin Bilgisayar muhendisliği bölümlerinden mezun olanlar, ihtiyacı karşılayamadığı için, branş dışı pek çok insan bilgisayar mühendislerine ait görevleri üstlenmeye başladılar. Bu arkadaşların bilgileri genellikle belli bir teknoloji uzerine kurulu ve bilgisayar mühendisliği bolumlerinde okutulan temel bilgilerden yoksun durumdalar.

Bilgisayar mühendisliği bölümlerinde okuyan arkadaşlar ise, öğrendikleri teorik bilgilerin çalışma hayatında nasıl kullanılacağı hatta kullanılıp kullanılmayacağı konusunuda yeterli bilgiye sahip değiller.

Aşık Olacağınız Paylaşım Şekli: shfs

pismikrop

shfs için böyle bir başlık koydum çünkü ben aşık oldum. Artık elimdeki tüm sunucuları güvenli bir şekilde klasörlerimin içine bağlayıp eş-zamanlı iş yapabilirim. Ve iptables'ta tek izinli port ile.

Uzaktaki sunucuda ortak çalışma için öncelikle nfs'i denedik. NFS yerel ağda bir harikaydı. Ama uzaktan erişimi oldukça yavaş ve güvensizdi. Daha güvenli bir paylaşım için shfs biçilmiş bir kaftan. portmap, rpc gibi ek hizmetler gerektirmeyen harika bir paylaşım ortamı.

shfs için sunucu tarafındaki malzemelerimizi sayıyorum: bir adet ssh sunucusu :) istemci tarafındaki malzemelerimiz ise güncel çekirdek sürümünüze ait kernel başlıkları, shfs utils, shfs-source, gcc, module-assistant

Şimdi Debian GNU/Linux ile (ki ben Ubuntu kullanıyorum :) kuruluma sıra geldi...

Debian GNU/Linux İçin Paket Yapımı

yuxel

Debian GNU/Linux'u en popüler dağıtımlardan birisi yapan şüphesiz ki paket yönetim sistemidir. Neredeyse tüm paketleri resmi depolardan (http://www.debian.org) veya gayri resmi yansılardan (http://www.apt-get.org) edinmek mümkün. Ancak bazen istediğiniz programı istediğiniz koşullarda paketlenmiş olarak bulamıyorsunuz. Bu durumda kendiniz kaynak koddan derlemek zorunda kalıyorsunuz. Daha sonraki kullanımlar veya arkadaşlarınızla paylaşmak için bu derleme işlemini bir paket olarak kenarda köşede bekletmek isteyebilirsiniz. Bu belgede, Debian paket yapımı hakkında bilgi bulacaksınız

Türkçe Lego Mindstorms Dökümanları

vst

Lego Mindstorms, isminden de anlaşılacağı gibi, zamanında belki de istisnasız hepimizin oynadığı LEGO firmasının oyuncak setinin Java programlama dili ile programlanabilir ve hareket kazandırılabilir bir versiyonudur.

Bilgisayar Bilimcisi Gibi Düşünmek

tekrei

Bilgisayar Bilimcisi Gibi Düşünmek: Python ile Öğrenme 2. baskının Türkçe çevirisini uzun bir zamandan sonra bitirdim.