GNU/Linux Dağıtımları Belgesi

0
Evreniz
Linux Dağıtımları Belgesi, GNU/Linux ile tanışmaya hazırlanan kullanıcıların cevap vermekte -ve hatta insanlardan cevap almakta da- zorlandıkları "Hangi Linux dağıtımı?" sorusuna anlamlı bir yanıt verebilmeleri için hazırlanmaya başlanmış, belli başlı dağıtımların özelliklerini anlatmayı ve bu yolla Linux ve dağıtımlar hakkında kullanıcıların kafasında anlamlı bir fikir oluşturmayı hedefleyen bir belge.
LKD'nin linux-başlangıç e-posta listesinde ardı ardına yaşanan bir kaç ilmeğin ardından Linux dağıtımlarının belli başlılarının, yer yer dağıtımı kullanan kişinin yorumları ile de beraber, yeni kullanıcıların fikir sahibi olabilmesi için anlatan derli toplu bir belgenin gerekliliği ortaya çıktı. Şu anda belge, "taslak" olarak kabul edilebilecek bir seviyeye ulaşmış durumda fakat henüz yeterince olgun değil. Belgenin makul bir sürede ve kalite ile olgunlaştırılabilmesi için destek verilmesi bekleniyor. Gelecek muhtemel yardımların "Şurası olmamış", "burayı düzelt" yerine, "şu paragrafı şununla değiştirelim", "şu paragraftaki cümleyi şu cümle ile değiştirelim", "şuraya şöyle bir paragraf ekleyelim", "şu dağıtımı da şu açıklama ile ekleyelim" şeklinde, bir nevi patch gönderir gibi olması ve belgenin maintaining yükünü üzerine almış kişiye e-posta ile gönderilmesi metodolojik çalışma ve kolaylık açısından tercih edilen yaklaşım.

Belgenin adresi: http://cekirdek.uludag.org.tr/~meren/belgeler/dagitim_belgesi/dagitim_belgesi.html

Belge düzenleyicisi A. Murat Eren'e, meren~uludag.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Kod Kitabı: Eski Mısır'dan Kuantum Kriptolojisine Gizlilik Bilimi

SHiBuMi

"The Code Book: The Secret History of Codes and Code-Breaking" ya da Türkçe bulabileceğiniz ismiyle "Kod Kitabı: Eski Mısır'dan Kuantum Kriptolojisine Gizlilik Bilimi", bir bulmaca ve zeka oyunları yaratıcısı / yayıncısı olan ablam tarafından yaklaşık bir ay önce masama bırakıldığında, okunmak için bende fazla bir istek uyandırmamıştı. Tümü şifreleme ile ilgili 400 küsür sayfalık bir kitabın sıkıcı olmadan sonuna kadar okunabilirliğinin çok düşük olacağını düşünüyordum ama yanılmışım.

E-bergi Şubat 2009 Sayısı Okuyucularını Selamlar

ilke444

Yeni yıla çok güzel bir başlangıç yapan aylık bilgisayar bilimi ve özgür yazılım derginiz e-bergi, Şubat 2009 sayısıyla da yine çok konuşulacak.

Hacker Etiği - İş Hayatına Yıkıcı bir Yaklaşım

mentat

Pekka Himanen'in Linus Torvalds ve Manuel Castells ile yazdığı kitap Ayrıntı Yayınlarından Türkçe olarak kitapçılarda ve ben ilk kez Ayrıntı Yayınlarından aldığım bir kitabı iki üç günde bitirebileceğim (tercümesi: kolay okunuyor, iyi anlamda). Ha tabii bu kitabın gayet "ağır" meslelere değinmediği anlamına gelmiyor...

Vpopmail Kullanım Kılavuzu

anonim

Vpopmail bir sanal domain ve sanal kullanıcı yonetim aracı olarak yazılmıştır, yazılmasında temel MTA (Mail Transfer Agent)olarak qmail ele alındığı için bu sadece bu MTA ile çalışır. Son zamanlarda postfix ile birlikte de çalışabilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Postfix ile çalıştırabilmeniz için yine aynı sitede bulunan vpopmail-postfix dökümanına göz atabilirsiniz.

RSS Dosyası Yapısı

ctengiz

RSS aslında sitelerin içeriklerini başlıklar şeklinde sunmak için kullanılan bir teknoji ve temeli de bir XML dosyası. Açılımı Rich Site Summary veya Really Simple Syndication. İlk olarak 1999 Netscape tarafından ortaya çıkarılan bu teknoloji daha sonra çeşitli gruplar tarafından geliştirildi. Tarihçe ve versiyonlar ile daha detaylı bilgi için yazının sonundaki kaynaklara başvurulabilir.