GNU İş Başında

0
FZ
Sevgili Açık Kaynakçılar, Özgürcüler, İmececiler,

Sizler şimdi konu satırına bakıp, "Nereden çıktı bu GNU? Hep iş başında değil miydi ki?" diyeceksiniz.

Efendim mevzu şu:

İstanbul Bilgi Üniveristesindeki sunumda "afazi, celbedilmiş afazi, hediye bilgi, safsata, vesaire" gibi kavramlar dile getirilip etraflıca ne oldukları anlatılmıştı. Ancak aşağıdaki örnekle perçinlenip "koleksiyonerler için özel olarak paketlemekte" fayda var.
Simone Moore adinda bir şahıs ilk defa olarak, UK Indymedia sitesinde, Irak savaşı sonrası Bağdat sokaklarında sevinç içinde gösteri yapan topluluğun, "Evening Standard" isimli, Londra'da yayınlanan gazetenin 9 Nisan 2003 tarihli sayısının birinci sayfasındaki fotoğrafının fotomontaj eseri olduğunu bildirmiş.

Kod adı GNU olan bir anonim kişi de - ne güzel bir takma ad - bir güzel analizini yapıp nerelerin uydurmaca olduğunu santim santim işaretlemiş.

Fotoğrafta, kırmızı daire içindeki türbanlı adam kafası üç defa, mor daire icindeki tanımsız nesne üç defa, siyah eğriler içindeki alanda aynı şahıslar var, ancak aralarında saniye bile olmayan arka arkaya iki resim frame yanyana getirilip birbirine dikilmiş.

...

Memory Hole sitesinin sloganı "Rescuing knowledge, freeing information" türünden bir safsata. Niçin safsata slogan? Efendim onu da açıklayalım müsade ederseniz.

"Stalinin propagandacıları 1930larda bunu daha iyi yapıyordu" diyen Memory Hole sitesinin kendisi de çok iyi bir safsata örneği vermiş.

Neydi safsata, hatırlayalım: "Vardığın sonuca değil, sonuca varış şekline itirazim var" demekti. Buradaki safsatamıza göre bu tür "montaj görüntü ve bilgi uygulamaları" sadece komünizm kucağındaki devletlerde vardı, kapitalizmin kucağındaki devletler hiç yapmadı ;) Nedir bu izm lerden çektiğimiz yahu! "Senin dibin benden kara" türünden attıkları çamurdan ortalıkta "doğru bilgi" kalmadı ki kurtarasın, özgürleştiresin...

Hadi bakalım kolay gelsin.

Yazan:Eran SEZGİN

Hikayemizin sulandırılmış Türkçe haberi:
www.medyatava.net/haber.asp?id=8040

Hikayemizin derli toplu İngilizce hali:
www.thememoryhole.org/media/evening-standard-crowd.htm

GNU´nun işbaşında olduğu sayfa:
uk.indymedia.org/front.php3?article_id=63011

İlgili Yazılar

Altından Anakart :-P

TiberiusKirk

Allısı, morlusu, fosforlusu derken şimdi bide, "altın" mainboard çıktı başımıza... www.donanimhaber.com

Lapis Linux Wiki Açıldı

Arkantos

İlk Türkçe Linux Özgür Linux Ansiklopedisi (wiki) açıldı. Henüz işin başında olduğumuz için içerik tamamlanmadı ve bazı eksiklikler var ama ileride sizin de katkılarınızla daha güzel olacak. Tüm penguenleri bekleriz.

Haydi koş koş ...

http://wiki.linux-sevenler.org

fazlamesai.net'e soralım: Python kaynakları... Nasıl?

conan

Fazlamesai.net okuyucularına danışayım. Python öğrenmek için seçtiğiniz yollar nelerdir? Bir iki kitap ya da web kaynağı verirseniz sevinirim.

Ayrıca başka bir merak ettiğim konu ise Python ile yapacağınız programlarda kullanacağınız kullanıcı grafik arabiriminizi nasıl seçiyorsunuz? Kriterleriniz nelerdir? pykde? pygtk? python-tk? Tavsiyeler?

Teşekkürler!

Ian Murdock Burada, Richard M. Stallman Burada FM Okurları Nerede?

FZ

Ziyaretçiler bir bir gelmeye başladı. Debian projesinin kurucusu Ian Murdock şu anda Bilgi Üniversitesi kampüsünü ziyaret ediyor. Diğer yabancı konuklar da gelmeye başladı. Richard Stallman da varmak üzere.

27 Şubat, yani Cuma, yani yarından itibaren İstanbul Bilgi Üniversitesi gümbür gümbür 3 günlük bir Özgür Yazılım ve Açık Kaynak etkinliğine ev sahipliği yapacak.

Gelebilecek tüm FM takipçilerine kapılar ardına dek açıktır, herkesi bekliyoruz. Gelmeyenleri kara listeye alıp dövücez :-P

Jabber: Anında Mesajlaşmadan Çok Daha Fazlası

vst

Bir çok insan interneti aradıkları bilgiye kolaylıkla ulaş(ama)mak ve önemli bir sosyal ihtiyaç olan modern iletişim imkanlarını değerlendirmek için kullanır. Bu iletişim imkanlarının en önemlilerinden birisi de anında mesajlaşmadır (instant messaging --- IM).

İnternet kullanıcıları, IM nimetinden çeşitli platfomlar aracılığıyla faydalanmaktadır. Bunların başında gelenler ise ICQ, AIM, son günlerin modası MSN gibi programlar ve ağ mesajlaşma protokollerinin oluşturduğu platformlardır. Bu yazıda konumuz ise, özellikle ülkemizde çok da yaygın olmayan, ancak gerek kurulumu ve kullanımı gerekse sağladığı programlama avantajları nedeniyle dünyada yaygınlaşmakta olan bir teknoloji: Jabber.