GNU İş Başında

0
FZ
Sevgili Açık Kaynakçılar, Özgürcüler, İmececiler,

Sizler şimdi konu satırına bakıp, "Nereden çıktı bu GNU? Hep iş başında değil miydi ki?" diyeceksiniz.

Efendim mevzu şu:

İstanbul Bilgi Üniveristesindeki sunumda "afazi, celbedilmiş afazi, hediye bilgi, safsata, vesaire" gibi kavramlar dile getirilip etraflıca ne oldukları anlatılmıştı. Ancak aşağıdaki örnekle perçinlenip "koleksiyonerler için özel olarak paketlemekte" fayda var.
Simone Moore adinda bir şahıs ilk defa olarak, UK Indymedia sitesinde, Irak savaşı sonrası Bağdat sokaklarında sevinç içinde gösteri yapan topluluğun, "Evening Standard" isimli, Londra'da yayınlanan gazetenin 9 Nisan 2003 tarihli sayısının birinci sayfasındaki fotoğrafının fotomontaj eseri olduğunu bildirmiş.

Kod adı GNU olan bir anonim kişi de - ne güzel bir takma ad - bir güzel analizini yapıp nerelerin uydurmaca olduğunu santim santim işaretlemiş.

Fotoğrafta, kırmızı daire içindeki türbanlı adam kafası üç defa, mor daire icindeki tanımsız nesne üç defa, siyah eğriler içindeki alanda aynı şahıslar var, ancak aralarında saniye bile olmayan arka arkaya iki resim frame yanyana getirilip birbirine dikilmiş.

...

Memory Hole sitesinin sloganı "Rescuing knowledge, freeing information" türünden bir safsata. Niçin safsata slogan? Efendim onu da açıklayalım müsade ederseniz.

"Stalinin propagandacıları 1930larda bunu daha iyi yapıyordu" diyen Memory Hole sitesinin kendisi de çok iyi bir safsata örneği vermiş.

Neydi safsata, hatırlayalım: "Vardığın sonuca değil, sonuca varış şekline itirazim var" demekti. Buradaki safsatamıza göre bu tür "montaj görüntü ve bilgi uygulamaları" sadece komünizm kucağındaki devletlerde vardı, kapitalizmin kucağındaki devletler hiç yapmadı ;) Nedir bu izm lerden çektiğimiz yahu! "Senin dibin benden kara" türünden attıkları çamurdan ortalıkta "doğru bilgi" kalmadı ki kurtarasın, özgürleştiresin...

Hadi bakalım kolay gelsin.

Yazan:Eran SEZGİN

Hikayemizin sulandırılmış Türkçe haberi:
www.medyatava.net/haber.asp?id=8040

Hikayemizin derli toplu İngilizce hali:
www.thememoryhole.org/media/evening-standard-crowd.htm

GNU´nun işbaşında olduğu sayfa:
uk.indymedia.org/front.php3?article_id=63011

İlgili Yazılar

Haber Maratonu

FZ

Müzik zevki evrensel midir, kültürel midir? MIT'den iki araştırmacı bu konu üzerinde bir çalışma yapmışlar. George Lucas, bilgisayar oyunlarında YZnin daha ciddi ve yoğun şekilde yer alması gerektiğini düşünüyormuş. ABD'de 2010 yılına dek nüfusun %60'ı genişbant internet erişimine kavuşacakmış ama Güney Kore çok daha ileride imiş. IBM yeni arama ve metin analiz yazılımını açık kaynak kodlu hale getirmiş. Açık kaynak kod camiasında daha çok kadın yazılım geliştirici yer almalıymış. XML dünyasının meşhur firmalarından Altova, ürünlerinden birini "royalty free" olarak kamunun kullanımına açmış. GNU/Linux'ta araba yarışı sevenlere TORCS tavsiye ediyorlarmış. Güvenlikle ilgili DenyHosts diye güzel, minik ve Python ile kodlanmış bir araç varmış.

İTÜ, Teknoloji ve Vizyon

FZ

28 Haziran 2001 tarihinde, bir İTÜ öğrencisi olarak, İTÜ Otomasyon binasında yaz okulu kaydımı yaptırmaya çalışırken, beklediğim 2 saatlik süre içinde aklımdan teknoloji, insanlık ve Türkiye ile bağlantılı pek çok şey geçti ve sizlerle paylaşmak istedim.

Fazlamesai'ye soralım: Do you seek ICQ?

sundance

15 Kasım 1996'da çıktığında kısa sürede fenomen olmuştu. Dört İsrail'li gencin ortaya attığı anında mesajlaşma sistemi ICQ, Internet'e bakış tarzımızı tek başına değiştirmişti. Öyle ki Internet'in e-mail, web, irc ve ICQ'dan oluştuğunu söyleyenler bile vardı.

Bu şaşırtıcı başarı kısa sürede en büyük Internet firması olan AOL'un para benim değil mi?® felsefesi doğrultusunda ICQ'u satın alması ile en başarılı startup satışlarından birine döndü.

Peki o ilk göz ağrımız ICQ nereye gitti?

fazlamesai'ye soralım: Site'de yenilik istiyor musunuz?

kernelpanic

fazlamesai'yi yok türkiye'de gnu ve unix-like sistem şöyle bir yeri vardır, yok şöyle önemlidir vs. gibi övmeme gerek yok sanırım hepimiz farkındayız. Ama artık 2009 yılına sitede görsel ve işlevsel olarak tekrardan yapılandırılması gerekmiyor mu sizce de ?

KDE 3.2 ``Stable´´ Sürüm Hazır

kaankaisen

Uzun süredir beklenen, üzerinde oldukça fazla çalışılan ve beta sürümleri çeşitli dağıtımları süsleyen KDE 3.2 stabil sürüm sonunda indirilmeye hazır: http://www.kde.org