Gelecek Üzerine Serbest Bir Yazı

0
MultiServis
(Ed:MultiServis arkadaşımız, beyin cimnastiği yaparak, günümüz, beliren alametler ve gelecek hakkında güzel bir serbest yazı ortaya koymuş, umarız beğenirsiniz.)

`Aklımızın aldığı veya alabileceği herşeyi yapacağımız günler ne zaman gelecek ve bu günler geldikten sonra dünya hangi yöne gidecek? Farketsenizde farketmesenizde birileri geleceğin dünyasını, yani yaşam sınırlarınızla oynuyor. Artık 10 sene önceki öngörüler günümüzü anlatmakta yetersiz kalmıştır. 10 - 15 yıl önceki kalsik yaşam tarzınıza ne olduğunu farkettiniz mi?

İstemedende olsa değişim her tarafınızı sardı ve sizi bulunduğunuz yerden ya aldı yere çaldı yada yüceltti. Artık her yerde büyük markalar görüyorsunuz. Öylesineki markalar varki gerekirse hükümetleri yerinden edebiliyorlar.Küreselleşme belki bir hastalıki belki bir kurtuluş yolu ama bilinen tek gerçek karşı konulamadığıdır. Dünyayı bu kadar hızlı değişime iten sebebin sınırsız ihtiyaçlar olduğu göz önüne alınırsa, geleceğin mimarlarının çalışmalarının hangi alanlarda olacağı çok rahat anlaşılacaktır.

Stratejik hedeflerin, doktrinler üzerindeki etkisinin,orduları yani arayışlar içerisine itmiştir. Bu arayışlar özellikle Amerika'da savaş sanayinin çok hızlı gelişmesini,devletin bu yöndeki çalışmalara büyük paralar harcamasını sağlamış ve geliştirilen teknolojiler bir süre sonra sivil hayata da tranfer edilmiştir. Geleceğin en yeni silahının Gen Haritasındaki farklıllıklara odaklanmış kitlesel silahların alacağı kesindir. Şu anda bile pasif yönetemlerle bu tür faaliyetler gizli servisler tarafından sürüdürülmektedir.

Eskiden beri bilinen birşey varki savaş kazanmak için güçlü ekonomiye sahip olmanız gerekiyordu. Bu güç yanında savaşa girerek hasmınızı yenebiliyordunuz. Ama günümüzde bu kısmen değişti. Artık güçlü ekonominiz ve global markalarınızla kanlı bir savaşa girmeden hasmınızı zor durumlarda bırakabiliyorsunuz.

Gelecekte Yaşam
Gelecek diyorum ama 10 yıl sonrasından bahsediyorum. 10 yılda ne gibi değişiklikler yaşayacağız?
Yürütülen e-devlet çalışmaları bize pekçok yenilik getirdi ve getiriyor. Bu gelişmelere rağmen çalışmalar birbirinden bağımsız ilerliyor. Muhtemelen ileride bu yönde sorunlar yaşayacağız. Dünyanın en büyük istihbarat servisi hangi servis sorusuna birkaç farklı cevap verebilirsiniz. Yaşadığımız büyük değişimin sonucu olarak istihbarat servislerinin, istihbarat kaynaklarının dünyanın çeşitli bölgelerindeki ajanlarından değil yapay zekaya sahip arama motorları ve çeşitli yazılımlar olduğunu biliyor musunuz? Günümüzün en akıllı arama motoru Google neredeyse tüm web sitelerini(web alanı sayısı yaklaşık 28 milyondur.) indekslediği ve verileri önemine göre ayırdığı hatta elde ettiği önemli bilgi ve verileri rakip firmalara pazarladığı, var olan tüm açıklıkları raporladığı ve tüm bu bilgileri istihbarat servis(ler)ine sunduğunu düşünbilirsiniz. Bugün zor gözüksede 600 milyon internet kullanıcısının internet kullanım alışkanlıklarının pek yakında Google tarafından indekslenecektir. Bu yönde bir çalışma http://www.alexa.com sitesi tarafından yapılmaktadır. Gerçek verilerle otomatik raporlama sistemi olan Alexa 20 milyondan fazla siteyi ve kullanıcılarının hangi site gruplarında dolaştığını bulma imkanına sahiptir. Bugün masumane bilgi ve duygu paylaşımında kullandığımız yazılımlar istihbarat servisleri tarafından gözetim altındaıdr. Özellikle icq tarzı programlar kişisel habrleşmenin ve içeriğin ana sunucular üzerinde kayıt altına alındığı programladır. Özellikle son zamanlarda çıkan birçok haberleşme yazılımını içerinde barındıran (icq,..) programlar tamamen bu amaca hizmet etmek için sunulmuştur. Bugün yaşamınızı kolaylaştıracak birçok yazılım bizden daha fazla bilgi almak için kullanım öncesi ve kullanımda özel çaba sarfediyor. Kullandığımız işletim sistemlerinin(bazıları…) bizim hakkımızdaki verileri sunucularına gönderdiği o kadar aşikarki artık son sürümlerde bu bilgilerin gitmemesi durumunda size hoş olmayan dururmlar yaşatabiliyorlar. Acaba bu büyük firmalar niye bu kadar gayret içirisindeler?

Bugün küresel devlerden Microsoft milyonlarca kulllanıcının bilgilerine sahiptir. Bu bilgileri herhangi bir istihbarat servisiyle paylaşmak için değil, kendisi için istemektedir. İnternette attığınız her adımın veya alışkanlıklarınızın birileri tarafından kayıt altına alınmasının faydaları ve zararaları neler olabilir?

Aslında bunca çalışma size en uygun ürünü sunabilmek için. Kendi boyutunda ilerleyen bu çalışmalar gelecek birkaç senede tamamen değişecek. Örneğin artık her kullanıcının bir kişisel kartı olacak. Bu kart sizinle doğacak ve gelişecek. Kullandığınız herhangi bir araç veya program kişisel kartınızdaki bilgileri okuyacak ve size en uygun formatta hizmet sunacak. Bu dünyanın yani yaşamın kişiselleşmesi anlamına geliyor. Eğer bir programcı iseniz bunu asla göz ardı edemeyeceksiniz. Yine aynı kişisel kart bir terör vesilesi olarak insanlığın başına bela da olabilir. Kişisel kartınızda kişiliğiniz, karakteriniz ve huyunuz hakkında her türlü bilgi bulunulacak. Başlangıçta belirttiğimiz gibi bu kart sizinle yaşacak yani gerçek zamanlı duygularınızı hatta düşüncelerinizi okuyabilecek. Böyle bir teknolojinin yerleşmesi için mikrıteknolojinin gelişmesini bekleyeceğiz. Mikrıteknoloji beraberinde büyük bir değişim sunacak. Var olan eğitim sistemi süreç içerinde tamamen değişecek. Klasik kitap okuma ve okunan verilerin beyne iletimi mikroteknoloji ile taklit edilecek. Bir kitabı okumadan mikroteknolojinin getirdiği araçlarla birkaç dakikada sinirsel iletimlerle anlayabilecksiniz. Mikroteknloji insanın 800 kelime/dakika işlem hacmini yüzlerce kat arttıracak. Bilginin daha hızlı oluşmasını ve gelişimin daha da hızlanmasını sağlayacak. Bilginin ve değişimin bu denli hızlı yaşanacak olması insanların düşünce anlayışını değiştirecek ve bir üst boyutta düşünme malzemeye hükmetme kabiliyetini ortaya çıkaracaktır. Devam eden akıllı süreçer ve chazlar üretme çalışmaları şu an bir eğrinin kırılma noktasına gelmiş bulunmaktadır. Pek yakında kişisel kartların gelişmi ve verilerin belli merkezlerde değerlendirilmesi ile teknoloji birleşerek yeni bir süreçe girecek. İnsanın mücadele etmediği kendiliğinden büyüüyen ve gelişen bu süreç insana çalışmadan birçok imkan sunacak. Planlanan gelecek insandan akıllı kendini yenileyebilen ve üretem bir teknoloji üretmek olacaktır. Bu yönü ile bazılarınız "The Matrix "filmini hatırlayabilirsiniz. Böyle bir dünya çok uzakta değil.

EĞİTİMDE YENİLİKLER

Birkaç yıl sonra sınıf kavramı ortadan kalkabilir veya beni anlayan yani kişiselleştirilmiş bana özel sistemler içinde eğitim ve öğrenim görebiliriz. Örneğin sınıfta not almak için kullandığımız tahta yerine verileri sizin iin yorumlayan bir gözlüğünüz veya herkesin farklı şeyler gördüğü sınıf tahtaları olabilir. Bilginin hızlı üretildiği ve format değiştirdiği bir yerde kalsik sınavlar yerini benzeri olmayan kişiselleştirilmiş sorgulamalaya bırakabilir.

YAŞAM
Birkaç yıl içinde sevdiğimiz sanatçının eserini kendi sesimizle aynı vurgularla dinleyebileceğimiz, yada seyrettiğimiz filmin kahramanlarından birisinin sesini kendi sesimizden hatta görüntümğzden seyredebilceksiniz.Bugün bu iki olayın gerçekleşmesi için tüm imkanlara sahibiz.

Artık herkesin derdini dinleyen teknoloji ürünü psikologlar arkadaşları olacak. Derdinizidinleyecek ve empati yapacak, çözüm üretcek. İşten geldiğinizde sizin o günkü ruh halinizi değerlendirip, hatta düşüncelerinizi okuyup size rehberlik edecek.

Bunca gelişmenin insan sosyal hayatını hatta "sosyal" kelimesinin ne anlama geldiğini değiştireceği kesindir.

Dünyanın sayısallaştığı, objektifliğin artacağı bir döneme gireceğiz. Birkaç yıl sonra dünyanın dijitalleşmesnin hat safhada olacağı ve yaşamın hızla kişiselleşeceği içindir. Örneğin üç yıl sonra televizyon kanalları önemini yitirecek. Öyleki artık kişisel kartınıza göre sistem size çeşitli alternatifler sunacak. Tüm bu gelişmeler zaman kavramının öneminin farkına varılmasıyla hızlanmıştır. Artık kendisinin baş rolünü üstlendiği filmleri izleyeceğiz. Bu tür uygulamalar insanın gururunu okşayacak şekilde gelişecektir.

Türkiye'de kişisel kartların gelişmi için çeşitli uygulamalar başlatmıştır. Bu konua akıllı sistemlerden faydalanabilecek akıl üstü motorlar hazırlamaktadır. Başlangıç aşamasında motorunuza akıllı davranmasının ne demek olduğunu öğretmelisiniz. Biraz havada kalan açıklamayı kısa bir örnekle destekleyebiliriz. Motorunuza öğrenme süreçinde işlem yapmda sizden onay ve düzeltme almasınısağlamak bir müddet sonra motorun daha akıllı davranmasını sağlayabilirsiniz.

Görüşler

0
FZ
Uzun zaman önce yaşamış olan Taocu bir bilge demiş ki: Eğer hayatta sadece sevdiğin şeyleri yapıyor ve sürekli istediğin şeylerle karşılaşıyorsan o zaman hayatını zehire gömüyorsun demektir.

Derin bir laf ancak burada niyetim bu lafı açıklamaya kalkışmak değil.

Demokrasi, kamusal alan, vs. gibi kavramlarla biraz ilgilenmiş olanlar bilirler ki gittikçe homojenleşen ve birbirlerinden izole olan toplulukların üyeleri yavaş yavaş ve farkında olmadan demokrasiden, toleranstan, uzlaşma kültüründen uzaklaşmaya başlarlar. Sadece ilgilendiğiniz alanlarla, insanlarla, konularla, vs. muhatap olursanız - ki teknoloji bu konuda size yardımcı olabilmek için deli gibi çalışmaktadır işin ucunda korkunç paralar vardır - süreç içinde 'diğerleri' sizin için pek bir şey ifade etmemeye başlar. Pürüzsüz, tartışmasız ve 'kafa dengi' bir dünyada yaşamanın yani çelişkilerden alabildiğine uzak durmanın tehlikelerine dikkat çekmekte fayda vardır. Bu had safhada faşizme varabileceği gibi bazı bakımlardan da ilginç bir şekilde insanın 'gelişiminin' önünü de kesebilir.

Farkındayım yine boyumdan büyük laflar ettim ancak umarım ki bir nebze derdimi anlatabilmişimdir, en nihayetinde ben de kafası karışık ve problem çözmeye çalışan bir adamım.

Kısaca: Bana hitap eden ve ilgilendiğim konularda bilgiye ulaşmamı sağlayan çok gelişmiş filtrelere evet. Bu filtrelerin abartılıp hayatımın tamamına müdahale etmesine hayır! Beni 'ötekiler'den koparacak mantaliteye hayır! Direnmek kazanmanın yeter şartı değildir ama gerek şartıdır.
0
anonim
Bu yazıyı arkadaşa gönderecem ama bir türlü o linki bulamıyorum:))
fazlamesai.net e bir tane bu tuştan -arkadaşa gönder tuşu- yapalım ama özgün bişey olsun.
0
nirvana
Linux da acaba alexa.com vs. gibi istatistik sitelerine bilgi gönderiyorlarmı? Windows'da registry kayıtlarında 'alexa' şeklinde aratınca bir kaç anahtar çıkıyor(başka bir programdan kaynaklanmıyor, windows'la direkt geliyor.).
0
FZ
Kesin Linus Torvalds öyle bir özellik gömmüştür çekirdeğin derinliklerinde bir yere! Bize çaktırmadan alet Finlandiye gizli servisindeki birtakım sunuculara bilgisayarın özelliklerini, Internet üzerinde nerelerde gezip tozduğumuzu falan yolluyordur :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Ne fenaymış on yıl öncesinin siteleri!

sundance

Günümüzde bir şirketin en önemli vitrinini Internet sitesi oluşturmakta. Birçok insan, birlikte iş yapacağı firmayı öncelikle sitesini gezerek değerlendirmekte ona göre güvenilir ya da güvenilmez bulmakta. Bu sebeple de şirketler bu alana milyonlarca dolarlar yatırmaktan çekinmiyorlar.

Peki bu hep böyle miydi? Çok değil bir on yıl önce acaba Mc Donalds, Pepsi ya da Best Buy gibi devlerin web siteleri ne durumdaydı? Buyrun 96'nın WWW'sine
Kaynak: Digg

Opera 10 Yaşında

anonim

Opera Web tarayıcısı 19 Ağustos 2005'de 10. yılını doldurdu. Bu 10 sene zarfında, sekmeli gezinti (tabbed browsing), pop-up engelleme, web sayfalarını sesli okuyabilme ve bir çok yeniliği tarayıcı dünyasına kazandıran Opera, 10. yılını, 30 Ağustos günü http://my.opera.com/community/party/ adresinde vereceği bir parti ile kutlayacak. Şarkılar, türküler, halaylar, oyunlar ve büyük sürprizlerin olacağı partiye herkes davetlidir.

Büyük bir banka ve iletişim politikası

FZ

Bugün başıma gelen bir olayı aktarmak istiyorum. Büyük bir bankada yazılım geliştirme bölümünde çalışan arkadaşım bana İngilizce bir metin içeren e-mail gönderdi ve bunu tercüme etmemi istedi. Ben de birkaç satırlık bu mesajı Türkçe'ye çevirdim. Mesajın içinde f.ck gibi argo tabirler de mevcuttu.

Her neyse, kısa bir süre sonra arkadaşımdan gelen mesajda belirtildiğine göre benim gönderdiğim mesaj arkadaşıma ulaşmamıştı, çünkü bankanın e-posta sunucusu benim mesajımı zararlı bir mesaj olarak algılamış ve ilgili kişiye göndermemişti! Zararlı olarak algılanmasının sebebi ise benim Türkçe tercümenin altında alıntıladığım ve f.ck gibi sözcükleri içeren İngilizce orjinal mesajdı. Bunun üzerine yazıyı .txt formatında kaydettim ve .zip formatına çevirip öyle yolladım, herhangi bir sorunla karşılaşmadık bu durumda!

''Tsunami''zedeler için neler yapabiliriz?

parsifal

Dün msn client kullanan bir arkadaşımın ekranına baktığımda bir çok ismin yanında kalp işareti olduğunu gördüm. Bu ne diye sorduğumda geçen pazar günü meydana gelen tsunamide hayatını kaybedenlere ve etkilenenlere destek olmak için yapılan bir "şey" olduğunu öğrendim.
Sadece bir simge ile birilerini anmak mı yoksa "gerçek anlamda" yardımcı olmak mı?
uzun lafın kısası google...

Bir (f) koyun MSN'e, vicdanınız rahatlasın!

sundance

"Nickinin başına 17 Ağustos depreminde ölenler için gül koyarmısın (F ) şeklinde Bu msjı listendeki herkeze gönderir misin?"

Yok kardeşim yapmam. Çünkü bunu yapmak hiçbir şey yapmamaktandaha kötü bir şey. Çünkü bunu yapınca, bir şey yapmışım gibi düşüneceğim, ama oralarda bir yerlerde "vayy be ne kampanya yaptım kitleleri arkamdan sürükledim" diyen bir sivrizekalının egosunu tatmin etmiş olmak dışında bir şey yapmamış olacağım.