Fare Beyni Bilgisayarda Simüle Edildi

0
FZ
Bilimciler IBM'in geliştirdiği BluGene L süperbilgisayarı üzerinde bir fare beyninin yaklaşık yarısı kadar büyük ve karmaşık olan bir kortikal simülatörü çalıştırmayı başardılar.

Daha önceki çalışmalarda gerçek fare beyinlerinde gözlemlenen düşünce örüntülerine benzer örüntüler gözlemlendiği belirtilmişti.
Konu ile ilgili ekip şimdi bu simülasyon sistemini daha hızlı ve karmaşık hale getirmeye çalışıyor.

Hayat Belirtileri

Beyin dokusu simülasyon açısından ciddi bir problem teşkli ediyor çünkü çok fazla sinir hücresi ve bunlar arasında da çok fazla bağlantı var.

James Frye, Rajagopal Ananthanarayanan ve Dharmendra S Modha isimli üç araştırmacı konu ile ilgili "Towards Real-Time, Mouse-Scale Cortical Simulations" (Gerçek Zamanlı Fare Ölçeğinde Kortikal Simülasyonlara Doğru) başlıklı çok kısa bir araştırma notu yayınladılar.

Bir fare beyninin yarısı demek yaklaşık 8 milyon nöron demek. Her bir nöron bir başka nörona yaklaşık 8000 bağlantı yapabiliyor. Kıyaslamak gerekirse insan beyninde yaklaşık 100 milyar nöron olduğu ve bunların da 100 trilyon bağlantı yaptığı düşünülüyor.

Araştırmacıların sözlerine göre böyle bir sistemi modellemek çok yoğun bir bilgi işlem, iletişim ve hafıza kapasitesi gerektiriyor.

IBM Almaden Araştırma Laboratuvarı ve Nevada Üniversitesi'ndeki ekip her biri 256 MB kullanan 4096 işlemcili BlueGene L bilgisayarında yukarıdaki olguyu modellemiş durumda.

Simülasyonu çalıştıran bilgisayar sistemi 10 saniye boyunca çalıştı ve bu gerçek hayattaki süreçten 10 kat yavaştı. Yani gerçek bir farenin sinir ağında olup biten olayların yaklaşık 1 saniyelik kısmını modelleyebildi.

Rapora göre önceki daha küçük simülasyonlarda sanal korteks üzerinden akan sinyaller tutarlı dinamik özellikler sergilemeye başladılar ve bağlantı noktalarında yani sinapslarda doğadaki benzerlerinde olduğu gibi gruplaşmalar ve koordineli elektrik sinyalleri gözlemlendi.

Araştırmacılar daha da gerçekçi bir beyin simülasyonu için önlerinden epey yol olduğunu da belirttiler.

Kaynak: BBC

Görüşler

0
FZ
Yer yer gerçekleştirdiğim çeviri felaketlerinden ötürü önce gözleri sonra da zihinleri acıyan, saç baş yolan ilgili ve bilgili insanlardan peşinen özür diliyorum :) Her türlü düzeltmeye açığız.
0
simor
Eh iyi bari, bilgisayarların bazı insanlar kadar beyni olacağı zamanlar yakındır.
Programla makineyi, düşündüğünü sansın. Hatta başkalarının onun, bunu düşündüğünü sanmasını sağlasın.
Aramızda bi dolu var. Bu insanları keşfettim desem potansiyel Nobel ödüllerini alabilirmiyim?

....

Makineler insanların düşünmemesini sağlamak için mi "düşünür" yapılır?
Robotlar kelime anlamına bakıldığında kendi iradesi olmayan otomat işler yapan makineler; bilgisayarları da şu anki evrimlerinde robot olarak tanımlayabilir miyiz?
Bu çabalar aksimizin üretilmesinin ilk adımları mıdır? Yoksa sadece çok güçlü bilgisayarlar yapıp 20 yıllık güvenli meteoroloji tahminleri mi yaparız?
İnsan, insan gibi düşünen mi yoksa insanın çözemeyeceği kadar hızlı şekilde problemleri çözecek makine mi ister?
İnsan düşünmek için nedene makineye ihtiyaç duyar?
İnsan kendine arakadaş mı arar yoksa bu çabalarla varılacak bilgi hazinesi yanımıza kâr mı kalacak?

......
Hmm soracak çok soru varmış yahu.



0
FZ
Fareler, dünyanın en güçlü bilgisayarları ve hemen her şeyin anlamını arayan bilim insanları. Douglas Adams'ın ruhu şad olsun. Şu anda bize bakıp gülümsüyorsa şaşırmayacağım.
0
simor
Douglas Adams'ı okumayanı olasılıksızlık makinesi çarpar :p.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kore'de Yeni bir Humaniod

anonim

World-Science ın bu haberine göre adını Havva'dan alan Ever-1 ( Eve Robot 1 ) tanıtıldı. Haberdeki resimde de görebileceğiniz gibi özellikle yüzü üzerinde oldukça uğraşılmış olan bu robot 400 kelimeyi anlayabiliyor. İnsana ait bütün yüz tepkilerini verebilen robotun yüzü silicon bazlı olarak yapılandırılmış ve 15 mikro motor tarafından kontrol ediliyor.

Renk Körlüğü

fsniper

Bir arkadaşımın girdiği renk körlüğü testlerinde Kırmızı-Yeşil problemi yaşaması sonrasında -kendisi bu problemi kabul etmiyordu :) - ona bazı renk körlüğü testleri bulmaya karar verdim. Genel olarak bizim bildiğimiz renk körlüğü tabaka testlerine Ishihara "Renk Körlüğü Problemi Testi" dendiğini de bu sayede öğrendim. Sizler de kendinize bu testleri uygulayarak probleminiz olup olmadığını öğrenmek isterseniz aşağıdaki bağlantılardan bu tür testlere ulaşabilirsiniz. Ama dikkat edin aralarında sürprizler de bulunabilir.

http://colorvisiontesting.com/online%20test.htm
http://colorvisiontesting.com/ishihara.htm
http://www.redcarlifeboat.org.uk/Pages/Misc/Ishihara%20Test%20for%20Color%20Blindness.htm
http://www.exploratorium.edu/exhibit_services/exhibits/c/color_blindness.html
http://i.madblast.com/funflash/swf/ColorBlind2.swf

Ayrıca eğer renk körü değilim ama renk körleri webi ya da web sayfamı nasıl görüyorlar merak ediyorum diyorsanız bu bağlantıdaki filtre size cevap olabilir.

Filtre : http://colorfilter.wickline.org

Bilim Teknik´den haberler -4- Hava Yastıklı Disk

anonim

IBM firmasının geliştirdiği yeni teknoloji sayesinde yeni IBM Thinkpad notebook bilgisayarların sabit diskleri.arabalardaki hava yastıklarına benzer bir mekanizmaile darbelere karşı korunuyor.IBM Aktif Koruma Sistemi (Active Protection System) adlı güvenlik teknolojisi,ilk olarak yeni ThinkPad R50 ve T41 modellerinde kullanılmayabaşlandı.Bu teknoloji bilgisayarın anakartı üzerinde bulunan küçük bir işlemciye dayanıyor.İşlemci düşme ve çarpma sırasında hareketi anında algılıyor ve Disk'in okuma-yazma kafasını geçici olarak yuvasına park ediyor.
Kaynak: Cumhuriyet gazetesinin 15/11/2003 tarihli Bilim Teknik Eki

XEROX'tan Tekrar Tekrar Yazılabilen Kağıt

yellowelephant

Xerox, kağıt üzerine basılı görüntü ve bilgilerin 16-24 saat içinde kaybolmasına ve aynı kağıdın tekrar tekrar kullanılmasına imkan veren bir teknoloji keşfettiğini ve patent başvurusunda bulunduğunu duyurdu.

Bakü, matematik, sihirli kareler, algoritmalar ve bilgisayarlar...

FZ

Bakü´deki uluslararası bir konferanstan birkaç saat önce döndüm ve orada karşılaştığım bir bilimadamı ile ilgili deneyimimi paylaşmak istedim.

Azeri kökenli ve şu anda Gaziantep Üniversitesi´nde çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Asker Ali Abiyev ile tanışma ve söyleşme imkânı bulduk, profesörün epey heyecanla bahsettiği bir sihirli kareler konusu vardı. Hani şu içine tamsayıları yerleştirdiğimiz ve yatayda, dikeyde ve çaprazda toplam alındığında sabit bir sayı veren kare matrisler.

Prof. Abiyev söz konusu karelerle ilgili olarak genel bir formül bulduğunu, keyfi büyüklükte bir sihirli kare oluşturmak için bir algoritma geliştirdiğini ve bu karelerle ilgili özelliklerden yola çıkılarak fiziksel birtakım yasalara da erişilebileceğini iddia ediyordu. Bir başka uygulama alanı olarak da bunların şifrebilim (kriptoloji) alanında kullanılabileceğinden bahsediyordu. Söz konusu algoritmayı canlı olarak çalışır halde izlemek isteyenler şu adrese bakabilir: http://www1.gantep.edu.tr/~bingul/php/magic/tr-index.php