Fare Beyni Bilgisayarda Simüle Edildi

0
FZ
Bilimciler IBM'in geliştirdiği BluGene L süperbilgisayarı üzerinde bir fare beyninin yaklaşık yarısı kadar büyük ve karmaşık olan bir kortikal simülatörü çalıştırmayı başardılar.

Daha önceki çalışmalarda gerçek fare beyinlerinde gözlemlenen düşünce örüntülerine benzer örüntüler gözlemlendiği belirtilmişti.
Konu ile ilgili ekip şimdi bu simülasyon sistemini daha hızlı ve karmaşık hale getirmeye çalışıyor.

Hayat Belirtileri

Beyin dokusu simülasyon açısından ciddi bir problem teşkli ediyor çünkü çok fazla sinir hücresi ve bunlar arasında da çok fazla bağlantı var.

James Frye, Rajagopal Ananthanarayanan ve Dharmendra S Modha isimli üç araştırmacı konu ile ilgili "Towards Real-Time, Mouse-Scale Cortical Simulations" (Gerçek Zamanlı Fare Ölçeğinde Kortikal Simülasyonlara Doğru) başlıklı çok kısa bir araştırma notu yayınladılar.

Bir fare beyninin yarısı demek yaklaşık 8 milyon nöron demek. Her bir nöron bir başka nörona yaklaşık 8000 bağlantı yapabiliyor. Kıyaslamak gerekirse insan beyninde yaklaşık 100 milyar nöron olduğu ve bunların da 100 trilyon bağlantı yaptığı düşünülüyor.

Araştırmacıların sözlerine göre böyle bir sistemi modellemek çok yoğun bir bilgi işlem, iletişim ve hafıza kapasitesi gerektiriyor.

IBM Almaden Araştırma Laboratuvarı ve Nevada Üniversitesi'ndeki ekip her biri 256 MB kullanan 4096 işlemcili BlueGene L bilgisayarında yukarıdaki olguyu modellemiş durumda.

Simülasyonu çalıştıran bilgisayar sistemi 10 saniye boyunca çalıştı ve bu gerçek hayattaki süreçten 10 kat yavaştı. Yani gerçek bir farenin sinir ağında olup biten olayların yaklaşık 1 saniyelik kısmını modelleyebildi.

Rapora göre önceki daha küçük simülasyonlarda sanal korteks üzerinden akan sinyaller tutarlı dinamik özellikler sergilemeye başladılar ve bağlantı noktalarında yani sinapslarda doğadaki benzerlerinde olduğu gibi gruplaşmalar ve koordineli elektrik sinyalleri gözlemlendi.

Araştırmacılar daha da gerçekçi bir beyin simülasyonu için önlerinden epey yol olduğunu da belirttiler.

Kaynak: BBC

Görüşler

0
FZ
Yer yer gerçekleştirdiğim çeviri felaketlerinden ötürü önce gözleri sonra da zihinleri acıyan, saç baş yolan ilgili ve bilgili insanlardan peşinen özür diliyorum :) Her türlü düzeltmeye açığız.
0
simor
Eh iyi bari, bilgisayarların bazı insanlar kadar beyni olacağı zamanlar yakındır.
Programla makineyi, düşündüğünü sansın. Hatta başkalarının onun, bunu düşündüğünü sanmasını sağlasın.
Aramızda bi dolu var. Bu insanları keşfettim desem potansiyel Nobel ödüllerini alabilirmiyim?

....

Makineler insanların düşünmemesini sağlamak için mi "düşünür" yapılır?
Robotlar kelime anlamına bakıldığında kendi iradesi olmayan otomat işler yapan makineler; bilgisayarları da şu anki evrimlerinde robot olarak tanımlayabilir miyiz?
Bu çabalar aksimizin üretilmesinin ilk adımları mıdır? Yoksa sadece çok güçlü bilgisayarlar yapıp 20 yıllık güvenli meteoroloji tahminleri mi yaparız?
İnsan, insan gibi düşünen mi yoksa insanın çözemeyeceği kadar hızlı şekilde problemleri çözecek makine mi ister?
İnsan düşünmek için nedene makineye ihtiyaç duyar?
İnsan kendine arakadaş mı arar yoksa bu çabalarla varılacak bilgi hazinesi yanımıza kâr mı kalacak?

......
Hmm soracak çok soru varmış yahu.



0
FZ
Fareler, dünyanın en güçlü bilgisayarları ve hemen her şeyin anlamını arayan bilim insanları. Douglas Adams'ın ruhu şad olsun. Şu anda bize bakıp gülümsüyorsa şaşırmayacağım.
0
simor
Douglas Adams'ı okumayanı olasılıksızlık makinesi çarpar :p.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İnsana En Çok Benzeyen Japon Kadın Robot

sefalet

Japon Profesör Ishiguro'nun başında bulunan "azimliyiz insana benzeyen robot yapacağız" iddiasındaki ekip, ilk ürünleri 5 yaşındaki bir japon robot kızından sonra şimdi insana en çok benzeyen kadın robot yapmayı başardılar.

IBM İnsan Beyninin Birebir Simülasyonunu Yapmaya Hazırlanıyor

FZ

IBM şirketi IBM/EPFL Blue Brain Project kapsamında insan beyninin bugüne dek gerçekleştirilmiş en sofistike simülasyonunu yapmaya hazırlanıyor.

IBM ve Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) tarafından kısa bir süre önce duyurulan habere göre "Blue Brain Project" girişimi beyin araştırmalarını yeni bir düzeye taşıyacak. Araştırmanın kalbi ise eServer Blue Gene isimli süperbilgisayar. Bu bilgisayar kullanılarak insan beyninde üst bilişsel işlevlerin yer aldığı düşünülen ve en karmaşık katman olan "neocortex" yapısı modellenecek. Bu simülasyonun sonuçlarına göre daha alttaki beyin katmanlarının da modellenmesine dair karar verilecek. Böylece beynin birebir fonksiyonel halinin bilgisayar ortamında gerçekleştirilip deneyler yapılması planlanıyor.

CiteULike: Akademik Dünya Web 2.0 ile Tanıştı

FZ

CiteULike, bilimcilerin okudukları ve depolamak, paylaşmak istedikleri akademik makaleler için Web 2.0 tarzı bedava bir Internet hizmeti. Sisteme kaydolduktan sonra İlgilendiğiniz bir makale olursa bir düğmeye basarak kişisel kitaplığınıza eklemeniz mümkün, citeulike otomatik olarak makale bilgilerini tespit eder.

Aşkın Nörobiyolojisi

FZ

Toplantı başlığı: Aşkın nörobiyolojisi: Bir Nörobilimciye Psikiyatri, Kültürel İncelemeler ve Felsefe Perspektifinden bakış.

Konuşma: Semir Zeki'den "The Neurobiology of Love" başlıklı konuşma.

Tarih: 12 Mart 2008 Çarşamba, saat: 18:30 - 21:00
Yer: The Marmara Hotel, İstanbul

Moderatör: Hakan Gürvit
Tartışmacılar: Saffet Murat Tura, Bülent Somay, Ferda Keskin.

Sesiniz Sizi 30 Saniyede Ele Veriyor

FZ

İzlenimler yanıltıcı olabilir ama İsrailli araştırmacı Dr. Yoram Levanon bir kişiyi 30 saniye dinleyerek onun hakkında muazzam bilgiye sahip olabileceğini belirtiyor.

Ortağı Dr. Lan Lossos ile birlikte geliştirdikleri insan sesini analiz etme yöntemiyle 30 saniyelik ses kaydına bakarak konuşan kişinin temel kişiliğini, sevdiklerini, sevmediklerini ve gelişimsel bir bozukluğu olup olmadığını söylemenin mümkün olduğunu belirtiyorlar.