Fare Beyni Bilgisayarda Simüle Edildi

0
FZ
Bilimciler IBM'in geliştirdiği BluGene L süperbilgisayarı üzerinde bir fare beyninin yaklaşık yarısı kadar büyük ve karmaşık olan bir kortikal simülatörü çalıştırmayı başardılar.

Daha önceki çalışmalarda gerçek fare beyinlerinde gözlemlenen düşünce örüntülerine benzer örüntüler gözlemlendiği belirtilmişti.
Konu ile ilgili ekip şimdi bu simülasyon sistemini daha hızlı ve karmaşık hale getirmeye çalışıyor.

Hayat Belirtileri

Beyin dokusu simülasyon açısından ciddi bir problem teşkli ediyor çünkü çok fazla sinir hücresi ve bunlar arasında da çok fazla bağlantı var.

James Frye, Rajagopal Ananthanarayanan ve Dharmendra S Modha isimli üç araştırmacı konu ile ilgili "Towards Real-Time, Mouse-Scale Cortical Simulations" (Gerçek Zamanlı Fare Ölçeğinde Kortikal Simülasyonlara Doğru) başlıklı çok kısa bir araştırma notu yayınladılar.

Bir fare beyninin yarısı demek yaklaşık 8 milyon nöron demek. Her bir nöron bir başka nörona yaklaşık 8000 bağlantı yapabiliyor. Kıyaslamak gerekirse insan beyninde yaklaşık 100 milyar nöron olduğu ve bunların da 100 trilyon bağlantı yaptığı düşünülüyor.

Araştırmacıların sözlerine göre böyle bir sistemi modellemek çok yoğun bir bilgi işlem, iletişim ve hafıza kapasitesi gerektiriyor.

IBM Almaden Araştırma Laboratuvarı ve Nevada Üniversitesi'ndeki ekip her biri 256 MB kullanan 4096 işlemcili BlueGene L bilgisayarında yukarıdaki olguyu modellemiş durumda.

Simülasyonu çalıştıran bilgisayar sistemi 10 saniye boyunca çalıştı ve bu gerçek hayattaki süreçten 10 kat yavaştı. Yani gerçek bir farenin sinir ağında olup biten olayların yaklaşık 1 saniyelik kısmını modelleyebildi.

Rapora göre önceki daha küçük simülasyonlarda sanal korteks üzerinden akan sinyaller tutarlı dinamik özellikler sergilemeye başladılar ve bağlantı noktalarında yani sinapslarda doğadaki benzerlerinde olduğu gibi gruplaşmalar ve koordineli elektrik sinyalleri gözlemlendi.

Araştırmacılar daha da gerçekçi bir beyin simülasyonu için önlerinden epey yol olduğunu da belirttiler.

Kaynak: BBC

Görüşler

0
FZ
Yer yer gerçekleştirdiğim çeviri felaketlerinden ötürü önce gözleri sonra da zihinleri acıyan, saç baş yolan ilgili ve bilgili insanlardan peşinen özür diliyorum :) Her türlü düzeltmeye açığız.
0
simor
Eh iyi bari, bilgisayarların bazı insanlar kadar beyni olacağı zamanlar yakındır.
Programla makineyi, düşündüğünü sansın. Hatta başkalarının onun, bunu düşündüğünü sanmasını sağlasın.
Aramızda bi dolu var. Bu insanları keşfettim desem potansiyel Nobel ödüllerini alabilirmiyim?

....

Makineler insanların düşünmemesini sağlamak için mi "düşünür" yapılır?
Robotlar kelime anlamına bakıldığında kendi iradesi olmayan otomat işler yapan makineler; bilgisayarları da şu anki evrimlerinde robot olarak tanımlayabilir miyiz?
Bu çabalar aksimizin üretilmesinin ilk adımları mıdır? Yoksa sadece çok güçlü bilgisayarlar yapıp 20 yıllık güvenli meteoroloji tahminleri mi yaparız?
İnsan, insan gibi düşünen mi yoksa insanın çözemeyeceği kadar hızlı şekilde problemleri çözecek makine mi ister?
İnsan düşünmek için nedene makineye ihtiyaç duyar?
İnsan kendine arakadaş mı arar yoksa bu çabalarla varılacak bilgi hazinesi yanımıza kâr mı kalacak?

......
Hmm soracak çok soru varmış yahu.



0
FZ
Fareler, dünyanın en güçlü bilgisayarları ve hemen her şeyin anlamını arayan bilim insanları. Douglas Adams'ın ruhu şad olsun. Şu anda bize bakıp gülümsüyorsa şaşırmayacağım.
0
simor
Douglas Adams'ı okumayanı olasılıksızlık makinesi çarpar :p.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bermuda şeytan üçgeninde yeni canlılar

melitical

Bermuda'da bilimadamları denizin 5 km altında topladıkları örneklerden elde edilen 100 kadar canlının çoğunun daha önce bilinmeyen türler olduğunu açıkladı: ntvmsnbc

ODTÜ Robot Günleri : 6-7 Mayıs 2005

anonim

Türk Robotçular ve Robotları ODTÜ'de Buluşuyor! Türkiye'nin ilk ve tek robot organizasyonu olan ODTÜ Robot günleri'nin ikincisi, ODTÜ Robot Topluluğu ve Türkiye Zeka Vakfı işbirliği ile 6-7 Mayıs 2005 tarihlerinde ODTÜ Kültür Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecektir.

Oyster-Dalga Enerjisi Elektrik Santrali

melitical

Dünyanın ilk dalga enerjisi ile elektrik üreten santrali İskoçya'da kuruldu.

Haberde iki yıl içerisinde ikincisinin yapılması için 1.66 milyon dolar fon ayrıldığı belirtiliyor. Şirketin önümüzdeki yıllarda bunu dünyada daha yaygınlaştırmayı planlıyor.

Türkiye'den Avrupa'ya Lazer Teknolojisi

FZ

Türkiyeli bilim adamlarının geliştirdiği nanoteknoloji ürünü hassas fiber lazer, Avrupa’nın en yüksek bütçeli projelerinden birisi olan "X Işını Kaynağı Projesi"nde kullanılacak.

Merhaba Higgs!

tongucyumruk

Yıllar süren aramaların, taramaların ve hunharca çarpıştırılan trilyonlarca atomaltı parçacığın ardından sonunda CERN'den beklenen açıklama geldi. LHC'de yapılan ATLAS ve CMS deneylerinde Higgs Bozonu'nun beklenen niteliklerine uygun bir parçacık 5 sigma seviyesinde kesinlikle tespit edildi (Matematikle arası limoni olanlar için 0.999993204653751 olasılık diyebiliriz)