Evde kendi Wap Gateway`inizi kurun!

0
larweda
Her geçen gün biryerlerde duyuyoruz, WAP aşağı, WAP yukarı. Bu WAP denilen şey aslında, bildiğimiz yaygın internet protokolünün (HTTP) cep telefonu şebekeleri için ufaltılmış bir hali. Yani internet'te ulaşabildiğiniz şeylerinin ufak bir kümesine, o da doğru bir şekilde biçimlendirilirse, cep telefonunuzdan da ulaşabiliyorsunuz. Bu servisi vermek için bir servis sağlayıcısına ihtiyacınız var. Artık evde linux yüklü orta halli bir bilgisayarınız varsa, kendi kendinize de wap gateway olabiliyorsunuz.
Adamlar Kannel adında Opensource bir program yazmış, RedHat 6.2 veya Debian potato üzerinde çalışabiliyor. Evdeki makinanızı bir Wap Gateway haline getiriyor. Yani internetteki wml(html'in wapça`sı, wireless markup language) içeriğini telefonunuzun anlayabileceği bir dile çevirip telefonunuza gönderiyor.

Program aynı zamanda bir SMS gateway olarak da çalışabiliyor, yani aynı wap içeriğini veri iletimi (Data bearer) ile değil de SMS iletimi ile (SMS bearer) gönderebiliyor. (Telefonunuz bilgiyi birden fazla sms olarak alıp, görüntülemeyi başarabiliyor. En azından yenileri.)

Daha fazla bilgi için.. www.kannel.org

İlgili Yazılar

Yılın Penguenleri Ödülleri için aday gösterme süreci başladı

dfisek

Linux Kullanıcılari Derneği, her yıl olduğu gibi Yılın Penguenleri Ödulleri'ni veriyor. Geçen yıl olduğu gibi 6 kategoride verilecek olan ödüller, sizlerin göstereceğiniz adaylar arasından dernek üyeleri tarafından yapılacak oylama ile belirlenecek. [ Ayrıntılı Bilgi ]
Editörün notu: Şimdiden güzide editörümüz Emre "FZ" Sevinç, En Çalışkan Penguen, Fazlamesai.net televizyon programı da En İyi Basılı/Görsel İçerik Çalışması kategorilerinde aday gösterilmişler.

Düzenli İfadeler ve Kullanım Alanları Semineri

caglar_onur

Linux Kullanıcıları Derneği, 2 Haziran 2004 Çarşamba günü Ankara'da bir seminer düzenliyor. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kırmızı Salon'unun ev sahipliği yapacağı seminerde, karmaşık metin işleme ihtiyaçları için biçilmiş kaftan olan düzenli ifadelerin (ing. regular expressions) ne olduğu, nasıl kullanıldığı, nelerle kullanıldığı gibi sorulara yanıt verilmeye çalışılacaktır. Seminerde bir verinin evirip çevirilerek bambaşka bir biçime sokulması ve başka amaçlarla kullanılması, yoğun verinin içinden sadece ihtiyaç duyulan bilginin alınması, verinin kullanıcı tarafından yanlış biçimde verilmesinin önlenmesi ayrıntılı olarak örneklenecektir. Seminere katılan izleyicilerin düzenli ifade yazma becerilerinin arttırılması ve günlük hayatta düzenli ifadelerden faydalanmaları hedeflenmektedir.

LKD Yılın Penguenlerini Seçiyor

anonim

Linux Kullanıcıları Derneği bu yıldan itibaren her yıl, Yılın Penguenleri ödüllerini vermeye başlayacak.

Ödül Kategorileri:
- Özgür Yazılım
- Yerelleştirici
- En İyi Linux Projesi
- En İyi Kurumsal Kullanıcı
- En Çalışkan Penguen

Almanca knoppix dökümanı, fırından yeni çıktı

cbc

Knoppix ve anladığım kadarı ile basitçe GNU/Linux hakkında Almanca bir dökümanın yansılara dağıtıldığı dedikodusu etrafta dolaşıyor. Dökümanın Türkçe versiyonunu hazırlayacak fazlamesai neferleri var mi acaba?

http://godel.cs.bilgi.edu.tr/mirror/knoppix/docs/knoppix_tutorial/

WOOM: Window Object-Orientated Maker veya Windowmaker`in geleceği

m1a2

Gnustep cephesinde son aylarda yoğun bir hareketlilik gözleniyor. Ocak ayında Gnustep-base ve Gnustep-gui`nin üstüste duyurulan yeni sürümlerinden sonra ortaya çıkan önemli bir gelişmeyi gözden kaçırmışız. Windowmaker`in şef programcısı Alfredo Kojima`nın öncülüğünde bir grup, Gnustep-base ve Gnustep-gui library`lerinin kıvama geldiğini düşünmüş olacaklar ki 14 Ocak`ta Windowmaker`ın geleceğini de belirleyecek `WOOM: Window Object-Orientated Maker` projesine start verdiler. İşte oldukça ilginç bulduğum duyuru. Kojima, `Windowmaker`in yeterince popüler hale geldiğini ve artık projeyi ölçeklendirme (yani Gnustep`le birleştirme) zamanının geldiğini belirttikten sonra şöyle konuşmuş: (küçük değişikliklerle)