EROS: Extremely Reliable Operating System

0
FZ
Bu aralar FM sitesinde güvenlik, işletim sistemleri, vs. muhabbetleri yapılırken pek çok ilgili konunun ara kesitinde yer alan bir şey ilgi çeker diye düşündüm ve paylaşmak istedim.

Johns Hopkins üniversitesi bilgisayar bilimleri bölümünde çalışan Prof. Jonathan Shapiro önderliğindeki ekip "mevcut işletim sistemlerindeki güvenlik problemleri spesifik uygulamalardan değil en baştaki tasarım kararlarından kaynaklanıyor" düsturunu benimseyerek bir işletim sistemi geliştirmişler ve adını da EROS : Extremely Reliable Operating System koymuşlar.


Söz konusu işletim sistemi GPL ve LGPL olarak lisanslanmış durumda yani makinanıza çekip kurabilir ve istediğiniz gibi kurcalayabilirsiniz.

Bu aralar Debian GNU/Linux 3.0'ın derinliklerinde yolculuğa çıktığım ve FM'e yazı yetiştirmeye çalıştığım için pek vaktim yok ama eminim işletim sistemi meraklıları ve üstadları FM üyeleri bizi aydınlatacak türde yorumlarını buraya cesurca

Görüşler

0
FZ
Jonathan arkadaşımızın MS Windows 2000''in EAL4 (Evaluation Assurance Level 4) sertifikası alması (Service Pack 3 ile) hakkındaki yorumlarını da burada okuyabilirsiniz. (Çok eğlenceli, tavsiye ederim :)
0
anonim
Dunyada EAL4 ustu bir isletim sistemi daha yok :P

conan
0
FZ
Peki olmamalı mı? ;-)
0
conan
SE-Linux bir iki seneye kadar. ;)
0
FZ
SELinux lafı açılmışken eski bir işletim sistemi ile ilgili 18 Eylül 2002 tarihli birmakale buldum, SELinux'a da gönderme var, belki ilgisini çeker insanların bu bağlamda.

IBM Research Report - Thirty Years Later: Lessons From the Multics Security Evaulation

Bu makalede de sistemin ilk tasarım aşamasındaki sadeliğin, basitliğin önemli olduğu vurgulanıyor. Herkese tavsiye ederim.
0
anonim
Spesifik = ozgun, mahsus, ozel.

Kusura bakmayin, tavsiye vermeden gecemedim..

Saygilar,
0
FZ
Şahsen teknik, üsluba ya da dil kullanımına yönelik her türlü öneriye, eleştiriye açığım. Yazı yazarken de elimden geldiğince İngilizce teknik terimlerin bildiğim kadarı ile Türkçe karşılıklarını kullanmaya gayret ediyorum ancak arada böyle aceleye gelen durumlar da olabiliyor ;-)

Benim de bir tavsiyem var ama dil ile ilgili değil de site ile ilgili: Buraya yazarken siteye giriş yaparsanız ve anonim olmaktan çıkarsanız daha iyi olur.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Ustasından Flash dersleri

Soulblighter

Flash'la uğraşan ve ya ben bunu nasıl yaparım acaba diyenler için çok güzel bir site: gotoAndLearn.com

`Hacker´lar ve Ressamlar

FZ

LISP hacker´ı Paul Graham, bilgece makaleleri ile yazılım camiasında büyük spekülasyona yol açmaya devam ediyor.

Üniversitenin bilgisayar bilimi bölümünden mezun olduktan sonra bir sanat okuluna gidip ressamlık üzerine eğitim alan ve büyük ressamlar ile büyük `hacker´ların benzer mantalite ile çalıştıklarını iddia eden Graham, Hackers and Painters başlıklı son makalesinde bu benzerliğe değinmenin yanı sıra iş dünyasından ve açık kaynak kodlu programlama paradigmasının sessiz sedasız yol açtığı devrimden dem vuruyor çok detaylı ve eğlenceli bir şekilde.

Open source muhasebe programı, Turquaz

huseyin

Turquaz, açık kaynak kodlu, modüler bir muhasebe yazılımı.
Piyasada bulunan programların network sorunları, kısıtlayıcı lisansları, kullanıcı istekleri doğrultusunda yeterli gelişim göstermemesi ve linux işletim sistemi üzerinde çalışmaması sebebiyle hazırlanmaktadır. Gelişimi turquaz ekibi tarafından sourceforge.net sitesinde yapılmakta. Faha fazla bilgi için web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Programlama veya muhasebe konusunda deneyimli kişilerin testi ve önerileri ilerleme açısından çok önemli. Sizinde katkılarınızı bekliyoruz.

Google query API

FZ

Efsanevi arama motoru Google geçen Perşembe günü yaptığı açıklama ile programcıların kendi programları içinden doğrudan arama tarama servislerine erişmelerini sağlayan APIyi ve bedavaya sunulan servisinin beta sürümünü duyurdu.

Xynth v0.7.90 kodları teftişe hazır

anhanguera

xynth windowing system sürüm 0.7.90 kaynak kodları sonunda teftişe hazır ;). Paket içerisinde gtk+-2.4.14, links-2.1pre19, MPlayer-1.0pre7try2, SDL-1.2.9 yamalari ve pek tabiki xynth kaynak kodlari mevcut.

RSS: http://gsulinux.org/~distch/rss.php
WWW: http://gsulinux.org/~distch/projects/xynth

Alper "anhanguera" Akcan.