EROS: Extremely Reliable Operating System

0
FZ
Bu aralar FM sitesinde güvenlik, işletim sistemleri, vs. muhabbetleri yapılırken pek çok ilgili konunun ara kesitinde yer alan bir şey ilgi çeker diye düşündüm ve paylaşmak istedim.

Johns Hopkins üniversitesi bilgisayar bilimleri bölümünde çalışan Prof. Jonathan Shapiro önderliğindeki ekip "mevcut işletim sistemlerindeki güvenlik problemleri spesifik uygulamalardan değil en baştaki tasarım kararlarından kaynaklanıyor" düsturunu benimseyerek bir işletim sistemi geliştirmişler ve adını da EROS : Extremely Reliable Operating System koymuşlar.


Söz konusu işletim sistemi GPL ve LGPL olarak lisanslanmış durumda yani makinanıza çekip kurabilir ve istediğiniz gibi kurcalayabilirsiniz.

Bu aralar Debian GNU/Linux 3.0'ın derinliklerinde yolculuğa çıktığım ve FM'e yazı yetiştirmeye çalıştığım için pek vaktim yok ama eminim işletim sistemi meraklıları ve üstadları FM üyeleri bizi aydınlatacak türde yorumlarını buraya cesurca

Görüşler

0
FZ
Jonathan arkadaşımızın MS Windows 2000''in EAL4 (Evaluation Assurance Level 4) sertifikası alması (Service Pack 3 ile) hakkındaki yorumlarını da burada okuyabilirsiniz. (Çok eğlenceli, tavsiye ederim :)
0
anonim
Dunyada EAL4 ustu bir isletim sistemi daha yok :P

conan
0
FZ
Peki olmamalı mı? ;-)
0
conan
SE-Linux bir iki seneye kadar. ;)
0
FZ
SELinux lafı açılmışken eski bir işletim sistemi ile ilgili 18 Eylül 2002 tarihli birmakale buldum, SELinux'a da gönderme var, belki ilgisini çeker insanların bu bağlamda.

IBM Research Report - Thirty Years Later: Lessons From the Multics Security Evaulation

Bu makalede de sistemin ilk tasarım aşamasındaki sadeliğin, basitliğin önemli olduğu vurgulanıyor. Herkese tavsiye ederim.
0
anonim
Spesifik = ozgun, mahsus, ozel.

Kusura bakmayin, tavsiye vermeden gecemedim..

Saygilar,
0
FZ
Şahsen teknik, üsluba ya da dil kullanımına yönelik her türlü öneriye, eleştiriye açığım. Yazı yazarken de elimden geldiğince İngilizce teknik terimlerin bildiğim kadarı ile Türkçe karşılıklarını kullanmaya gayret ediyorum ancak arada böyle aceleye gelen durumlar da olabiliyor ;-)

Benim de bir tavsiyem var ama dil ile ilgili değil de site ile ilgili: Buraya yazarken siteye giriş yaparsanız ve anonim olmaktan çıkarsanız daha iyi olur.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Miranda, ICQ´ların en güzeli...

butch

Uzun çabalar sonunda Sundance muradına erdi. Diskte onlarca mb yer kaplayan, %3 işlemci gücü yiyen ve arka planda ne işler çevirdiğini bilemediğimiz Mirabilis ICQ´nun alternatifini buldu. Bana da haberini yazmak düştü... Konumuz Miranda, ICQ´ların en güzeli.

Google query API

FZ

Efsanevi arama motoru Google geçen Perşembe günü yaptığı açıklama ile programcıların kendi programları içinden doğrudan arama tarama servislerine erişmelerini sağlayan APIyi ve bedavaya sunulan servisinin beta sürümünü duyurdu.

Türkçe Inkspace Belgesi

talat

Inkspace hakkında genel bir bilgi veren Türkçe ilk belge yayınlandı. Belgede genel anlamda Inkspace kullanımı anlatılırken aynı zamanda bir tane İsvec bayrağı yapılıyor. Belgeye http://uyarer.com/blog sayfasından ulaşabilirsiniz

AmigaOS`un Hakları KMOS Inc.`e Satıldı

dcc

Amiga Inc., yaptığı açıklamada Amiga işletim sistemi AmigaOS'un tüm versiyonlarının kaynak kodlarını, isim haklarını ve satış haklarını KMOS Inc.'e devretti. Finansal durumu pek de iyi olmayan Amiga Inc. bu hamleyle asıl projesi olan AmigaDE'ye odaklanmayı ve AmigaOS 4.0'ın çıkışını hızlandırmayı düşünüyor. Böylece AmigaOS 4.0'ı hazırlayan Hyperion firmasının alacağı ekonomik destek de artmış oldu.

CHAT Arkadaşım Bir Bilgisayar Mı!

FZ

A.L.I.C.E ve AIML

"Dilimin sınırları düşüncemin sınırlarıdır." Ludwig Wittgenstein (*)

Sıradan bir gün. Bilgisayarı açıyorsunuz. Internet'e bağlanıyorsunuz. Aklınıza gelen siteleri gezerken canınız sıkılıyor ve birileri ile canlı olarak yazışmak istiyorsunuz. IRC kanallarından birinde ya da canlı yazışma imkanı sunan bir web sayfasında AI takma isimli bir kullanıcı ile karşılaşıyorsunuz ve aranızda şöyle bir diyalog geçiyor (1) :