EROS: Extremely Reliable Operating System

0
FZ
Bu aralar FM sitesinde güvenlik, işletim sistemleri, vs. muhabbetleri yapılırken pek çok ilgili konunun ara kesitinde yer alan bir şey ilgi çeker diye düşündüm ve paylaşmak istedim.

Johns Hopkins üniversitesi bilgisayar bilimleri bölümünde çalışan Prof. Jonathan Shapiro önderliğindeki ekip "mevcut işletim sistemlerindeki güvenlik problemleri spesifik uygulamalardan değil en baştaki tasarım kararlarından kaynaklanıyor" düsturunu benimseyerek bir işletim sistemi geliştirmişler ve adını da EROS : Extremely Reliable Operating System koymuşlar.


Söz konusu işletim sistemi GPL ve LGPL olarak lisanslanmış durumda yani makinanıza çekip kurabilir ve istediğiniz gibi kurcalayabilirsiniz.

Bu aralar Debian GNU/Linux 3.0'ın derinliklerinde yolculuğa çıktığım ve FM'e yazı yetiştirmeye çalıştığım için pek vaktim yok ama eminim işletim sistemi meraklıları ve üstadları FM üyeleri bizi aydınlatacak türde yorumlarını buraya cesurca

Görüşler

0
FZ
Jonathan arkadaşımızın MS Windows 2000''in EAL4 (Evaluation Assurance Level 4) sertifikası alması (Service Pack 3 ile) hakkındaki yorumlarını da burada okuyabilirsiniz. (Çok eğlenceli, tavsiye ederim :)
0
anonim
Dunyada EAL4 ustu bir isletim sistemi daha yok :P

conan
0
FZ
Peki olmamalı mı? ;-)
0
conan
SE-Linux bir iki seneye kadar. ;)
0
FZ
SELinux lafı açılmışken eski bir işletim sistemi ile ilgili 18 Eylül 2002 tarihli birmakale buldum, SELinux'a da gönderme var, belki ilgisini çeker insanların bu bağlamda.

IBM Research Report - Thirty Years Later: Lessons From the Multics Security Evaulation

Bu makalede de sistemin ilk tasarım aşamasındaki sadeliğin, basitliğin önemli olduğu vurgulanıyor. Herkese tavsiye ederim.
0
anonim
Spesifik = ozgun, mahsus, ozel.

Kusura bakmayin, tavsiye vermeden gecemedim..

Saygilar,
0
FZ
Şahsen teknik, üsluba ya da dil kullanımına yönelik her türlü öneriye, eleştiriye açığım. Yazı yazarken de elimden geldiğince İngilizce teknik terimlerin bildiğim kadarı ile Türkçe karşılıklarını kullanmaya gayret ediyorum ancak arada böyle aceleye gelen durumlar da olabiliyor ;-)

Benim de bir tavsiyem var ama dil ile ilgili değil de site ile ilgili: Buraya yazarken siteye giriş yaparsanız ve anonim olmaktan çıkarsanız daha iyi olur.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

EVPL -->Türkçe Programlama Dili....

Debugger

Bir sabah kalkıp dünyayı değiştirebilir misiniz ? Bir programlama dili yazmaya soyunmaya, dahası paylaşmaya, paylaştırmaya ne dersiniz ?

\r\r \r\r Genç bir arkadaşımızın bu feryadı hakkında sözü olanlar eminim vardır. Umarım o da yaptığı işler hakkında bir URL verir bize ;) (Sundance)

Rakun XML Uygulama Platformu projesi 0.3.1 sürümünü çıkardı

evolution

İTÜ Yazılım Geliştirme Merkezi'nde 4 kişilik bir ekip tarafından yürütülen proje 0.3.1 sürümüne ulaştı. Web üzerinden uygulama tasarımı için tamamıyla XML kuralları kullanan platform arayüzler konusunda da kurumsal ihtiyaçları karşılayabilmek için AJAX yöntemini benimsemiştir.

Turquaz

qorkem

Turquaz, açık kaynak kodlu, modüler bir muhasebe yazılımıdır. Piyasada bulunan programların network sorunları, kısıtlayıcı lisansları, kullanıcı istekleri doğrultusunda yeterli gelişimi göstermemesi ve GNU/Linux işletim sistemi üzerinde çalışmaması sebebiyle yazılmıştır. Gelişimi turquaz ekibi tarafından sourceforge.net sitesinde yapılmakta.

Skype'ye Bir Rakip Daha: OpenWengo

Soulblighter

Daha önce FM'de Skype'ye rakip: Gizmo Projesi başlıklı haberde Gizmo Projesi'nden bahsedilmişti. Şimdi açık kaynak bir alternatif daha var: OpenWengo

Maxima 5.9.2 Çıktı

FZ

Maxima'nın 5.9.2 sürümü çıktı.

Maxima, meşhur sembolik hesaplama yazılımı Macsyma'nın GPL lisansı ile dağıtılan bir benzeridir. Maxima ile polinomlar, matrisler, sonlu kümeler, integraller (belirlili, belirsiz), türevler, diferansiyel denklemler üzerinde işlemler yapmak, lineer cebir işlemlerini gerçekleştirmek, keyfi büyüklükte sayılar kullanmak ve her türlü fonksiyonun iki boyutlu ve üç boyutlu grafiklerini çizmek mümkündür.

Maxima çeşitli UNIX ve benzeri sistemlerde, MS Windows sistemlerde çalışmaktadır. MS Windows için kurulum programı da mevcuttur.