E-Lapis Dergisinin 2. Sayısı Çıktı

0
anonim
Bundan 1.5 ay önce, 1 Nisan 2005 tarihinde e-Lapis dergimizin ilk sayısını duyurmuştuk. Nasıl yaparız, becerirmiyiz, acaba olacak mı gibi sorular kafamızda dolanırken, hazırlıklara başlayıp 19 Mayıs'a 2. sayımızı yetiştirmeyi başardık.

Bu 2. sayımızı dolu dolu hazırlamaya çalıştık. Umarım severek okur ve destek verirsiniz.

İkinci sayımızdaki konu başlıkları:
- Kısa Haberler
- Dağ başını Ubuntu almış
- Ayın Programı: LALE
- Çocuklar ve Linux
- Basit bir Linux kurulum teorisi
- Cedega ile oyun dünyası
- Samba: Benimle dans eder misin?
- Açık kaynak kod bildirgesi
- Multi User sistem olarak Linux
- Dosya erişim hakları
- OpenOffice.org dünyasında ilk adımlar
- Firefox: Sonsuz esneklik
- Televizyon seyretmeyin, Firefox seyredin
- Thunderbird: Postalarınıza imzanızı ekleyin
- LFS: Sıfırdan Linux
- Pine: Nostaljik bir postacı
- Gentoo: Deltup ile tasarruf edin
- Gdesklets: Kıskandıracak Masaüstleri
- gIFT: Paylaşım programları
- Çoklu ortam terimleri
- AVI dosyalarını SVCD yapalım
- Linux altında VCD kopyalanması
- GIMP: Resim düzenleme (2. bölüm)
- GTK ile programlama (2.bölüm)
- Ayın programları
- Ziyaretci defteri
- Seyyah Dedenin Defterinden

Hazırlanmasında emeği geçen diğer arkadaşlarıma, verdikleri ücretsiz emek için tekrar teşekkürler.


E-Lapis dergisini PDF formatında aşağıdaki adresden indirebilirsiniz:

http://www.e-lapis.org


Saygılar
erkaN kaplaN

Görüşler

0
sundance
Çok güzel bir iş yapıyorsunuz ellerinize sağlık. Umarım bu dergiyi birgün basılı olarak da okuma fırsatı buluruz.
0
hayalperest
çok hızlı ilerliyorsunuz. Bence bu yaptıgınız dergi basılı olarak okuyuculara ulaşmayı hakediyor. Başarılar
0
ieski
1.sayınızıda çok beğenmiştim 2.sayınızda aynı derecede mükemmel tadında. Sizleri tebrik ediyorum.
Böyle projeleri desteklemek gerektiğine inanıyorum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Ulusal GNU/Linux Dağıtımı Yapmak Ne Kadar Anlamlı?

FZ

mp3.com ile köşeyi dönen ve ardından masaüstü GNU/Linux dağıtımı işine giren ve Linspire isimli bir GNU/Linux dağıtımı satmaya başlayan Michael Robertson, ülkelerin ulusal dağıtımlarını geliştirmelerinin pek de mantıklı ve anlamlı bir iş olmadığını düşünüyor.

Robertson'a göre bu durum yıllar önce ülkelerin kendi ulusal havayollarına sahip olmaya çalışmalarına ve sonra da o havayolları şirketlerinin zarar etmesine benziyor. Robertson, ciddi bir masaüstü dağıtım geliştirip kitlelere sunmanın büyük bir ekip gerektirdiğini ve bundan daha önemlisi çok hızlı, kıvrak ve piyasa koşullarına göre hareket edilmesinin önemli olduğunu, bunu da ancak özel sektörün becerebileceğini, devlet kurumlarının bu tür bir alanda yeterince çevik ve öngörülü hareket edemeyeceğini belirtiyor. Yazar, Brezilya ve Çin gibi ülkelerin ulusal dağıtım geliştirme çabalarının arzu edilen noktaya varamayacağını belirtiyor.

Kaynak: http://emresokullu.blogspot.com

Linux`a IDE-CDWriter Kuruyoruz!!!

sundance

Eğer Kablonet veya DSL`iniz varsa, hiçbir zaman yeteri kadar harddiskiniz olamaz :) Bu düşünceden yola çıkarak bugün gidip kendime bir CD-Writer aldım. Yaklaşık birbuçuk yıldır gururla kullandığım Linux sistemime bu CD-Writerı tanıtabilmek için sekiz saat kadar uğraştıktan sonra başarılı oldum.

\r\r \r\r Sizlerin en azından uğraşmamanız için, Fazlamesai ürünlerine bir yenisini daha ekleyelim dedim ve bu sancılı süreci mümkün olduğu kadar pratikleştirdim. İyi cd basmalar (en iyi p2p MLDonkey, işte o kadar ;)

Linux Başarı Ödülleri 2003 yarışması sonuçlandı

huseyin

IBM Türk açık kodlu projelerin gelişimini desteklemek amacıyla bu yıl ikincisini düzenlediği Linux Başarı Ödülleri 15 Ekim'de sona erdi.

21 projenin finale kaldığı yarışmada, Önsel Armağan, Hüseyin Ergün ve Murat Kumaç 'ın hazırladığı Turquaz, açık kodlu muhasebe yazılımı birinci oldu.

Proje ekibi, ödül olarak IBM bilgisayar ve AISEC'ten yurtdışı staj imkanı kazandı.

Linux İçin Opera 6

sundance

Browserlar arasında bir kaç yıldır en hafif ve en hızlı olma ünvanını kimselere kaptırmayan Opera 13 Kasım`da Windows için çıkarttığı Opera 6 TP1`i, bu sefer de Linux için çıkarttı.

\r\r\r \r\r\r Her zaman bildiğimiz Opera, 486-DX2/66`da 16Mb ram ile bile oldukça iyi performans vermeye devam ediyor, dahası bu yeni sürümünde fonksionel gelişimlerin yanı sıra, görünüşünü de tamamen isteğinize uygun hale getirme imkanı sağlıyor. Şahsen bir yıldır başka browser kullanmıyorum, tavsiye ederim...

Linux 10 yaşına bastı!

larweda

Dün, (25 Ağustos 2001) Linux 10'uncu doğumgününü kutladı. Kimileri hala heryerde Windows görme hayalleri kuradursunlar, birçok insan Microsoft'u sadece gerekirse kullanılacak bir alternatif olarak görmenin mutluluğunu yaşıyorlar. Bakın Linus 10 sene önce ne söylemiş:
"I'm doing a (free) operating system (just a hobby, won't be big and professional like gnu) for 386(486) AT clones."
Ben 386(486) mimarisi için (ücretsiz) bir işletim sistemi geliştiriyorum. (sadece hobi olarak, gnu gibi büyük ve profesyonel olmayacak) :)
-Linus Torvalds, 25-Aug-91