Dil Üstadları ile Araç Ustaları: IDE Ayrımı

0
FZ
Geliştirici dünyası iki kampa ayrılmıştır. Bir kampta dil üstadları vardır, bu yazılımcılar yüksek seviyeli programlamadan -- birinci-sınıf fonksiyonlar, aşamalı programlama, AOP, MOP, kendi kendini sorgulama -- bahsederler. Araç ustaları ise tümleşik geliştirme ve hata ayıklama araçlarında ustadırlar, kod tamamlama, "refactoring", vs. Dil üstadları Emacs ya da VIM kullanır, bu tür editörler yeni dilleri denemek için daha uygundur. Araç ustaları ise Visual Studio, Eclipse, IntelliJ gibi IDE'leri kullanırlar.

Laszlo ve Groovy gibi yeni diller ya da AOP (Aspect Oriented Programming) gibi dil uzantıları genellikle öncelikli olarak metin-editörü tabanlı yazılım geliştirme ortamlarında ortaya çıkarlar ve ancak ondan bir süre sonra IDE dünyası bu tür desteklere kavuşur. Eğer dil ya da uzantı gerçekten başarılı ise araçlar da bunu desteklemeye başlar. Bu ayrımın tek sebebi araç geliştirmenin dil geliştirmekten zor olması değildir. Asıl mesele bir dile hakim olmak ile bir araç setine hakim olmanın çok farklı iki mantalite olmasıdır, belli bir ölçüye dek bunlar birbirlerini dışlayan alternatiflerdir. Acaba neden? İşte sebepleri...

Oliver Steele'nin The IDE Divide başlıklı makalesini tüm yazılım geliştiricilerin okumasında fayda var. (Not: Şöyle sağlam bir FM üyesi çıksa da bahsi geçen makaleyi Türk diline kazandırsa... hani yani küçük bir olasılık olsa da, belki diyorum, belki biri üstlenir, FM'ye bir katkıda bulunur...)

Görüşler

0
malkocoglu_2
Harika bir yazi!!! Tam da bu konu hakkinda birseyler yazmayi dusunurken hazir pismis bulmak ne guzel! Tesekkurler FZ.

Benim goruslerim tabii ki "once dil" tarafini destekliyor. Ama dilin ne oldugunu iyiiiiice bir genisletmek istiyorum.

Mesela, Java dilinin icinde, Hibernate kalicilik araci, JMS, EJB, vs.. gibi araclarin arayuzleri de birer DILDIRLER. Yani her ek kutuphane bir dildir. Mesela Hibernate icin belli XML dosyalari (konfigurasyon amacli) belli yerlere, belli sozdizim kurallarina gore yazilip konmaktadir, ve sonucta bu bir dilin tanimidir. Once xx() cagir, sonra yy() cagir, vs.. Aynen turkce dilinin kurallari gibi, edat, zamir, fiil, vs..vs.. Hepsinin yerleri var.

Yani, "dillerin icinde yeni diller" surekli dogmaktadir.

Once dil diyen arkadaslar, bu yeni dillere bakacak, temizlik acisindan tartacak, Occam Usturasi desturuna uymayanlari *iktir edecektir. Ote yandan tool bazli arkadaslarin trene gec atlamasi cok muhtemeldir. Teknolojilerin ve onlarin alt teknolojilerinin ne kadar hizli gelistigini ve hatta öldügünü dusunursek, once dil diyen arkadaslar icin bu esneklik bir avantajdir.

Bir de:: Cok teknoloji ustasi olmayan, tool bazli arkadaslar trene atlayinca, sadece tool'un yaptiklarina hapis oluyorlar. HICBIR TOOL, TUM SECENEKLERI GOZONUNE ALAMAZ. Yoksa, Microsoft su anda kurumsal yazilimlarda (servis tarafi) kral olurdu. Degil. Herseyi "kolaylastirmaya" ugrasmiyorlar mi?

Bir de:: (Daha kotusu), tool bazli arkadaslarin bir teknolojiyi "tool destegi var diye" secmesidir. Sirf bu yuzden simdi coktan gebermis olan Entity Bean teknolojisini secmis olanlari gordum. 4 senedir "dilinin sade olmamasi sebebiyle" bu teknolojinin kullanilmamasini girebildigim her net kanalinda soylemeye ugrasiyorum. Fakat IDE'ler bir sekilde alttaki garabeti gizlemisler, teknolojinin dogal olumune erismesini engellemislerdir.

Temiz dil, temiz kod gonderme (deployment) demektir. Daha rahat hata bulma (troubleshooting) demektir. Oyle ya da boyle, %1 sartlarda ortaya cikan o kimsenin dusunmemis oldugu sart ile alakali hatayi ayiklamaya ugrasirken, temiz bir dile bakmanin rahatligini daha iyi anlasilacaktir.

Gorsel arac yazmak zor istir (servis tarafcilar tarafindan pek de sevilmez); teknoloji ureten once dil uretecektir. O yuzden "ikinci elden" bilgili bir araci kullanmak yerine, birinci elden esnek dili kullanmayi tercih ederim.

Tabii yanlis anlasilmasin; Emacs'te Java destegi mukemmel. Ustelik bazi yapacagim hareketleri kimsenin IDE'sini yapamaz, her yerde gezinen sahsim icin bunlar cok onemli. Teknik lider her platformada gezinir. FTP basinda beklesen teknik liderler, azicik betikleme bilse (rsync, ssh, scp), deployment isleri rahatlardi. "Deployment plug-in isteruk!". Bekleyin.

Ama tabii, boyle araclar da olacak. Sadece o araci kullanlar ayptiklarini birincil, ve daha abartilisi kral zannetmesin. Baslangic, orta seviyedeki programcilardan olusan bir takimim olsa, araci kullanin derim. Ama yeni teknolojiyi, gittigim her yerde once dil diyen arkadaslar getirmistir. Liderlik baglaminda projemizde Eclipse... Eclipse sayiklayan arkadasin plug-inleri yeni platforma gecince "calismadi", ve JBoss sitesinden "ornek kodlara" dayanarak gecisi ben yaptim. Kullanilan eski teknolojiyi rafa kaldirik, plug-in var diye kullaniyorlardi. CVS plug-inleri var ama, nasil binary dosya ekleyeceklerini bilmiyorlar. Bu da tum gelistirme ortamini etkiliyor. cvswrapper dosyasina gireceksin YAVVRUUUMMM... :) Bu kadar Akdenizlilik yapayim bari.. :) Bu konu hakkinda bayagi gerilmistim. :)


0
bm
Bu tip tezatlar konusulurken 'yahu keske herkes anlasa' yaklasimi bilgisayarcilarin alanin ticarilesmesine ragmen hala fevkalade paylasimci, ve toplum bilincine sahip insanlar olduklarini gosteriyor. Ticari menfaat aslinda "bunun en iyisi arac kullanmaktir, en bi modern sahane", "ben visual *ok kullaniyorum sen hala visual kakada mi kasiyorsun?" diyenlere hic ses cikartmamakta. Bilginin fazla maddi sermaye gerektirmeden paraya donebildigi bir alan bu aslinda, hal boyle olunca insanlarin bilgilerine sermaye muamelesi yapip susmalari beklenir. En azindan bana simdi oyle geldi. Yanlis mi dusunuyorum?
0
ttk
visual *ok'un, visual kaka'nın bir sonraki versiyonu olduğu hemen de belli oluyor, bunun ismi daha kısa. Hemen ısmarlamak lazım :)
0
malkocoglu_2
Şu da var: Sirket XYZ icinde standartlasmanin sizin istemediginiz yone kaymasi, ve tepeden "bu arac kullanilacak" diye destur inmesi. Ya da, sirket bazinda degil ama, takim bazinda bazi araclara dogru tesvik edilmesi. Her yerde ayni (uniform) gelistirme aracinin kullanilmamasi nereden bakarsaniz biraz uyumsuzluk yaratir. Mesela IDE'ciler 'derleme betigini' merkez almiyorlar; TIK TIK TIK ile secip bir yerlerden kutuphane gorsel olarak "ekliyorlar'. Bu durum yeni gelen programcinin aninda kodu alip derlemesini gecilktiriyor, ayrica, zaten otomatik derleme (automated build) icin gereken betiklerin yazilmamis olmasina sebebiyet veriyor.

Diger durum, daha once belirttigim gibi, bir teknik liderin yanlis araca guvenip, projeyi geciktirmesi, gerekeksiz heyecan/kayip zamana sebebiyet vermesi. Herkes araclar konusunda ilimli olamiyor. Bazilari muptela seviyesinde bu araclarin tiklama ile yapmadigini yapmamakta israrci (gavurcada 'drinking xyz on coolaid' denir buna). Ultra gorsel araclari kullanan sIkI adamlar var, evet, fakat bu adamlar isin dil tarafinda da zaten cok rahat. O yuzden kelege gelmiyorlar. Yani pur IDE'cilerin dil saygisi/bilgisi kazanmasi sart.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Gimp ve Scribus için eğitici videolar

batasoy

32 adet, 1 saatin üzerinde eğitici video dosyası sizleri bekliyor. Açık kaynak kodlu yazılımların yıldızları Gimp ve Scribus dışında, Fireworks ve CorelDraw içinde birçok yararlı video bulacaksınız.

Videolara, pozitifpc.com adresinden ulaşabilirsiniz.

50 Sene Sonra Üniversite Olacak Mı? E-öğrenme Üstüne Serbest Bir Diyalog

FZ

Acaba sizce gelecek 50 sene içinde üniversiteler başta olmak üzere eğitim kurumları ve e-öğrenme nasıl şekillenecek? Bilgiye bakış açımız nasıl dönüşecek?

Bilgi biriktirme ve bunu sunmanın ötesine geçeceğimiz kesin. Günümüzde okul soru sormayı öğretmekten ziyade cevapları öğrenmeyi sağlayıcı bir rejime dönüşmüş durumda. Orta vadeli gelecek tahminlerimize göre, bilgi artık edinilmeye değer bir meta olarak görülmeyecek. Kolay elde edilen her şey toplumun gözünde değer yitirir ve aynı durum bilginin de başına gelecektir. Değer verilen şey güzel sorular olacak.

Unutmayın ki cevapların değeri düştükçe soruların değeri artar. Dolayısı ile insanları soru sormaya yöneltmek ve bunu sağlayacak türden soru sorabilme tekniklerini geliştirmek önemli olacaktır.

Yazının devamı buradan okunabilir.

e-Bergi Kasım 2008 Sayısı Çıktı!

anonim

e-bergi Kasim 2008 sayısıyla bu ay da sizlerle! Hala tıklamadınız mı?

`How to Become A Hacker´ Türkçe Çevirisi

Challenger

Ülkemizde ve dünyada, hackerlar; bilgisayar sistemlerine giren, bilgi çalan, sistemleri bozmak için saldırılar düzenleyen kötü niyetli kişiler olarak bilinmekte. Hackerlık konusunda birçok yazı yazılıp çizilmekte ve hackerların ne kadar büyük bir tehlike olduğu anlatılmakta. Oysa hackerlar, sanıldığı gibi bir şeyler bozmaktan ziyade problem çözmek, yeni bir şeyler icad etmek gibi yararlı işlerle uğraşan insanlardır. Üstelik hackerlığın 1960´lı yıllara dayanan bir geçmişi ve bu süreç içerisinde gelişen bir kültürü vardır.

Ağ Güvenliği İpuçları

honal

O'Reilly Yayınevinin "Network Security Hacks" adlı kitabı Açık Akademi Yayınlari tarafından Türkçeye "Ağ Güvenliği İpuçlari" olarak tercüme edilmistir.

"Ag Güvenligi İpuçları" kitabi sisteminizi basit bir hedef olmaktan çıkaracak 100 güçlü ve kullanışlı ipucu sunmaktadır. Bunlar, gerçek dünyada kullanilan araçlardan alınmış örnekler ve güvenlik uzmanlarının kendi bilgisayar ve ağlarını korumak için kullandığı yöntemlerden oluşmaktadır. Herbir ipucunu okumak yalnızca birkaç dakika sürerken sizi saatlerce araştırma yapmaktan kurtaracaktır.