Birleşik Devletler Bölgesel Güvenlik Departmanı, Linux ve Oracle dedi!

0
redial
27 Ocak 2003, Pazartesi - [ 14:16 ]
Newsforge.com, Tina Gasperson
Birlesik Devletler Bölgesel Güvenlik Departmanı (www.dhs.gov) birkaç aydır Windows 2000 üzerinde çalıştırmakta olduğu sunucularını geçen hafta Linux üzerindeki Oracle ortamına geçirdi.

Uzmanlar bu değişikliğin geçtiğimiz hafta Internet'i Çalkalayan "Slammer" adındaki MS SQL Server virüsüne karşı bir tepki olmayabileceğini söylüyor. Netcraft, değişikliğin 24 ve 25 Aralık tarihlerinde meydana geldiğini belirtiyor.
www.dhs.gov sitesi, geçmişte ABD Personel Yönetim Ofisi sunucularını barındırmakla iş yapan ve şu anda Beyaz Saray web sitesine de servis veren Energis Squared grubu ile birlikte anılıyor.

Söz konusu değişiklik Internetin MS SQL Server virüs nedeniyle sarsıldığı dönem ile aynı zamana rastladı. Bölgesel Güvenlik Departmanı çalışanları bu değişiklikle ilgili yorum yapmaktan kaçınıyor; fakat federal hükümete danışmanlık hizmetleri sunan güvenlik firması Guardent'in yönetim kurulu üyesi olan Jerry Brady yeni bir sunucunun bu kadar çabuk kurulup çalıştırılır hale getirilmesinin pek mümkün olmadığını belirtiyor. "Aslında bu değişikliği meydana getirmek için daha zaman vardı" diyen Jerry Brady sözlerine şöyle devam ediyor, "Ancak, MS Server işlerinin hassas olma eğilimi, süreci hızlandırdı."

Bastille Linux'un baş geliştiricisi olan Jay Beale de bu görüşe katılıyor; "bu değişimin sadece bir Windows virüsünden kaynaklandığını söylemeyi çok isterdim. Ne yazık ki bir işletim sisteminden diğerine geçiş yapmak, bu işlemin planlama, test ve uygulama süreçlerini de hesaba katacak olursak genellikle bir hafta sonundan daha uzun sürer. Dolayısıyla muhtemelen sadece bu virüs yüzünden geçiş yapılmadı. Daha kolaylıkla koruyabileceklerini düşündükleri bir işletim sistemine geçiş yaptıklarını varsaymak daha akıllıca olur," diyor.

Yine de Brady'e göre bütün aksaklıklara ve ortaya çıkan olumsuzluklara rağmen geçen hafta her şey çok daha kötü olabilirdi. "Doğrudan hedefler seçerek, çok daha fazlası yapılabilirdi. Planlı programlı olunmamasından dolayı, neyse ki, her şey tıpkı bir fizik deneyiymiş gibi gerçekleşti." diyen Brady sözlerine şöyle devam ediyor; "İleride karşılaşabileceklerimiz konusunda çok daha endişeliyim." Muhtemelen tüm bu sebeplerden dolayı, sorumlu kişiler Bölgesel Güvenlik Departmanı sitesini Linux üzerinde çalıştırmaya karar verdiler.

Linux veya diğer açık kaynak çözümlerinin de güvenlik konusunda sıkıntıları yok değil tabii ki, hatta daha bugün Engarde Linux çeşitli MySQL problemlerine yönelik bilgiler ve düzeltmeler sunmakta. Beale'e göre fark, Linux ve Unix'in çok daha verimli bir şekilde "emniyete alınabilmesinden" kaynaklanıyor.

"Deneyimli bir sistem yöneticisi özellikle Linux olmak üzere Unix tabanlı bir işletim sistemini koruma ve emniyete alma konusunda çok daha fazla seçeneğe sahip," diyen Beale sözlerine şöyle devam ediyor, "Windows 2000 ise ne benzer bir sistem konfigurasyonu ne de işletim sisteminin belli parçalarını denetleme olanağı sunabiliyor."

Microsoft'un kendisi, MS SQL sunucusunun bu güvenlik açıgının, dışarıdan birisinin sistem üzerinde tam anlamıyla hakimiyet kurmasına yol açabileceğini bildirmişti. Microsoft bu problemin çözümüne yönelik olarak Temmuz 2002'de bir yama çıkarmıştı, fakat son bir kaç gündür yaşanan aksaklıklara bakılırsa, MS kullanıcılarının bu çözume pek rağbet göstermediği anlaşılıyor.

Güvenlik açıkları tespit edildikten hemen sonra bunları giderebilen daha güvenli bir işletim sistemine geçiş yapmak çok daha akıllıca görünebilir, ne var ki Bölgesel Güvenlik Departmanı'nın aksine ülkedeki çoğu site sahibi henüz bunu gerçekleştirmiş değil. Hatta bünyesinden dhs.gov web sitesinin çıkarıldığı federasyona bağlı Personel Yönetim Ofisi sunucuları dahi şimdilik Windows 2000 ile çalıştırılıyor.

Kaynak: Oracle Türkiye Haber Bülteni

İlgili Yazılar

Bilişim Akademisi Hayata Geçti

FZ

Türkiye Bilişim Vakfı (TBV), bilişim sektöründeki eleman açığını kapatmak ve eğitim kalitesini yükseltmek amacı ile TBV Akademisi'ni kurdu. Akademiden mezun olanlar, "CNAP Eğitmen Sertifikası" almaya hak kazanacak ve yerel akademilerde öğrenci yetiştirebilecek. TBV Akademisi eğitimlerine Haziran ayında başlayacak.

Intel ve Cisco yeni mezun öğrencileri işe almamak için üste para veriyor!

larweda

Mikrochip devi Intel ve ağ arabirimleri devi Cisco, yeni mezun öğrencilere kendi şirketinde çalışmamaları için rüşvet teklif ediyor. Son aylarda tüm dünyada teknoloji sektörünü vuran krizden önce üniversitelerden bu yaz mezun olacak olan öğrencilerle anlaşmalar imzalayan Intel ve Cisco, şimdi sessizce geri çark ederek bu insanlara sözleşmelerini fes ederek beraber çalışmamak üzere para teklif ediyor.

Türkiye, tarihinde ilk kez 'Dünya Süperbilgisayar' listesine girdi

ess

Hürriyet'in haberinde, Dünyanın en güçlü bilgisayarını kullanan ülkeler arasında artık Türkiye de var. İstanbul Teknik Üniversitesi (İ.T.Ü) ve DPT tarafından kurulan Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi’ndeki süperbilgisayar, önceki gün açıklanan TOP 500’de 353'üncü oldu.

Google Code Jam 2003

FZ

Sıradışı programlama yeteneklerine mi sahipsiniz? Birkaç satırlık kod ile bilgisayara göbek attırabilir misiniz? Kodunuzun didik didik edileceğini bildiğiniz halde gayet güzel program yazabilir misiniz? O halde yeteneklerinizin hakkı ile ödüllendirileceği bir etkinlik için ısınma turlarına başlayın.

Google, dünyanın bilgi işlem yapısını yeniden yazacak yazılımcı avına çıktı. Google Code Jam 2003 yarışmasında bu tür programcıları bulmayı amaçlıyor. Bunu bir tür bol ödüllü bir iş görüşmesi olarak düşünün. İşe alınmasanız bile sırf katıldığınız için büyük bir para ödülü kazanma şansınız var.

Yarışma 18 yaşın üstündeki tüm Java, C++, C# veya VB.NET programcılarına açık. Bakalım kimin parmakları klavye üzerinde daha hızlı ve akıllıca dans edecek.

OpenBSD 3.8 Çıktı!

honal

19. OpenBSD sürümü olan OpenBSD 3.8 1 Kasım 2005 tarihinde "Hackers of the Lost RAID" şarkısı ile çıktı. Bu sürümde şarkı isminden de anlaşılacağı gibi daha çok RAID sistemler üzerine yenilikler bulunmakta. OpenBSD 3.8 ile birlikte gelen tüm yenilik ve değişikler için http://www.openbsd.org/38.html adresi ziyaret edilebilir.