Birleşik Devletler Bölgesel Güvenlik Departmanı, Linux ve Oracle dedi!

0
redial
27 Ocak 2003, Pazartesi - [ 14:16 ]
Newsforge.com, Tina Gasperson
Birlesik Devletler Bölgesel Güvenlik Departmanı (www.dhs.gov) birkaç aydır Windows 2000 üzerinde çalıştırmakta olduğu sunucularını geçen hafta Linux üzerindeki Oracle ortamına geçirdi.

Uzmanlar bu değişikliğin geçtiğimiz hafta Internet'i Çalkalayan "Slammer" adındaki MS SQL Server virüsüne karşı bir tepki olmayabileceğini söylüyor. Netcraft, değişikliğin 24 ve 25 Aralık tarihlerinde meydana geldiğini belirtiyor.
www.dhs.gov sitesi, geçmişte ABD Personel Yönetim Ofisi sunucularını barındırmakla iş yapan ve şu anda Beyaz Saray web sitesine de servis veren Energis Squared grubu ile birlikte anılıyor.

Söz konusu değişiklik Internetin MS SQL Server virüs nedeniyle sarsıldığı dönem ile aynı zamana rastladı. Bölgesel Güvenlik Departmanı çalışanları bu değişiklikle ilgili yorum yapmaktan kaçınıyor; fakat federal hükümete danışmanlık hizmetleri sunan güvenlik firması Guardent'in yönetim kurulu üyesi olan Jerry Brady yeni bir sunucunun bu kadar çabuk kurulup çalıştırılır hale getirilmesinin pek mümkün olmadığını belirtiyor. "Aslında bu değişikliği meydana getirmek için daha zaman vardı" diyen Jerry Brady sözlerine şöyle devam ediyor, "Ancak, MS Server işlerinin hassas olma eğilimi, süreci hızlandırdı."

Bastille Linux'un baş geliştiricisi olan Jay Beale de bu görüşe katılıyor; "bu değişimin sadece bir Windows virüsünden kaynaklandığını söylemeyi çok isterdim. Ne yazık ki bir işletim sisteminden diğerine geçiş yapmak, bu işlemin planlama, test ve uygulama süreçlerini de hesaba katacak olursak genellikle bir hafta sonundan daha uzun sürer. Dolayısıyla muhtemelen sadece bu virüs yüzünden geçiş yapılmadı. Daha kolaylıkla koruyabileceklerini düşündükleri bir işletim sistemine geçiş yaptıklarını varsaymak daha akıllıca olur," diyor.

Yine de Brady'e göre bütün aksaklıklara ve ortaya çıkan olumsuzluklara rağmen geçen hafta her şey çok daha kötü olabilirdi. "Doğrudan hedefler seçerek, çok daha fazlası yapılabilirdi. Planlı programlı olunmamasından dolayı, neyse ki, her şey tıpkı bir fizik deneyiymiş gibi gerçekleşti." diyen Brady sözlerine şöyle devam ediyor; "İleride karşılaşabileceklerimiz konusunda çok daha endişeliyim." Muhtemelen tüm bu sebeplerden dolayı, sorumlu kişiler Bölgesel Güvenlik Departmanı sitesini Linux üzerinde çalıştırmaya karar verdiler.

Linux veya diğer açık kaynak çözümlerinin de güvenlik konusunda sıkıntıları yok değil tabii ki, hatta daha bugün Engarde Linux çeşitli MySQL problemlerine yönelik bilgiler ve düzeltmeler sunmakta. Beale'e göre fark, Linux ve Unix'in çok daha verimli bir şekilde "emniyete alınabilmesinden" kaynaklanıyor.

"Deneyimli bir sistem yöneticisi özellikle Linux olmak üzere Unix tabanlı bir işletim sistemini koruma ve emniyete alma konusunda çok daha fazla seçeneğe sahip," diyen Beale sözlerine şöyle devam ediyor, "Windows 2000 ise ne benzer bir sistem konfigurasyonu ne de işletim sisteminin belli parçalarını denetleme olanağı sunabiliyor."

Microsoft'un kendisi, MS SQL sunucusunun bu güvenlik açıgının, dışarıdan birisinin sistem üzerinde tam anlamıyla hakimiyet kurmasına yol açabileceğini bildirmişti. Microsoft bu problemin çözümüne yönelik olarak Temmuz 2002'de bir yama çıkarmıştı, fakat son bir kaç gündür yaşanan aksaklıklara bakılırsa, MS kullanıcılarının bu çözume pek rağbet göstermediği anlaşılıyor.

Güvenlik açıkları tespit edildikten hemen sonra bunları giderebilen daha güvenli bir işletim sistemine geçiş yapmak çok daha akıllıca görünebilir, ne var ki Bölgesel Güvenlik Departmanı'nın aksine ülkedeki çoğu site sahibi henüz bunu gerçekleştirmiş değil. Hatta bünyesinden dhs.gov web sitesinin çıkarıldığı federasyona bağlı Personel Yönetim Ofisi sunucuları dahi şimdilik Windows 2000 ile çalıştırılıyor.

Kaynak: Oracle Türkiye Haber Bülteni

İlgili Yazılar

Bilgisayarlı Eğitime Destek Kampanyası

xelon

NTVMSNBC'nin anasayfasında bulunan "Ülkemizin geleceğine sahip çıkalım" linkini tıkladığınız takdirde Türkiye içerisindeki herhangi bir okula kampanyaya katılan sponsorlardan biri sizin adınıza bağışta bulunuyor. Gelen sayfada ise bağışın hangi okula ve hangi sponsor tarafından olduğu belirtiliyor. Ne kadar çok tıklarsanız o kadar çok bağış gerçekleştiriliyor.

Ayrıca kredi kartı ile bağış yapmak için yada kampanya ile ilgili bilgi almak için www.bilgisayarliegitimedestek.org adresine girebilirsiniz.

Hindistan’ın Kerala Eyaleti MS Windows’u Tamamen Kaldırıyor

anonim

Hindistan’ın komünist rejimle yönetilen Kerala eyaleti, Coca-Cola ve Pepsi’den sonra Microsoft ürünlerini de kamu kurumlarından çıkarma kararı almış.

Kaynak: ntvmsnbc

Turkecom freelance webmaster arıyor

pulsar

Aslında reklam gibi olacak ama olay fazlamesai topluluğunun ilgisini çekecek biçimde oluştuğundan yazma gereği duydum.
Turkecom FREELANCE (evet öyle freelance) webmaster arıyor.
Başvurular İşTürk.net'te

Kim 50.000 Euro ister?

anonim

Emre Sokullu'nun blog'unda, SeedCamp adlı İngiltere tabanlı bir fon, Avrupalı genç girişimlere 50.000 €'luk destek sağlayacak. Nasıl başvuracağınıza dair bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

www.freelance-tr.org açıldı

kefukar

freelance-tr.org siz programcı ve webmaster'ları Türkiye'deki firma sahipleri ve özel çözüm arayan yöneticilerle buluşturmak için aracı bir portal olarak hizmetinizde.