Bir LKG yaratmak

0
conan
GSULinuX kurulalı yaklaşık 6 sene oldu. 97 yılının başlarında 6 kafadarın o zaman varolan yegane bilgisayar lab'inde redhat 4.0'ı indirmeye çalışırkenki halleri hala gözümün önünde. Hele ki o CD'nin yakılması için gerekli donanımların bulunamaması, FAT partitionlardan kurmaya çalışmalar, vs... bunlar değil bu yazıda bahsedilecek olanlar. :) Bu yazıda bir Linux Kullanıcıları Gurubu'nun (LKG) kurulması için neler yapılmalı, biz neler yaptık, onları anlatmaya çalışacağım. Bakalım becerebilecek miyim?
Öncelikle gerekli şeyler:

1) İnsan:
İnsan kesinlikle en önemli faktör. İnsansız bir kulüp olamayacağı için öncelikle insan toplamaya bakın. Kulübe/guruba insan toplamak oldukça kolay bir işlemdir. İnsan toplamak için yapılması gerekenlerin başında olabildiğince tanıdıgınız ve gurupla ilgilenebileceğinizi düşündüğünüz insanlar ile konuşmak geliyor. Unutmayın, en hızlı ve güvenilir çalışan network insan networküdür! Bahsettiğiniz şeyler ilgi çekici ise insanlar arasında konuşulacaktır. Ne kadar çok gevezelik o kadar çok kulüp üyesi! :)

Daha sonrasında ise etrafa asacağınız ilanlar tanımadığınız kitlelere ulaşmanıza yardımcı olacaktır. İlanda Linux'ün ne olduğundan kısaca bahsedin. Serbest yazılım felsefesinden tutun, Linux kullanan insanların neden başarılı olduklarından, kariyerlerinde ilerleme kaydedeceğine kadar güzel bilgilerle doldurun afişleri. (pengueni de unutmayın) Bu afişleri asarken MUTLAKA okul yönetiminden ya da ilgili makamlardan onay alın!

Kulübe gelen insanlara email accountu açın, homepage yapmaya yönlendirin, email listeleri açın, geyik konularda da olsa, ciddi tartışmalara da konu olsa bir forum edinin. İnsanları kaynakları kullanmaya ve bunları düzenlemeye yönlendirin.

İnsan toplamaktan daha onemli ve zor olan ise o insanlari orada tutabilmektir.

Aktif kalın:
Bence insanları LKG altında tutabilmenin en sağlam yöntemi aktif kalmaktır. İnsanları yormayacak şekilde çalışmaya yönlendirin. Web server kurdurun, DNS ayarlatın, shell script yazdırın, html kodlatın. Ama insanlara asla "eeeh bu da ne biçin klüp hiçbirşey yapmıyoruz" dedirtmeyin! İnsanların yaptıkları şeyleri kulüp sitesinde ya da toplantılarda diğerlerine de gösterin. Reklamınızı yapın.

Eğitin:
Üyeleri eğitin. İnsan öğrenmeyi seven bir varlıktır. İnsanları yeni bir şeyler öğrenmeye yönlendirdiğiniz sürece insanların klübünüze hem saygısı hem de ilgisi artacaktır. HTML öğretin, sistem yönetimi öğretin, programlama anlatın, algoritma sevdirin, bildiklerinizi paylaşın ki katılan insanlardan da birşeyler öğrenin.

Kalıcı olun:
Arkanızdan gelecek gurubu ayakta tutacak insanlara özel ilgi gösterin. Bir okulda bir klüp yönetimi belki 4 belki 5 sene sürecektir. Sonrasında mutlaka yerinize gelecek insanları belirleyin. Bu insanlarla özel olarak ilgilenin.

2) Kulis, Lobicilik, İlişkiler:
Çevrenizde klübe/guruba onay verecek, izin almanız gereken, sizi gözetleyen, arkanızdan konuşan, destek olması gereken, köstek olan, yardımı esirgemeyen binbir çeşit insan O*LA*CAK*TIR! Önemli olan herkesle iyi geçinmektir. Yaratacağınız kulis, edineceğiniz çevre, ileride yapacağınız aktiviteler, alacağınız hardware, software desteği, ve burada sayamayacağım binbir türlü karşılaşacağınız durumdan sıyrılmanıza (ya da sıyrılamamanıza) neden olacaktır.

Örneğin kulübünüze onay verecek insanla ASLA boğaz boğaza girmemelisiniz! Afişlerinizin asılmasını imzalayan kişiyle aranızı daima iyi tutmalısınız. Size extra hard disk verecek bilgi işlem çalışanını arada kebap yemeğe götürmelisiniz ;) Klüp üyelerinin çıplak fotolarını klubün web sayfasında yayınlamamalısınız. Diyelim ki yayınladınız, ancak ve ancak klübünüzün imajı iyiyse hayatınıza devam edebilirsiniz (tabii resimi kaldırdıktan sonra) ama ilişkileriniz iyi değilse klubünüz toptan kapatılabilir!

Klübünüze bir IP, bir bağlantı, daha da önemlisi bir bilgisayar edinmeniz için belki de en önemli yer bilgi işlem merkezinizdir. Bilgi işlem merkezindeki insanlar yapacaklarınızı, yapmak istediklerinizi yukarıda onay almanız gereken insanlardan çok daha çabuk anlayacaklardır. Dolayısıyla onlarda yardım almanız daha kolaydır. Örneğin okul ağında bir server ve bir IP edinmek için işlemlere rektörlükten başlamak yerine, bilgi işlemden başlayın. Daha sonrasında ilgili makamlardan onayı almak daha kolaydır.

Bir iki laf da kulüp web sayfasından bahsedeyim. Tut ki kimse size yardımcı değil, kimse size server, IP, destek vesaire vermiyor. O zaman bile mutlaka bir web varlığınız olsun. Unutmayın web sayfanız kulübünüzün aynasıdır. Dizayn olarak demiyorum, içerik olarak bahsediyorum. Başarılı projelere imza attığınızda, size izin ve destek vermeyenlerin kulağına başarılarınız çalındığında ve yanlış yaptıklarını anladıklarında bu kişilerin size tam destek vereceklerinden emin olabilirsiniz. Örneğin X üniversitenin Z Linux Kullanıcıları Gurubunun Y projesi ilgi gördüğünde, bu gurubun bir serveri bile yoksa, bu o üniversite için kötü bir imajdır.

3) İnat, sabır, dayanıklılık:
LKG kuracağım! 3 sene de sürse, başlangıçta bir üyesi olsa da evet bu gurubu kuracağım ve devam ettireceğim! İşte bahsetmek istediğim bu inatçılık. Bu inatçılık içinde sabır da bulunduran bir inatçılık aslında. Yılmadan yolunuza devam etmelisiniz. İnsanlar yüzünüze karşı, arkanızdan gülebilirler, yaptıklarınızı anlamazlar ve sizi aşağılayabilirler, katılım yapmayabilirler, html dersi verirken 50 kişi başlayan ders sene sonunda 2 kişi ile bitebilir. Ama işte o iki kişi bile sizin inadınız sonucunda html öğrenecekler. Ve sizin inadınız olmasaydı o iki kişi o bilgiden mahrum kalacaktı. Bu bile inadınızın ne kadar önemli ve yararlı olduğunu gösteren bir örnek.
Bunun dışında ise ben başkan olacam, webden ben sorumluyum, hayır bu proje bu yöne gitmiyceeeeek! Seklindeki inatçılıktan kaçının. Daha önemlisi karşınızda birisi böyle yapıyorsa onu da dinleyin ama ipleri onun eline bırakmayın ;)

Ben bir GSULinuX kurucu üyesi olmaktan çok mutluyum ve yaptığım işle gurur duyuyorum. Birçok insana yardımcı olduk, soruları cevapladık, tartışma ortamları yarattık, vs... Her yapılması gerekeni yaptık mı? HAYIR! :) Ama yapılması gerekenleri öğrendik, öğretmeye çalıştık. İşte bu yazı da o çalışmalardan birisi. ;)

Kolay gelsin!

Görüşler

0
yuxel
Tam da böyle bir eğilime girme fikri kafamda belirmişken bu yazı ilaç gibi geldi. Şimdi tek sorun Madde 1'i gerçekşeştirebilmek
gerisi nispeten kolay olur kanımca. Conan'a da klavyene sağlık diyorum ;)
0
yalcink01
2. ve 3. maddeler hayat dersi gibi olmuş.

Kulis işlerinden pek anlamam ama 3.maddenin altına imzamı atabilirim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

LINUXnet'in 2. sayısı bayilerde

MaXCoDeR

Türkiye'nin ilk ve tek Linux dergisi LINUXnet'in 2. sayısı bayilerde! LINUXnet yeni sayısında %10 daha kalın, bir CD daha fazla hediyeli.

LINUXnet'in hediyesi toplam 6 CD'de Mandrakelinux 10.1 Community, SUSE 9.1 Personal, Knoppix 3.6 ve LINUXnet Özel CD'si yer alıyor.

Derginin tüm içeriğini görmek için www.linuxnet.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

MS Exchange Uyumlu GNU/Linux

DJENGIN

Novell, yeni “Ximian® Connector for Microsoft Exchange” çözümüyle Linux masaüstü kullanıcılarının Microsoft Exchange 2000/2003’e erişimlerini sağlıyor. Bu yeni çözüm sayesinde Linux masaüstü kullanıcıları Microsoft Exchange’deki e-postalarına, takvimlerine, grup programlarına, adres defterlerine, görevlerine, klasörlerine ve taslaklarını erişip, bunları kolayca yönetebilme olanağına kavuşacaklar. Novell, ‘oneNet’ vizyonunun bir göstergesi olan ‘Ximian Connector for Microsoft Exchange 2003’ün, sayısı hızla artan kurumsal Linux masaüstü kullanıcılarının Exchange ile birlikte çalışma ihtiyaçlarına cevap vereceğini belirtti. Ximian Evolution ile birlikte çalışan Ximian Connector for Microsoft Exchange, Linux tabanlı sistemlerle kişisel ve grup bilgi yönetimi çözümü sağlamış oluyor. Böylece Novell, farklı sistemleri birbirleriyle ilişkilendirerek kullanıcılara gereksinim duydukları kaynaklara istedikleri zamanda erişme olanağı tanıyor.

Slackware 11.0 duyuruldu!

anonim

Bir yıldan daha uzun süredir beklenen ve yaşayan Linux dağıtımları arasında en eskisi -bir grup Linux kullanıcısına göre de en iyisi- olan Slackware Linux'un 11.0 sürümü duyuruldu. Ayrıntılar www.slackware.com adresinden öğrenilebilir.

PostgreSQL Veritabanı Sunucusu Semineri

caglar_onur

Linux Kullanıcıları Derneği, 24 Haziran 2004 Perşembe günü IBM İstanbul Linux Merkezi'nde bir seminer düzenliyor. Seminerde, dünyanın en gelişmiş açık kaynak kodlu veritabanı sunucusu olan PostgreSQL tanıtılacak ve gelişmiş özellikleri anlatılacaktır. Ayrıca, PostgreSQL ile kurumsal çözümlerin nasıl yapılacağı ve PL/pgSQL SQL Yordamsal Dili'nin özelliklerinden de bahsedilecektir.

Lockheed Martin Solaris'ten GNU/Linux'a Geçiyor

Challenger

Slashdot' ta yer alan bu habere ve orada referans verilen bu Neurocrat yazısına göre, dünyanın önde gelen havacılık ve uzay teknolojileri şirketi Lockheed Martin, Solaris kurulu 10.000 adet sistemini Linux' a geçiriyor. Neuracrat' teki yazıda şöyle diyor: "Lockheed' in Linux'a geçişinin arkasında yatan neden maliyet. Şirketin pahalı Sun iş istasyonlarını bırakıp, Linux kurulu Intel tabanlı donanıma sahip sistemlere geçmesi bekleniyor. Görünüşe göre mühendislerin uçak tasarlarken kullandıkları yazılımların güvenilir bir şekilde Linux altında çalıştırılmasında herhangi bir problem yok."

Lockheed Martin'in Solaris'e "kapıyı gösterdiği" bu haberden sonra Sun Microsystems borsada 1.08 puan kaybetmiş.

Not: Bu haber sadece GNU/Linux'un önemli yerlerde güvenilir bir şekilde kullanılabilirliğini göstermektedir. Lockheed Martin'in, dünyanın en psikopat savaş teknolojilerini üreten şirket olmasıyla bir ilgisi yoktur.