Bir LKG yaratmak

0
conan
GSULinuX kurulalı yaklaşık 6 sene oldu. 97 yılının başlarında 6 kafadarın o zaman varolan yegane bilgisayar lab'inde redhat 4.0'ı indirmeye çalışırkenki halleri hala gözümün önünde. Hele ki o CD'nin yakılması için gerekli donanımların bulunamaması, FAT partitionlardan kurmaya çalışmalar, vs... bunlar değil bu yazıda bahsedilecek olanlar. :) Bu yazıda bir Linux Kullanıcıları Gurubu'nun (LKG) kurulması için neler yapılmalı, biz neler yaptık, onları anlatmaya çalışacağım. Bakalım becerebilecek miyim?
Öncelikle gerekli şeyler:

1) İnsan:
İnsan kesinlikle en önemli faktör. İnsansız bir kulüp olamayacağı için öncelikle insan toplamaya bakın. Kulübe/guruba insan toplamak oldukça kolay bir işlemdir. İnsan toplamak için yapılması gerekenlerin başında olabildiğince tanıdıgınız ve gurupla ilgilenebileceğinizi düşündüğünüz insanlar ile konuşmak geliyor. Unutmayın, en hızlı ve güvenilir çalışan network insan networküdür! Bahsettiğiniz şeyler ilgi çekici ise insanlar arasında konuşulacaktır. Ne kadar çok gevezelik o kadar çok kulüp üyesi! :)

Daha sonrasında ise etrafa asacağınız ilanlar tanımadığınız kitlelere ulaşmanıza yardımcı olacaktır. İlanda Linux'ün ne olduğundan kısaca bahsedin. Serbest yazılım felsefesinden tutun, Linux kullanan insanların neden başarılı olduklarından, kariyerlerinde ilerleme kaydedeceğine kadar güzel bilgilerle doldurun afişleri. (pengueni de unutmayın) Bu afişleri asarken MUTLAKA okul yönetiminden ya da ilgili makamlardan onay alın!

Kulübe gelen insanlara email accountu açın, homepage yapmaya yönlendirin, email listeleri açın, geyik konularda da olsa, ciddi tartışmalara da konu olsa bir forum edinin. İnsanları kaynakları kullanmaya ve bunları düzenlemeye yönlendirin.

İnsan toplamaktan daha onemli ve zor olan ise o insanlari orada tutabilmektir.

Aktif kalın:
Bence insanları LKG altında tutabilmenin en sağlam yöntemi aktif kalmaktır. İnsanları yormayacak şekilde çalışmaya yönlendirin. Web server kurdurun, DNS ayarlatın, shell script yazdırın, html kodlatın. Ama insanlara asla "eeeh bu da ne biçin klüp hiçbirşey yapmıyoruz" dedirtmeyin! İnsanların yaptıkları şeyleri kulüp sitesinde ya da toplantılarda diğerlerine de gösterin. Reklamınızı yapın.

Eğitin:
Üyeleri eğitin. İnsan öğrenmeyi seven bir varlıktır. İnsanları yeni bir şeyler öğrenmeye yönlendirdiğiniz sürece insanların klübünüze hem saygısı hem de ilgisi artacaktır. HTML öğretin, sistem yönetimi öğretin, programlama anlatın, algoritma sevdirin, bildiklerinizi paylaşın ki katılan insanlardan da birşeyler öğrenin.

Kalıcı olun:
Arkanızdan gelecek gurubu ayakta tutacak insanlara özel ilgi gösterin. Bir okulda bir klüp yönetimi belki 4 belki 5 sene sürecektir. Sonrasında mutlaka yerinize gelecek insanları belirleyin. Bu insanlarla özel olarak ilgilenin.

2) Kulis, Lobicilik, İlişkiler:
Çevrenizde klübe/guruba onay verecek, izin almanız gereken, sizi gözetleyen, arkanızdan konuşan, destek olması gereken, köstek olan, yardımı esirgemeyen binbir çeşit insan O*LA*CAK*TIR! Önemli olan herkesle iyi geçinmektir. Yaratacağınız kulis, edineceğiniz çevre, ileride yapacağınız aktiviteler, alacağınız hardware, software desteği, ve burada sayamayacağım binbir türlü karşılaşacağınız durumdan sıyrılmanıza (ya da sıyrılamamanıza) neden olacaktır.

Örneğin kulübünüze onay verecek insanla ASLA boğaz boğaza girmemelisiniz! Afişlerinizin asılmasını imzalayan kişiyle aranızı daima iyi tutmalısınız. Size extra hard disk verecek bilgi işlem çalışanını arada kebap yemeğe götürmelisiniz ;) Klüp üyelerinin çıplak fotolarını klubün web sayfasında yayınlamamalısınız. Diyelim ki yayınladınız, ancak ve ancak klübünüzün imajı iyiyse hayatınıza devam edebilirsiniz (tabii resimi kaldırdıktan sonra) ama ilişkileriniz iyi değilse klubünüz toptan kapatılabilir!

Klübünüze bir IP, bir bağlantı, daha da önemlisi bir bilgisayar edinmeniz için belki de en önemli yer bilgi işlem merkezinizdir. Bilgi işlem merkezindeki insanlar yapacaklarınızı, yapmak istediklerinizi yukarıda onay almanız gereken insanlardan çok daha çabuk anlayacaklardır. Dolayısıyla onlarda yardım almanız daha kolaydır. Örneğin okul ağında bir server ve bir IP edinmek için işlemlere rektörlükten başlamak yerine, bilgi işlemden başlayın. Daha sonrasında ilgili makamlardan onayı almak daha kolaydır.

Bir iki laf da kulüp web sayfasından bahsedeyim. Tut ki kimse size yardımcı değil, kimse size server, IP, destek vesaire vermiyor. O zaman bile mutlaka bir web varlığınız olsun. Unutmayın web sayfanız kulübünüzün aynasıdır. Dizayn olarak demiyorum, içerik olarak bahsediyorum. Başarılı projelere imza attığınızda, size izin ve destek vermeyenlerin kulağına başarılarınız çalındığında ve yanlış yaptıklarını anladıklarında bu kişilerin size tam destek vereceklerinden emin olabilirsiniz. Örneğin X üniversitenin Z Linux Kullanıcıları Gurubunun Y projesi ilgi gördüğünde, bu gurubun bir serveri bile yoksa, bu o üniversite için kötü bir imajdır.

3) İnat, sabır, dayanıklılık:
LKG kuracağım! 3 sene de sürse, başlangıçta bir üyesi olsa da evet bu gurubu kuracağım ve devam ettireceğim! İşte bahsetmek istediğim bu inatçılık. Bu inatçılık içinde sabır da bulunduran bir inatçılık aslında. Yılmadan yolunuza devam etmelisiniz. İnsanlar yüzünüze karşı, arkanızdan gülebilirler, yaptıklarınızı anlamazlar ve sizi aşağılayabilirler, katılım yapmayabilirler, html dersi verirken 50 kişi başlayan ders sene sonunda 2 kişi ile bitebilir. Ama işte o iki kişi bile sizin inadınız sonucunda html öğrenecekler. Ve sizin inadınız olmasaydı o iki kişi o bilgiden mahrum kalacaktı. Bu bile inadınızın ne kadar önemli ve yararlı olduğunu gösteren bir örnek.
Bunun dışında ise ben başkan olacam, webden ben sorumluyum, hayır bu proje bu yöne gitmiyceeeeek! Seklindeki inatçılıktan kaçının. Daha önemlisi karşınızda birisi böyle yapıyorsa onu da dinleyin ama ipleri onun eline bırakmayın ;)

Ben bir GSULinuX kurucu üyesi olmaktan çok mutluyum ve yaptığım işle gurur duyuyorum. Birçok insana yardımcı olduk, soruları cevapladık, tartışma ortamları yarattık, vs... Her yapılması gerekeni yaptık mı? HAYIR! :) Ama yapılması gerekenleri öğrendik, öğretmeye çalıştık. İşte bu yazı da o çalışmalardan birisi. ;)

Kolay gelsin!

Görüşler

0
yuxel
Tam da böyle bir eğilime girme fikri kafamda belirmişken bu yazı ilaç gibi geldi. Şimdi tek sorun Madde 1'i gerçekşeştirebilmek
gerisi nispeten kolay olur kanımca. Conan'a da klavyene sağlık diyorum ;)
0
yalcink01
2. ve 3. maddeler hayat dersi gibi olmuş.

Kulis işlerinden pek anlamam ama 3.maddenin altına imzamı atabilirim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yeni bir dağıtım: Hadron

purak

Hadron Gentoo tabanlı, binary ve taşınabilir bir GNU/Linux dağıtımı oluşturma projesidir. Kendine has bir paket/modül yönetim sistemi vardır. Asıl geliştirilme amacı, USB belleklerinizde çalışma ortamınızı taşımanız olmasına rağmen; CDROM ya da sabit disk üzerinden de kolaylıkla çalışabilir.

Elektrik ve Elektronikçiler için Türkçe Live CD: Boreas Linux

anonim

Elektrik ve Elektronik geliştiricileri için hazırlanan, doğrudan CDden çalışan, simülasyon, baskı devre ve şema çizimi, PIC programlama gibi konulardaki Linux yazılımlarının bulunduğu özel bir işletim sistemi Boreas Linux.

Boreas LINUX'un içerdiği elektrik/elektronik yazılımlarından birkaçı:

Uzay Yolu Nemesis Filmi, Linux ile Yapıldı

malkocoglu

Uzay Yolu Nemesis filminin sayısal üretimi Linux ile yapıldı. İlk kez Titanik filmi ile Holywood gözdesi olan Linux, fiyat/performans üstünlüğü ile SGI ile başabaş yarışabilecegini kanıtladı.

Linux Journal

Yukarıdaki bağlantıda, komut satırınden filmin nasıl işlendiğini görebilirsiniz.

Haberci Güvercinler Üzerinden IP Erişimi

anonim

Olay 2001 yılında geçiyor ama yeni haberim oldu. 1 Nisan 1990'da yayınlanan haberci güvercinler üzerinden IP erişim RFC belgesi (Carrier Piegon Internet, CPIP) temel alınarak Linux üzerinde gerçekleştirilmiş. Ortalama ping süreleri başlangıç için ümit verici :)

Ulusal GNU/Linux Dağıtımı Yapmak Ne Kadar Anlamlı?

FZ

mp3.com ile köşeyi dönen ve ardından masaüstü GNU/Linux dağıtımı işine giren ve Linspire isimli bir GNU/Linux dağıtımı satmaya başlayan Michael Robertson, ülkelerin ulusal dağıtımlarını geliştirmelerinin pek de mantıklı ve anlamlı bir iş olmadığını düşünüyor.

Robertson'a göre bu durum yıllar önce ülkelerin kendi ulusal havayollarına sahip olmaya çalışmalarına ve sonra da o havayolları şirketlerinin zarar etmesine benziyor. Robertson, ciddi bir masaüstü dağıtım geliştirip kitlelere sunmanın büyük bir ekip gerektirdiğini ve bundan daha önemlisi çok hızlı, kıvrak ve piyasa koşullarına göre hareket edilmesinin önemli olduğunu, bunu da ancak özel sektörün becerebileceğini, devlet kurumlarının bu tür bir alanda yeterince çevik ve öngörülü hareket edemeyeceğini belirtiyor. Yazar, Brezilya ve Çin gibi ülkelerin ulusal dağıtım geliştirme çabalarının arzu edilen noktaya varamayacağını belirtiyor.

Kaynak: http://emresokullu.blogspot.com