BİLGİ’DE ALAN TURING GÜNLERİ, “KLASİK ve KUANTUM HESAPLAMA”

0
butch
İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü, üç yıldır düzenlediği Alan Turing Günleri başlıklı etkinliği bu sene 29-30 Mayıs tarihlerinde Dolapdere Kampüsü’nde gerçekleştirecek. II. Dünya Savaşı’nda Almanya’nın şifrelerini çözen ve matematikle savaş kazanan adam olarak da tanınan İngiliz matematikçi ve şifrebilimci Alan Turing adına düzenlenen etkinlik, yerli ve yabancı bilim adamlarını bir araya getirecek.
Alan Turing Günleri’nin bu yılki konusu: “Klasik ve Kuantum Hesaplama”. Kuantum bilgisayarların çalışma ilkeleri, geleceği ve uygulamalarının tartışılacağı konferanslar, bilişim dünyasının dikkatini hesaplama kuramında ve bilgisayar teknolojisinde çok önemli bir gelişme olan kuantum bilgisayarlarına çekmeyi amaçlıyor.

Kuantum bilgisayarları ve hesaplama kuramının gelişimi, tüm dünyada iletişimden ulusal güvenliğe kadar pek çok alanı da yakından ilgilendiriyor. Peter Shor’un sözleriyle açıklarsak: “Eğer kuantum bilgisayarları inşa edilirse, bütün casuslar bunlardan edinmek isteyecekler. Bütün kodlarımız çözülecek ve e-postalarımızı okuyabilecekler. Ta ki biz kuantum şifreleri yazana ve onların gözlerini korkutana dek."

Son yılların en önemli bulguları arasında sayılan Shor Kuantum Algoritması, kuantum bilgisayarları kullanılarak, var olan tüm güvenlik şifrelerinin saniyeler içinde kırılmasının hiç de zor olmayacağını gösteriyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin düzenlediği ve tüm bu gelişmelerin ele alınacağı iki günlük etkinlik, kuantum hesaplamaları alanının önde gelen bilim adamlarını konuk edecek.

Konferanslar ilgilenen herkesin katılımına açık olacak.

Etkinlik detayları ve kayıt için:
http://cs.bilgi.edu.tr/pages/turing_days/
29-30 Mayıs 2004
İstanbul Bilgi Üniversitesi
Dolapdere Kampüsü, BS1
Kurtuluşderesi Cad. No.47
Dolapdere

İlgili Yazılar

Cep telefonunuza ne istersiniz?

conan

NEC sirketi Japon Konami oyuncak firması ile anlaşarak uzaktan kumandalı araba oynayabileceğiniz cep telefonları çıkarmaya başlayacağını açıkladı. Kontrolleri kizil ötesi ile olacak arabalar da fotoğrafta görüldüğü üzere F1 arabaları olacakmış. Ne diyeyim, telefon oldu oyuncak; oyuncak olamadı telefon...

Neuromancer radyo tiyatrosu

sundance

Beğenerek takip ettiğimiz sitelerden Boing Boing'in haberine göre bir Neuromancer hayranı, BBC'nin yayınladığı iki saatlik radyo tiyatrosunu, mp3 olarak kendi sitesinden yayınlamaya başlamış.

Bilmeyenler için, Neuromancer, William Gibson'ın 1984 yılında yayınladığı ve bütün belli başlı bilim kurgu ödüllerini toplayan meşhur romanı. Matrix ve Cyberspace kavramlarının ilk kez telaffuz edildiği bu çığır açan romanın radyo tiyatrosunu Bittorrent üzerinden bulmanız mümkün. Ben dinledim, oldukça güzel yapmışlar. (Not: Haber yayınlandığı sırada sözkonusu torrent fazla kaynak tükettiği için yaından kaldırılmıştı. Fakat, yeteri kadar dağılmış 40Mb'lık neuroplay.zip dosyasını, dc, emule ya da torrent üzerinden aratabilirsiniz)

Microsoft Bir Türk Yazılım Şirketi Olan devBiz'i Satın Aldı

auselen

Microsoft İzmirli bir firma olan devBiz'i 26 mart 2007 tarihinde satın aldı.

devBiz'in sayfası ve Microsoft'un basın açıklaması

Hakia'dan Haberler

anonim

neogen yazıyor "Hakia'dan 3 yeni haber var: 1- Emre Sokullu Hakia'da. 2- Sol üst köşeden Türkçe Hakia müjdesi veriliyor. 3- Hakia "Search For Better Search", yani "Daha İyi Arama Arayışı" adlı bir kampanya düzenlemiş. John Battelle gibi lider düşünürlerin konu hakkındaki yorumlarına ulaşmak ve yorum eklemek mümkün.

EeePC Türkiye'de!

butch

Asus web sitesinde yapılan bu duyuruya göre EeePC 24 Mayıs tarihinden itibaren satışta olacak. Yapılan duyuruda yer almamasına rağmen EeePC 900 (20G 8,9") modeli de bazı online satış mağazalarında önsiparişle satışta görünüyor.