Alan Turing Günlerinin bu yılki konusu: Klasik ve Kuantum Hesaplama. Kuantum bilgisayarların çalışma ilkeleri, geleceği ve uygulamalarının tartışılacağı konferanslar, bilişim dünyasının dikkatini hesaplama kuramında ve bilgisayar teknolojisinde çok önemli bir gelişme olan kuantum bilgisayarlarına çekmeyi amaçlıyor.
Kuantum bilgisayarları ve hesaplama kuramının gelişimi, tüm dünyada iletişimden ulusal güvenliğe kadar pek çok alanı da yakından ilgilendiriyor. Peter Shorun sözleriyle açıklarsak: Eğer kuantum bilgisayarları inşa edilirse, bütün casuslar bunlardan edinmek isteyecekler. Bütün kodlarımız çözülecek ve e-postalarımızı okuyabilecekler. Ta ki biz kuantum şifreleri yazana ve onların gözlerini korkutana dek."
Son yılların en önemli bulguları arasında sayılan Shor Kuantum Algoritması, kuantum bilgisayarları kullanılarak, var olan tüm güvenlik şifrelerinin saniyeler içinde kırılmasının hiç de zor olmayacağını gösteriyor. İstanbul Bilgi Üniversitesinin düzenlediği ve tüm bu gelişmelerin ele alınacağı iki günlük etkinlik, kuantum hesaplamaları alanının önde gelen bilim adamlarını konuk edecek.
Konferanslar ilgilenen herkesin katılımına açık olacak.
Etkinlik detayları ve kayıt için:
http://cs.bilgi.edu.tr/pages/turing_days/
29-30 Mayıs 2004
İstanbul Bilgi Üniversitesi
Dolapdere Kampüsü, BS1
Kurtuluşderesi Cad. No.47
Dolapdere
İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü, üç yıldır düzenlediği Alan Turing Günleri başlıklı etkinliği bu sene 29-30 Mayıs tarihlerinde Dolapdere Kampüsünde gerçekleştirecek. II. Dünya Savaşında Almanyanın şifrelerini çözen ve matematikle savaş kazanan adam olarak da tanınan İngiliz matematikçi ve şifrebilimci Alan Turing adına düzenlenen etkinlik, yerli ve yabancı bilim adamlarını bir araya getirecek.