Bana lisansını göster!

0
anonim
Eğer bir işletim sistemi (misal GNU/Linux) kullanıyor ya da pazarlıyorsanız GPL doğal olarak çok uygun bir seçim olarak gözükmekte ama aynı şeyi kullandığımız uygulamalar için de söylemek mümkün müdür?

Ünlü Berkeley DB geliştiricilerinden Mike Olson son makalesinde lisans modellerine farklı bir açıdan yaklaşıyor.
gnu

Görüşler

0
ahmetaa
Kendi is yerimizdeki projede GPL lisansli kutuphane ve urunleri kullanamiyoruz. Berkeley DB'yi yoksa cok kullanmak istiyorduk. projenin tabiati geregi ticari olarak cok fazla lisans alma sansimiz da yok. sirket politikasi geregi projenin acik kodlu olamiyor.
Neyseki acik kodlu kutuphane tipi java projelerinde GPL cok yaygin degil, Apache , LGPL, BSD lisansli yaklasik 30'a yakin kutuphaneyi kullanabildik. GPL'li projeler bu tur durumlarda kullanici kaybediyorlar. Ote yandan bu yapilan, yani acik kodlu projeyi kullanip kapali, ticari urun olusturmak adil olmayan bir tavir gibi gotunebilir, ama bu kullanilan projeyi yayginlastiracagindan projenin hayatta kalma sansini arttiriyor. Arti ortaya cikan urun kullanilan urunler ile rekabet eden bir sey degil.
0
sundance
Bence burada bakış açısı önemli.

Yani amaç projeyi yaygınlaştırmak mı, yoksa toplumun daha geniş kullanacağı ve özgür olarak müdahale edebileceği yazılımların oluşturulması mı ?

Bir de "acaba GPL'li projeler geliştiricileri (kullanıcıları kaybetmedikleri kesin) mi kaybediyor, yoksa geliştiriciler 'ben bu kodu kapatamayacağım' diyerek sözkonusu proje/kütüphaneleri kullanma şansını mı kaybediyorlar ?" diye sormak lazım.

Bence kesinlikle ikincisi.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Açık Kod Haberalma Teşkilatı

realist

Alıştığımız kavramlar farklı düşünebilen insanların elinde bambaşka anlamlar kazanıyor. Henüz pek bir işe yarayanını görmediğim IRC botlarını dahi akla gelmeyecek ilginç yeteneklerle donatabiliyorlar.

Open Source Efficiency

anonim

Fazla mesai'de pek böyle kişisel taleplerin olmadığını biliyorum ama bu sorumu ancak fazla mesai sakinleri cevaplayabilir diye düşündüm? Yani sorumun cevabı sadece sizde. Şimdi sorun şu: Open source economic efficiency konusunda bir rapor yazıyorum ve yazdığım bu raporda bağımsız kaynakların 1997'den beri yaptığı objektif kriterlere dayanan (open source olmayanlarla) karşılaştırmalarını arıyorum. Hani cnet'in yaptığı testler var ya, onlar gibi. Ama az kaynağa ulaşabiliyorum ve hangisinin güvenilir olduğundan emin değilim. Bu konuda fazla mesai sakinlarinden yardım isterim. Şimdiden teşekkürler.

Sun´dan SCO´ya Destek: Linux´a Elinizi sürmeden Önce İyi Düşünün

acemi_

Sun Microsystems´in başkanı Scott McNealy İngiliz işadamlarının katıldığı bir toplantıda, açık kaynak kodlu yazılımları kullanmadan önce dikkatli olunması gerektiğini belirtti ve ardından `eger kullanacağınız açık kaynak kodlu yazılımların her bir noktasını incelemiş, fikri mülkiyet konusunda uzman avukatlarınız yoksa açık kaynak kodlu yazılımlara el sürmeyin´ dedi.

SCO´nun 1500 şirkete gönderdiği şantaj mektubunun ardından henüz bir hafta geçmişken Sun´dan böyle bir uyarı gelmesi, Sun`ın da açık kaynak kod ve Linux konusunda ne kadar samimi olduğunu gözler önüne serdi.

Konuyla ilgili link

Yavaş Yavaş Olması Gerekenler

sundance

Hatırlıyorum da bundan 10 yıl kadar önce adam gibi bir C compiler almak icin $400-500 gibi paralar veriliyordu.
Şimdi ise işletim sistemleri bile bedava.

Peki oyunun başka hangi kuralları değişiyor ?

Compiere, veritabanı bağımsızlığına sonunda kavuştu

acemi_

Özgür CRM/ERP yazılımı olan Compiere, bu alandaki en gelişmiş yazılımlardan biri olmasına rağmen Oracle veritabanı sunucusuna bağımlılığı yüzünden, özgür veritabanı sunucularıyla birlikte kullanılamıyordu. Dolayısıyla Compiere'i kullanabilmek icin Oracle veritabanı sunucusu satın almak, özgür olmayan bir yazılıma bağımlı kalmak gerekiyordu.