Bana lisansını göster!

0
anonim
Eğer bir işletim sistemi (misal GNU/Linux) kullanıyor ya da pazarlıyorsanız GPL doğal olarak çok uygun bir seçim olarak gözükmekte ama aynı şeyi kullandığımız uygulamalar için de söylemek mümkün müdür?

Ünlü Berkeley DB geliştiricilerinden Mike Olson son makalesinde lisans modellerine farklı bir açıdan yaklaşıyor.
gnu

Görüşler

0
ahmetaa
Kendi is yerimizdeki projede GPL lisansli kutuphane ve urunleri kullanamiyoruz. Berkeley DB'yi yoksa cok kullanmak istiyorduk. projenin tabiati geregi ticari olarak cok fazla lisans alma sansimiz da yok. sirket politikasi geregi projenin acik kodlu olamiyor.
Neyseki acik kodlu kutuphane tipi java projelerinde GPL cok yaygin degil, Apache , LGPL, BSD lisansli yaklasik 30'a yakin kutuphaneyi kullanabildik. GPL'li projeler bu tur durumlarda kullanici kaybediyorlar. Ote yandan bu yapilan, yani acik kodlu projeyi kullanip kapali, ticari urun olusturmak adil olmayan bir tavir gibi gotunebilir, ama bu kullanilan projeyi yayginlastiracagindan projenin hayatta kalma sansini arttiriyor. Arti ortaya cikan urun kullanilan urunler ile rekabet eden bir sey degil.
0
sundance
Bence burada bakış açısı önemli.

Yani amaç projeyi yaygınlaştırmak mı, yoksa toplumun daha geniş kullanacağı ve özgür olarak müdahale edebileceği yazılımların oluşturulması mı ?

Bir de "acaba GPL'li projeler geliştiricileri (kullanıcıları kaybetmedikleri kesin) mi kaybediyor, yoksa geliştiriciler 'ben bu kodu kapatamayacağım' diyerek sözkonusu proje/kütüphaneleri kullanma şansını mı kaybediyorlar ?" diye sormak lazım.

Bence kesinlikle ikincisi.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Dijital Hırsızlık - GPL İhlali Gözden Kaçmadı!

cbc

GPL lisansının güzelliğinden hepimiz haberdarız ve bu lisansa sahip bir çok uygulamayı kullanıyoruz. Bunlardan biri de miranda. Fakat miranda'nın kodu izinsiz olarak kullanılıyor. Miranda'nın sitesindeki habere göre, başka bir firma miranda'nın kodunu kullanmakta. Lisans şartlarına uyulduğu sürece bunda sorun yok fakat haberden de görebileceğiniz üzere, bahsi geçen firma kapalı uygulamasında miranda'nın ve 10 adet eklentinin kodunu "çalmış".

Syllable 0.6.1

Titus

Özgür yazılıma gönül veren geliştiricilerin sayısının artmasına paralel olarak açık kaynak kodlu işletim sistemlerinin sayısı da artıyor. Syllable da bu sistemlerden birisi.

Hızı ve kullanım kolaylığı ile kullanıcının başını döndüren Syllable'ın tek dezavantajı hala geliştirme aşamasında olduğu için çoğu uygulamada yetersiz kalmasıdır. Detaylı özelliklerini inceledikten sonra mevcut dağıtımınıza alternatif olarak düşünebilirsiniz.

R.Stallman ve İst!

cazz

FZ'nin 'Free as in Freedom' ile ilgili yazıyı okuduktan sonra aklıma gelmişti ama ancak vakit bulabildim yazabilmek için :

Bundan 3-4 sene evvel R.Stallman'nın GNU ve free software üzerine Ist'da Hyaat Regency'de verdiği konferansa GSU/LinuX olarak katılmıştık.Ve oradaki yaşanan hayranlığı ve dumurları paylaşmak isterdim ki!...

LKD Yılın Penguenleri Ödülleri Sahiplerini Buluyor...

madness

Linux Kullanıcıları Derneği, her yıl olduğu gibi Yılın Penguenleri Ödülleri'ni veriyor.

6 kategoride verilecek olan ödüller, sizlerin göstereceğiniz adaylar arasından dernek üyelerimiz tarafından yapılacak oylama ile belirlenecek.
İşte ödül kategorileri...

GPL'e Uymadığı İçin CISCO'ya Dava

memin

FSF'nin (Free Software Foundation - Özgür Yazılım Vakfı) sitesindeki habere göre FSF, Cisco'nun alt firmlarından biri olan Linksys'e, ürünlerinde kullandığı L/GPL lisanslı yazılımların lisans kurallarına uymadığı için dava açılıyor.