Bana lisansını göster!

0
anonim
Eğer bir işletim sistemi (misal GNU/Linux) kullanıyor ya da pazarlıyorsanız GPL doğal olarak çok uygun bir seçim olarak gözükmekte ama aynı şeyi kullandığımız uygulamalar için de söylemek mümkün müdür?

Ünlü Berkeley DB geliştiricilerinden Mike Olson son makalesinde lisans modellerine farklı bir açıdan yaklaşıyor.
gnu

Görüşler

0
ahmetaa
Kendi is yerimizdeki projede GPL lisansli kutuphane ve urunleri kullanamiyoruz. Berkeley DB'yi yoksa cok kullanmak istiyorduk. projenin tabiati geregi ticari olarak cok fazla lisans alma sansimiz da yok. sirket politikasi geregi projenin acik kodlu olamiyor.
Neyseki acik kodlu kutuphane tipi java projelerinde GPL cok yaygin degil, Apache , LGPL, BSD lisansli yaklasik 30'a yakin kutuphaneyi kullanabildik. GPL'li projeler bu tur durumlarda kullanici kaybediyorlar. Ote yandan bu yapilan, yani acik kodlu projeyi kullanip kapali, ticari urun olusturmak adil olmayan bir tavir gibi gotunebilir, ama bu kullanilan projeyi yayginlastiracagindan projenin hayatta kalma sansini arttiriyor. Arti ortaya cikan urun kullanilan urunler ile rekabet eden bir sey degil.
0
sundance
Bence burada bakış açısı önemli.

Yani amaç projeyi yaygınlaştırmak mı, yoksa toplumun daha geniş kullanacağı ve özgür olarak müdahale edebileceği yazılımların oluşturulması mı ?

Bir de "acaba GPL'li projeler geliştiricileri (kullanıcıları kaybetmedikleri kesin) mi kaybediyor, yoksa geliştiriciler 'ben bu kodu kapatamayacağım' diyerek sözkonusu proje/kütüphaneleri kullanma şansını mı kaybediyorlar ?" diye sormak lazım.

Bence kesinlikle ikincisi.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

FreeBSD 5.0

sundance

Birçoklarının sandığının aksine Linux´un yegane kayda değer rakibi (ve dostu:) Free BSD'nin yeni versionu canavar gibi özellikleri ile ortalığı ısıtmak üzere geldi.

Bayanlar baylar, huzurlarınızda uzun süredir beklenen FreeBSD 5.0

- UFS2, ikinci jenerasyon dosya sistemi; 1TB sınırı tarih oldu
- Arkaplanda dosya sistemi kontrolü ve snapshotlar
- GEOM, (genişletilebilir depolama ağı)

Apache arayı açmaya başladı

sundance

Her ay olduğu gibi bu ay da Netcraft Web Sunucuları Raporu açıklandı.

28,669,939 Web Sunucusu`nun istemlere cevap vermesi şeklinde yapılan araştırmada Apache`nin %60.25 olan popülaritesini %62.55`e taşıdığı, bunun yanında Microsoft IIS'in %0.89luk bir artışla %20.64`e, Iplanet(Sun&Netscape)`inse %6.7`e ulaştığı gözlemlendi.

Bu arada oldukça yetenekli Apache 2.0 Beta'nın da lansmanı yapıldı.

Neden Linux, Neden Özgür Yazılım?

sundance

22 Nisan gecesi, irc.freenode.net'de fazlamesai kanalında takılırken, birden bir hareketlenme oldu ve Unix'in temelleri, GNU hareketi, Linux derken spontane olarak uzunca bir seminer ortaya çıktı.

Umarım seversiniz. Bu türden seminerler vermek isteyenler için de Fazlamesai'nin kapıları hep açık. Seminerin Bilgi Üniversitesi Linux Eğitimi'nin ilk dersinde verdiğim OpenOffice Presenter formatındaki hali burada (500~KB).

Ne demiş büyüğümüz, 'Gel, gel, kim olursan ol, ama öğrenmek istiyorsan gel' ;)

Hindistan Parlementosu Yazılım Patentlerini Reddetti

darkhunter

Hindistan Parlementosu yazılım patentlerini reddetti. Hindistan'ın bilgisayar endüstrisine dair politikalarını hep takdir etmiş biri olarak, bu haberi duyurmaktan zevk duyuyorum :)
Bilgi İçin (Slashdot)

GNU Radio İle Kendi Radyo Alıcınızı Programlayın

FZ

Vanu, Inc. şirketi PDA donanımı üzerinde GNU Radio tabanlı programlanabilir radyo alıcı sistemini tanıttı. Gömülü (embedded) Linux çalıştıran bir Hewlett-Packard iPAQ PDA ile entegre edilmiş 100-475 MHz´lik radyo sistemi görenleri şaşırttı. Radyo için gerekli olan sayısal sinyal işleme fonksiyonalitesi GNU Radio yazılımı tarafından sağlanıyor.