Asal Sayılarla İlgili Önemli Gelişme!

0
FZ
İki matematikçi, asal sayılarla ilgili çok önemli bir gelişmeye yol açabilecek teoremlerini ispatladılar.

Pek çok matematikçiye göre bu gelişme onyıllardır matematik alanında karşılaşılan en önemli haber.

Boğaziçi Üniversitesi'nden Cem Yıldırım ve San Jose Devlet Üniversitesi'nden Dan Golston bu önemli haberin kahramanları olma onurunu taşıyorlar. İkili, çalışmalarını kısa bir süre önce Almanya'da düzenlenen Algoritmik Sayılar Teorisi konulu konferansta kamuya sundu.
Söz konusu gelişmenin konusu ikiz asal sayılara dair bir önerme ile ilgili. Henüz ispatlanmamış olan bu önermeye göre ikisi arasında tek bir sayı bulunan, yani farkları 2 olan asal sayı çiftlerinden, başka bir deyişle ikiz asal sayılardan sonsuz sayıda bulunur [söz gelimi (11, 13) çiftindeki her iki sayı da asaldır ve aralarındaki fark 2'dir, başka bir örnek olarak (17, 19) sayı çifti verilebilir. Örnekler çoğaltılabilir, ama nereye kadar? Sonsuza dek mi? Mesele bu].

Bu problemin bu kadar önemli olmasının bir sebebi de şu: Asal sayıların doğal sayılar içindeki dağılımı Riemann hipotezi ile de bağlantılı ve bu hipotez de zeta fonksiyonu denilen bir sonsuz toplam fonksiyonu ile ilgili.

2000 yılında ABD'deki Clay Matematik Enstitüsü Riemann hipotezini ve bağlantılı sorunları çözebilecek kişiye 1 milyon $ vereceğini duyurdu. Goldston, buldukları yeni sonucun zeta fonksiyonu ile ilgili bir şeylere yol açabileceği konusunda iyimser düşünüyor.

Kaynak: BBC News

Editörün Notu: BBC News haber sitesinden bilim-teknik haberlerini çekmemi sağlayan Perl scriptini yazan ve bunu ileriseviye.org ana sayfasına koyma fikrinin bende oluşmasına yol açan matematikçi ve programcı dostum Tolga Kürkçüoğlu'na teşekkürler. (O olmasaydı herhalde bu haberin buraya geçilmesi biraz daha uzun sürecekti ;-)

İlgili Yazılar

OpenGL 2.0

mentat

OpenGL 2.0! Nihayet! Siggraph 2004'de resmi olarak duyuruldu. Destekleyen kart sürücüleri ne zaman çıkar bilinmez.

Beyond3D'den resmi basın açıklamasına ulaşabilirsiniz.

Türkiyenin İlk 500 Bilişim Şirketi açıklandı

butch

İnterpromedya tarafından gerçekleştirilen İlk 500 Bilişim Şirketi araştırmasının sonuçları belli oldu.

Araştırmaya göre, ilk üç sırayı Türk Telekom,Turkcell ve Telsim (Vodafone) alırken, ilk 10a giren diğer şirketler sırasıyla KVK Teknoloji Ürünleri, Genpa, Avea, Netcell, İndeks Bilgisayar, A-Tel Pazarlama, Hewlett-Packard olarak ilan edildi.

Microsoft Bir Türk Yazılım Şirketi Olan devBiz'i Satın Aldı

auselen

Microsoft İzmirli bir firma olan devBiz'i 26 mart 2007 tarihinde satın aldı.

devBiz'in sayfası ve Microsoft'un basın açıklaması

''Özgür Zihin'' Eğitimlere Başlıyor

butch

"Açık innovasyon eğitim programlarımız, açık bilişim teknolojilerinden işletme organizasyonu ve bilgi sistemleri tasarımına uzanan bir yelpaze sunuyor. Trend kalabalığındaki ticari ürün odaklı eğitimlerden farklı bir yaklaşımla tasarlanan eğitim programlarımızda, teknolojideki hızlı gelişmelerin arka planındaki büyük resme odaklanmanıza ve bilişim yatırımlarınızı sağlam ve uyarlanabilir bir stratejiye oturtmanıza yardım etmeyi amaçlıyoruz."

Yukarıdaki alıntı MensLibera.com web sitesinden. Firma, Mart ayı ile birlikte, akademiden gelen güçlü kadrosu ile eğitimlere başlıyor.

Şimdilik duyurulan eğitimler arasında "Gerçek Dünyada Fonksiyonel Programlama", "Django ile Web Uygulama Geliştirme", "Python ile Programlama ve Çevik Geliştirme" var. "Android ile Uygulama Geliştirme", "Linux ile Yüksek Bulunurluk, Yüksek Performans ve Sanallaştırma" gibi diğer eğitimler de yolda.

"Tanışma eğitimleri"nin 40% indirimli olduğunu belirtelim. Detaylı bilgi için MensLibera.com adresini ziyaret edin.

Cinsiyet ve bilgi toplumu

e2e

Silicon.com'da yer alan Women turned off by technology's 'geeky' image başlıklı habere göre kadınlar, teknoloji-bilişimin erkekler için olduğunu, kendilerinin buralarda hoş karşılanmayacağını düşünüyorlar. Devlet destekli olarak, İngiltere, İtalya, İrlanda, İsviçre ve Norveç'te yapılan "Cinsiyet ve bilgi toplumu" başlıklı, bilgi teknolojilerinde cinsiyetler arası köprü olma hedefini taşıyan rapora dayandırılan haberde, kadınlarda, teknolojiyle uğraşanların zamanının çoğunu yatak odalarında kodlarla uğraşmak ya da online oyunlar oynamakla geçiren antisosyal erkeklerin işi olduğu gibi bir kanı olduğu belirtiliyor.