Asal Sayılarla İlgili Önemli Gelişme!

0
FZ
İki matematikçi, asal sayılarla ilgili çok önemli bir gelişmeye yol açabilecek teoremlerini ispatladılar.

Pek çok matematikçiye göre bu gelişme onyıllardır matematik alanında karşılaşılan en önemli haber.

Boğaziçi Üniversitesi'nden Cem Yıldırım ve San Jose Devlet Üniversitesi'nden Dan Golston bu önemli haberin kahramanları olma onurunu taşıyorlar. İkili, çalışmalarını kısa bir süre önce Almanya'da düzenlenen Algoritmik Sayılar Teorisi konulu konferansta kamuya sundu.
Söz konusu gelişmenin konusu ikiz asal sayılara dair bir önerme ile ilgili. Henüz ispatlanmamış olan bu önermeye göre ikisi arasında tek bir sayı bulunan, yani farkları 2 olan asal sayı çiftlerinden, başka bir deyişle ikiz asal sayılardan sonsuz sayıda bulunur [söz gelimi (11, 13) çiftindeki her iki sayı da asaldır ve aralarındaki fark 2'dir, başka bir örnek olarak (17, 19) sayı çifti verilebilir. Örnekler çoğaltılabilir, ama nereye kadar? Sonsuza dek mi? Mesele bu].

Bu problemin bu kadar önemli olmasının bir sebebi de şu: Asal sayıların doğal sayılar içindeki dağılımı Riemann hipotezi ile de bağlantılı ve bu hipotez de zeta fonksiyonu denilen bir sonsuz toplam fonksiyonu ile ilgili.

2000 yılında ABD'deki Clay Matematik Enstitüsü Riemann hipotezini ve bağlantılı sorunları çözebilecek kişiye 1 milyon $ vereceğini duyurdu. Goldston, buldukları yeni sonucun zeta fonksiyonu ile ilgili bir şeylere yol açabileceği konusunda iyimser düşünüyor.

Kaynak: BBC News

Editörün Notu: BBC News haber sitesinden bilim-teknik haberlerini çekmemi sağlayan Perl scriptini yazan ve bunu ileriseviye.org ana sayfasına koyma fikrinin bende oluşmasına yol açan matematikçi ve programcı dostum Tolga Kürkçüoğlu'na teşekkürler. (O olmasaydı herhalde bu haberin buraya geçilmesi biraz daha uzun sürecekti ;-)

İlgili Yazılar

Delphi 2006 Lansman Etkinlikleri

anonim

Borland Türkiye (Bilgi ve Teknoloji Grubu Ltd.) Delphi 2006 lansmanı için 6 Aralık Salı İstanbul ve 7 Aralık Çarşamba Ankara'da etkinlik düzenliyor. Borland uzmanları Jason Vokes (Borland Delphi Ürün Müdürü), Alexander Goes (Borland EMEA Satış Müdürü) ve Doğuş Uysal (Borland Türkiye Ürün Direktörü) ev sahipliğinde seminer konukları olacak.

CISCO Türkiye'nin Dönüşümü İçin 275.000.000$ Yatırım Yapacak

FZ

Cisco Türkiye'de bilişim teknolojilerine 275 milyon $ yatırım yapmayı planladığını açıkladı. Bu Orta ve Doğu Avrupa genel planının içinde yer alıyor. Yatırım genel olarak leasing ve finans, eğitim, insan kaynakları alanlarında yapılacak. John Chambers bugün Tayyip Erdoğan ile Türkiye'nin bilişim teknolojileri konusunda eğitimi ve bu teknolojileri daha iyi kullanarak global alanda daha rekabetçi bir ülke haline gelmesi konusunda görüsmüşler.

Detaylar Cisco Systems to Invest Up to US $275 Million (TRY 400 million) in Turkey Over Next Five Years ve Paul Mountford Outlines Cisco Plans to Invest in Turkey's Transformation başlıklı haberlerde mevcuttur.

10 yıl önce bugün...

dcc

Hafızanızı bir yoklayın bakalım... 10 yıl önce bugün, 29 Nisan 1994'te hangi büyük firmanın iflas ettiğini hatırlayabilecek misiniz?

Araştırmalar Açık Kodlu Yazılımların Daha Hatasız Olduğunu Gösteriyor

FZ

Açık kodlu yazılımlar ve kapalı kodlu yazılımların kalitesine dair sabaha dek tartışmak ve bir yere varamamak mümkündür. Şimdiye dek bu konuda net bir ölçüm yapılmamıştı. Ancak kısa bir süre önce yapılmış bir araştırmanın sonuçlarına göre açık kaynak kodlu yazılımların kalitesi kesin olarak kapalı kodlu muadillerine göre daha yüksek.

Kampus Gelisim Günleri'09 3-6 Mart'ta ODTÜ' de.

ozansener

IEEE ODTÜ Öğrenci Kolu ve ODTÜ Kariyer Planlama Merkezi'nin desteği ile düzenlediği Kampus Gelişim Günleri'nde bu sene de geçen senelerde olduğu gibi dolu dolu bir içerik üniversite öğrencilerini bekliyor olacak. İletişim Teknolojileri, Bilgisayar ve İnternet Teknolojileri, Otomotiv, Tüketici Elektroniği, İnşaat ve Yapı Teknolojileri, Finans ve Denetim, Medya ana panellerin yanında, İnsan Kaynakları ve Ceo Forum gibi oturumlarda büyük şirketlerin yöneticileri üniversite öğrencileriyle mesleki yaşamlarında kazandıkları tecrübeleri paylaşarak, öğrencilerin kariyer ve kişisel gelişimleri hakkındaki sorularına cevap verecekler.

Kayıt Olmak için: www.kampusgelisimgunleri.com