Asal Sayılarla İlgili Önemli Gelişme!

0
FZ
İki matematikçi, asal sayılarla ilgili çok önemli bir gelişmeye yol açabilecek teoremlerini ispatladılar.

Pek çok matematikçiye göre bu gelişme onyıllardır matematik alanında karşılaşılan en önemli haber.

Boğaziçi Üniversitesi'nden Cem Yıldırım ve San Jose Devlet Üniversitesi'nden Dan Golston bu önemli haberin kahramanları olma onurunu taşıyorlar. İkili, çalışmalarını kısa bir süre önce Almanya'da düzenlenen Algoritmik Sayılar Teorisi konulu konferansta kamuya sundu.
Söz konusu gelişmenin konusu ikiz asal sayılara dair bir önerme ile ilgili. Henüz ispatlanmamış olan bu önermeye göre ikisi arasında tek bir sayı bulunan, yani farkları 2 olan asal sayı çiftlerinden, başka bir deyişle ikiz asal sayılardan sonsuz sayıda bulunur [söz gelimi (11, 13) çiftindeki her iki sayı da asaldır ve aralarındaki fark 2'dir, başka bir örnek olarak (17, 19) sayı çifti verilebilir. Örnekler çoğaltılabilir, ama nereye kadar? Sonsuza dek mi? Mesele bu].

Bu problemin bu kadar önemli olmasının bir sebebi de şu: Asal sayıların doğal sayılar içindeki dağılımı Riemann hipotezi ile de bağlantılı ve bu hipotez de zeta fonksiyonu denilen bir sonsuz toplam fonksiyonu ile ilgili.

2000 yılında ABD'deki Clay Matematik Enstitüsü Riemann hipotezini ve bağlantılı sorunları çözebilecek kişiye 1 milyon $ vereceğini duyurdu. Goldston, buldukları yeni sonucun zeta fonksiyonu ile ilgili bir şeylere yol açabileceği konusunda iyimser düşünüyor.

Kaynak: BBC News

Editörün Notu: BBC News haber sitesinden bilim-teknik haberlerini çekmemi sağlayan Perl scriptini yazan ve bunu ileriseviye.org ana sayfasına koyma fikrinin bende oluşmasına yol açan matematikçi ve programcı dostum Tolga Kürkçüoğlu'na teşekkürler. (O olmasaydı herhalde bu haberin buraya geçilmesi biraz daha uzun sürecekti ;-)

İlgili Yazılar

Yine Google...

m1a2

Google`un agresif atakları devam ediyor. Bu sefer elektronik postayla sipariş (`mail order`) hususunda bir hizmet söz konusu. Artık `mail-order`un mümkün olduğu bir ürüne ilişkin katalog bilgileri de eşelenebilecek (google = eşelemek ;) ve doğrudan üretici firmanın sitesine erişilebilecek:
Google Catalog Search

Genome Projesi

anonim

Bir çoğunuzun bildiğini sanıyorum, "Human Genome Project", insanın gen haritasını çözme uğraşında olan oldukça geniş kapsamlı bir proje. Bu araştırmalar insan ırkının geleceği (eğer varsa) için oldukça pozitif sonuçlar doğuracak. Bu aşamada en büyük problem, tek bir gen için bile yoğun CPU gücü ve zaman gerekli olması. Stanford üniversitesi, SETI@HOME a çok benzer bir GENOME@HOME uygulaması geliştirmiş.

BrainBench'in BenchGames Sonuçları Açıklandı

FZ

Meşhur bilgi işlem sertifikasyon sitelerinden BrainBench'in bir süre önce uluslararası katılım ile gerçekleştirdiği BenchGames etkinliğinin sonuçları açıklandı.

Katılım ve sertifika yoğunluğu olarak Hindistan, ABD, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Estonya, Latviya, Bulgaristan, Romanya gibi ülkelerin başı çektiği etkinlikte sertifika edinme sayısı cinsinden yapılan bir listede Türkiye 45. sıraya yerleşti.

Bilgisayarda bir insan yüzü ne kadar gerçekçi çizilebilir?

redogre

Cevabı burada! Driver 4 oyunu için hazırlanmış bir karakter çizimi.

Delphi 2006 Lansman Etkinlikleri

anonim

Borland Türkiye (Bilgi ve Teknoloji Grubu Ltd.) Delphi 2006 lansmanı için 6 Aralık Salı İstanbul ve 7 Aralık Çarşamba Ankara'da etkinlik düzenliyor. Borland uzmanları Jason Vokes (Borland Delphi Ürün Müdürü), Alexander Goes (Borland EMEA Satış Müdürü) ve Doğuş Uysal (Borland Türkiye Ürün Direktörü) ev sahipliğinde seminer konukları olacak.