Asal Sayılarla İlgili Önemli Gelişme!

0
FZ
İki matematikçi, asal sayılarla ilgili çok önemli bir gelişmeye yol açabilecek teoremlerini ispatladılar.

Pek çok matematikçiye göre bu gelişme onyıllardır matematik alanında karşılaşılan en önemli haber.

Boğaziçi Üniversitesi'nden Cem Yıldırım ve San Jose Devlet Üniversitesi'nden Dan Golston bu önemli haberin kahramanları olma onurunu taşıyorlar. İkili, çalışmalarını kısa bir süre önce Almanya'da düzenlenen Algoritmik Sayılar Teorisi konulu konferansta kamuya sundu.
Söz konusu gelişmenin konusu ikiz asal sayılara dair bir önerme ile ilgili. Henüz ispatlanmamış olan bu önermeye göre ikisi arasında tek bir sayı bulunan, yani farkları 2 olan asal sayı çiftlerinden, başka bir deyişle ikiz asal sayılardan sonsuz sayıda bulunur [söz gelimi (11, 13) çiftindeki her iki sayı da asaldır ve aralarındaki fark 2'dir, başka bir örnek olarak (17, 19) sayı çifti verilebilir. Örnekler çoğaltılabilir, ama nereye kadar? Sonsuza dek mi? Mesele bu].

Bu problemin bu kadar önemli olmasının bir sebebi de şu: Asal sayıların doğal sayılar içindeki dağılımı Riemann hipotezi ile de bağlantılı ve bu hipotez de zeta fonksiyonu denilen bir sonsuz toplam fonksiyonu ile ilgili.

2000 yılında ABD'deki Clay Matematik Enstitüsü Riemann hipotezini ve bağlantılı sorunları çözebilecek kişiye 1 milyon $ vereceğini duyurdu. Goldston, buldukları yeni sonucun zeta fonksiyonu ile ilgili bir şeylere yol açabileceği konusunda iyimser düşünüyor.

Kaynak: BBC News

Editörün Notu: BBC News haber sitesinden bilim-teknik haberlerini çekmemi sağlayan Perl scriptini yazan ve bunu ileriseviye.org ana sayfasına koyma fikrinin bende oluşmasına yol açan matematikçi ve programcı dostum Tolga Kürkçüoğlu'na teşekkürler. (O olmasaydı herhalde bu haberin buraya geçilmesi biraz daha uzun sürecekti ;-)

İlgili Yazılar

Türk Hava Kuvvetleri Bilgi Sistemi (HvBS)

erolsoyoz

Türk Savunma sanayinin önemli kuruluşları arasında yer alan Havelsan, önemli bir tedarik projesine daha imza atmayı başardı. Türkiye'nin en büyük tümleşik komuta kontrol bilgi sistemi olarak bilinen "Hava Kuvvetleri Bilgi Sisteminin (HvBS)" kabulü, 25 Aralık 2007 tarihinde Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu'nun katılımıyla gerçekleştirildi. Havelsan mühendisleri tarafından geliştirilen bilgi sistemi ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın etkinliğinin büyük oranda arttırılması hedefleniyor.

Görkem Çetin, Gelecek´ten Ayrılıyor...

anonim

Üyesi olduğum Gelecek-Linux Haber Grubundan gelen e-postayı sizlerle paylaşıyorum...

3. Bilgisayar Günleri Yarışması

FZ

"Bilgi'de Bilgisayar Günleri" başlığı ile İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri bölümü tarafından düzenlenen ve tüm lise öğrencilerine açık olan etkinlik iki aşamalı yarışma bölümlerinden oluşacaktır. 22 Nisan 2006 tarihinde yapılacak olan ön eleme aşaması tüm katılımcılara açık olacaktır. Ön eleme sonunda ilk 30'a giren öğrenciler 13-14 Mayıs 2006 tarihlerinde Dolapdere kampüsünde uygulamalı bir dizi eğitimden sonra 2. aşama sınava alınacaklardır. Gelelim koşullara ve ödüllere...

4 lastik alana gsm hattı bedava......

kuzen

İtalyan lastik üreticisi Pirelli ile giyim şirketi Benetton, İş Bankası ile GSM operatörü Aria'yı kuran Telecom Italia'nın hisselerini satın aldı. Pirelli Başkanı Marco Tronchetti Provera, Lüksemburg merkezli Bell Holding'in Telecom Italia'nın bağlı bulunduğu Olivetti şirketindeki yüzde 23'lük hisseyi 6.1 milyar dolara devretmeyi kabul ettiğini bildirdi. Artık pirelli bayilerinde "4 lastik alana aria hattı bedava diye görebiliriz."

OpenBSD 3.5, CARP, Ryan McBride

FZ

En güvenli işletim sistemlerinden biri olduğu iddia edilen OpenBSD´nin 3.5 numaralı son sürümü 1 Mayıs´ta kamuyouna sunulacak.

Bu bağlamdan CARP (Common Address Redundancy Protocol) ile uğraşmış ve pf (packet filter) konusunda da çalışmış OpenBSD geliştiricisi Ryan McBride ile gerçekleştirilmiş bir röportajı burada okuyabilirsiniz.

Röportajdan sonra da "oh be iyi ki böyle enteresan protokoller geliştirip bir de bir sürü abuk sabuk kurumla, bürokrasi ile kavga etmek zorunda kalmıyorum resmi bir port numarası alacağım" diye düşünerek rahatlayabilir ya da bambaşka bir bakış açısı ile niye bu tip şeylerle ugraşmadığınızı kendi kendinize sorarak hayıflanabilirsiniz. Seçim sizin.