1984'ten günümüze masaüstlerinin evrimi

0
Titus
1984 yılından beri bilgisayarların ekranında gördüğümüz pencere yöneticilerinin resimlerine kısa bir bakış atmak istersen olursa, burada resimlere ulaşabilirsiniz

İnceledikten sonra dikkatinizi çekecektir sanırım GNOME listede yer almamış nedense? Bunun yorumunu da FM üyelerine bırakıyorum.
x

Görüşler

0
simor
Gnome'u bırak, Amiga bile yok.
0
eoy
http://toastytech.com/guis/guitimeline.html
0
ebola
Verdigin linkteki yazıyı yazan kişi basit bir Mac-Windows çekişmesi kaygısı ile hareket etmiş.
Windows pek çok şeyi Mac'ten çaldı ama kötü çaldı demeye getirmiş.

Oysa bildiğim kadarı onlarda Xerox'tan çalmışlardır.
0
gnnaahh
En iyi hırsızlar en büyük oluyor galiba. ;)
0
anonim
Bu işi ilk yapan 70'li yıllarda Xerox'tur. Daha sonraları micro bilgisayarlar döneminde Atari ST serisinde GEM işletim sistemi, Amiga'da ise AMOS işletim sistemi vardı. Ayrıca arada unutulan bir sürü platform var. Mesela IBM'in OS/2, Unix'in Motif'i, SGI'nin Irix arayüzü, SUN'ın CDE ve JDE'si, X, Gnome, Enlightment, Fvwm, Icewm, Twm, Afterstep, Fluxbox, Blackbox, Xface v.s. v.s. daha bir çok işletim sistemi ve pencere yöneticisi unutulmuş. Sadece Windows ve Apple çarpışması gibi olmuş KDE arada eh işte bir tane farklı bulunsun hesabı yer almış :)
0
onurguzel
Eklemeden dayanamadım, pencere yönetim sistemi olarak Xynth Pencere Sistemi'de unutulmuş
0
onurguzel
Bir de ilgilenenler için link ekleyeyim: xynth.org
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Fluxbox: Blackbox`dan da öteye

sundance

Kimin hangi pencere yöneticisini ya da text editörü tercih ettiği nispeten `dinsel` bir konudur, kolay kolay başkasının tercihini değiştirtemezsiniz. Ama yine de bahsetmeden geçemeyeceğim Fluxbox çooook güzel :)

Çok şık bir web sitesine sahip olmanın yanısıra, başta Blackbox taraftarlarına :) hitap etmekle birlikte, dört dörtlük, çok başarılı bir pencere yöneticisi. Blackbox`ın bütün iyi özelliklerini almış, yanına özel tuş komutları, tab özellikleri vs. gibi bir çok pratik özellik getirmiş, dahası dockapplar ve KDE programları da destekeniyor. Bence bir deneyin. Bu arada vi rules :)

Efsane geri dönüyor

loker

Sıfırdan yazılan işletim sistemi istanbuLX, bir süredir geliştirilmesi durmuş olan pencere yöneticisi Efsane'yi kod ağacına dahil ederek üç kişilik bir ekiple desteklemeye başladığını duyurdu.

Kaynak: acikkod.org

Devingen Pencere Yönetimi, Etiketleme ve wmii

cbc

Bilindik pencere yöneticileri sabit pencere yönetimi uygularlar. Sabit yönetimden kasıt pencerelerin boyutunu kullanıcının ayarlamasından başka birşey değildir. Her yeni pencere açtığınızda diğerinin altında ya da üzerinde çıkar, araç çubuğundan sürükleyip taşır ya da boyutu değiştirirsiniz.

Fazlasıyla alışık olduğumuz bu kavramın devingen (dynamic) pencere yönetimi adında, çoğumuzun gözünden kaçmış (en azından benim) bir kuzeni daha var.

Ekran görüntüleri ile birlikte bir wmii tanıtım yazısı haberin devamında.

Themes.org Hacklendi

PCc0d3r

Linux altında çalışan çoğu X Window için bir çok masaüstü teması (theme) barındıran www.themes.org hacklendi. Umarım bu geçici olur çünkü ben yeni yaptığım theme'imi yayınlıyamadım daha =..(

Minimalist Esintiler

misafir

Biz GNU/Linux kullanıcıları artık ticari bir işletim sistemi kullanmadığımızı bazen unutuyoruz. Oysa özgür bir işletim sistemi kullanıyoruz. Bu da diğer pek çok şeyin yanında seçme özgürlüğü demek.