108 Bitlik Şifre Çözme Yarışı Sona Erdi

0
FZ
Certicom tarafından düzenlenen ve belirli bazı 108bitlik şifreleme sistemlerin güvenliğinin test edilmesini amaçlayan 10.000$ ödüllü ECC2K-108 şifresi çözüldü.

108 bitlik şifreleme sisteminin çözülmesine Irlandalı matematikci Robert Harley ve Fransız Ulusal Bilgisayar Bilimi Ve Kontrol Araştırma Enstitüsü (INRIA)'da calışan Damien Doligez, Daniel de Rauglaudre ve Xavier Leroy öncülük ettiler. Proje ayni zamanda Internet haber gruplarından, e-posta listelerinden ve web sitelerinden de yardım aldı. Yani 40 ülkeden yaklasik 1300 gönüllü Harley'in yazilımını çekip bilgisayarına yükledi ve bilgisayarlarının aylak zamanlarında (idle time) problemin çözümüne katkıda bulundular. Hesaplamada yaklasik 9500 bilgisayar kullanıldı.

Certicom, denilene göre zaten bu problemin birkac ayda cözülebilecegini tahmin ediyordu. Bu yüzden güvenlik için en az 160 bitlik anahtarlar öneriyor. Yapilan hesaplamalara göre 160 bitlik bir anahtarla şifrelenmis bir veriyi çözmek 108 bitlik veriyi çözmeye kiyasla yaklasik 100 milyon kat daha uzun sürebilir.

Ödülün 9.000$'lik bölümü açık kaynak kodlu web sunucu yazılımı geliştirilmesini desteklemek için Apache Yazılım Kuruluş`una bağışlanacak. ECC meydan okuması ile ilgili detaylı bilgi için bu adrese bakabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Pasaportumda casus çip mi var?

towsonu2003

Yakında pasaport başvurusunda mı bulunmayı düşünüyorsunuz?

Radikal'in geçtiği habere göre 2007'nin başlarından itibaren yeni pasaportunuzda, daha önce beklenildiği üzere, içinde kişisel bilgilerinizin bulunduğu bir RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama) çipi olacak. Ama bu çipe eklenecek bilgiler hakkında detaylar henüz bilinmiyor.

Macromedia Flash Player'da Buffer Overflow açığı

crematorium

Macromedia firmasının Flash yazılımının göstericisi olan Flash Player'da bir alan taşırma zaafiyetinin varlığı tespit edildi. Bu zaafiyet sayesinde bir flash animasyonu içeren masum görüntülü bir web sitesi aracılığı ile siteyi ziyaret eden kullanıcıların bilgisayar sistemlerinde istenen komutların işletilmesi mümkün olabiliyor.

DoS Atakları ve Korunma Yöntemleri

anonim

DoS (Denial of Service) atakları çok yeni bir konu olmasa da lamer camiasında kolay uygulanabilir olması ve az teknik bilgi istemesi nedeniyle halen popularitesini koruyor. Bu konu ile ile ilgili daha detaylı bilgi için Özgür ÖZDEMİRCİLİ tarafından hazırlanan "DoS Atakları ve Korunma Yöntemleri" başlıklı belgeye bu adresden ulaşalabilirsiniz.

İngilizler, Ruslar ve Şifreler

FZ

II. Dünya Savaşı sırasında Bletchley Park´ta çalışan başta Turing olmak üzere matematikçilerin, dilbilimcilerin ve diğerlerinin Almanların Enigma şifresini çözme maceraları konu ile ilgilenenlerin malumudur.

Ancak İngiliz şifre analizcilerinin Sovyetler Birliği şifreleri ilgili yaptıkları önemli çalışmalar yakın bir döneme dek bir sır perdesi ile örtülü idi.

Kaliforniya Universitesi (Santa Barbara) Yurtlarında Win2000 Yasağı

cayfer

Bir SlashDot haberine göre Santa Barbara'daki Kaliforniya Üniversitesi yurtlarında öğrencilerin Win2000 kullanmalarına artık izin verilmiyormuş. Haberin kaynağı olan UCSB Yurt Ağları yönetiminin yazısını burada bulabilirsiniz. Özet olarak Win2000 hataları yüzünden kampus ağının altüst olmasına daha fazla tahammül edemediklerini anlatan ve öğrencilerin XP Home'a geçmelerini isteyen bir yazı. Hatta bu geçiş için yardıma gereksinim duyanlara destek bile oluyorlar. Başlarının Win2000 ile ne denli dertte olduğunu gösteriyor bu kararları.