108 Bitlik Şifre Çözme Yarışı Sona Erdi

0
FZ
Certicom tarafından düzenlenen ve belirli bazı 108bitlik şifreleme sistemlerin güvenliğinin test edilmesini amaçlayan 10.000$ ödüllü ECC2K-108 şifresi çözüldü.

108 bitlik şifreleme sisteminin çözülmesine Irlandalı matematikci Robert Harley ve Fransız Ulusal Bilgisayar Bilimi Ve Kontrol Araştırma Enstitüsü (INRIA)'da calışan Damien Doligez, Daniel de Rauglaudre ve Xavier Leroy öncülük ettiler. Proje ayni zamanda Internet haber gruplarından, e-posta listelerinden ve web sitelerinden de yardım aldı. Yani 40 ülkeden yaklasik 1300 gönüllü Harley'in yazilımını çekip bilgisayarına yükledi ve bilgisayarlarının aylak zamanlarında (idle time) problemin çözümüne katkıda bulundular. Hesaplamada yaklasik 9500 bilgisayar kullanıldı.

Certicom, denilene göre zaten bu problemin birkac ayda cözülebilecegini tahmin ediyordu. Bu yüzden güvenlik için en az 160 bitlik anahtarlar öneriyor. Yapilan hesaplamalara göre 160 bitlik bir anahtarla şifrelenmis bir veriyi çözmek 108 bitlik veriyi çözmeye kiyasla yaklasik 100 milyon kat daha uzun sürebilir.

Ödülün 9.000$'lik bölümü açık kaynak kodlu web sunucu yazılımı geliştirilmesini desteklemek için Apache Yazılım Kuruluş`una bağışlanacak. ECC meydan okuması ile ilgili detaylı bilgi için bu adrese bakabilirsiniz.

İlgili Yazılar

PGP Yeniden Open Source oluyor mu ?

sundance

Newsforge`da yayınlanan habere göre PGP`nin yazarı Zimmerman, 1997 yılında PGP`i sattığı Networ Associates şirketine, PGP`i Open Source yapmaları ya da kendisine geri satmaları isteğiyle başvurmuş.

Zimmerman`ın isteğinin temel sebebi, önce Nasdaq Kasım 2000 krizi ile, sonra da 11 Eylul 2001 krizi ile vurulan Silicon Vadisi`nin girdiği kriz, ve dolayısıyla Network Associates`in PGP konusunda sürdürülebilir bir model ortaya koyamaması ve son olarak da PGP konusunda çalışan bütün mühendislerinin işine son vermesi.

Zimmerman`ın önerdiği modeller OpenSource ve şirket yapısının nasıl biraraya getirileceği konusunda ilginç açılımlar içeriyor...

Solaris 8 mi ? Yoksa FreeBSD 4.3 mu ?

anonim

Solaris 8 ve FreeBSD 4.3 işletim sistemlerini default kurulumdan sonra Nessus ile güvenlik testine tabi tuttuk. İki isletim sistemi de patch yüklenmeden test edildi ve sonuç FreeBSD daha guvenli ve sağlam.(Sundance:Default kurulum, sistem adminlerinin isi degildir. Sistem adminlerinin işi serverlardır, öyleyse serverlar default kurulmaz)

Greasemonkey Güvenlik Açığı

butch

Oldukça ilgi gören Firefox eklentilerinden biri olan Greasemonkey'in geliştiricileri tarafından yapılan açıklamaya göre, eklentide kullanıcıların bilgisayarlarında bulunan verilere erişim sağlayan önemli bir güvenlik açığı bulunuyor. Greasemonkey kullanıcılarının eklentiyi kaldırmaları şiddetle öneriliyor. Detaylar için eweek.com ve mozdev.org.

Microsoft Baseline Security Analyzer 1.0

FZ

Bilindiği üzere Microsoft pek çok büyük yazılımının güvenlikle ilgili durumunu elden geçiriyor ve bu işi bir süreliğine yeni yazılım çıkarmama kararı alacak kadar abartmış durumda.
Şirketin bu bağlamda ortaya koyduğu ürünlerden biri olarak ele alınabilecek bu güvenlik analiz yazılımı - Microsoft Baseline Security Analyzer 1.0 sisteminizi işletim sistemi, servisler, şifreler, web sunucu (IIS), veritabanı (SQL Server), tarayıcı (explorer) ve MS Office ile ilgili olarak test ediyor, olası güvenlik açıklarını ve bunlarla ilgili çözümleri listeliyor.

DHKP-C sitesi hack`lendi

anonim

Amerika'da 11 Eylül'de yapılan terörist saldırıların ardından ismi ABD resmi makamları tarafından PKK ile birlikte 'terör örgütü' listesine dahil edilen yasadışı Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi`nin (DHKP-C) başı Türkiye'de bilgisayar korsanları (hacker) ile dertte.

Bir grup hacker, yasadışı sol örgüt DHKP-C'nin resmi web sitesi www.kurtulus.com'un sayfalarına müdahale etti. Kendilerine @Team diyen grup sayfayı hack ettikten sonra girişe, 'Amerikada yaşanan vahşeti protesto ediyoruz' yazısını yerleştirdi. Sayfada ayrıca, 'Terörizme son' yazısı dikkat çekti.

Bu arada aynı terörist grubun www.dhkpc.com adresindeki sayfalarıda bir süre önce başka bir hacker grubu tarafından ele geçirilmişti. Kendilerine Digital Angels Team (Dijital Melekler Takımı) adını veren grup sayfanın ortasına kendilerine ait bir logoyu yerleştirdikten sonra yine gruplarına ait sayfa içinde link vermişlerdi.