100 km.den Daha Uzun Mesafeler İçin Pratik Kuantum Şifreleme

0
FZ
İngiltere´de çalışan bilimadamları 100 km.den daha uzun bir fiber optik hat üzerinden göndermek istedikleri veriyi kuantum şifreleme yöntemi ile gizleyerek göndermeyi başardılar.

Cambridge´deki `Toshiba Research Europe´ merkezi araştırmacıları bu başarılı denemeden yola çıkarak kısa sürede ticari sistemlerin geliştirilebileceğini belirttiler.
İngiltere´deki Hazine ve Sanayi Bakanlığı tarafından finansal olarak desteklenen proje kapsamında Cambridge Üniversitesi ve Imperial College de çalışmaya başladı. Bu durumunun bu kadar heyecan yaratmasının sebebi kuantum şifreleme ile gizlenen bir veri aktarımı söz konusu olduğunda bunu gizlice dinlemenin mümkün olmaması. Yani aktarılmakta olan veriyi dinlemeye çalışan bir üçüncü şahıs öyle ya da böyle veride bir değişikliğe yol açıyor ve kendini ele veriyor. Söz konusu yöntemin bir başka özelliği de son 20-30 yıldır kullanılan matematiksel şifrelerden farklı olarak doğrudan fiziksel bir teoriye dayanması ve gücünü buradan alması. Şimdiye dek çok kısa mesafelerde gerçekleştirilebilen ve çok yüksek hassasiyete sahip pahalı cihazları gerektiren bu yöntemin pratik olarak 3 sene içinde ticari dünyaya sunulması halinde şifreleme tarihi yeni bir devrime tanık olabilir.

Görüşler

0
izler
BU GİBİ YÖNTEMLERİN KAMUYA AÇILMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM.
HANGİ YÖNETİM ZOR ÇÖZÜLECEK ŞİFRELEME YÖNTEMLERİNİN YAYGINLAŞMASINA İZİN VERİR Kİ?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yeni Eğlence Kültürü Sizi Gözetliyor

parsifal

Dijital TV yayınları ülkemizde 2 senedir yayında olmasına rağmen hemen hemen her evde karşımıza çıkmaya başladılar. Yayına başlamaları büyük bir dert olmuştu. Türk Telekom dijital yayın izni vermediğinden yayınlar yurtdışından yapılıyordu. Günümüzde nedir ne değildir pek bilemiyorum.

Merhaba yeni bilişim DEV´i...

elrond

Evet beklenen gelişme oldu ve HP-Compaq birleşmesinin nasıl şekilleneceğine dair ilk resmi açıklamalar geldi. Ürün aileleri aşağıdaki gibi şekilleniyor. Yok abi ben sabredemem direk olayı birinci ağızdan inceleyeceğim derseniz Buraya buyrun...

Bilişim`01 Fuarı başladı. Başladı da...

anonim

Her kesimden gözler Bilişim Haftası`na çevirildi. Bilişim Haftası`na katılan şirketler "Biz buradayız, ülkenin geleceği burada ve biz bu gelecekte yer alacağız" derken bu aynı zamanda Türkiye`nin bir başarısını ve geleceğe olan umudunu da yansıtıyor.

belgeler.org neden durdu?

FZ

GNU/Linux ve Türkçe belgeler, çeviriler dendi mi akla gelen en önemli ve değerli oluşumlardan biri olan, bünyesinde pek çok önemli belgeyi düzgün biçimlendirilmiş halde barındıran, paket olarak sunan ve pek çok standart GNU projesi programının çevirisini yapmış olan belgeler.org sitesi artık hizmet vermiyor ve şöyle bir bilgi notu ile karşılaşıyoruz:

"Belgeler.org, Linux camiasından kişilerin editörüne yaptığı mahkeme tehditleri sebebi ile Linux camiasına yapmaya çalıştığı hizmeti belirsiz bir süre durdurmuştur."

C++ Geliştirme IDEsi Code::Blocks ve Yenilikleri

Tarık

Özgür C++ tümleşik geliştirme ortamının uzunca bir süredir beklenen yeni kararlı sürümü, yeni sitesiyle beraber kullanıcılarla buluştu. Sürüm numaralandırma planı değişikliğe uğrayan Code::Blocks'un şu anki sürüm numarası 8.02 olarak güncellenmiş durumda.