İlgili Yazılar

CPU - Beyin

conan

İnsan beyni ile Intel Pentium 4 1.5 GHz bilgisayar işlemcisinin karşılaştırılması hakkında ilginç bir döküman buldum. Araştırmanın başlığı "Information Processing in Human Body" yani "İnsan vücüdunda bilgi işlenişi". Aslında MIT öğrencisi Vadim Gerasimov'un final projesi araştırması bir iki sayfalık bir rapordan ibaret. Ama içinde ilginç veriler var. Örneğin insan nöronlarının 2.500 pinlik bir kabloya benzetilmesi, Beyin ile CPU'nin çalışma sıcaklıklarının karşılaştırılması, yine beynin ve işlemcinin güç harcamaları vs...

Proje 98'de hazırlanmış ama 2000'de son güncellemeleri ve düzeltmeleri yapılmış. Özellikle sayfa başında kullanılan logo çok hoşuma gitti :)

Intel, Linux için Yeni Derleyicilerini Çıkardı

FZ

Efsanevi mikroişlemci üreticisi Intel sadece bir donanım firması değil bildiğiniz gibi. Linux için C++ ve Fortran derleyicilerinin 5.0 sürümünü piyasaya çıkaran Intel bu sürüm ile programcıların Itanium ve Pentium 4 işlemcilerinin gücünden faydalanmasını hedefliyor.

Intel'in geliştirdiği Linux için C++ ve Fortran Derleyicileri prosedürler arası optimizasyon, otovektörizasyon ve profil-yönlendirmeli optimizasyon gibi özelliklerle geliyor.

Söz konusu derleyiciler aynı zamanda birden çok işlemciye sahip bilgisayarları programlamanızı sağlayan yüksek seviyeli OpenMP direktiflerini kullanmanıza izin veren OpenMP desteğine de sahipler.

Intel`den VIA`ya dava

elrond

Intel VIA nın Pentium 4 çipler için ürettiği P4X266 ve P4M266 chipsetleri nedeni ile VIA`ya dava açmaya hazırlanıyor. Intel VIA nın P4 chipseti için lisansa sahip olmadığını iddia ediyor. VIA CEO su Wen Chi Chen Intel` in daha önce de Cyrix` e benzer davalar açtığını ve hep kaybettiğini söylüyor ve ekliyor "Intel duruşmaları çok seviyor galiba"

Açık Kaynak NSA Ürünleri!

Zakkum

Son dönemlerde Amerikan istihbaratının ürettiği siber güvenlik ve saldırı içerikli yazılımların ifşa olmasından sonra yine ülkenin diğer bir istihbarat kurumu olan NSA'den bu sefer ters köşe bir hareket geldi. Kurum, bünyesindeki çalışmaların ürünü olan siber güvenlik ve benzeri konulardaki bazı yazımları açık kaynak olarak paylaştı. Favoriler arasına goSecure girer gibi.

KAISER, Meltdown, Spectre... Neler oluyor?

tongucyumruk

butch kibarca "neler oluyor?" diye sorduktan sonra kısaca son günlerde bilişim dünyasini sallayan, "bulutlarımız ne olacak?", "oyunlar da mı yavaşlayacak?" ve, "Bitcoin alalım mı?" gibi sorulara yol açan haberler üzerine kısa bir Türkçe açıklama yapma ihtiyacı hissettim.

Baştan söyleyeyim, konu üzerine çok derin bilgisi olan bir insan değilim, bu konu...