Yazılım Mühendisliğinin Devleri Ankara'da

0
anonim
ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ve Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi’nin ortaklaşa düzenledikleri Ulusal Yazılım Mühendisliği Sempozyumu (UYMS’05) yazılım mühendisliği alanın önemli isimlerini ağırlayacak. İlk transistörlü bilgisayar için mikrokod programını geliştiren ve yazılım mühendisliği alanın kurucularından sayılan Prof Dr. C. V. Ramamoorthy, Prof. Dr. Mehmet Akşit ve Prof. Dr. Murat M. Tanık sempozyuma davetli konuşmacı olarak katılacaklar.

Ramamoorthy 1961 yılında Honeywell şirketinin ilk transistörlü sayısal bilgisayarı olan H290 için mikrokod programını geliştirerek, bu alanda bir ilke imza atmasının ardından, Teksas Üniversitesi Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri bölümü profesörü olarak çalıştığı dönemde geliştirdiği FACE sistemi, NASA tarafından uzay mekiği yapısal sınama tesislerinde kullanıldı.

1972 yılında Kalifornia Üniversitesi Berkeley yerleşkesinde Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri bölümünde görev yapmaya başlayan Ramamoorthy, "Professor Emeritus" olarak, servis endüstrisi işlevleri, yazılım ile servis mühendislikleri arasındaki yönetim ilişkiler konularında yürütülen bilimsel çalışmaları koordine etmektedir.

Yazılım mühendisliği alanına yaptığı katkılarından dolayı çok sayıda uluslararası ödül alan Ramamoorthy, 2 bilimsel dergininde editörlüğünü üstlenmişti. Ramamoorthy’nin 150’den fazla yayını, eş editörlüğünü yaptığı üç kitabı ve bilgisayar mimarisi, yazılım mühendisliği, bilgisayar sınama ve tanısı ve veritabanları konularında patentleri vardır. Hindistan’da alınmış fizik konusunda iki lisans diplomasından sonra U.C. Berkeley’de Makina Mühendisliği konusunda iki lisansüstü ve Harvard Üniversitesinde tamamladığı Uygulamalı Matematik ve Bilgisayar Bilimleri konusunda iki lisansüstü çalışmaları olmuştur.

22-24 Eylül 2005 ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan UYMS’05 yazılım mühendisliği alanında ülkemizin yetiştirdiği iki önemli bilim adamını da konuk edecek.

Sempozyuma davetli konuşmacı olarak katılacak olan Prof. Dr. Mehmet Akşit, Hollanda'da bulunan Twente Üniversitesi'de görev yapıyor. Avrupa'da yazılım mimarileri ve “aspect’e dayalı” yazılım dili konularında ekol oluşturan Akşit'in geliştirdiği 'Tasarım Cebiri’nin yazılım mühendisliğinin geleneksel mühendislikler gibi olgunluğa erişmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Sempozyumun bir diğer davetli konuşmacısı ise yazılım mühendisliği alanına getirdiği yenilikçi yaklaşımlarıyla dikkat çeken Prof. Dr. Murat M. Tanık. ODTÜ mezunu olan Tanık, halen Alabama at Birmingham Üniversitesinde görev yapıyor. Altı kitap ve çok sayıda teknik rapor ve yayına imza atan Tanık, Society for Design and Process Science adlı organizasyon da kurucuları arasında yer almaktadır.

UYMS’05’den Ulusal Ölçekte Durum Tespiti
38 bilimsel bildirinin sunulacağı sempozyumda “Yazılım Mühendisliği Perspektifinde Özgür Yazılım-Açık Kaynak Kod”, “Standartlaşma ve Sertifikasyon” ve “Yazılım Sektörü Çalışanlarının Sorunları” konu başlıklarında paneller de yapılacak. Yazılım Mühendisliği alanında ulusal ölçekte bir durum tespiti yapmak, bu alandaki evrensel değişimi ve gelişimi irdeleyerek, geleceğe yönelik yeni açılımlarda bulunmayı amaçlayan UYMS’05 akademik ve endüstriyel çalışmaları bir araya getirecek. Sempozyum kapsamında çok sayıda firmanın ürünlerini ve uygulamalarını da tanıtacağı bir de sergi düzenlenecektir. Ücretsiz olarak izlenebilecek olan sempozyum için ayrıntılı bilgiyi "www.uyms.org.tr" adresinden edinebilirsiniz.

İlgili Yazılar

Solar Splash Yarışmasında Türk teknesi Nusrat 3. Oldu

kosumi

Her sene Amerika'da gerçekleştirilen Güneş Enerjisi ile Çalışan Tekne Yarışması Solar Splash'a bu sene ilk defa bir Türk takımı katıldı. İTÜ güneş teknesi adını Çanakkale Savaşında kahramanca çarpışmış ünlü Türk mayın gemisi Nusrat'tan alıyor. Nusrat bu sene hem genel sıralamada 3. oldu hem de En Başarılı Elektrik Dizaynı, En Başarılı Solar Sistem Dizaynı, En Başarılı Görsel Dizayn ve En Başarılı Yeni Takım ödüllerinin sahibi oldu.

Osliving.com - Açık Kaynak Yazılım Arşivi

parsifal

Henüz dokuz gün önce kurulmuş olmasına rağmen itinalı bir çalışmanın ürünü olduğu belli olan Open Source Living adlı sitede, birçok açık kaynak, kaliteli ve bedava yazılım tanıtımını bulabilirsiniz.

Özellikle windows işletim sistemi kullanıyor olup açık kaynağın tadına bakmak isteyen bilgisayar kullanıcıları için güzel bir arşiv. Zira hala pekçok kullanıcı açık kaynağın sadece GNU/Linux sistemlerine özgü olduğunu sanıyor.

Windows 2000 5 yıllık toplam maliyette Linux`u geride bırakıyor.

conan

Bu yazıda, IDC şirketinin yaptırdığı bir araştırmaya göre Windows 2000'in 5 yıllık toptan maliyette Linux'tan daha ucuza geldiği anlatılıyor. 104 şirkette yapılan araştırmaya göre %11 ila %22 daha karlı olan taraf Windows`muş. Linux'un Windows servislerine sağladığı üstünlük ise %6 ile sadece web servislerindeymiş.

İlk satın alma maliyetleri çok daha düşük olsa da, Linux sistemleri yönetmek için Linux profesyonellerine ödenen paralar sistemi 5 yılda toptan maliyet konusunda sınıfta bırakıyormuş. "Windows 2000 Versus Linux in Enterprise Computing" çalışmasında belirtilene göre Linux sistemlerin yönetimi, bakımı, sorun çözümlemesi, ve de yeniden kurulması Windows 2000'e göre çok büyük maliyet gerektiriyormuş.

Aynı zamanda da Windows 2000 için 3. parti programlar Linux'ta olduğundan çok daha fazlaymış.

Raporda belirtilen başka bir husus ise, IBM, HP, BMC, CA, NetIQ, Novell gibi şirketlerin Linux'ta çalışan programlar yazmaya başlamalarıyla bu maliyet farkı zamanla azalacakmış.

Uzun Yaşamak İsteyen Okula Gitsin

FZ

Başlık, ARITeknokent grubundan Memduh Karakullukçu'nun bir e-postasına ait. Konu kısaca uzun ömür ile eğitim süresi arasındaki ilişki:

Karakullukçu'nun alıntıladığı habere göre "ortalama ömür analizlerine bakıldığında, ülkeler arasında en tutarlı pozitif etki yapan faktörun eğitim olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Okulda daha çok zaman geçiren insanların ömürleri daha uzun oluyor ve bu çok sağlam bir ampirik sonuç. Başka hiçbir faktör bu kadar tutarlı pozitif etki göstermiyor.

Mandrake & Mandrake

julyano

Fransız mahkemleri Linux dağıtıcısı Mandrake Soft ' u Mandrake isminin mülkiyet haklarından dolayı dava eden Amerikalı Hearst Holding ve King Features Sendikası lehine karar verdi.
Devamı: www.netkonomi.com
Kaynak: cnet news.com