Yazılım Mühendisliğinin Devleri Ankara'da

0
anonim
ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ve Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi’nin ortaklaşa düzenledikleri Ulusal Yazılım Mühendisliği Sempozyumu (UYMS’05) yazılım mühendisliği alanın önemli isimlerini ağırlayacak. İlk transistörlü bilgisayar için mikrokod programını geliştiren ve yazılım mühendisliği alanın kurucularından sayılan Prof Dr. C. V. Ramamoorthy, Prof. Dr. Mehmet Akşit ve Prof. Dr. Murat M. Tanık sempozyuma davetli konuşmacı olarak katılacaklar.

Ramamoorthy 1961 yılında Honeywell şirketinin ilk transistörlü sayısal bilgisayarı olan H290 için mikrokod programını geliştirerek, bu alanda bir ilke imza atmasının ardından, Teksas Üniversitesi Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri bölümü profesörü olarak çalıştığı dönemde geliştirdiği FACE sistemi, NASA tarafından uzay mekiği yapısal sınama tesislerinde kullanıldı.

1972 yılında Kalifornia Üniversitesi Berkeley yerleşkesinde Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri bölümünde görev yapmaya başlayan Ramamoorthy, "Professor Emeritus" olarak, servis endüstrisi işlevleri, yazılım ile servis mühendislikleri arasındaki yönetim ilişkiler konularında yürütülen bilimsel çalışmaları koordine etmektedir.

Yazılım mühendisliği alanına yaptığı katkılarından dolayı çok sayıda uluslararası ödül alan Ramamoorthy, 2 bilimsel dergininde editörlüğünü üstlenmişti. Ramamoorthy’nin 150’den fazla yayını, eş editörlüğünü yaptığı üç kitabı ve bilgisayar mimarisi, yazılım mühendisliği, bilgisayar sınama ve tanısı ve veritabanları konularında patentleri vardır. Hindistan’da alınmış fizik konusunda iki lisans diplomasından sonra U.C. Berkeley’de Makina Mühendisliği konusunda iki lisansüstü ve Harvard Üniversitesinde tamamladığı Uygulamalı Matematik ve Bilgisayar Bilimleri konusunda iki lisansüstü çalışmaları olmuştur.

22-24 Eylül 2005 ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan UYMS’05 yazılım mühendisliği alanında ülkemizin yetiştirdiği iki önemli bilim adamını da konuk edecek.

Sempozyuma davetli konuşmacı olarak katılacak olan Prof. Dr. Mehmet Akşit, Hollanda'da bulunan Twente Üniversitesi'de görev yapıyor. Avrupa'da yazılım mimarileri ve “aspect’e dayalı” yazılım dili konularında ekol oluşturan Akşit'in geliştirdiği 'Tasarım Cebiri’nin yazılım mühendisliğinin geleneksel mühendislikler gibi olgunluğa erişmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Sempozyumun bir diğer davetli konuşmacısı ise yazılım mühendisliği alanına getirdiği yenilikçi yaklaşımlarıyla dikkat çeken Prof. Dr. Murat M. Tanık. ODTÜ mezunu olan Tanık, halen Alabama at Birmingham Üniversitesinde görev yapıyor. Altı kitap ve çok sayıda teknik rapor ve yayına imza atan Tanık, Society for Design and Process Science adlı organizasyon da kurucuları arasında yer almaktadır.

UYMS’05’den Ulusal Ölçekte Durum Tespiti
38 bilimsel bildirinin sunulacağı sempozyumda “Yazılım Mühendisliği Perspektifinde Özgür Yazılım-Açık Kaynak Kod”, “Standartlaşma ve Sertifikasyon” ve “Yazılım Sektörü Çalışanlarının Sorunları” konu başlıklarında paneller de yapılacak. Yazılım Mühendisliği alanında ulusal ölçekte bir durum tespiti yapmak, bu alandaki evrensel değişimi ve gelişimi irdeleyerek, geleceğe yönelik yeni açılımlarda bulunmayı amaçlayan UYMS’05 akademik ve endüstriyel çalışmaları bir araya getirecek. Sempozyum kapsamında çok sayıda firmanın ürünlerini ve uygulamalarını da tanıtacağı bir de sergi düzenlenecektir. Ücretsiz olarak izlenebilecek olan sempozyum için ayrıntılı bilgiyi "www.uyms.org.tr" adresinden edinebilirsiniz.

İlgili Yazılar

Türkiye, tarihinde ilk kez 'Dünya Süperbilgisayar' listesine girdi

ess

Hürriyet'in haberinde, Dünyanın en güçlü bilgisayarını kullanan ülkeler arasında artık Türkiye de var. İstanbul Teknik Üniversitesi (İ.T.Ü) ve DPT tarafından kurulan Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi’ndeki süperbilgisayar, önceki gün açıklanan TOP 500’de 353'üncü oldu.

Bu Eserin Asıl Sahibi Kim? Tartışması Bitiyor Mu?

FZ

Radikal'de bugün çıkan bir habere göre artık her türlü fikir ve sanat eserinde 'Asıl sahibi kim' tartışması bitecek. Çünkü eserlere üretildiği an itibarıyla elektronik imza atılabilecek.

Ezcacıbaşı Bilişim ve e-güven işbirliğiyle hayata geçirilen www. tasdix.com sitesi her türlü yaratıcı düşünce ve eserin kimin olduğuna dair internette onay veriyor. Daha önce eser sahibi noter yoluyla onay alabiliyordu. 5070 sayılı elektronik imza yasası gereği bu onayın hukuki geçerliliği de var. Yani mahkeme aşamasında bu siteden alınan onay delil olarak kullanılabilecek.

Tutma Şu Lazeri Gözüme!

parsifal

Plazma TV'mi daha iyi yoksa LCD'mi diye tartışırken yeni bir taraf daha tartışmaya katıldı. Lazer TV

/.'daki habere göre 2007 Noel'inde aramıza katılacak lazer tv ile gözün ekranda görebildiği renk oranı %30-35'lerden %90'lara çıkacak.

Beni ilgilendiren kısmı ise, bu yeni teknoloji ile eskisinin değer kaybetmesi ve telaffuz edilebilen fiyatlara inmesi.

PS2 Macromedia Flash da destekleyecek

pulsar

Sony, stratejik ittifak zincirine son olarak Macromedia’yı kattı.
PlayStation 2 oyun konsolunu güçlendirerek rakiplerine belirgin bir üstünlük sağlamayı hedefleyen Sony birbiri ardına işbirliği anlaşmaları imzalıyor. Japon üretici AOL ve RealNetworks’ün ardından şimdi de ünlü Web tasarım ve yazılım firması Macromedia ile ittifak kuracağını açıkladı.
Taraflar arasındaki anlaşma sayesinde PlayStation 2 kullanıcıları, internetteki multimedia içeriğine erişim için Macromedia’nın Flash Player’ını kullanabilecek.

''Özgür Zihin'' Eğitimlere Başlıyor

butch

"Açık innovasyon eğitim programlarımız, açık bilişim teknolojilerinden işletme organizasyonu ve bilgi sistemleri tasarımına uzanan bir yelpaze sunuyor. Trend kalabalığındaki ticari ürün odaklı eğitimlerden farklı bir yaklaşımla tasarlanan eğitim programlarımızda, teknolojideki hızlı gelişmelerin arka planındaki büyük resme odaklanmanıza ve bilişim yatırımlarınızı sağlam ve uyarlanabilir bir stratejiye oturtmanıza yardım etmeyi amaçlıyoruz."

Yukarıdaki alıntı MensLibera.com web sitesinden. Firma, Mart ayı ile birlikte, akademiden gelen güçlü kadrosu ile eğitimlere başlıyor.

Şimdilik duyurulan eğitimler arasında "Gerçek Dünyada Fonksiyonel Programlama", "Django ile Web Uygulama Geliştirme", "Python ile Programlama ve Çevik Geliştirme" var. "Android ile Uygulama Geliştirme", "Linux ile Yüksek Bulunurluk, Yüksek Performans ve Sanallaştırma" gibi diğer eğitimler de yolda.

"Tanışma eğitimleri"nin 40% indirimli olduğunu belirtelim. Detaylı bilgi için MensLibera.com adresini ziyaret edin.