Yazılım Mühendisliğinin Devleri Ankara'da

0
anonim
ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ve Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi’nin ortaklaşa düzenledikleri Ulusal Yazılım Mühendisliği Sempozyumu (UYMS’05) yazılım mühendisliği alanın önemli isimlerini ağırlayacak. İlk transistörlü bilgisayar için mikrokod programını geliştiren ve yazılım mühendisliği alanın kurucularından sayılan Prof Dr. C. V. Ramamoorthy, Prof. Dr. Mehmet Akşit ve Prof. Dr. Murat M. Tanık sempozyuma davetli konuşmacı olarak katılacaklar.

Ramamoorthy 1961 yılında Honeywell şirketinin ilk transistörlü sayısal bilgisayarı olan H290 için mikrokod programını geliştirerek, bu alanda bir ilke imza atmasının ardından, Teksas Üniversitesi Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri bölümü profesörü olarak çalıştığı dönemde geliştirdiği FACE sistemi, NASA tarafından uzay mekiği yapısal sınama tesislerinde kullanıldı.

1972 yılında Kalifornia Üniversitesi Berkeley yerleşkesinde Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri bölümünde görev yapmaya başlayan Ramamoorthy, "Professor Emeritus" olarak, servis endüstrisi işlevleri, yazılım ile servis mühendislikleri arasındaki yönetim ilişkiler konularında yürütülen bilimsel çalışmaları koordine etmektedir.

Yazılım mühendisliği alanına yaptığı katkılarından dolayı çok sayıda uluslararası ödül alan Ramamoorthy, 2 bilimsel dergininde editörlüğünü üstlenmişti. Ramamoorthy’nin 150’den fazla yayını, eş editörlüğünü yaptığı üç kitabı ve bilgisayar mimarisi, yazılım mühendisliği, bilgisayar sınama ve tanısı ve veritabanları konularında patentleri vardır. Hindistan’da alınmış fizik konusunda iki lisans diplomasından sonra U.C. Berkeley’de Makina Mühendisliği konusunda iki lisansüstü ve Harvard Üniversitesinde tamamladığı Uygulamalı Matematik ve Bilgisayar Bilimleri konusunda iki lisansüstü çalışmaları olmuştur.

22-24 Eylül 2005 ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan UYMS’05 yazılım mühendisliği alanında ülkemizin yetiştirdiği iki önemli bilim adamını da konuk edecek.

Sempozyuma davetli konuşmacı olarak katılacak olan Prof. Dr. Mehmet Akşit, Hollanda'da bulunan Twente Üniversitesi'de görev yapıyor. Avrupa'da yazılım mimarileri ve “aspect’e dayalı” yazılım dili konularında ekol oluşturan Akşit'in geliştirdiği 'Tasarım Cebiri’nin yazılım mühendisliğinin geleneksel mühendislikler gibi olgunluğa erişmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Sempozyumun bir diğer davetli konuşmacısı ise yazılım mühendisliği alanına getirdiği yenilikçi yaklaşımlarıyla dikkat çeken Prof. Dr. Murat M. Tanık. ODTÜ mezunu olan Tanık, halen Alabama at Birmingham Üniversitesinde görev yapıyor. Altı kitap ve çok sayıda teknik rapor ve yayına imza atan Tanık, Society for Design and Process Science adlı organizasyon da kurucuları arasında yer almaktadır.

UYMS’05’den Ulusal Ölçekte Durum Tespiti
38 bilimsel bildirinin sunulacağı sempozyumda “Yazılım Mühendisliği Perspektifinde Özgür Yazılım-Açık Kaynak Kod”, “Standartlaşma ve Sertifikasyon” ve “Yazılım Sektörü Çalışanlarının Sorunları” konu başlıklarında paneller de yapılacak. Yazılım Mühendisliği alanında ulusal ölçekte bir durum tespiti yapmak, bu alandaki evrensel değişimi ve gelişimi irdeleyerek, geleceğe yönelik yeni açılımlarda bulunmayı amaçlayan UYMS’05 akademik ve endüstriyel çalışmaları bir araya getirecek. Sempozyum kapsamında çok sayıda firmanın ürünlerini ve uygulamalarını da tanıtacağı bir de sergi düzenlenecektir. Ücretsiz olarak izlenebilecek olan sempozyum için ayrıntılı bilgiyi "www.uyms.org.tr" adresinden edinebilirsiniz.

İlgili Yazılar

Honeywell'den 34 firmaya patent davası

Soulblighter

Honeywell 34 elektronik firmaya izinsiz Honeywell teknolojisini kullandıkları için dava açtı. Söz konusu patent, 1994 yılında Honeywell tarafından alınmış ve LCD üzerinde daha parlak ve keskin resimler görüntülemeye yarayan bir teknolojiyi kapsıyor.

Örümcek Adam filmi posterleri toplatılıyor!

larweda

3 Mayıs 2002'de vizyona girecek olan "Spider Man:The Movie" filminin sinemalara dağıtılmış posterleri Sony Pictures tarafından toplatılıyor, ayrıca firmanın resmi sitesinde yayında olan film fragmanları ve tanıtımları da yayından kaldırıldı. Sony bunlara gerekçe olarak Dünya Ticaret Merkezi'nin fragmanda ve posterlerde görünüyor olduğunu açıkladı. Fragmanda örümcek adamın Dünya Ticaret Merkezi ikiz kuleleri arasında ağ örmesi var, posterde de örümcek adamın gözünde ikiz kulelerin görüntüsünün yansıması görülüyor. Sony, En kısa zamanda yeni bir poster hazırlanacağını ve Aralık ayına kadar da içinde Dünya Ticaret Merkezi olmayan bir fragman hazırlayacağını açıkladı. 2002'de vizyona girecek filmlerden de ikiz kulelerin görüntülerinin tamamen çıkması bekleniyor.

Bu konular ve "Spider Man:The Movie" hakkında geniş bilgi almak için: www.spidermanhype.com

Blackberry patent: 612M$ Baby

ekrems

Amerika'da tabir yerindeyse moda olan ve her an e-mail alıp gönderebilmenizi sağlayan blackberry aldı cihazlar ve bunlara servis sağlayan yazılımlarla ilgili olarak NTP ve RIM (Research in Motion) arasındaki dava tarafların aralarında anlaşmasıyla nihayet sonuçlandı. Sonuç: RIM, NTP'ye patent ihlallerine karşılık 612,5 milyon dolar ödeme yapacak. RIM, blackberry adlı araçların üretip yaygınlaştırmışken 1992'de kurulmuş olan NTP firmasının 2001 yılında açtığı patent davasının gazabına uğradı...

Be Inc. topu attı...

SHiBuMi

Aynı isimli işletim sisteminin (BeOS) yaratıcısı Be Inc, 15 Mart itibariyle dağılacağını ve hisselerinin Nasdaq piyasasından çekileceğini duyurdu. Karar halihazırda ekim ayında hissedarlar tarafından alınmış. Geçtiğimiz sene işletim sistemini Palm Inc.`e satan Be, Şubat ayında Microsofta karşı rekabete aykırı fiyat kırmak suçlamasıyla dava açmıştı.

Kaynak: Reuters Be sitesi: www.be.com

OSEC - Uzaktan Eğitim

anonim

İstanbul Bilgi Üniversitesi - Open Source Enterprise Centre uzaktan eğitimlere başladı. Yerinde eğitim için zamanı olmayanlar, İstanbul dışında yaşayıp eğitim olanaklarından yararlanmak isteyenler, maliyeti düşük eğitim programları arayanlar için hazırlanmış olan eğitim programlarımız arasında GNU/Linux, Apache, Güvenlik, Programlama Dilleri (C, Python, PHP, Perl, Java) gibi konular yer alıyor. Eğitim sonrasında da her zaman destek alabileceğiniz, düşüncelerini paylaşıp tartışabileceğiniz bir ortam sunulan programımızda ücretsiz takip edebileceğiniz seminer dersleri de bulunuyor.


Katılım ve detaylı bilgi için http://open.bilgi.edu.tr.