Yazılım Mühendisliğinin Devleri Ankara'da

0
anonim
ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ve Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi’nin ortaklaşa düzenledikleri Ulusal Yazılım Mühendisliği Sempozyumu (UYMS’05) yazılım mühendisliği alanın önemli isimlerini ağırlayacak. İlk transistörlü bilgisayar için mikrokod programını geliştiren ve yazılım mühendisliği alanın kurucularından sayılan Prof Dr. C. V. Ramamoorthy, Prof. Dr. Mehmet Akşit ve Prof. Dr. Murat M. Tanık sempozyuma davetli konuşmacı olarak katılacaklar.

Ramamoorthy 1961 yılında Honeywell şirketinin ilk transistörlü sayısal bilgisayarı olan H290 için mikrokod programını geliştirerek, bu alanda bir ilke imza atmasının ardından, Teksas Üniversitesi Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri bölümü profesörü olarak çalıştığı dönemde geliştirdiği FACE sistemi, NASA tarafından uzay mekiği yapısal sınama tesislerinde kullanıldı.

1972 yılında Kalifornia Üniversitesi Berkeley yerleşkesinde Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri bölümünde görev yapmaya başlayan Ramamoorthy, "Professor Emeritus" olarak, servis endüstrisi işlevleri, yazılım ile servis mühendislikleri arasındaki yönetim ilişkiler konularında yürütülen bilimsel çalışmaları koordine etmektedir.

Yazılım mühendisliği alanına yaptığı katkılarından dolayı çok sayıda uluslararası ödül alan Ramamoorthy, 2 bilimsel dergininde editörlüğünü üstlenmişti. Ramamoorthy’nin 150’den fazla yayını, eş editörlüğünü yaptığı üç kitabı ve bilgisayar mimarisi, yazılım mühendisliği, bilgisayar sınama ve tanısı ve veritabanları konularında patentleri vardır. Hindistan’da alınmış fizik konusunda iki lisans diplomasından sonra U.C. Berkeley’de Makina Mühendisliği konusunda iki lisansüstü ve Harvard Üniversitesinde tamamladığı Uygulamalı Matematik ve Bilgisayar Bilimleri konusunda iki lisansüstü çalışmaları olmuştur.

22-24 Eylül 2005 ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan UYMS’05 yazılım mühendisliği alanında ülkemizin yetiştirdiği iki önemli bilim adamını da konuk edecek.

Sempozyuma davetli konuşmacı olarak katılacak olan Prof. Dr. Mehmet Akşit, Hollanda'da bulunan Twente Üniversitesi'de görev yapıyor. Avrupa'da yazılım mimarileri ve “aspect’e dayalı” yazılım dili konularında ekol oluşturan Akşit'in geliştirdiği 'Tasarım Cebiri’nin yazılım mühendisliğinin geleneksel mühendislikler gibi olgunluğa erişmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Sempozyumun bir diğer davetli konuşmacısı ise yazılım mühendisliği alanına getirdiği yenilikçi yaklaşımlarıyla dikkat çeken Prof. Dr. Murat M. Tanık. ODTÜ mezunu olan Tanık, halen Alabama at Birmingham Üniversitesinde görev yapıyor. Altı kitap ve çok sayıda teknik rapor ve yayına imza atan Tanık, Society for Design and Process Science adlı organizasyon da kurucuları arasında yer almaktadır.

UYMS’05’den Ulusal Ölçekte Durum Tespiti
38 bilimsel bildirinin sunulacağı sempozyumda “Yazılım Mühendisliği Perspektifinde Özgür Yazılım-Açık Kaynak Kod”, “Standartlaşma ve Sertifikasyon” ve “Yazılım Sektörü Çalışanlarının Sorunları” konu başlıklarında paneller de yapılacak. Yazılım Mühendisliği alanında ulusal ölçekte bir durum tespiti yapmak, bu alandaki evrensel değişimi ve gelişimi irdeleyerek, geleceğe yönelik yeni açılımlarda bulunmayı amaçlayan UYMS’05 akademik ve endüstriyel çalışmaları bir araya getirecek. Sempozyum kapsamında çok sayıda firmanın ürünlerini ve uygulamalarını da tanıtacağı bir de sergi düzenlenecektir. Ücretsiz olarak izlenebilecek olan sempozyum için ayrıntılı bilgiyi "www.uyms.org.tr" adresinden edinebilirsiniz.

İlgili Yazılar

Inkscape 0.44 Sürümü Çıktı

DemensMagnet

Açık kaynak vektörel grafik editörü Inkscape'in 0.44 sürümü çıktı. Halen 1.0 sürümüne ulaşmasa da barındırdığı özellikler ile oldukça beğenilen Inkscape'e ulaşmak için:

http://www.inkscape.org

Çağrı: Inkscape'in Türkçe çevirisinin ilerleme düzeyi bu haber yazılırken %42'deydi. Duyarlı arkadaşların bilgisine.

GIF Artık Özgür(?)

conan

Bugün GIFte kullanılan sıkıştırma formatı LZW'nin patentinin son kullanma tarihi! :) Artık GIF kullanırken Unisys arkamızda mı diye dönüp bakmamıza gerek yok :) Zira patentin süresinin dolmasıyla birlikte sahibi Unisys sirketinin de bu sıkıştırmanın kullanılması üzerinde hiçbir hakkı kalmıyor. Slashdot'da belirtildiği gibi Adobe gibi şirketlerin Unisys'e ödedikleri patent ücretleri kalkacağından belki resim işleyici programlarda da bir fiyat düşmesi beklemeliyiz (mi?) Neyse artık gönül rahatlığı ile gif kullanabileceğiz :)

Birleşik Devletler Bölgesel Güvenlik Departmanı, Linux ve Oracle dedi!

redial

27 Ocak 2003, Pazartesi - [ 14:16 ]
Newsforge.com, Tina Gasperson
Birlesik Devletler Bölgesel Güvenlik Departmanı (www.dhs.gov) birkaç aydır Windows 2000 üzerinde çalıştırmakta olduğu sunucularını geçen hafta Linux üzerindeki Oracle ortamına geçirdi.

Uzmanlar bu değişikliğin geçtiğimiz hafta Internet'i Çalkalayan "Slammer" adındaki MS SQL Server virüsüne karşı bir tepki olmayabileceğini söylüyor. Netcraft, değişikliğin 24 ve 25 Aralık tarihlerinde meydana geldiğini belirtiyor.

Karanlık köşelerin sesi - Fidel Castro Ruiz

SHiBuMi

"Zor zamanlar yaşıyoruz. Son aylarda, bir çok kez, ürkütücü açıklamalar duyduk."

Fidel Castro Ruiz / The Guardian NTV-MSNBC
Bu yazının orjinaline, ntvmsnbc.com adresinden ulaşabilirsiniz.

TÜBİTAK Elektrikli Otomobil Üretti: Elit-1

FZ

Türkiye'nin ilk elektrikli otomobili, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nce (MAM) üretildi. 'ELİT-1' adı verilen taşıt, çalışıp çalışmadığı anlaşılmayacak kadar sessiz ve yüksek miktarda yakıt tasarrufu sağlıyor. Hem benzin hem de elektrikle çalışan 'hibrid elektrikli taşıt', şu anki düzeneğiyle 90 kilometre hıza ulaşıyor. Elektriği yakıt olarak kullanarak 130 kilometre mesafe kat ediyor. Benzinle çalışan araçlardan yüzde 50 tasarruflu.