xsynth Artık Sony PlayStation Portable Üzerinde

0
FZ
FM camiasının sağlam programcılarından ve xynth isimli masaüstü sistemi ve pencere sisteminin geliştiricisi Alper "anhanguera" Akcan, acımasızca hacker modunda Sony PSP'ye girişmiş ve bu güzel projesinin sonuçlarının yol açtığı heyecanı bizimle paylaşma istemiş. FM Forum'da kalmasına gönlüm razı olmadı, ana sayfaya taşımak istedim, afiyet olsun...
selam,

hangi konu altina yazayim bilemedim. serbest yazilim haberi desen degil, konsol desen degil, geyik desen degil ;) biraz heyecanimi paylasma, biraz icimi dokme diyelim.

boyle yanar doner birseyle ugrasiyorum ben, www.xynth.org. dedim ki bunu psp (play station partable) ye da portliyayim. ama bazi sorunlar vardi tabi...

psp de iki veya daha cok ayri application calistiramama.

psp de localhost da kullanilabilecek bir tcp/ip stack olmamasi.

psp de read(), send(), poll() olmamasi. socket api zaten yok.

psp de mutex ve condition variable olmamasi. psp de shared memory, mmap? hehehe saka gibi... .. ..

bir den fazla program calistiramama sorunu icin, butun executableleri (server + clientlar) tek bir binary de linklemek guzel bir cozum oldu.

eh bunlari single binary yapip, threadlerle kontrol edince TCP/IP stack a da gerek kalmiyor. ancak xynth in koduna da cok mudehale etmek istemedim. ve xynth socket aip ye kokune kadar bagli.. neyse hemen bir cinlik yapip, socket api yi pipe() ve mutex kullanarak emule ettim. cok yakisikli oldu. ancak psp de birakin pipe(), read(), poll(), select() ti benim istedigim manada bir file descriptor bile yok. bu durumda bu fonksiyonlari da mutex, condition variable ile emule etmek gerekti. bu da cok yakisikli oldu.

hem bahsi gecen emulasyonlar yuzunden hem de, normal calisma mantiginda mutex ve cond. var.lar yogun sekilde kullaniliyor ve fakat psp de bunlar var mi... yok. pthread_api yi de psp nin semaphore larini, ve thread fonksiyonlarini kullanarak hallettikten sonra (ps2 den kolay oldu, ps2 de thread schulder yazmak zorunda kalmistim, psp en azindan bunu yapabiliyor) is geldi shm, mmap..

yahu single application da shm ile mmap in ne isi var dedim ifdef ledim ;).

butun bunlari hizli hizli, ve buyuk heyecanla yaptiktan sonra (3 gun) dun gece buyuk an geldi. derledigim kodu psp ye aktarmak ve calistirmaya calismak. 2 saate yakin surdu. ama oldu.. heyecanimi paylasayim istedim...

psp screen shotlari cameram oldmadigi icin arkadasin cep telefonunu kullanarak cekildi o yuzden 01, 02, 03 den pek birsey anlasilmiyor. ama 04 guzel.

www.xynth.org

http://gsulinux.org/~distch/projects/xynth/img/xynth_psp_01.png

http://gsulinux.org/~distch/projects/xynth/img/xynth_psp_02.png

http://gsulinux.org/~distch/projects/xynth/img/xynth_psp_03.png

http://gsulinux.org/~distch/projects/xynth/img/xynth_psp_04.png



umarim kalabalik etmedim...

alper "anhanguera" akcan.

Görüşler

0
darkhunter
Çok güzel bir yazı :)
Benim bir gameboy advance'im var, üzerinde linux çalıştırmam için nelere ihtiyacım var acaba? Donanım, yazılım?
Bu işler daha ne kadar deneysel olabilir?

Bir de Alper arkadaşımız, bu PSP portunu kararlı hale getirdiğinde dağıtmayı düşünür müacaba? PSP medysaı MiniDVD miydi?

Ne çok soru sordum. bende heyecanlandım birden :)
0
anonim
Cidden tebrikler, butip radikal calısmalara hep gıpta ile bakmısımdır. Forumu buraya tasıyan FZ ye de tesekkurler.

ps. Haberlerle yetinmeyip forumları da takip etmek gerek galiba :)
0
slay3r
Helal olsun bea. ^^
0
anhanguera
selam,

benim gameboy advance im yok ve uzerinde linux calistirilmis mi onu bilmiyorum, ama gba icin program yazmak isterseniz gbadev.org adresinden toolchainlerini ve demolarini bulabilirsiniz.

paylasmaya gelince, xynth in source kodu acik. ama baya eski bir versiyonun sourcelari sf.net te mevcut. (v665, ben v766 dayim) versiyon numarasina aldanmayin, save ettikce bir artiyor o ;). kodu surekli degistirdigim icin tar.bz2 yapmaktansa bu yakinlarda svn deposu yapayim diyorum, daha guzel olucak. paylasmamak icin bir sebep de yok, tursu da kurulmazki bunun ;)

guzel yorumlar icin tesekkur ederim, ayrica forumdaki yaziyi haber yaptigin icin tesekkurler Emre "FZ".

alper "anhanguera" akcan.
0
experience
sal gelsin, alem coder gorsun :)
0
eons
Cok hos bi calisma, Anlamadigim bi nokta pratikte ne ise yarayacak psp uzerinde windowing?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kendi projeksiyon makinanızı yapın!

darkhunter

Evde geçirdiğim zamanın bir bölümünü ayırdığım bir projem var. Bu bir projeksiyon makinesi projesi: 2 metreye yakın diagonal görüntü yansıtabilen, bilgisayara, televizyona, DVD/VCD çalıcı gibi eğlence sistemlerine bağlanabilen, 1024x768 piksel çözünürlük verebilen bir sistem. Bana maliyeti ise ticari projeksiyon makinalarının ampülü kadar 8-D

Ilginizi çekti mi? Okumaya devam edin, daha da eğleneceksiniz...

BBS belgeseli ve teXtFiles

roktas

Debian Planet'te Joey Hess'in günlüğünden öğrendiğim bir çift site: BBS belgeseli ve textfiles. Şu an orta yaş demlerindeki FM takipçilerinin hicranla yadedeceği, unutulmaya yüz tutmuş bir antik alt kültürü anlatıyor bu siteler :-). Biraz Amiga, biraz phreak, biraz warez... İnternet, dünyayı çepeçevre kuşatmadan önce bilgisayar tutkunları nelerle uğraşıyordu?

Görkemli grafik donanımlarının yokluğunda insanlar bilgisayarın çalışmasını nasıl resmediyordu? Dikkatinize muciben, bilgisayar niçin gerfingerpoken yapılmaması gereken bir makineydi? Ve daha bunun gibi niceleri...

Hamiş - Böyle bir dokümanter çalışmanın Türkiye ayağını da merak ederim doğrusu. Eski BBS'çilere duyurulur!

Fonksiyonel Programlama Gezegeni

FZ

Scheme, Common Lisp, Haskell, OCaml, F#, Emacs Lisp, vb. fonksiyonel programlama dillerine ve konularına dair Türkçe yazan çizen insanların günlük girdilerini tek bir yerde toplamayı amaçlayan Fonksiyonel Gezegen yayın hayatına birkaç gün önce başladı.

Kadınlar, Oyun ve Hacker Mantığı

ts

Konuşmalarımda hep söylerim "hackerlık aslında bir bakış açısı ve algılayış biçimidir" diye. Geçtiğimiz dönemde bunu destekler nitelikte bir dizi olay yaşadım. Uzun zamandır bir World of Warcraft oyuncusuyum. Oyunda hemen her karakteri deneyip tecrübe ettim. Şu anda da uluslararası bir guild'de fırsat buldukça oynamaya devam ediyorum.

Bir Robot Uzmanından Programcılara Tavsiyeler

FZ

Vakti zamanında Paul Graham ile Viaweb'in geliştirmiş ve daha pek çok proje ile uğraşmış Trevor Blackwell, bu aralar adından geliştirdiği sıradışı Dexter isimli robot [video] ile bahsettiriyor. Dinamik, gerçek zamanlı olarak ağırlık merkezini hesaplayıp yürüyen yani fiziksel olarak insana çok benzer şekilde hareket eden bu iki ayaklı robot epey ses getireceğe benzer.

Blackwell'in web sitesinde programcılara ve geleceğin "hacker"larına tavsiyelerden bir kısmını Türkçeye çevirip paylaşalım istedik: