xsynth Artık Sony PlayStation Portable Üzerinde

0
FZ
FM camiasının sağlam programcılarından ve xynth isimli masaüstü sistemi ve pencere sisteminin geliştiricisi Alper "anhanguera" Akcan, acımasızca hacker modunda Sony PSP'ye girişmiş ve bu güzel projesinin sonuçlarının yol açtığı heyecanı bizimle paylaşma istemiş. FM Forum'da kalmasına gönlüm razı olmadı, ana sayfaya taşımak istedim, afiyet olsun...
selam,

hangi konu altina yazayim bilemedim. serbest yazilim haberi desen degil, konsol desen degil, geyik desen degil ;) biraz heyecanimi paylasma, biraz icimi dokme diyelim.

boyle yanar doner birseyle ugrasiyorum ben, www.xynth.org. dedim ki bunu psp (play station partable) ye da portliyayim. ama bazi sorunlar vardi tabi...

psp de iki veya daha cok ayri application calistiramama.

psp de localhost da kullanilabilecek bir tcp/ip stack olmamasi.

psp de read(), send(), poll() olmamasi. socket api zaten yok.

psp de mutex ve condition variable olmamasi. psp de shared memory, mmap? hehehe saka gibi... .. ..

bir den fazla program calistiramama sorunu icin, butun executableleri (server + clientlar) tek bir binary de linklemek guzel bir cozum oldu.

eh bunlari single binary yapip, threadlerle kontrol edince TCP/IP stack a da gerek kalmiyor. ancak xynth in koduna da cok mudehale etmek istemedim. ve xynth socket aip ye kokune kadar bagli.. neyse hemen bir cinlik yapip, socket api yi pipe() ve mutex kullanarak emule ettim. cok yakisikli oldu. ancak psp de birakin pipe(), read(), poll(), select() ti benim istedigim manada bir file descriptor bile yok. bu durumda bu fonksiyonlari da mutex, condition variable ile emule etmek gerekti. bu da cok yakisikli oldu.

hem bahsi gecen emulasyonlar yuzunden hem de, normal calisma mantiginda mutex ve cond. var.lar yogun sekilde kullaniliyor ve fakat psp de bunlar var mi... yok. pthread_api yi de psp nin semaphore larini, ve thread fonksiyonlarini kullanarak hallettikten sonra (ps2 den kolay oldu, ps2 de thread schulder yazmak zorunda kalmistim, psp en azindan bunu yapabiliyor) is geldi shm, mmap..

yahu single application da shm ile mmap in ne isi var dedim ifdef ledim ;).

butun bunlari hizli hizli, ve buyuk heyecanla yaptiktan sonra (3 gun) dun gece buyuk an geldi. derledigim kodu psp ye aktarmak ve calistirmaya calismak. 2 saate yakin surdu. ama oldu.. heyecanimi paylasayim istedim...

psp screen shotlari cameram oldmadigi icin arkadasin cep telefonunu kullanarak cekildi o yuzden 01, 02, 03 den pek birsey anlasilmiyor. ama 04 guzel.

www.xynth.org

http://gsulinux.org/~distch/projects/xynth/img/xynth_psp_01.png

http://gsulinux.org/~distch/projects/xynth/img/xynth_psp_02.png

http://gsulinux.org/~distch/projects/xynth/img/xynth_psp_03.png

http://gsulinux.org/~distch/projects/xynth/img/xynth_psp_04.png



umarim kalabalik etmedim...

alper "anhanguera" akcan.

Görüşler

0
darkhunter
Çok güzel bir yazı :)
Benim bir gameboy advance'im var, üzerinde linux çalıştırmam için nelere ihtiyacım var acaba? Donanım, yazılım?
Bu işler daha ne kadar deneysel olabilir?

Bir de Alper arkadaşımız, bu PSP portunu kararlı hale getirdiğinde dağıtmayı düşünür müacaba? PSP medysaı MiniDVD miydi?

Ne çok soru sordum. bende heyecanlandım birden :)
0
anonim
Cidden tebrikler, butip radikal calısmalara hep gıpta ile bakmısımdır. Forumu buraya tasıyan FZ ye de tesekkurler.

ps. Haberlerle yetinmeyip forumları da takip etmek gerek galiba :)
0
slay3r
Helal olsun bea. ^^
0
anhanguera
selam,

benim gameboy advance im yok ve uzerinde linux calistirilmis mi onu bilmiyorum, ama gba icin program yazmak isterseniz gbadev.org adresinden toolchainlerini ve demolarini bulabilirsiniz.

paylasmaya gelince, xynth in source kodu acik. ama baya eski bir versiyonun sourcelari sf.net te mevcut. (v665, ben v766 dayim) versiyon numarasina aldanmayin, save ettikce bir artiyor o ;). kodu surekli degistirdigim icin tar.bz2 yapmaktansa bu yakinlarda svn deposu yapayim diyorum, daha guzel olucak. paylasmamak icin bir sebep de yok, tursu da kurulmazki bunun ;)

guzel yorumlar icin tesekkur ederim, ayrica forumdaki yaziyi haber yaptigin icin tesekkurler Emre "FZ".

alper "anhanguera" akcan.
0
experience
sal gelsin, alem coder gorsun :)
0
eons
Cok hos bi calisma, Anlamadigim bi nokta pratikte ne ise yarayacak psp uzerinde windowing?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Commodore Program Döküm Eki ve bazı istatistikler...

dcc

1986-1992 arasında yayınlanan Commodore dergisinin ünlü Program Döküm Eki'nde yayınlanan bütün programların bir listesini çıkardım ve bazı istatistiklere ulaştım. Buyrun bir bakın.

Wii Dizüstü

FZ

Wii laptop olsa nasıl olurdu? Konuya bir hacker el atarsa ortaya böyle bir Wii laptop projesi çıkar. Tabii daha nostaljik olanlar da Commodore 64 dizüstü projesine bakabilirler ;-)

Mükemmel Dark/Writeroom uygulaması!

sundance

Yaklaşık bir yıl kadar önce, "Yeter artık onlarca ekran, yüzlerce format seçeneği ve Internet arasında kaybolup gidiyorum, ben daktilo yazar gibi yazımla ilgilenmek istiyorum" diyen bir programcı, dertlerine çare olması ve tamamen yazdığı şeye odaklanabilmek için WriteRoom isimli bir yazılım geliştirdi.

Özellikle Getting Things Done ve Lifehacker tarafından ilgi gören bu ticari yazılımın bedava hali kısa süre sonra Darkroom ismiyle çıksa da, bu minimalist yaklaşımı, .NET gibi bir bağımlılıkla sunması yazılımın özgürlüğünü oldukça şüpheye düşürdü.

Hal böyleyken Q10 isminde bir program, sessiz sedasız, orjinal Writeroom'dan bile güzel bir ortamı hem de bedava olarak sunmaktaymış.

Bush Lütfen!

parsifal

Her şey Jenna Bush'un ailesini bir tv programı sırasında özel hat numarasından aramasıyla başladı.

Ve İzlandalı bir gencin Bush'u bu numaradan İzlanda Cumhurbaşkanı'yım diyerek aramasıyla devam etti. Bush'un sekreterine kadar ulaşıp geri araması için mesaj bırakan genç, wikipedi ve google sayesinde sorulan tüm güvenlik sorularına kolaylıkla cevap verdiğini belirtti.

Patatesin Gücü Adına

anonim

Web sunucularla uğraşmak, uğraşı yelpazemde geniş bir yer tutuyor. Daha çok Apache ve Plone ile uğraşıyorum ama az önce tesadüfen karşılaştığım link gerçekten bu konuda tam anlamı ile uç bir nokta.