Sessizlik Makinası

0
fly
http://www.newscientist.com adresinde yazan habere göre, İngiliz bilim adamları ortamdaki istenmeyen sesleri yokedecek bir 'sessizlik makinası' üzerinde çalışıyorlar.
Sistem istenmeyen sesleri analiz ediyor ve anti-ses adı verilen sinyaller üreterek sessiz bir ortam yaratıyor.

Görüşler

0
anonim
Bu konuyu sanırım Discovery channelda görmüştüm. Yanlış hatırlıyor olabilirm fakat bu tip cihazların zaten bazı fabrikalarda falan kullanıldığını duymuştum sanki?
0
anonim
bunda garipsenecek ne varki
biz insan oglu buldugumuzu birkac kez bulmadan yapamiyoruz

ornegin her fizik sinavinda biz de 1-2 tane formul ispati yapiyoruz
adamlar bulmus
olsun sen yine bul bakalim konuyu anlamis misin?
he bu arada sinif lise 2 ;)
0
FZ
Milattan önce 3. yüzyıl civarı bir dönemde, yunanlı bir bilgin Babil uygarlığının dünyanın yuvarlak (!) olduğu önermesine dayanarak dünyanın çevresini ölçtüğü ve gerçek değere epey yakın bir değer bulduğu bilinmektedir. Sonra ne mi oldu? Ne olacak, Batlamyus, Aristo ve sonra da bunların otoritesine tapan Hıristiyanlar, Müslümanlar falan...

Yüzlerce yıl bekledik, Galileo, Kolomb falan çıktı piyasaya, hadi bakalım sil baştan.

Dogmatizm, körü körüne tutuculuk, paradigma değişimlerine açık olmama ve yenilikten, değişimden korkma insan uygarlığının yüzlerce yılına, milyonlarca üyesine mal oldu. Halen bedel ödemeye devam ediyoruz, ilerliyoruz, evet ama keşke bu kadar sancılı, bu kadar kayıplı, bu kadar acı dolu olmasa idi.
0
anonim
Bu bir hayli eski bir projedir. Fakat maalesef cok zor uygulanir bir durum. Neden mi ? Isin temeli, ortamdaki ses dalgalariyla ters fazda bir sinyal uretmekten ibaret. Fakat, bu ses kaynagi bir tek olursa etkili oluyor. Tipik bir odada sesler hemen herseyden yansir. Her yansima noktasi yeni bir ses kaynagi olur. Ortamdaki dalga modeli cok karmasik bir hal alir. En etkili sonuc icin kulak yer degistirmemelidir. Kaynaklarda oyle. Fakat maalesef oyle olmaz. Sonucta is cok zorlasir.

Bu projenin en makul uygulamasi arac icinde yapilabilecekmis. 7-8 yil onceden beri bu soylenir. Aracin ic kaplamasi sesleri yutacak sekilde yapilabilir. Camlar ise sabit ses yansitma noktalaridir ve kolayca kompanze edilebilir. Yolcularda hep ayni yerde oturur. Boylece cok pahaliya mal olan ve tam olarak becerilemeyen teker sesi, motor sesi vs. izolasyonu cok daha iyi bir sekilde gerceklestirilebilir. Fakat evlerde uygulanmasi cok daha zor simdilik.

Detaylari merak eden varsa, biraz teati edelim derim. Iyi eselenebilecek bir konudur..
0
anonim
aldıgım duyumlara gore seat (kendisi hispanyol bir araba ureticisi ama cogu folksvagın ın; ) boyle bir proje ustunde calısıyormus; arabanın tum konsepti ic mekandaki mukemmel akustik ozellikler olcakmıs vs. hatta ortamdaki ses siddetine gore kaplamanın aldıgı renk ve bicim de degisebilir olcakmıs, efendim surucu muzik dinleyebiliyoken arkadaki adam uyuyabilcekmis falan filan. hikaye yani
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İTÜ Robot Olimpiyatları: İTÜRO 2007

FZ

Kurulduğu 2004 yılından beri kontrol ve otomasyon alanında çeşitli faaliyetler yürüten İTÜ Kontrol ve Otomasyon Kulübü (OTOKON), bu sene 24-25-26 Nisan tarihlerinde yapılacak olan Türkiye’nin en büyük öğrenci organizasyonu olma yolundaki İTÜRO'ya imza atma hazırlığı içindedir.

Türkiye'nin dört bir yanından gelecek bilim ve teknoloji meraklılarına ev sahipliği yapacak olan İTÜRO tüm üniversite ve lise öğrencilerini, akademisyenler ve sanayi temsilcileriyle buluşturmayı, başta yarışmalar ve seminerler olmak üzere çeşitli etkinliklerle robotiğe ilgili kişileri desteklemeyi hedeflemektedir.

Türkiye'deki Bilişim Şirketleri

ahmetozdemir

Pardus Proje Yöneticisi Doç. Dr. Erkan Tekman, İnternet Haftası kapsamında 13 Nisan’da Ankara’da düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'deki bilişim şirketlerinin kendi ürün ve çözümleri yerine tamamen ithal ürün ve çözümler kullandıklarını, bunun da yerli bilişim şirketlerinin gelişmesine ket vurduğunu söyledi. Haberin ayrıntıları burada.

Matematik Dünyası Dergisi Kapanma Tehlikesi İle Karşı Karşıya

FZ

Prof. Dr. Ali Nesin'in çağrısına [PDF] kulak verelim:

Arkadaslar,

Buyuk olcude Yaysat’in uyguladigi en son dagitim politikasi yuzunden MD’nin gelecegi sonmek uzere. Bu oyle bir politika ki, Yaysat’in sattigi MD’lerden dolayi Yaysat’a borclu cikabiliriz...

Biraz hesap yapalim. Olgular soyle:

Sex.com`un sahibi 65 milyon $ tazminat alacak

larweda

1994 yılında sex.com alan adını alan ve bir sene sonra Stephen Cohen`e çaldıran Gary Kremen, 5 yıl sonunda verilen mahkeme kararıyla 40 milyonu kazanç kaybı ve 25 milyonu da tazminat olmak üzere toplam 65 milyon $ tazminat almaya hak kazandı.

Thinking About Computing

FZ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü efsanevi İngiliz matematikçi, mantıkçı, şifre uzmanı (Almanların II. Dünya Savaşı esnasında kullandıkları ENIGMA şifresinin çözümünde aktif rol almış ve bir makina geliştirmişti bu iş için), günümüzdeki bilgi işlem modelinin ve yapay zekâ çalışmalarının öncülerinden Alan Turing'in anısına 4-5 Mayıs tarihlerinde Turing Haftasonu ve seminerler dizisi düzenliyor.