Open Source File Sharing

0
anonim
Windows`daki imesh`ler, kazaa`lar, napster`lar hepsini bir kenera bırakın. kurtuluş open source`da dememiş miydik size? giFT (internet file transfer), açık kaynak kodlu bir dosya paylaşım programı ve shareware programlardan eksiğinden çok fazlası var. hımmm bunu kanıtlamak lazım, şöyle ki: matrix`in 538 mb`lik divx filmini indiriyorum şu an, darısı sizin başınıza...matrix divx yazdığımda yaklaşık 10 tane sonuç buldu ve elbette bu bağlantıların en yavaşı 56 k modemde 2.5 kb'lık bir dosya transferine sebep oluyor, eğer bağlantınız hızlı ise gerisini siz düşünün...
Bunun dışında sadece video değil her ama her türlü dosyayı aratabiliyorsunuz, yeterki karşıdaki adam sharing'e açık tutmuş olsun... ne diyim artık gözümüz aydın...
gift.sourceforge.net

Görüşler

0
tongucyumruk
Açıkçası GnuTella gibi yaygınlık kazanmaya başlamış GPL bir sistem varken bu sistemin pek tutulacağını sanmıyorum... ancak Clientlari hem kendi protokollerini hemde GnuTella protokolünü desteklerse anlam kazanmaya başlayabilir diye düşünüyorum. Zira bu tip P2P sistemlerde sistemin teknik üstünlükleri vs... gibi etkenlerden çok kullanıcı sayısı tercihleri etkiliyor. Eğer yeterince kullanıcı toplamayı başarabilirse bir yer edinebilir belki. Ama özellikle Xml tabanlı bir protokol kullanmasının etkileyici olduğunu belirtmeden geçemem...
0
anonim
Ben simdiye kadar dosya indirme hizi olarak ML Donkey`den daha basarilisini gormedim. Edonkey networkunu kullaniyor, ama orjinal edonkey clienttan cok cok daha hizli.

Bunlar disinda Tonguc`un dedigine de katilmiyorum, Gnutella onemli bir client ama cok da iyi bir sistemi yok. Edonkey`in sistem bence su andakiler icinde en iyisi. Hem minimum bir upload acik tutmak zorundasiniz, hem de indireceginiz dosyanin tamaminin birilerinde olmasi sart degil. Kimde ne kadar bolumu varsa onu indirebiliyorsunuz. ML Donkey indirip bir deneyin derim.

*Bu arada MLDonkey needs any operating system better than Windows XP, guess what :)
0
tongucyumruk
Açıkçası GNUTella'da bana en çekici gelen taraf olmuştu upload mecburiyeti olmaması... Zira ben kablo kullanıyorum ve 100kb'nin üzerindeki dosyaları yollamak için komşumdan rica edip modemini kullanmam gerekiyor... Bu nedenle upload mecburiyeti getiren programların pek hoşuma gittiğini söyleyemem... GNUTella'ya sempatim özellikle kullanıcı sayısının oldukça iyi olmasından kaynaklanıyor. Nede olsa ne kadar çok kullanıcı o kadar çok dosya... EDonkey, kazaa, imesh gibi alternatiflerle ile açıkçası hiç ilgilenmedim demekki ilgilenmeye başlama zamanı gelmiş.
0
anonim
Upload zorunlulugu olmayan sistemler bence olmeye mahkum. Dahasi 300-400Mb civari dosyalarin dagitildigi sistemler ise Edonkey mantiginda calismak zorunda. Zira sadece kullanicilarin %5-10 arasi bir kismi broadbanddeyken boyle yuzlerce mb bir dosyanin tamamina sahip birilerini bulup onlardan indirmeye calismak cok zor. Bunun yerine kimde ne kadari varsa oradan indiriyorsun.
Dahasi, edonkeyin 1'e 3 orani var, eger 3K ile download edeceksen 1 K ile kendinden uploada izin vermen gerekiyor. Bu gercekten edonkey cemaatini ayakta tutan bir sey. Oyle ki, edonkey protokolunu reverse engineer edip mldonkey clientini yazan elemanlar bu ozelligi korumuslar ve kodun bu kismini kapali tutuyorlar, sebep cok basit.
Edonkey'deki kisi sayisini filan merak ediyorsan bakacagin yer www.sharereactor.com, indirebilecegin dosyalar hakkinda bilgi almak ve yeni dosyalarin yorumlarini gormek acisindan da iyi. Su anda da paylasilan 5.5 Petabyte kadar bir dosya var hatirladigim kadariyla. Son olarak da Unix kullaniyorsan kesinlikle Mldonkey'i bir dene...

0
tongucyumruk
Bu tip sistemlerin özü paylaşmaya dayanır. İnsanların ellerinde arşivlerinde bulunan şeyleri paylaşma isteği sonucunda bu tip programlar gelişir... Ama paylaşmak zorla yapılacak bir eylem değildir insanların kendi istekleriyle yapmaları gereken bir eylemdir... İnsanları istekleri dışında birşeyler paylaşmaya zorlamak özellikle upload hızının kısıtlı olduğu yerlerde sorun yaratır bence. Yoksa sürekli boş bir dizini paylaşarak ta bu tip olayları aşmak mümkün ama onun yerine programın kendisinin gelip abi paylaşmak istemiyorsan da sorun değil demesi daha hoş olur bence. İnsanları paylaşmaya zorlamayan sistemlerin öleceği fikrine katılmıyorum. Sonuçta zorla güzellik olmaz. Ve açıkçası sırf bu upload mecburiyetine tepki olarak EDonkey kullanmamayı tercih ederim. Zira bir hizmeti sunan kişinin hele ki alternatiflerinin bolca bulunduğu bir ortamda kullanıcıyı bu tür bir zorunluluğa itmesi mantıksız geliyor. Zaten bu tip kullanıp elinde de uygun bir bant genişliği olan insanların çoğu kendiliğinden bu bant genişliğinin bir kısmını kendilerinden dosya indirmek isteyen insanlara ayırıyorlar ve bunu tamamen kendi istekleriyle yapıyorlar. Bu tip programları kullanmayanlar ise EasyNews vs... yerler üzerinden dosyalarını paylaşıyorlar. Ama sonuçta eğer iyi bir bant genişliğiniz yoksa dosya paylaşmanız zaten teknik olarak çok zor. Bunu birde dosya indirmeye çalışan insan açısından işkence haline getirmeye (0.2 k gibi hızlarla yollayarak) gerek yok. Sonuçta dediğim gibi paylaşmak bir gönül işidir. İnsanları paylaşmaya zorlayamazsınız.

Bu arada ben dosyaların bir kısmının bir yerden başka bir kısmının başka bir yerden indirilmesi fikrine karşı değilim zaten sonuçta bu daha çok teknik bir mesele. Konuyla da çok yakından ilgili değil gibi.
0
conan
AIX?
0
FZ
Windows 2000 Professional?
0
anonim
Bu gIFT OpenFT diye bi protokol kullanıyo ama bu FT Fast Track manasına mı geliyo? Lazaa ve Grokster da bu protokolu kullanıyo da ondan sordum
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Mandrake 9.2 ISOları hazır!

ckaptan

Mandrake 9.2 ISOları 13.11 itibarı ile nihayet hazır! Bazı LG CD-ROM sürücülerinde kurulum esnasında yaşanan sorunların giderilmesine ait çalışmalardan dolayı uzayan public ISO'lar artık kullanıma açıldı...
Daha nice sürümlere!

Cisco da ''Masaüstünde Linux'' dedi

sundance

Slashdot'da yer alan habere göre Cisco IT halihazırda şirket bünyesindeki 2000'den fazla masaüstü bilgisayarı Linux'a geçirmiş, önümüzdeki dönemlerde de başta laptoplar olmak üzere büyük ölçüde Linux'a geçmeyi planlıyorlarmış.

Bu geçişte temel sebebin, lisans maliyetleri değil destek maliyetleri olduğu belirtilmiş ve bir Windows admini ortalama 40 Windows PC'e destek verebilirken, bir Linux admininin 200 ila 400 arası Linux PC'e destek verebildiği belirtilmiş.

Linux'un toplam sahip olma maliyeti daha pahalı, çünkü Linux adminleri daha çok para istiyor, diyenlere duyrulur.

Hangi Linux Dağıtımı?

Soulblighter

Tamam tamam kızmayın. Evet yine aynı konu, ama bu sefer değişik bir çözüm. Bu sayfadaki ihtiyaç testini yapın ve hangi Linux dağıtımının size göre uygun olduğunu belirleyin.

Bu arada FM'yi takip eden Linux kullanıcılarının hangi dağıtımı kullandıklarını da merak ediyorum.

Gentoo Dışındaki Kaynak Kodu Tabanlı Dağıtımlar

ghanthar

Birçoğumuz, özellikle kaynak kodu tabanlı dağıtımlar ile ilgilenmeyenler Gentoo´yu tek kolay kurulabilen kaynak kodu tabanlı dağıtım sanırız. Oysa Gentoo´dan daha kolay olanları bile mevcut...
Kaynak:LinuxMerkezi

Pratix Linux

anonim

Fatih Aşıcı tarafından geliştirilen Fedora Core 2 tabanlı GNU/Linux dağıtımı Pratix Linux çıktı. Dağıtımın özellikleri kısaca şöyle: