Makale/Röpörtaj Turu

0
anonim
Uzun zamandır genel bir haber turu yapamamıştım. Sözü fazla uzatmadan başlıklara geçelim...
Klasik GNU/Linux sistemlerinde root hesabına sahip olan bir saldırgan oyunu kazanmıştır. Ancak SELinux oyunun kurallarını değiştiriyor. Piyasaya yeni çıkan SELinux kitabının yazarı Bill McCarty ile yapılan röpörtaja buradan ulaşabilirsiniz.Bilgisayar güvenliğine ilgi duyan herkese tavsiye edebileceğim güzel bir röportaj.

Bir diğer makale Açık Kaynak tabanlı sistemlerin masaüstü için hazır olduğu halde neden halen dünyayı ele geçiremediğini :) sorgulayan eğlenceli "Why Is Open Source World Domination Taking So Darn Long?" yazısı.

Why I won't upgrade my Linux distribution adlı makalesinde RPM cehennemini anlatan Nathan Willis; yeni yazdığı Why I do upgrade my Linux systems frequently makalesinde APT cennetine uzanan yolculuğunu anlatıyor. ( Evet, Debian'ı seviyor ve taraflı habercilik yapıyorum :) )

Ve bir başka faydalı Debian makalesi Installing Debian From Scratch te Bruce Byfield, Debian kurulumuna temelden yaklaşıyor ve bu yorucu fakat sistemini tamamen kendine özel inşaa etmek isteyenler için ideal çözümü anlatıyor. Hatta bu şekilde Live CD yapımına da değiniyor.

Son haberimiz yeni bir trend ile ilgili adı podcasting. Basitçe şöyle anlatılabilir: beğendiğiniz radyo programlarını seçiyorsunuz ve bir yazılım her gün gidip sitesine bakıyor. Eğer yeni bir program hazırlanıp siteye konmuşsa genellikle MP3 formatındaki yayın dosyasını yazılımınız çekiyor. Siz de bilgisayarınızda ya da MP3 çalarınızda dinliyorsunuz. Yayınlar arasında insanların evinde yaptığı kayıtlar da var, BBC, VOA (Voice of America) gibi profesyonel yayınlar da var. Ayrıntılı bilgi için şu bağlantılara bakabilirsiniz. Link 1 , Link 2 , Link 3

İlgili Yazılar

Favori Paket Yönetim Sisteminiz nedir?

Soulblighter

http://www.osnews.com/story.php?news_id=8770 adresinde 'Favori Paket Yönetiminiz nedir?' başlığıyla anket düzenleniyor. Benim şu an için favorim (çünkü listedeki bazı paket yönetim sistemlerini bilmiyorum) Pkgtool. Bence Slackware'a program kurmak, güncellemek ve kaldırmak çok kolay. RPM'e ise hiç ısınamadım. RPM'in paket bağımlılıkları beni öldürüyor. Bir program kurmak veya güncellemek eziyet. APT ise ankete göre topuklamış gidiyor. Şu APT'yi test etmek için bir Debian kuracam bir gün valla :) APT hakkında kötü konuşana hiç rastlamadım. Herkes övüyor.

Joseph Weizenbaum: Huzur İçinde Yat (RIP)

FZ

Bilgi işlem, yapay zekâ ve doğal dil işleme (NLP) öncülerinden, meşhur diyalog programı ELIZA'nın yaratıcısı ve SLIP programlama dilinin geliştiricisi Joseph Weizenbaum'u birkaç gün önce kaybettik.

Weizenbaum'un Bilgisayar Gücü ve İnsan Aklı eseri, bu değerli bilimcinin bilgi işlemeye ve yapay zekâya eleştirel bir bakışı olarak okunabilir. Kitapta 1966'da geliştirilmiş ELIZA sistemine insanların kendilerini nasıl kaptırdıklarını görünce ve bugün 'chatbot'lar karşısında insanların nasıl duygusallaştıklarını hatırlayınca gülümsememek mümkün değil.

Internet Ansiklopedileri Başabaş

gunebakan

Jimmy Wales'in lideriliğindeki Wikipedia ansiklopedisinin bilimsel yazılardaki gerçekliği Britannica ile çok yakın çıktı. Haftalık bilimsel dergi Nature'ın yaptığı araştırmaya göre bilimsel makalelerdeki yazı başına yanlışlık Wikipedia'da 4 iken Britannica'da 3 olarak tespit edildi.

Minik hikayeler, linkler... [1]

conan

Madem uzun zamandır oturup da bir şeyler yazamıyorum, bari ilginç bulduğum haberleri derleyeyim de minik başlıklarla linkleyeyim diye düşündüm.

Gerçi bu tip haberlerin çoğu burada türkçe olarak çevrilip ya da link gösterilip yazılıyor ama yine de denemeye değer. Beğenilirse devam ederim, beğenilmezse de arşivde örnek kalır ;)

Merhaba yeni bilişim DEV´i...

elrond

Evet beklenen gelişme oldu ve HP-Compaq birleşmesinin nasıl şekilleneceğine dair ilk resmi açıklamalar geldi. Ürün aileleri aşağıdaki gibi şekilleniyor. Yok abi ben sabredemem direk olayı birinci ağızdan inceleyeceğim derseniz Buraya buyrun...