Makale/Röpörtaj Turu

0
anonim
Uzun zamandır genel bir haber turu yapamamıştım. Sözü fazla uzatmadan başlıklara geçelim...
Klasik GNU/Linux sistemlerinde root hesabına sahip olan bir saldırgan oyunu kazanmıştır. Ancak SELinux oyunun kurallarını değiştiriyor. Piyasaya yeni çıkan SELinux kitabının yazarı Bill McCarty ile yapılan röpörtaja buradan ulaşabilirsiniz.Bilgisayar güvenliğine ilgi duyan herkese tavsiye edebileceğim güzel bir röportaj.

Bir diğer makale Açık Kaynak tabanlı sistemlerin masaüstü için hazır olduğu halde neden halen dünyayı ele geçiremediğini :) sorgulayan eğlenceli "Why Is Open Source World Domination Taking So Darn Long?" yazısı.

Why I won't upgrade my Linux distribution adlı makalesinde RPM cehennemini anlatan Nathan Willis; yeni yazdığı Why I do upgrade my Linux systems frequently makalesinde APT cennetine uzanan yolculuğunu anlatıyor. ( Evet, Debian'ı seviyor ve taraflı habercilik yapıyorum :) )

Ve bir başka faydalı Debian makalesi Installing Debian From Scratch te Bruce Byfield, Debian kurulumuna temelden yaklaşıyor ve bu yorucu fakat sistemini tamamen kendine özel inşaa etmek isteyenler için ideal çözümü anlatıyor. Hatta bu şekilde Live CD yapımına da değiniyor.

Son haberimiz yeni bir trend ile ilgili adı podcasting. Basitçe şöyle anlatılabilir: beğendiğiniz radyo programlarını seçiyorsunuz ve bir yazılım her gün gidip sitesine bakıyor. Eğer yeni bir program hazırlanıp siteye konmuşsa genellikle MP3 formatındaki yayın dosyasını yazılımınız çekiyor. Siz de bilgisayarınızda ya da MP3 çalarınızda dinliyorsunuz. Yayınlar arasında insanların evinde yaptığı kayıtlar da var, BBC, VOA (Voice of America) gibi profesyonel yayınlar da var. Ayrıntılı bilgi için şu bağlantılara bakabilirsiniz. Link 1 , Link 2 , Link 3

İlgili Yazılar

Üniversitenizin Sayfası Hazır

mambo

Ünigenç , Türkiye'deki tüm üniversiteleri kapsayan bir site, okuldaki faaliyetler hatta fakültedeki faaliyetlerden haber veren bir site, hazırlayıcaları da sizsiniz. Üniversiteli arkadaşlar için olduğu kadar mezunlar içinde bölümleri var. Gerçekten de güzel bir fikir ve uygulama. Okulunuzda tanımadığınız kişilerle tanışma fırsatı, ben girdim baktım size de tavsiye ederim.

Shor Algoritması NMR Yöntemi İle Gerçekleştirildi!

FZ

Kuantum bilgisayarları üzerinde çok hızlı (!) şekilde çarpanlara ayırma yapılmasının yöntemini gösteren Shor Algoritması IBM ve Stanford Üniversitesi araştırmacıları tarafından fiziksel olarak gerçekleştirildi.\r \r

NMR yani nükleer manyetik rezonans tekniği ile çalışan kuantum bilgisayarı oda sıcaklığında işleyebiliyor ve yapılan deneylerde 15 sayısını çarpanlara ayırabiliyor.\r \r

Kuantum bilgisayarları ve kuantum bilgi işlemle ilgili giriş seviyesinde, güzel ve aydınlatıcı bir makale için, kuantum veritabanı sorgulama algoritmasını da geliştirmiş olan Lov K. Grover adlı araştırmacının makalesini tavsiye ederim.\r \r

Konu ile ilgili daha detaylı teknik bilgi isteyenler, bir kuantum bilgi işlem dili olan QCL dilini geliştirmiş olan Bernhard Ömer adlı araştırmacının çalışmasından faydalanabilirler. Söz konusu çalışmada Shor algoritmasının QCL ile bir uygulaması da mevcuttur.

Patrick Volkerding işinin başında

mos

Geçtiğimiz günlerde hastalığını öğrendiğimiz Slackware Linux'un babası Patrick Volkerding artık daha iyi.

Bir süredir Slackware GNU/Linux'un ve daha önemlisi Patrick'in akibeti merak konusuydu. Görünüşe göre bir şeyler yoluna girmeye başlamış.

Maddenin Altıncı Hali: Fermiyonik Yoğun Hal

FZ

Maddeyi hangi şekillerde bilirsiniz? Katı, sıvı, gaz... biraz daha zorlarsak plazma, birkaç yıl öncesini hatırlıyorsak ``Bose-Einstein yoğun´´ hali. Şimdi buna bir yenisi eklendi: Fermiyonik yoğun hal.

Fermiyonik yoğun hal denilen şey garip davranan soğuk potasyum atomlarından oluşan bir tür bulut.

Colorado Üniversitesi´ndeki ekibi ile çalışan Deborah Jin, maddeyi mutlak sıfıra çok yakın bir sıcaklıkta tuttuklarını ve süreç içinde bu uygulamadan yola çıkarak süperiletkenlik konusunda yardımcı olacak yöntemler geliştiribileceklerini düşünüyor.

Ödüllü Bilgi Yarışması

sceylani

Turk-php.com her hafta programcılık konusunda ödüllü bilgi yarışması düzenlemektedir. Yarışmanın konusu ağırlıklı olarak PHP programlama dilidir. Ancak diger programlama teknolojilerini kullananlar, web ile yakından ilgilenenler de sorulari kolaylıkla cevaplayabilirler.