/.'da bugün dolaşırken ilginç bir habere rastgeldim. BBC'nin verdiği habere göre, RedHat NASA'nın bir görevinde uzaya gitmeye hazırlanıyormuş. IP bir tabanlı iletişim deneyi için kullanılacak olan işletim sistemi 233 MHz CPU, 128 MB RAM ve 144 MB sabit disk ile donatılmış bir bilgisayarda.
Aslında iki ayrı haber olarak gödermeyi düşündüğüm konuyu birleştirmeyi tercih ettim. Çünkü her ikiside temelde son kullanıcı işlemleri için GNU/Linux un halen karalı hale gelememesiyle ilgili. Birinci haber deneyimli bir sistem yöneticisi olan eweek dergisi yazarlarından Steven J. Vaughan-Nichols un Centrino işlemcili dizüstü bilgisayarına ve bazı donanımlara GNU/Linux üzerinde karalı bir sürücü desteği bulamamasından yola çıkıyor. Bu makalede benim en çok dikkatimi çeken nokta üreticilerin sürücü desteği vermemesiyle ilgili sorunun yumurta tavuk ilişkisiyle açıklanması oldu. Örnekte üreticilerin yeterli kullanıcı kitlesi bulunmadığı için ürünlerinin GNU/Linux sürücülerini geliştirmeye vakit ve para ayırmamaları. Buna karşın akıllı kullanıcılarınsa GNU/Linux sürücüsü bulunmayan donanımı almamalarının bir kısır döngüye yol açtığı anlatılıyor. İkinci habere gelince...
NTV Radyo'da bu hafta bir GNU/Linux programı başlayacağı açıklandı.
Oracle'ın sponsorluğunda hazırlanan "Oracle Linux Magazin" adlı program her Perşembe 12:35'te yayınlanacak. NTV Radyo'da Erdal Kaplanseren'in sunacağı program her ne kadar Oracle merkezinde yürüyecekse de, içinde Linux geçen bir radyo programının olması keyif verici. NTV Radyo frekansları bilgisi NTVMSNBC'nin sitesinde (www.ntvmsnbc.com) bulunabilir. Sanıyorum programı dinleyerek içerik kalitesinin artırılmasını sağlamak mümkün olabilir. Bakalım neler olacak...
IBM, Novell, Mainsoft gibi firmaların sponsorluğunda, 23 Mart 2007'de başlayacak olan Race to Linux 2.0 isimli organizasyonun amacı ASP.NET geliştiricilerini Windows platformundan, Linux platformuna nasıl geçebilecekleri konusunda fikir vermek.
Yeni projeler peki, ama mevcut projeleri nasıl Linux'a göç edebileceğinizi düşünüyorsanız!, Mono takımının geliştirdiği göç (migration) aracı olan MoMA ile ilgili makaleye buradan erişebilirsiniz.
Türkiye'de genelde serbest yazılım, özelde Linux'un masaüstünde yaygınlaşması, daha alt seviyelere indirilmesi pek çoğuna göre değişik ölçütlere bağlı. Bunlar masaya yatırıldığı zaman herhalde olayın sosyolojik boyutundan teknolojisine, politikasından psikolojisine, insan-bilgisayar etkileşiminden yerelleştirmesine kadar pek çok noktada görüş bildirebilecek sayısız (Türk) uzman var.
Yardım
Editör markdown formatını desteklemektedir. Detaylı bilgi için bu adresi ziyaret edebilirsiniz.
@kullanici ile birisinden bahsedebilir veya :emoji: ile emoji kullanabilirsiniz.