Küçük Dünya Projesi

0
FZ
Bir insanın dünyadaki herhangi bir başka insanla iletişim kurması için kaç insanla temas etmesi gerekir? 100? 200? 6? Vakti zamanında sosyolog Milgram'ın mektup ile gerçekleştirdiği deneyden sonra bu konu ile ilgili empirik bir çalışma yapılmamıştı. Ta ki Small World Project isimli deneye kadar.

İsterseniz siz de bu deneye kolayca katılabilirsiniz. Tek yapmanız gereken Columbia Üniversitesinin Sosyoloji Bölümündeki ilgili siteye gidip kaydolmak. Hemen ardından adamlar size bir kişi ile ilgili bilgileri gönderiyorlar (mesela bana Norveç'li bir veteriner çıktı :) ve o kişiye ulaşmak için size yardımcı olacak bir arkadaşınıza bir e-mail göndermenizi istiyorlar sitenin ilgili web formu üzerinden (mesela Norveç'te bir tanıdığınız, ya da Norveç'te bir arkadaşı olan bir tanıdığınız olabilir).
Daha sonra isterseniz gene siteye log-in olup mesajınızın izlediği yolu da takip edebiliyorsunuz.

Deney halen sürüyor ve eğer isterseniz, deney tamamlandığında elde edilen bilgileri size yollayabileceklerini de belirtiyorlar.

Görelim bakalım dünya ne kadar "küçük"? ;-)

Görüşler

0
FZ
Aklınızda bulunsun, ne kadar çok insan katılırsa deney o kadar anlamlı olur.
0
ebola
Dünya galiba çok küçük.
Banada Norvecli veteriner cikti. :-))
baska adam yokmu ki ?
benim adamin adi; Karl Erik Birkeland.
0
FZ
Belki de Türkiyelilere Norveclileri yolluyorlardır, eğer Norvecli'den sonra bir başkasını istersen gene tesadüfi bir adam çıkarır, bana New York'lu bir yazar çıkmıştı (sana da aynısı çıkarsa tesadüf olmadığını düşünmeye başlayacağım ;-)
0
conan
Bana yeni zelanda dustu :) Kimseyi tanimiyorum ordan naapcam simdi?! :)))
0
FZ
Valla işte ya sallayacan bir tane arkadaşına gelişgüzel ya da Yeni Zelanda'ya yakın bir yerde tanıdığı olan bir arkadaşını tespit edecen ona yollayacan. Zaten deneyin amacı da ortalama zincir uzunluğunu saptamak, yani herkes için bu zincirin 5-6 kişi kadar kısa olması gerekmiyor elbette, yoksa deneyin bir anlamı kalmazdı ;-)
0
anonim
bana da emekli bi programci cikti ingiltereden... ama ingiltereden tanidik bulsak bile bu tanidigimiz insanlara baba bu adami mutlaka bulmam lazim hadi bi arastir oralarda tanidik varmi mi diycez cok iyi anlamadim basari sansim dusuk gibi gorunuyor.
0
anonim
Sizlerinki gene de iyi sayılır. İnsanın yolu Avrupa'ya düşebilir.

Bana Hindistan'dan biri çıktı. Nasıl gidecem şimdi oraya.
0
redogre
Bence bu bir gizli servis komplosu, bulmak istedikleri baz1 adamlar1 çakt1rmadan dünyaya yay1yorlar. Binlerce adam arasin diye, kesin bu veteriner komünisttir :)
0
FZ
Nasıl anladın?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

UNIX Ağ Programlama Kılavuzu

FZ

Brian "Beej" Hall'un UNIX Ağ Programlama Kılavuzu'nun Türkçe tercümesi ileriseviye.org sitesine eklendi. C dili ile UNIX, GNU/Linux vb. işletim sistemleri üzerinde düşük seviyeli ağ ve Internet programlama yapmak isteyenler bu kaynaktan faydalanıp başlangıç aşamasından orta aşamaya kadar gelebilirler.

Acaba Pirate Bay hangi ülkeyi SATIN ALACAK?

sundance

Alexa'nın listesinde 362. olan dünyanın en büyük Torrent sitesi Pirate Bay polis müdahalelesinden kurtulmak için bir ÜLKE satın almaya karar verdi!

2004 yılında İsveç'de kurulan Pirate Bay, kısa zamanda yoğun bir ilgi toplaması, torrent meraklılarının gözdesi olmasının yanısıra, Fransa, Belçika, İtalya, Avusturya ve Amerika'da kurulan telif hakları karşıtı Korsan Partileri'nin de ilkinin kurulmasına zemin hazırlamıştı.

İstenmeyen E-Mail´larınıza Dava Açın

anonim

Haber kaynağı internethaber.com, makale ise şu şekilde: "New York Başsavcısı Eliot Spitzer, bilgisayar kullanıcılarına istemedikleri halde 500 milyon e-mail göndererek reklam yapmakla suçladığı bir şirket aleyhine dava açtı. "MonsterHut.com" adlı site Mart 2001'den itibaren kullanıcılara istemedikleri reklam e-mail'leri göndermekle suçlanıyor. "

Kısacası bundan sonra spam mail atanlar çok dikkatli olmalı, her an kapılarına bir polis dayanabilir. Aslında işin en komik tarafı ne biliyor musunuz, tam anlamıyla spam'in bir sınırı yok, belkide fazlamesai.net beni şu an onlara spam bir mail gonderdim diye şikayette bulunacak ;)

E-Posta, HTML ve Gereksizlik Üzerine

sundance

E-posta, Internet'in belki de en çok kullanılan araçlarından biri. Taa ARPANET zamanlarından itibaren insanların haberleşmesi için kullanılan, daha sonra 70'lerin sonundan itibarense USENET vasıtasıyla çok daha geniş kitlelere ulaşan e-posta, hemen hepimiz için normal postadan daha önemli bir araç halini aldı.

Önceden tamamen text olan e-posta'lar, zamanla dosya naklini mümkün kılmak için attachment kabul eder bir hale geldiler. Uzun süre böyle devam ettikten sonra (bildiğim kadarıyla Microsoft'un bir hareketiyle) HTML e-posta kavramı geldi. Artık e-postamızda, süper html formatında yazılar, resimler, kimden geldiğini bile bilmediğimiz reklam bombardımanları ve katastrofik virüsler başgösterdi.

İyi de Laz'ın söylediği gibi "Şart midur ?"*

GreaseMonkey: Maymunun Gözü Açıldı

FZ

Bugüne kadar pek çok Firefox eklentisi ile, "plug-in"i ile karşılaşmıştım ancak hiçbiri beni GreaseMonkey kadar heyecanlandırmamıştı. Hiçbirini bu kadar güçlü bir araç olarak görmemiştim. Hiçbiri benim gibi bir programcıya çok fazla hitap etmemişti. Hiçbirinin bu kadar fark yaratacağını düşünmemiştim.