Küçük Dünya Projesi

0
FZ
Bir insanın dünyadaki herhangi bir başka insanla iletişim kurması için kaç insanla temas etmesi gerekir? 100? 200? 6? Vakti zamanında sosyolog Milgram'ın mektup ile gerçekleştirdiği deneyden sonra bu konu ile ilgili empirik bir çalışma yapılmamıştı. Ta ki Small World Project isimli deneye kadar.

İsterseniz siz de bu deneye kolayca katılabilirsiniz. Tek yapmanız gereken Columbia Üniversitesinin Sosyoloji Bölümündeki ilgili siteye gidip kaydolmak. Hemen ardından adamlar size bir kişi ile ilgili bilgileri gönderiyorlar (mesela bana Norveç'li bir veteriner çıktı :) ve o kişiye ulaşmak için size yardımcı olacak bir arkadaşınıza bir e-mail göndermenizi istiyorlar sitenin ilgili web formu üzerinden (mesela Norveç'te bir tanıdığınız, ya da Norveç'te bir arkadaşı olan bir tanıdığınız olabilir).
Daha sonra isterseniz gene siteye log-in olup mesajınızın izlediği yolu da takip edebiliyorsunuz.

Deney halen sürüyor ve eğer isterseniz, deney tamamlandığında elde edilen bilgileri size yollayabileceklerini de belirtiyorlar.

Görelim bakalım dünya ne kadar "küçük"? ;-)

Görüşler

0
FZ
Aklınızda bulunsun, ne kadar çok insan katılırsa deney o kadar anlamlı olur.
0
ebola
Dünya galiba çok küçük.
Banada Norvecli veteriner cikti. :-))
baska adam yokmu ki ?
benim adamin adi; Karl Erik Birkeland.
0
FZ
Belki de Türkiyelilere Norveclileri yolluyorlardır, eğer Norvecli'den sonra bir başkasını istersen gene tesadüfi bir adam çıkarır, bana New York'lu bir yazar çıkmıştı (sana da aynısı çıkarsa tesadüf olmadığını düşünmeye başlayacağım ;-)
0
conan
Bana yeni zelanda dustu :) Kimseyi tanimiyorum ordan naapcam simdi?! :)))
0
FZ
Valla işte ya sallayacan bir tane arkadaşına gelişgüzel ya da Yeni Zelanda'ya yakın bir yerde tanıdığı olan bir arkadaşını tespit edecen ona yollayacan. Zaten deneyin amacı da ortalama zincir uzunluğunu saptamak, yani herkes için bu zincirin 5-6 kişi kadar kısa olması gerekmiyor elbette, yoksa deneyin bir anlamı kalmazdı ;-)
0
anonim
bana da emekli bi programci cikti ingiltereden... ama ingiltereden tanidik bulsak bile bu tanidigimiz insanlara baba bu adami mutlaka bulmam lazim hadi bi arastir oralarda tanidik varmi mi diycez cok iyi anlamadim basari sansim dusuk gibi gorunuyor.
0
anonim
Sizlerinki gene de iyi sayılır. İnsanın yolu Avrupa'ya düşebilir.

Bana Hindistan'dan biri çıktı. Nasıl gidecem şimdi oraya.
0
redogre
Bence bu bir gizli servis komplosu, bulmak istedikleri baz1 adamlar1 çakt1rmadan dünyaya yay1yorlar. Binlerce adam arasin diye, kesin bu veteriner komünisttir :)
0
FZ
Nasıl anladın?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İlk Uluslararası Wikipedia Konferansı

arikan

"Her bir kişinin insanlığın tüm bilgisine erişimi olduğunu hayal edin. Biz bunu yapıyoruz. Ve yardımınıza ihtiyacımız var."

Bu sloganla genişleyen Wikipedia'nin ilk uluslararası konferansı Wikimania 2005 4-8 Agustos 2005 tarihleri arasında Almanya'nın Frankfurt şehrinde yapılacak. Konferansa Jimmy Wales, Ross Mayfield, Ward Cunningham, ve Richard Stallman gibi konuşmacilar katılacak. Siz de dünyanın en hızlı büyüyen bilgi birikim ortamının Türkçe sayfalarına bildiklerinizi yazıp serbest Türkçe bilgi gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.

Internet Erişimi: DialUp - ADSL - Kablo - Superonline Skyrunner vs. ?

larweda

Son günlerde hepimiz bir taşınma/yer değiştirme olayı yaşadığımız için hep beraber internet bağlantısı alternatifleri araştırmaya giriştik. Aslında ortalıkta envai çeşit (dial-up, leased line, ADSL, ISDN, X25, uydu) alternatif olmasına karşın bir de acı bir gerçek var ki, Türkiye'de hiç bir uygun (hızlı, makul fiyatlı, stabil) internet bağlantı alternatifi yok! Burada olan alternatifler hakkındaki düşüncelerimi paylaşıp, tüm FM dostlarının da düşüncelerini ve tecrübelerini öğrenmek isterim:

Türk usulü CAPTCHA!!!

sundance

Web sitelerine bilgisayar marifetiyle otomatik giriş yapılmasını engellemek amacıyla geliştirilmiş (insan olduğunuzu ispat için, ekranda gösterilen deforme edilmiş harf ve sayıları tanımlayıp tanımlayamadığınızı test eden) CAPTCHA teknolojisini biliyorsunuz.

Başka bir konuyla ilgili dolaşırken rastladığım, Serkan Feyvi'nin blogunda, tesadüfi olarak o anda üretilen imajlara dayalı teknolojinin, Türk usulü uygulamasının haberini Bu nasıl CAPTCHA? başlığı ile okuduğumda gülmekten sandalyemden yuvarlanıyordum...

Tipografik Kitap Arama: AmazType

FZ

Keita Kitamura ve Yugo Nakamura tarafından Amazon Web Servisleri kullanılarak geliştirilmiş çılgın bir tipografik kitap arama sistemi: amaztype. Yaptığı şey konu ile ilgili kitap kapak görüntülerini alıp aradığınız sözcüğün harflerini oluşturarak dizmek. Söz gelimi Lisp aradığınızda karşınıza koca bir Lisp yazısı geliyor ve gelen görüntüdeki grafiklere tıklayarak "zoom" yapabiliyor, kitapla ilgili detaylı bilgi alabiliyor ve doğrudan kitabın sayfasına gidebiliyorsunuz.

En çok aranan sözcükleri burada görebilirsiniz. Konu ile ilgili eğlenceli bir makaleyi de burada okuyabilirsiniz.

Az ama öz : Opera 7

sleytr

Son bir aydır çıktımı diye iki-üç günde bir kontrol ettiğim Opera 7'nin ilk betasını sonunda indirdim. Şimdilik sadece Windows sürümü)
Bir saatlik bir kullanım sonrasında Opera 7'nin en az umduğum kadar iyi olduğunu söyleyebilirim. Sayfa gösterim motoru tamamiyle baştan yazılan Opera 7 artık bir çok standardı ve standard olmayan bazı özellikleri daha iyi destekliyor. (Changeloguna buradan bakabilirsiniz)
Norveç'li ustalar M2 ile Opera'nın sörf konusundaki hız ve performansını e-posta ve haber gruplarına erişim alanınada taşımışlar. Son olarak Opera'nın eklenen ve geliştirilen onca özelliğine rağmen hafifliğinden ve hızından hiçbir şey kaybetmediğini de belirttikten sonra sizi hemen bu 3.1mb'lık az ama öz browserın deneme sürüşüyle baş başa bırakıyorum...