Küçük Dünya Projesi

0
FZ
Bir insanın dünyadaki herhangi bir başka insanla iletişim kurması için kaç insanla temas etmesi gerekir? 100? 200? 6? Vakti zamanında sosyolog Milgram'ın mektup ile gerçekleştirdiği deneyden sonra bu konu ile ilgili empirik bir çalışma yapılmamıştı. Ta ki Small World Project isimli deneye kadar.

İsterseniz siz de bu deneye kolayca katılabilirsiniz. Tek yapmanız gereken Columbia Üniversitesinin Sosyoloji Bölümündeki ilgili siteye gidip kaydolmak. Hemen ardından adamlar size bir kişi ile ilgili bilgileri gönderiyorlar (mesela bana Norveç'li bir veteriner çıktı :) ve o kişiye ulaşmak için size yardımcı olacak bir arkadaşınıza bir e-mail göndermenizi istiyorlar sitenin ilgili web formu üzerinden (mesela Norveç'te bir tanıdığınız, ya da Norveç'te bir arkadaşı olan bir tanıdığınız olabilir).
Daha sonra isterseniz gene siteye log-in olup mesajınızın izlediği yolu da takip edebiliyorsunuz.

Deney halen sürüyor ve eğer isterseniz, deney tamamlandığında elde edilen bilgileri size yollayabileceklerini de belirtiyorlar.

Görelim bakalım dünya ne kadar "küçük"? ;-)

Görüşler

0
FZ
Aklınızda bulunsun, ne kadar çok insan katılırsa deney o kadar anlamlı olur.
0
ebola
Dünya galiba çok küçük.
Banada Norvecli veteriner cikti. :-))
baska adam yokmu ki ?
benim adamin adi; Karl Erik Birkeland.
0
FZ
Belki de Türkiyelilere Norveclileri yolluyorlardır, eğer Norvecli'den sonra bir başkasını istersen gene tesadüfi bir adam çıkarır, bana New York'lu bir yazar çıkmıştı (sana da aynısı çıkarsa tesadüf olmadığını düşünmeye başlayacağım ;-)
0
conan
Bana yeni zelanda dustu :) Kimseyi tanimiyorum ordan naapcam simdi?! :)))
0
FZ
Valla işte ya sallayacan bir tane arkadaşına gelişgüzel ya da Yeni Zelanda'ya yakın bir yerde tanıdığı olan bir arkadaşını tespit edecen ona yollayacan. Zaten deneyin amacı da ortalama zincir uzunluğunu saptamak, yani herkes için bu zincirin 5-6 kişi kadar kısa olması gerekmiyor elbette, yoksa deneyin bir anlamı kalmazdı ;-)
0
anonim
bana da emekli bi programci cikti ingiltereden... ama ingiltereden tanidik bulsak bile bu tanidigimiz insanlara baba bu adami mutlaka bulmam lazim hadi bi arastir oralarda tanidik varmi mi diycez cok iyi anlamadim basari sansim dusuk gibi gorunuyor.
0
anonim
Sizlerinki gene de iyi sayılır. İnsanın yolu Avrupa'ya düşebilir.

Bana Hindistan'dan biri çıktı. Nasıl gidecem şimdi oraya.
0
redogre
Bence bu bir gizli servis komplosu, bulmak istedikleri baz1 adamlar1 çakt1rmadan dünyaya yay1yorlar. Binlerce adam arasin diye, kesin bu veteriner komünisttir :)
0
FZ
Nasıl anladın?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

E-Dergi : Bilgisayar ve İnternet Güncesi

anonim

E-Dergi.info 1 ay önce internet siteleri deryasına giriş yaptı. Karadeniz Teknik Üniversitesi, Bilgisayar Mühendislerinin açtığı bu siteyle amaçları Donanım, Yazılım, İnternet, Mobil ve Oyun dünyasını kısaca Bilgisayar'ı ilgilendiren bir dünyanın haberlerini sizlere sunmak ve yeniliklerden farklı ve genç bir bakış açısıyla haberdar olmanızı sağlamak.

Vikipedi İçin Daha Kaliteli ve Geniş İçerik

anonim

Vikipedi'de yapılan aramaların çoğunluğu, o konuda yeterli bilgi sahibi olmayan kişiler tarafından, o konuyu öğrenmek veya o konu hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla yapılmaktadır. Zaten konu hakkında yeterli ve hatta gerçekten kaliteli içerik oluşturacak kadar nitelikli bilgiye sahip kişilerin, bilgi sahibi oldukları konu hakkında en azından Vikipedi içerisinde araştırma yapmak ihtiyacı hissetmeyecekleri göz önüne alınırsa, içerik geliştirme işinin, o konu hakkında daha az bilgili ve içerik geliştirme konusunda cesaretleri kırılmaya daha meyilli kişilerin eline kaldığı söylenebilir. Bu, Vikipedi ve daha genel konuşursak Wikipedia'nın en büyük problemlerinden biridir bence.

FreeWiFi - Özgür Network

anonim

Uzun zamandır niyetim vardı ve stallman.org'da yapılan çağrıyı da görmem üzerine freewifi.sometwo.net 'i açtım. Kısa sürenin çalışması olduğu için yanlışları olabilir (olacaktır). Desteğinizi ve mevcut hatalar için düzeltmelerinizi bekliyor.

Internet, Dil, Sosyoloji

FZ

İnsan dilleri sürekli bir değişim içinde, binlerce yıllık süreçlerde bu mavi gezegende pek çok doğal dil ortaya çıktı, bir kısmı öldü, bir kısmı Baskça, Arnavutça gibi Avrupa'nın göbeğinde izole şekilde varlığını sürdürdü, bir kısmı da zenginleşerek ve diğer dillerle alışveriş halinde günümüze dek geldi.

Sanırım sıra Internet'in doğal dilleri etkilemesine geldi. Etik tartışmaların ötesinde ele alınması gereken, analiz gerektiren bir olgu yavaş yavaş kendini belli etmeye başlıyor.

Türkiye`den Wired ve Slashdot`a haber: Sağolasın RTÜK

sundance

Bu ilk değil sanırım son da olmayacak, fakat dillere destan gönüllere ferman RTÜK yasası ile, Wired ve Slashdot'a haber olduk.

Gönül isterdi ki IT alanında bir gelişme ile haber olalım, ama kısmet buymuş, neyse hıyarın teki demiş ya `reklamın iyisi kötüsü olmaz` diye herhalde geek patlaması yaşarız bu haberlerle bu yaz :)) Teşekkürler TBMM, teşekkürler hükümet.