Koyunun olmadığı yerde keçiye Abdurrahman Çelebi

0
sundance
Ya da Nasıl Hacker Olunur 101

Herbirşeyde geriden gelen bir ülkeyiz ya, bilgisayar ve Internet`in geriden gelmesi bir yana bunların bağlı olduğu alt-kültürler de geriden geliyor.
Hacking denen eylemi ele alalım, Turkiye`nin en ünlü hacker`ı T.Ş. Unix`in U`sundan anlamayan bir çocuk...
Hepimiz kendisini geçen sene gerçekleşen Superonline saldırısından tanıyoruz. Daha önce de Asparagaz gibi güzide bir sitemizin de aralarında bulunduğu bir kaç siteyi Network Solutions`ın gevşek güvenlik önlemlerine imkan sağlayan yapısı sayesinde ele geçiren T.Ş.den bahsediyoruz.

Superonline saldırısının ardından SiteBuilders`tan bazı arkadaşlar söz konusun T.Ş.nin yeralacağı bir güvenlik semineri düzenlediler. Bu seminerde T.Ş.nin verdiği bilgiler gerçekten de çok önemliydi. Öncelikle bize Superonline ve diğer siteleri ele geçirmesine imkan veren tekniği anlattı. Ardından da birçok sistemin sahip olduğu zayıflıkları. Hoş bahsettiği zayıflıkların %90'ı windows altında (onun da %50'si Windows 95-98 gibi serverla alakasız platformlarda) ve oldukça eski zayıflıklardı.

Seminer bittiğinde herkes aynı şeyi konuşuyordu. "Biz ölmüşüz!"

"Biz ölmüşüz" çünkü `Internet diyince` ilk akla gelen servis sağlayıcımız da dahil olmak üzere o kadar güvenlikten uzak ve amatör ortamlarda çalışıyorduk ki...

"Biz ölmüşüz" çünkü birçok teknik makaleyi anlayabilecek kadar bile teknik bilgisi olmayan, 2000`e girerken verdiği seminerde shadowlanmamış passwordleri ele geçirmekten bahsedecek kadar Unix bilgisinden yoksun bir çocuğun teki bile sistemlerde cirit atabiliyordu.

Evet, cahil olabilir, tecrübesiz ve ne oldum meraklısı olabilir, ama T.Ş. bize çok önemli şeyler öğretiyor.

Milyonlarca dolarlar döküp Internet altyapısına yatırım yapan firmalar bile güvenlik denince "Checkpoint var işte" demekten ileri gidemezken, bir şirketin yöneticilerinden birine "İşte sizin passwordünüz bu, aynı şekilde diğer çalışanlarınızın passwordlerine de ulaşabilirim" diyen birisi işe alınacakken güvenlik görevlilerince bina dışına çıkartılıyorsa.

Bu ülkenin öğreneceği daha çok şey var, ve galiba hepsi de acı tecrübeler olacaklar

Görüşler

0
anonim
HOŞ 5 VERDİM GİTTİ
0
anonim
OLDUĞUMU SÖYLEMEM
0
anonim
Tamer Sahinin yaptigi tek sey securityfocus.com u takip edip, yayinlanan aciklari aninda onune gelen her sitede denemek. Baska hic bir esprisi yok onun yaptigini isterse mouse ve klavye kullanmayi bilen her kez yapabilir.
0
anonim
biz bunlara script kiddie dioz :P
0
anonim
internic in gerzekliginden istifade ederek, domain handle eden, kullandigi scriptlerin herhangibir satirinda cr den kaynaklanan bi sorun olsa yada coma olmasa aha bu bozuk diyecek, network programming yada tcp/ip programing bi kenara, kendi adini n defa ekrana herhangibir programlama dilini kullanarak print edemeyecek bir kisinin, turk kahraman yaratma ezikligi icinde bu sekilde promote edilmesi ve yaptiklarinin ilgi cekecek sekilde lanse edilmesi bence komplexlerimizin en buyuk gostergelerinden birisidir...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kötü adamlar ve arka kapılar

sundance

Uzun bir süreden beri (Truvalılardan bu yana ;) hileli oyuncaklar hep güncelliğini korumuşlardır. Truva şehrinin düşmesinden, James Bond numaraları ile çeşitli sırları ele geçiren casuslara kadar tarih boyunca, asıl amacını gizleyen aletler hep büyük avantaj olmuştur.

Son yirmi yılda ise, bilgisayarın ve ağların yaygınlaşması ile, bu eski hileli savaş araçlarının yerini sistemdeki zayıflıklar, belli bir işi görüyormuş gibi davranan ama arka planda başka numaralar çeviren programlar almıştır. Tacettin Karadeniz arkadaşımız da, sözkonusu zayıflıkları sağlayan Arkakapıları [Backdoor] anlatan enfes bir makale yazmış, ilgi ile okuyoruz.

Güvenlik... Nereye Kadar?

FZ

Bilgisayar güvenlik uzmanları son algoritmaları, 2048 bitlik şifreleme yöntemlerini, vs. kıran kırana tartışa dursun, uzakta, güneyde bir yerde....

Tarih 27 Ağustos 2003. Yer: Avustralya, Uluslararası Sydney Havaalanı. Kendilerini bilgisayar teknisyeni olarak tanıtan iki adam kargo ve istihbarat bölümünün bilgi işlem departmanına ellerini kolların sallaya sallaya giriyorlar, 2 kocaman Mainframe´i söktükten sonra tekerlekli arabalar üzerine yükleyip binadan dışarı çıkarıyorlar. Adamlardan bir daha haber alınamıyor...
Haberin tamamı

Hangi Dağıtımın Güvenlik Açıklarına Cevabı Daha İyi?

darkhunter

SearchSecurity, genel güvenlik açıklarının yamanması konusunda, hangi dağıtımların daha başarılı ve hızlı olduğuna dair istatistiksel bilgiler vermiş.

108 Bitlik Şifre Çözme Yarışı Sona Erdi

FZ

Certicom tarafından düzenlenen ve belirli bazı 108bitlik şifreleme sistemlerin güvenliğinin test edilmesini amaçlayan 10.000$ ödüllü ECC2K-108 şifresi çözüldü.

Yüksek Hızlı Windows NT Parola Kırıcı

FZ

Bilgisayarınıza yetkisiz kişilerin girmesini istemiyorsunuz. Parolalar konusunda hassassınız. Söz gelimi, deneyimli biri olarak şöyle bir parola kullanıyorsunuz: u76d0pelgbuz3. Oldukça karışık ve oluşan harmandan (hash) geriye doğru dönmesi imkansız denecek kadar zor... mu acaba?

Sadece 2 saniye sürmüş yukarıdaki parolanın tespit edilmesi! İnanmayanlar Advanced Instant NT Password Cracker sayfasına bakabilirler. Sistemi geliştiren yazarların konu ile ilgili Lecture Notes in Computer Science (Proceedings of Crypto'03) isimli kaynakta sunacakları teknik makaleyi buradan çekebilirsiniz.

İsterseniz yukarıdaki adrese kendi sisteminizdeki harmanları (hash values) göndererek ne kadar sürede kırıldıklarını da görebilirsiniz ;-)