Internet: 3. Devrim?

0
FZ
Yapı Kredi Yayınları tarafından basılan düşünce dergisi Cogito'nun son sayısındaki dosya konusu Internet ve bununla bağlantılı olarak insani etkileşim, politika, vs.

Dosyadaki çarpıcı konu başlıklarından birkaçı:

- Siberalan ve Kültürün Küreselleştirilmesi, Jon Stratton
- Bilgi Otobanında Nihilizm: Günümüz Çağında Anonimlik Karşısında Bağlılık, Hubert L. Dreyfus
- Kamusal Alan Olarak Internet, Mick Underwood ...
- Siberliberter Söylemler ve Cemaatin Başarı Şansı, Langdon Winner
- Internet ve Siyasi Dönüşüm: Hızlandırılmış Çoğulculuk, Bruce Bimber
- Günlük Gazetemiz - Internet Demokrasi İçin Gerçekten Bir Nimet mi?, Cass R. Sunstein
- Internet Demokratik mi? Hem Evet Hem Hayır, Andrew L. Saphiro
- Internet ve Ekonomik Etkileri, İsmail Ertürk
- Anarşizm ve Internet, Tuğrul Tanyol
- Gerçek Sanallık Kültürü, Manuel Castells
- Ağ Üstünde Zaman, Yakınlık ve Anlam, Dante Tanzi
- Aziz Antonius'un Baştan Çıkarılması: Bir Kötü Alışkanlık Olarak Internet, Armağan Ekici

- Ekşi Sözlük
- Ekşi Sözlük: Ne Kadar Ekşi, Ne Kadar Sözlük?
- Hede Hödöler Ne Yerler Ne İçerler - Ek$i Sozluk Üzerine, Aydın Uğur - Erhun Geyisi
- Sosyal Psikoloji Bağlamında Ekşi Sözlük: Bir Söylem Analizi, Samet Köse
- Ekşi Kum Sözlük Kitabı, Mert Tanaydın

Internet üzerine düşünen, Internet üzerinde düşünen, çalışan, eğlenen, kafa patlatan herkese şiddetle tavsiye ederim. Özellikle yukarıdaki listede ikinci sırada yer alan makalede Kierkagaard'ın basın ile ilgili düşünme yönteminden yola çıkarak Internet'in yorumlanması epey tahrik edici soruları da gündeme getiriyor.

Görüşler

0
FZ
Millet göz atıp okuyana ve de sonra yorum yazmaya karar verene dek herhalde bu yazı fazlamesai.net'in derinliklerine gömülür! ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bana Homer'ın resmini yapabilir misin Abidin? CSS ile

sundance

Browserların Web standartlarına uyup uymadığını kontrol eden Acid testi oldukça meşhur. Birçok browserın bu testlerden geçememiş olması da ilginç bir detay.

Bu testin geliştirilmesi de oldukça sıkıntı yaratmış. Fakat bazı arkadaşlar, bir seviye daha ileri taşıyarak, CSS'ler ile Homer Simpson resmi yapmışlar. CSS'e nasıl takla attırılır görmek istiyorsanız animasyona bir göz atın.

Internet mimarisinin temeli: Uçdan uca prensibi

arikan

MIT Media Lab Virüssel İletişim Grubu (Viral Communications Group)'ndan David Reed geçtiğimiz günlerde "IP3 Kamu Yararı ödülü" aldı. Reed bu odülü Internet mimarisinin temelini oluşturan dijital ağlarda "end-to-end prensibi"ni (uçdan uca prensibi) geliştirmesiyle kazandı.

İnsanlık Bilgi Kirliliği İle Başa Çıkabilecek Mi? Arthur C. Clarke´la Söyleşi

FZ

Tüm zamanların en önemli bilimkurgu yazarlarından ve aynı zamanda parlak bir bilimadamı olan Arthur C. Clarke bu söyleşide bilgi kirliliği, sansür, medya, dilin teknolojiye paralel evrimi ve beyinle doğrudan temas kurma gibi konulara değiniyor.

ICQ`da işinizi kolaylaştıracak ince ayarlar

mambo

Hemen hemen her internet kullanıcısının icq`su olduğu malum. Bu kadar çok icq kullanıcı olduğu için canımızı sıkan bazı problemlerde olmuyor değil hani. Ama bunları da aşmanın bir yolu var elbet.
Evinize gelen her arkadaşınız bilgisayarınıza icq'sunu yüklemeye yelteniyordur. Belki siz bir arkadaşınıza gittiğinizde o makineye icq`nuzu yüklemek istiyorsunuz yada dışardasınız bir internet cafeden icq`unuzu kontrol etmek istiyorsunuz. İcq`nuzu yüklemeye çalıştığınız zaman 8 kişilik kontenjanın dolu olduğunu görüyorsunuz, panik yapmaya gerek yok takın eldivenleri operasyon başlıyor.

Hapishaneden canlı webcam yayını!

larweda

Amerika Arizona`da bir hapishane, Crime.com`un desteğiyle hapishane içine tutukluların yaşadığı bölgelere webcam koymuş ve buradan insanlara seyrettiriyor. Bir nevi reality show yani. Bence önemli olan soru ise, her zamanki Internet`in ne kadar özgür olduğu tartışması. Acaba bu hapishanede yatan mahkumlar webcam konulmasından hoşlanıyorlar mı,ya da onaylıyorlar mı? Onaylıyor gibi görünseler de bu gerçekten kendi istekleri mi yoksa suçlu oldukları için onlar adına karar verilebiliyor mu? Bu konu tahminen Amerika`da da tartışmalar çıkaracaktır, biz de gelişmeleri takip ederek buradan aktarmaya devam ederiz.
Webcam'leri görebilmek için bir form doldurup email adresi vermek gerekiyor, sonucunda da birsürü spam e-mail alıyorsunuz, ben bu sorunu da halletmek için mailexpire`ı kullandım, ki bu da bir sonraki yazının konusu.