Internet: 3. Devrim?

0
FZ
Yapı Kredi Yayınları tarafından basılan düşünce dergisi Cogito'nun son sayısındaki dosya konusu Internet ve bununla bağlantılı olarak insani etkileşim, politika, vs.

Dosyadaki çarpıcı konu başlıklarından birkaçı:

- Siberalan ve Kültürün Küreselleştirilmesi, Jon Stratton
- Bilgi Otobanında Nihilizm: Günümüz Çağında Anonimlik Karşısında Bağlılık, Hubert L. Dreyfus
- Kamusal Alan Olarak Internet, Mick Underwood ...
- Siberliberter Söylemler ve Cemaatin Başarı Şansı, Langdon Winner
- Internet ve Siyasi Dönüşüm: Hızlandırılmış Çoğulculuk, Bruce Bimber
- Günlük Gazetemiz - Internet Demokrasi İçin Gerçekten Bir Nimet mi?, Cass R. Sunstein
- Internet Demokratik mi? Hem Evet Hem Hayır, Andrew L. Saphiro
- Internet ve Ekonomik Etkileri, İsmail Ertürk
- Anarşizm ve Internet, Tuğrul Tanyol
- Gerçek Sanallık Kültürü, Manuel Castells
- Ağ Üstünde Zaman, Yakınlık ve Anlam, Dante Tanzi
- Aziz Antonius'un Baştan Çıkarılması: Bir Kötü Alışkanlık Olarak Internet, Armağan Ekici

- Ekşi Sözlük
- Ekşi Sözlük: Ne Kadar Ekşi, Ne Kadar Sözlük?
- Hede Hödöler Ne Yerler Ne İçerler - Ek$i Sozluk Üzerine, Aydın Uğur - Erhun Geyisi
- Sosyal Psikoloji Bağlamında Ekşi Sözlük: Bir Söylem Analizi, Samet Köse
- Ekşi Kum Sözlük Kitabı, Mert Tanaydın

Internet üzerine düşünen, Internet üzerinde düşünen, çalışan, eğlenen, kafa patlatan herkese şiddetle tavsiye ederim. Özellikle yukarıdaki listede ikinci sırada yer alan makalede Kierkagaard'ın basın ile ilgili düşünme yönteminden yola çıkarak Internet'in yorumlanması epey tahrik edici soruları da gündeme getiriyor.

Görüşler

0
FZ
Millet göz atıp okuyana ve de sonra yorum yazmaya karar verene dek herhalde bu yazı fazlamesai.net'in derinliklerine gömülür! ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Özgür Arama Motoru

anonim

Bir arama motoru için "open source" veya "free" kavramlarının kullanılması bana oldukça ilginç gelmişti, ilk duyduğumda ama biraz düşününce ve ilk özgür arama motoru projesi Nutch un ana sayfasında yazılanları okuyunca durumun hiç de düşündüğüm gibi olmadığını fark ettim.

Searchlores.org

sundance

Bundan yedi yıl kadar önce, Galata´da bir öğrenci evinde Fravia´nın Searchlores.org sitesi ile karşılaşmıştım. Kendine özgü yapısı, başta arama motorları olmak üzere bir çok konuda ilgi çekici teknik makaleleri, derin kütüphanesi, usta çırak ilişkisinde sınıfları ve vaka incelemeleri ile çok değişik bir siteydi. Internet´in kişisel özgürlüklere karşı kullanılmasına sinirlenen Fravia daha o zamanlarda kullandığı exploitler ile Explorer ile siteye girerseniz makinanızı çakılıyordu (Opera ile bu sayfalarda tanıştım ilk ;)

Yıllar sonra Netcat hakkında bir şeyler ararken bu sayfaya rastladım. Sanki eski bir dostu görmüş gibiydim. Bu süre içinde Fravia çizgisini korumuş, dahası yeni yazı ve makaleler ekleyerek sayfalarını zenginleştirmişti. Tavsiye ederim bir dolaşın sitede eminim ilginizi çekecek ya da sizi çok şaşırtacak bir şeyler bulacaksınız.

64 Kat Hızlı İnternet

zorkun

Avustralyalı bilim adamları ise Internet’i 64 kat hızlandıracak 640 Gigabit’lik yeni bir teknoloji geliştirdiler.
Avustralya’nın Sydney kentinde düzenlenen Opto-Elektronik ve Haberleşme Konferansı’na interneti en az 64 kat hızlandıracak, saniyede 640 Gigabit veri transfer edecek yeni nesil iletişim yongası damgasını vurdu. Yeni yonga kulanılmaya başlandığında internet ışık hızına ulaşacak; filmler birkaç saniyede bilgisayarımıza indirilecek, oyun konsolları, video cihazları internete anında bağlanacak.

GreaseMonkey: Maymunun Gözü Açıldı

FZ

Bugüne kadar pek çok Firefox eklentisi ile, "plug-in"i ile karşılaşmıştım ancak hiçbiri beni GreaseMonkey kadar heyecanlandırmamıştı. Hiçbirini bu kadar güçlü bir araç olarak görmemiştim. Hiçbiri benim gibi bir programcıya çok fazla hitap etmemişti. Hiçbirinin bu kadar fark yaratacağını düşünmemiştim.

Yahoo da bi yere kadar...

ftaski

En sağlam altyapılardan birine sahip nerdeyse hepimize aşina Yahoo'nun mail servisi 4 haziran 2001 00:43 itibariyle servis veremez hale gelmiştir:
"Temporary problem accessing your mailbox. We sincerely apologize for the inconvenience. The problem with your mailbox has now been logged, and we are working to restore your access. Thank you for your patience.
Privacy Policy- Terms of Service - Guidelines Copyright © 1994-2001 Yahoo! Inc. All rights reserved. "
Yahu da bi yere kadar.