Hakia'dan Sonra Tanbul

0
anonim
Türk arama motorları zincirinin en son halkası, Tanbul. İlk defa yabancı bir sitede gördüğüm Tanbul'u bu sefer de eHub'da görünce Türkiye'de de duyurmak istedim. Ancak Tanbul Hakia gibi arkasında milyon dolarlar olan hırslı bir proje değil; daha çok Turkix'den tanıdığımız Emre Sokullu'nun hobi amaçlı, henüz konsept aşamasındaki bir araştırma projesi. Tanbul'un ABD'den patentli teknolojisinin -pek de ipucu vermeyen- bir özetini şu adresten bulmak mümkün.
Özetle Tanbul mevcut arama motorlarının arama algoritmalarının önüne bir önişleme safhası koyuyor. Bu aşamada, kullanıcı tarafından girilen anahtar kelimeler semantik olarak incelenip, direkt kelimeleri aramak yerine kullanıcının niyetlendiği kavram aranıyor. Ama bahsedilen kısıtlamalara göre bu aşamada henüz katedilecek çok yol var.

Görüşler

0
turkix
Teşekkürler bu haber için..
0
necdeath
google bile Türkçe kullanılabiliyorken 5 cümlelik metnini Türkçe yazamayanlara hayret ediyorum.
0
K_A_R_I_N_C_A
Emre beye sitemlerimdir. İngilizce özentisi yapmayalım kardeşim edasında bir azı olacaktı ama vazgeçtim. Şahsen elimden geldiği kadar dikkaet ediyorum ama özellikle Böyle güzel işler çıkartmaya aday insalarımızın ingilizce özentisine anlam veremiyorum Neden Neden ?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kimlik dediğin nedir ki?

parsifal

Eskiden tv programlarında görürdük yasadışı olayları... Ama bugün Butch ile tanık olduğumuz bir olay dumur sınırlarımızı aşarak bizi hayretlere düşürdü.

İstanbul, İstiklal Caddesi, Fransız Konsolosluğu önünde bir şahıs tezgah açmış bir şeyler satıyordu. İstiklal'de pek çok kişi, pek çok şey satıyor işporta tezgahlarında... Ama bahsettiğim şahıs hepsinden farklı bir sektöre hizmet ediyordu. Tezgahında pek çok boş kimlik duruyordu. Ehliyet, SSK vb. kimlikler. Artık ehliyet kursu veya devlet memuru olmaya gerek yok. Alıyorsun tezgahtan kimliği dolduruyorsun bilgilerini ve kullanmaya başlıyorsun.

Yakında otomatlarda satılmaya başlarsa şaşırmayın !!!

Java Gelmiştir

butch

Açık Kodlu Özgür Yazılım: Minik Bir Vaka Analizi

FZ

Kısa bir süre önce FM kurucu editörlerinden sundance bana FeatherLinux (kuştüyü linux :-P ) isimli çok hafif ve bir mini CD´ ye sığabilen bir GNU/Linux dağıtımından bahsetti. Söz konusu dağıtım Debian GNU/Linux ve Knoppix dağıtımlarından yola çıkarak hazırlanmış epey pratik bir şeydi.

Dağıtımı olabildiğince küçültmek için dokümantasyon çıkarılmıştı, yani man sayfaları CD´de mevcut değildi. sundance ile bunu tartışırken aklıma şöyle bir şey geldi: Eğer bu CD ile boot ettiğim bilgisayarın Internet bağlantısı varsa neden komut satırından alışık olduğum şekilde man sayfalarına erişmeyeyim? ``Aaa iyi fikir yaa!´´ şeklinde karşılıklı mesajlaşmadan sonrası açık kodlu özgür yazılım dünyasında insanların pratik problemlere pratik çözümleri nasıl geliştirdiklerine dair güzel bir vaka analizi (mini case study) olarak okunabilir.

fazlamesai.net'e soralım: İçerik Yönetim Sistemleri, Deneyimler, İzlenimler

FZ

CMS (Content Management System) sistemlerini inceleyen siteleri gezmek, eleştirileri okumak, bizzat gidip bazı sistemleri çekip kurup denemek mümkün ama ben yine de FM camiasına bir sorayım dedim:

Bir arkadaşım, hukuk ile ilgili basit bir site açmak istiyor. Yazı yayınlamak ve/veya diğerlerinin yazılarını onaylayıp, düzenleyip yayınlamak. Belki bir miktar kategorizasyon, arama tarama, vs. Uzun lafın kısası en basit bir CMS'ten beklenen en temel özellikler. Kendisi yazılımcı değil, etrafındaki bilgisayarcılar ona yardım edecek ama yine de olabildiğince kurulumu ve bakımı basit bir sistem olmasında, minimum müdahale ve özelleştirme gerektirmesinde fayda var.

FM camiası bu konuda neleri tavsiye eder? Tavsiye ederken lütfen dil kriterini de göz önünde bulundurun. Söz gelimi drupal yakışıklı bir sistem gibi duruyor ancak download kısmına gidip baktığımda Türkçe çevirisinin (en azından resmi olarak) olmadığını görüyorum (debian-tr.org sitesinin Türkçe olarak drupal kullandığını hatırlıyorum ama bildiğim kadarı ile hazır bir çeviri ile değil kendi yaptıkları bir çeviri ile çalışıyorlar).

2001´in sonu ve Fazlamesai.net

butch

2001 yılının son düzlüğüne girildi. Artık fazlamesai.net ile ilgili bir sene öncesine ait verilere sahip olduğumuzdan geçen bir senenin sorgulamasını hep beraber yapabiliriz dedim. Hem belki bu vesileyle önümüzdeki yıl kitlemizi ve hitlerimiz nasıl büyütebileceğimiz konusunda bize yeni fikirler verebilirsiniz.