GnuPG Sisteminde Kullanılan El-Gamal İmza Anahtarlarında Problem

0
FZ
(FM kurucu editörlerinden sundance´in uyarısına göre:) Phong Nguyen isimli uzmanın tespitine göre GnuPG sayısal şifreleme ve belge imzalama sisteminde kullanılan ve sistemin belge imzalama kısmını ilgilendiren ElGamal anahtar oluşturma kısmında ciddi bir problem mevcut. Bu ciddi açıktan yola çıkarak ElGamal imzalı belgelerde değişiklik yapmak ve daha da önemlisi bunlardan yola çıkarak belgeyi imzalayan kişinin sahip olduğu özel (private) sayısal anahtarı birkaç saniyede öğrenmek mümkün.

Konu ile ilgili ilk resmi yazışmalardan birini bu adreste okuyabilirsiniz.
27 Kasım tarihli bu e-posta içinde GnuPG ekibinin en kısa sürede bu durumu gidereceği de belirtiliyor. Şifreleme denilen alanın her an sürprizlere açık olduğuna dair iyi bir örnek olan bu haberin çağrıştırdıkları hakkında düşünmekte fayda var. Burada ElGamal algoritmasına içkin bir zayıflıktan ziyade bu algoritmanın bir parametresi yani bir sayının büyüklüğü ile oynanması sonucundan problemin çıktığı görülüyor. Bir işi kolaylaştırmak, hızlandırmak için yapılan çok basit bir değişikliğin o işin güvenliğini bir anda nasıl sarsabileceğine dair güzel bir matematiksel örnek olduğunu düşünüyorum.

İlgili Yazılar

Türk Telekom´u da hack´lediler

anonim

www.ttrehber.gov.tr Digital-Angels tarafından hacklendi.
Digital-angels grubu, www.ttrehber.gov.tr`nin yerine konulan sayfada web adreslerini yazmışlar, ki bu da dikkatsizlik olarak algılanabilir, belki whois bilgisinden geçerli bir isim çıkmaz ama ödeme şeklinden kredi kartı yada banka havalesi araştırması sonucu o arkadaşları yakında mahkemede görebiliriz.

www.ttrehber.gov.tr`nin değişmiş halinin görüntüsü için:
http://users.vr9.com/digitalangels/telekom.jpg


Editörün notu: www.ttrehber.gov.tr adresi, saldırıdan kısa süre sonra kurtarıldı, bizim farkedebildiğimiz, site sadece birkaç saat kadar kapalı kaldı.

64 bitlik Şifre 4 Yıl Sonra Kırıldı

FZ

Milyonlarca işlemci saati ve dört yıllık insan emeğinin ardından RC5 64-bitlik şifresi kırıldı.

331.252 adet gönüllü makinanın kullanıldığı deneyde Distributed.net isimli isimli bir bilgisayarcı grubu RSA Security'nin meydan okumasını kabul etti ve 10.000$'lık çeki aldı.

"Her ne kadar bu projenin süresi 64 bitlik RC5 algoritmasının güvenilirliği ile ilgili olarak çok problem yaratmıyor gibi görünse de gene de birkaç yıldan daha uzun süre korunması gereken hassas bilgiler için RC5-64'ü tavsiye etmiyoruz," şeklinde konuştu şifreyi kıran grup.

Röportaj: Kıvılcım Hindistan

sundance

Sevgili meslektaşım Huzeyfe Önal, sağolsun NetSec Güvenlik Bülteni'nin bu sayısında benle röportaj yapmak istemiş.

NetSec Bülteni'nin şimdiye kadar ki bütün sayıları için için Life Over Ip'e bakabilirsiniz.

NGB: Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

Kıvılcım HİNDİSTAN: Merhaba. Adım Kıvılcım Hindistan. Kadıköy Anadolu Lisesi ve ITÜ Mimarlık Fakültesi mezunuyum. Fazlamesai.net sitesinin kurucularından biriyim.

MacOS X ve Güvenlik

anonim

Geçtiğimiz günlerde Ankara'da yapılan Serbest Yazılımcılar Konferansına katılan arkadaşım Sundance bana güvenlikle ilgili seminerde konuşmacı arkadaşın örnek verdiği işletim sistemlerinin arasında MacOS X ve MacOS X Server'ın bulunmadığını anlattı.

Aslında şaşıracak bir durum yoktu genel olarak ama Unix dünyasını yakından takip edenlerin bence bu iki işletim sistemini de her ne kadar kullanmaya imkan bulamasalar da yakından takip etmeleri gerektiğini düşünerek bir kaç önemli güvenlik özelliğinden bahsetmek istedim.

Opera 7.53 ve öncesi versiyonlarda güvenlik açıkları tesbit edildi

ttk

Opera web tarayıcısının 7.53 ve öncesi versiyonlarında, Linux, Mac ve Windows platformlarında tehlikeli güvenlik açıkları tesbit edildi.

Kullanıcının makinasındaki dosya ve klasörlere okuma hakkı ile erişim, Opera ile alınmış maillerine erişim, kullanıcıya ait cookie'lerin çalınabilmesi, adres yanıltması ve kullanıcının daha önce girdiği adreslerin tesbit edilebilmesi bu açıklardan bazıları imiş. Açığı tesbit edenler ilgili yerleri bilgilendirmişler ve Opera web tarayıcısının açıkları giderilmiş 7.54 numaralı versiyonu indirilmek üzere sitesine konulmuş. Bu programı tercih edenlerin yeni versiyonu indirmeleri faydalarına olacaktır.

Orijinal haber için adres : http://www.net-security.org/vuln.php?id=3625