GNU/Linux Üzerinde Cinelerra Profesyonel Video Düzenleme

0
FZ
Mac ustaları Final Cut Pro, Windows çılgınları Adobe Premiere kullanırken elbet GNU/Linux´a gönül veren videocuların da eli boş durmadı. 1996 yılında ilk kez kamuoyuna sunulan Cinerella halen geliştirilmeye olanca hızı ile devam ediyor. Yazılımın profesyonel özelliklerinin arasında gerçek zamanlı görsel etkiler, FireWire G/Ç, render-farm, HDTV, OggVorbis desteği, vs. bulunuyor.

GNU/Linux´un ortaya çıkışından önceki karanlık çağlarda bu tür bir yazılım ve donanım sistemi için 100.000$ civarı bir parayı gözden çıkarmanız gerekirdi. Oysa projenin anonim programcılarından Jack Crossfire takma isimli yazılımcıya göre artık bu kadar harcama yapmanıza gerek yok.

Bu usta programcı ile yapılan bir röportajın da yer aldığı O´Reilly makalesinde belki de en ilginç kısım yazının başında Jack Crossfire´ın kimlikleri saklamak konusunda söylediği sözler: "Bizimki gibi küçülen bir sektörde, yöneticiler şimdilik yetenekli mühendislerin günlük işleri haricinde harika uygulamalar geliştirmelerine hazır değiller. Bu tür yöneticiler sistemi görmezden gelen mühendislerden kurtulmak konusunda bir an bile tereddüt etmezler, sizi kapının önüne koyarlar. Bu ve benzeri sebeplerden ötürü yazılımınızı kendi isminiz altında insanlara sunamazsınız dolayısı ile `Heroine Virtual Ltd.´ tüm geliştirdiğimiz araçları bünyesinde barındıran kuruluşun ismi oldu. Bu özgür yazılım kurumunun arkasında kaç kişinin ne ölçüde emeği olduğunu ise hayalgücünüze bırakıyoruz."

Görüşler

0
murat09
Hiyaa! Dün O'Reilly'yi okurken gördüm, a ne güzel programdır, paylaşmak lazımdır, haberini yapiyim FM e dedim ama "Inek" haberini yazarken (http://www.fazlamesai.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1977) bunu çevirmeyi unutmuşum! Netekim sevgili FZ de boş durmamış yazmış. Böylelikle "önce ben görsem" dahi haberi gönderme şansım kaçtı ama, sevincim (bu kadar nitelikli bir programın GNU/Linux ortamında sunuluyor olması) haberi gönderememe üzüntümü bastırıyor :-)
Bir ay kadar önce XP için ücretsiz sunulan MovieMaker2 yi inceleme fırsatım oldu, MovieMaker2 sadece amatör kullanıcıların işini görecek nitelikte. Daha önce Premier vs. denemiştim MS Windoze'larda. Acaba Linux için böyle bir "movie edit" (nitelikli donanımlarla çalışan) programı varmı diye düşünürken -SGI nın benzer çalışmaları vardı- dün bu Cinelerra'ya rastlayınca çok ilgimi çekti. Halen bir birimimizde bir capture cihazımız var (Snazzi USB), ilk fırsatta Fedora üzerinde bunu deneyeceğim.
İlginç bir nokta, sitede bu program amatör video edit işlemleri için önerilmiyor, daha basit programları (MainActor vs!) kullanın diyor coder'ları.. Bakalım, zoru başarmayı hedef alalım biz, kolayları nasılsa hallederiz...
Sevgi ve saygılarımla.
0
FZ
Önce ben gördüm bi kerem :-P En az 3-4 gün oluyor (dünden önce gördüğüm kesin ;-) Ama işte ancak bugün haberini geçtim, tembellik, sınavlar, yoğunluk, iş güç, vs. :)

Hadi bir film çekelim, düzenleyelim, kendimizi bir yere video-monte edelim falan :-P

Tabii önce cluster kurmak lazım o ayrı :-P
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Turing Turnuvası´na Tüm Programcılar Davetli

FZ

Turing Turnuvası iki kategorili ve 20.000$ ödüllü bir turnuva. Kategorilerden birincisinde amaç insan davranışını en iyi taklit eden yazılımı geliştirmek, diğerinde ise insan ile bilgisayar arasındaki farkı tespit edebilecek bir yazılım geliştirmek. Turnuvaya iki farklı tipte program gönderilebilir: İnsan davranışını taklit edecek şekilde veri seti üretebilecek bir emülatör veya insanlar ve makinalar tarafından üretilmiş veri setlerini birbirinden doğru olarak ayırt edebilecek bir dedektör.

SystemImager ile Linux'unuzu kopyalayın

Soulblighter

SystemImager, Linux kurulumlarını, yazılım ve veri paylaşımlarını, ayar değişimlerini ve güncellemeleri otomatik hale getiren bir uygulama.

CD Player ararken...

conan

Demin monster`ıma CD Player arıyordum (monster benim penguenin adi) console based olmayan, grafik arabirimli, CDDB ozelliği olan ekranda da fazla yer tutmayacak bi program bakınıyordum. grip ile karşılaştım. Çok cici bir arabirimi var. Sonra bir baktım CD-RiP, RiP+Encode gibi özellikleri de varmış. lame, cdparanoia gibi toolları toparlayıp, güzel bir arabirimde sunmuşlar. binary dosya stripped halde 454 K. GUI yaratmak için GTK kullanılmış. İçinde built-in Help menüsü de çıkıyor ki bu beni şaşırttı biraz :) Help`i çalıştırdım şimdi... Nautilus açıldı! Ne alakaysa. :)) [Naklen yayın oldu biraz]

Neyse en sevdiğim yönü ise küçük bir şekilde bi kenara koyup da sakin sakin çalmasını sağlayabiliyorsunuz. Bence oldukça güzel bir program. Herkeslere tavsiye ediyorum. Özellikle benim gibi CD dinlemeyi seviyorsanız. blackbox menüme hemen ekledim :) Sayfada screenshot`lar var.

Müzikli günler.

MuraveyWeb 0.2 CMS - Ruby on Rails ile içerik yönetimi...

anonim

CMS kelimesini görür görmez "Yine bir PHPNuke türevi mi?" diye düşünürek bu haberi okumayacak olanlarınız ciddi bir yanılgıya düşecekler.

Çünkü MuraveyWeb Ruby on Rails teknolojisi ile yazılan ve "Acı çektirmeden site yönetmeyi" vaadeden bir CMS. Üstelik bunu dizayn özgürlüğünüzü de kısıtlamadan yapıyor.

PostgreSQL 8.1 duyuruldu!

madness

Dünyanın en gelişmiş açık kaynak kodlu veritabanı sunucusu olan PostgreSQL'in 8.1 sürümü bugün duyuruldu.

Ayrıntılı Türkçe basın bültenine buradan ulaşabilirsiniz.