GNU/Linux Üzerinde Cinelerra Profesyonel Video Düzenleme

0
FZ
Mac ustaları Final Cut Pro, Windows çılgınları Adobe Premiere kullanırken elbet GNU/Linux´a gönül veren videocuların da eli boş durmadı. 1996 yılında ilk kez kamuoyuna sunulan Cinerella halen geliştirilmeye olanca hızı ile devam ediyor. Yazılımın profesyonel özelliklerinin arasında gerçek zamanlı görsel etkiler, FireWire G/Ç, render-farm, HDTV, OggVorbis desteği, vs. bulunuyor.

GNU/Linux´un ortaya çıkışından önceki karanlık çağlarda bu tür bir yazılım ve donanım sistemi için 100.000$ civarı bir parayı gözden çıkarmanız gerekirdi. Oysa projenin anonim programcılarından Jack Crossfire takma isimli yazılımcıya göre artık bu kadar harcama yapmanıza gerek yok.

Bu usta programcı ile yapılan bir röportajın da yer aldığı O´Reilly makalesinde belki de en ilginç kısım yazının başında Jack Crossfire´ın kimlikleri saklamak konusunda söylediği sözler: "Bizimki gibi küçülen bir sektörde, yöneticiler şimdilik yetenekli mühendislerin günlük işleri haricinde harika uygulamalar geliştirmelerine hazır değiller. Bu tür yöneticiler sistemi görmezden gelen mühendislerden kurtulmak konusunda bir an bile tereddüt etmezler, sizi kapının önüne koyarlar. Bu ve benzeri sebeplerden ötürü yazılımınızı kendi isminiz altında insanlara sunamazsınız dolayısı ile `Heroine Virtual Ltd.´ tüm geliştirdiğimiz araçları bünyesinde barındıran kuruluşun ismi oldu. Bu özgür yazılım kurumunun arkasında kaç kişinin ne ölçüde emeği olduğunu ise hayalgücünüze bırakıyoruz."

Görüşler

0
murat09
Hiyaa! Dün O'Reilly'yi okurken gördüm, a ne güzel programdır, paylaşmak lazımdır, haberini yapiyim FM e dedim ama "Inek" haberini yazarken (http://www.fazlamesai.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1977) bunu çevirmeyi unutmuşum! Netekim sevgili FZ de boş durmamış yazmış. Böylelikle "önce ben görsem" dahi haberi gönderme şansım kaçtı ama, sevincim (bu kadar nitelikli bir programın GNU/Linux ortamında sunuluyor olması) haberi gönderememe üzüntümü bastırıyor :-)
Bir ay kadar önce XP için ücretsiz sunulan MovieMaker2 yi inceleme fırsatım oldu, MovieMaker2 sadece amatör kullanıcıların işini görecek nitelikte. Daha önce Premier vs. denemiştim MS Windoze'larda. Acaba Linux için böyle bir "movie edit" (nitelikli donanımlarla çalışan) programı varmı diye düşünürken -SGI nın benzer çalışmaları vardı- dün bu Cinelerra'ya rastlayınca çok ilgimi çekti. Halen bir birimimizde bir capture cihazımız var (Snazzi USB), ilk fırsatta Fedora üzerinde bunu deneyeceğim.
İlginç bir nokta, sitede bu program amatör video edit işlemleri için önerilmiyor, daha basit programları (MainActor vs!) kullanın diyor coder'ları.. Bakalım, zoru başarmayı hedef alalım biz, kolayları nasılsa hallederiz...
Sevgi ve saygılarımla.
0
FZ
Önce ben gördüm bi kerem :-P En az 3-4 gün oluyor (dünden önce gördüğüm kesin ;-) Ama işte ancak bugün haberini geçtim, tembellik, sınavlar, yoğunluk, iş güç, vs. :)

Hadi bir film çekelim, düzenleyelim, kendimizi bir yere video-monte edelim falan :-P

Tabii önce cluster kurmak lazım o ayrı :-P
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

FreeBSD 4.4 çıktı

anonim

Network Computing alanında gerçekten en hızlı olduğuna inandığımız işletim sistemi olan FreeBSD`nin 4.4 sürümü sonunda çıktı, umarım 4.3 sürümündeki telnetd ve tcpstack bugları bu sürumde yoktur. detaylı bilgi ve yeni sürümü indirmek için: www.freebsd.org

Göz hareketleri ile yazı yazmak

anonim

Ingilterede geliştirilen bir GPL projeden bahsetmek istiyorum, Dasher yazılımı göz hareketlerinizi takip ederek yazı yazmanıza olanak veriyor, demo'larını izledim gerçekten çok güzel, eylül ayı içinde 3.0 versiyonu çıkacak olan yazılımın, 1.6.8 versiyonunu ücretsiz olarak internet sitelerinden download edebilirsiniz. Adres:www.inference.phy.cam.ac.uk

JavaScript ile çizim yapmanın kolay yolu: <canvas>

cbc

canvas, Apple'ın Dashboard ile çıkarttığı bir HTML elemanı.

Safari ve Gecko 1.8 tabanlı tarayıcıların (mesela Firefox) da desteklediği bu elemana son destek Google'dan geldi.

Video4Skype

anonim

İnternet üzerinden sesli görüşme yapmak konusunda ses kalitesiyle bir devrim yaratan Skype herkesin malumu... Ancak siz de benim gibi "Yahoo Messanger"dan görüntü iletip Skype ile ses bağlantısı kurmakla uğraşıyorsanız bu yazılım tam size göre. Buradan ulaşabileceğiniz yazılım şu anda parasız indirilebiliyor.

Linux ve Internet Explorer

ersin2k

Linux'unuzda Internet Explorer çalıştırabilirsiniz nasıl mı?

Buradaki bağlantıdan sadece 2-3 komutla linux altında çalışan IE6 ve IE5.5 ve IE 5.0 a sahip oluyorsunuz. IE 7 de beta aşamasında.

Linux kullanan Web designer ve Web programcılarının diğer platformlarda uygulamalarının nasıl göründüğünü görmeleri açısından oldukça işe yarayacağını düşünüyorum.