GNU/Linux Üzerinde Cinelerra Profesyonel Video Düzenleme

0
FZ
Mac ustaları Final Cut Pro, Windows çılgınları Adobe Premiere kullanırken elbet GNU/Linux´a gönül veren videocuların da eli boş durmadı. 1996 yılında ilk kez kamuoyuna sunulan Cinerella halen geliştirilmeye olanca hızı ile devam ediyor. Yazılımın profesyonel özelliklerinin arasında gerçek zamanlı görsel etkiler, FireWire G/Ç, render-farm, HDTV, OggVorbis desteği, vs. bulunuyor.

GNU/Linux´un ortaya çıkışından önceki karanlık çağlarda bu tür bir yazılım ve donanım sistemi için 100.000$ civarı bir parayı gözden çıkarmanız gerekirdi. Oysa projenin anonim programcılarından Jack Crossfire takma isimli yazılımcıya göre artık bu kadar harcama yapmanıza gerek yok.

Bu usta programcı ile yapılan bir röportajın da yer aldığı O´Reilly makalesinde belki de en ilginç kısım yazının başında Jack Crossfire´ın kimlikleri saklamak konusunda söylediği sözler: "Bizimki gibi küçülen bir sektörde, yöneticiler şimdilik yetenekli mühendislerin günlük işleri haricinde harika uygulamalar geliştirmelerine hazır değiller. Bu tür yöneticiler sistemi görmezden gelen mühendislerden kurtulmak konusunda bir an bile tereddüt etmezler, sizi kapının önüne koyarlar. Bu ve benzeri sebeplerden ötürü yazılımınızı kendi isminiz altında insanlara sunamazsınız dolayısı ile `Heroine Virtual Ltd.´ tüm geliştirdiğimiz araçları bünyesinde barındıran kuruluşun ismi oldu. Bu özgür yazılım kurumunun arkasında kaç kişinin ne ölçüde emeği olduğunu ise hayalgücünüze bırakıyoruz."

Görüşler

0
murat09
Hiyaa! Dün O'Reilly'yi okurken gördüm, a ne güzel programdır, paylaşmak lazımdır, haberini yapiyim FM e dedim ama "Inek" haberini yazarken (http://www.fazlamesai.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1977) bunu çevirmeyi unutmuşum! Netekim sevgili FZ de boş durmamış yazmış. Böylelikle "önce ben görsem" dahi haberi gönderme şansım kaçtı ama, sevincim (bu kadar nitelikli bir programın GNU/Linux ortamında sunuluyor olması) haberi gönderememe üzüntümü bastırıyor :-)
Bir ay kadar önce XP için ücretsiz sunulan MovieMaker2 yi inceleme fırsatım oldu, MovieMaker2 sadece amatör kullanıcıların işini görecek nitelikte. Daha önce Premier vs. denemiştim MS Windoze'larda. Acaba Linux için böyle bir "movie edit" (nitelikli donanımlarla çalışan) programı varmı diye düşünürken -SGI nın benzer çalışmaları vardı- dün bu Cinelerra'ya rastlayınca çok ilgimi çekti. Halen bir birimimizde bir capture cihazımız var (Snazzi USB), ilk fırsatta Fedora üzerinde bunu deneyeceğim.
İlginç bir nokta, sitede bu program amatör video edit işlemleri için önerilmiyor, daha basit programları (MainActor vs!) kullanın diyor coder'ları.. Bakalım, zoru başarmayı hedef alalım biz, kolayları nasılsa hallederiz...
Sevgi ve saygılarımla.
0
FZ
Önce ben gördüm bi kerem :-P En az 3-4 gün oluyor (dünden önce gördüğüm kesin ;-) Ama işte ancak bugün haberini geçtim, tembellik, sınavlar, yoğunluk, iş güç, vs. :)

Hadi bir film çekelim, düzenleyelim, kendimizi bir yere video-monte edelim falan :-P

Tabii önce cluster kurmak lazım o ayrı :-P
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

PostScript Öğrenelim

misafir

PostScript'in nesini öğreneceğiz? O da JPEG ya da PNG gibi bir grafik dosyası formatı değil mi? Evet PostScript bir grafik dosyası formatı ama JPEG ve PNG'den çok farklı. Çünkü PostScript dosyaları aslında birer düz metin dosyası. Bunu görmek için hemen bir terminal açıp şu komutu verebilirsiniz: "cat dosya.ps". Gördüğünüz gibi bip bip sesleri duyulmadı ve anlamsız bir karakter dizisiyle karşılaşmadınız.

SQLite 3.5.3 Çıktı

Tarık

Yapılandırma ve ek bir sunucu yazılımı gerektirmeyen, tamamen c programlama dili ile geliştirilmiş açık kaynak veritabanı motoru SQLite 3.5.3 sürümüne ulaştı.

En son sürümü burdan indirebilirsiniz.

Trillian Astra

ercumend

Kullanıcılarının kendisininden vazgeçemediği Trillian uzun bir aradan sonra yeni sürümü Trillian Astra'nın alpha testlerine başladı. Arayüzü yenilenmiş Trillian Astra'nın performans ve kaynak tüketiminde de önemli iyileştirilmeler var. Ayrıca Trillian'ı cebinde taşımak veya herhangi bir yerden hesabına ulaşmak isteyen kullanıcılarda unutulmayarak bir web arayüzü düşünülmüş.

NetBeans 6.0 Türkçe Çeviri Grubu

anonim

NetBeans 6.0'ın kararlı sürümünün duyurulmasına az bir zaman kala çeviri işlemlerine hız verildi. Çeviri yapılacak dillerden biri de Türkçe. İyi bir organizasyon eşliğinde bu editöre Türkçe desteği kazandırmak için Türkçe Çeviri Grubu'na yardım edecek arkadaşlar aranıyor.

SIAC Linux´a geçti

gencbeyin

Amerika'nın en büyük borsaları Amex ve NYSE'nin işlemlerini yürüten bilgisayar sistemlerini üreten SIAC önemli uygulamalarını Linux'a kaydırıyor. Geçen yıl NYSE'nin bir saatten fazla çalışamamasına mal olan çöküşten akılları başlarına gelmiş olacak:-))