Geleceğin Bilgisayarları Türklerden

0
zorkun
Bilkent Üniversitesi geleceğin Bilgisayar teknolojisi olarak öngörülen nanooptik devreler geliştiriyor.

Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve NANOTAM Başkanı Prof. Dr. Ekmel Özbay, projenin Türkiye ayağının yürütücüsü olarak görev alıyor.
Günümüzde kullanılan bilgisayarlardaki işlemci teknolojisinin silikon malzemesine dayandığını anımsatan Özbay, "Şimdiye kadar transistörlerin boyutlarının küçülmesi sayesinde her 2 yılda bir, bilgisayarlar 2 kat hızlanabiliyordu. Ama silikon temelli bu teknoloji ile 10 yıl sonra bir hız sınırına ulaşacağız ve silikon temelli bilgisayarları daha hızlı yapamayacağız" dedi. Bu nedenlerle silikon teknolojisinin yerini alacak yeni teknolojilerin geliştirilmesi ve yeni nesil işlemcilerin üretilmesi gerektiğini vurgulayan Özbay, projedeki temel amaçlarının geleceğin süper bilgisayarlarının yapıtaşlarının nanoteknoloji ile üretilmesi olduğunu söyledi.

Özbay, şöyle devam etti: "Kuantum bilgisayarlar klasik akrabalarından farklı olarak, mikroskopik dünyaya hükmeden kuantum yasalarına dayalı olarak çalışıyorlar. Çalışma mekanizmasındaki bu değişikliğin sonucunda kuantum bilgisayarların günümüzdeki süper bilgisayarların yanına bile yaklaşamadığı bir takım zor problemleri çok kolay çözebilecek performansa sahip olacak. Günümüz teknolojisinin 10 yıl sonra teknolojik ömrünü doldurması ile yeni nesil nanoteknoloji temelli kuantum bilgisayarların günlük kullanıma girmesi hedefleniyor. Bu araştırmalar sonucunda ortaya çıkan yeni teknolojik buluşlar ile gelecek nesil bilgisayarlara Türkiye'nin imzasını atacağız."

Çalışmalara katılan Dr. Bulu ise Türkiye'de yapılan nanoteknoloji çalışmalarının tüm dünyada ilgi ile takip edildiğini belirterek, projeyle ilgili "Harvard-Bilkent ortak tasarımı ile Bilkent'te üretilen nanotel ve nanoLED'lerin kuantum optik özelliklerini Harvard'daki nanooptik merkezinde test edeceklerini ifade etti. Bulu, "Amacımız tek foton ile çalışan ve kuantum seviyesinde sayısal işlemler yapabilen nanodevreler geliştirmek. Bu nanodevreler ise kuantum bilgisayarlarının yapımında kullanılacak" diye konuştu. A.A.

İlgili Yazılar

Yazıcıdan kahve fincanı çıkar mı?

Evil_Empire

İsrailli Scitex firması yıllardır grafik ve prepress konusunda profesyonel cihazlar üretiyordu. Adamlar şimdi, yaklaşık 30x30x30 cm boyutlarında 3D model üretebilen bir printer geliştirmişler. Cihaz CAD projeleri plastikten modellere dönüştürebiliyor.

199$'lık Asus EeePC Notebook PC Yakında Piyasalarda

anonim

İşletim sistemi olarak Xandros türevi özel bir işletim sistemi geliştirilmiş. Fiyat olarak oldukça uygun. Teknik özellikleri de alt kullanıcı grubu için fazlasıyla yeterli:

http://event.asus.com/eeepc/
http://www.desktoplinux.com/news/NS4576754329.html http://linuxdevices.com/news/NS9292516116.html

Google Search Appliance

FZ

Gene Google, gene güzel bir fikir. Adamlar Internet'i aradığınız hızda ve kalitede neden şirket ağınızdaki tüm HTML, Office, PDF, Postscript belgelerini ve daha bir sürü ıvır zıvırı arayamayasınız ki demişler ve şöyle hafif ancak marifetli bir alet yapmışlar adını da Google Search Appliance koymuşlar.

Intel tabanlı, Linux temelli bu şirin aleti fişe takıyor, networke bağlıyorsunuz ve sonra da bu alet 10 GB'a kadar olan veriyi (150.000 doküman!) arka planda sizi rahatsız etmeden indekslerken şirketinizdeki elemanlar da güzel güzel arama tarama yapabiliyorlar.

Creative Sound Blaster Live Value Muamması

mambo

Creative'in ses ve grafik kartlarında ileri noktada olduğu herkes tarafından biliniyor. Ama Creative'in en iddalı olduğu Sound Blaster Live Value eğer yüklenebilirse(!) gerçekten çok kaliteli bir ses kartı ve size kartın sürücüsü ile birlikte verdikleri LAVA programı mp3 formatındaki müzik dosyalarının sıkıştırılmasından kaynaklanan ses kayıplarını en aza indirmesi ve şu anki bilgisayarda müzik dinleme ortamında en çok kullanılan format olan mp3 için gerçektende çok güzel bir olay ama ne varki sürücü ile birlikte verdikleri lava programına karşı Creative Sound Blaster Live Value sürücüsü Windows 98 ve Windows 98SE için yeterli değil.

3cm disk´e 1 GB

conan

Philips yeni ürettiği prototip CD`yi piyasaya tanıttı. Özellikle sayısal fotoğraf makinaları, mp3 çalıcıları gibi ufak alanda çok sığa gereksinimi olan aletler için tasarlanmış bu CD 3cm çapında bir yerde 1 GB bilgi depolayabiliyor. Yeni geliştirdikleri daha kısa dalgaboylu mavi lazer teknolojisi ile şu anda kullanılan kırmızı lazerlere göre daha az alanda daha çok bilgi depolama imkanına kavuşan şirketin bir diğer araştırması ise şu anki CD boyutlarına 27 GB depolayabilecek başka bir mavi lazer uygulaması. Şirket bu araştırmada yanlız başına da çalışmıyor. İçinde Hitachi, LG Electronics, Matsushita Electric Industrial, Pioneer, Samsung Electronics, Sharp, Sony ve Thomson Multimedia şirketlerini barındıran "Blu-ray Disc Founders" diye bir konsorsiyumla birlikte bu işe imzayı atmışlardı.