Evans Data: EMEA Bölgesinde Perl/Python/PHP Kullanımı Düştü

0
anonim
Bir araştırma şirketi olan Evans Data'nın yakın zamanda Avrupa, Ortadoğu ve Africa'da (EMEA) yaklaşık 400 programcı üzerinde yaptığı bir araştırma ilginç bir sonuç buldu: PHP kullanan programcıların sayısında %25'lik bir düşüş yaşandı ve PHP'yi gelecek projeler için incelemeyecek (evaluate) ve kullanmak istemeyecek programcılar aynı dönem için %40 kadar arttı. EMEA bölgesinde Perl kullanımı %20 kadar düştü. Python kullanımı da aynı şekilde bir düşüş yaşadı, bunun oranı ise %25. Python'u ileri projeler için incelemek istemeyen programcılar %17 kadar arttı.
"PHP, Perl ve Python dillerinin küresel ölçekte kullanımı zirve noktası 2 sene önce olmuştu, ve birkaç sebepten dolayı düştü. Bu düşüş EMEA bölgesinde daha belirgin" diyen Evans Data'nın Chief Operating Officer'ı John Andrews, şöyle devam etti "bu dillerin programcıları cezbedemesinin (losing mindshare) ana sebeplerinden birisi, bahsedilen dillerin kurumsal (enterprise) kullanımına bir türlü nüfuz edememesidir".

Diğer ilginç bir nokta, EMEA bölgesindeki her beş programcıdan birinin (%61), programlarından open source projeleri kullanmaları, ama sadece üçte birinin (%33) open source'a geri veren programcılar olmaları. Dünyanın diğer kısımlarındaki open source kullanımı da aşağı yukarı aynı düzeyde (%60).

Eğer daha az insan LAMP kullanıyorsa (Linux Apache MySql PHP/Perl), o zaman bu programcılar neye geçiyor? LAMP programcıları kolay kolay .NET'e geçmezler, o zaman tek alternatif olarak...Java kalıyor.

Metnin aslı

Görüşler

0
tongucyumruk
Belki de Ruby On Rails ve UnCOmmon Web platformlarına geçiyorlardır? PHP için bu düşüşün sebebini görmek zor değil, fakat Python'da düşüş yaşanmasının sebebini hala Python tabanlı, Ruby On Rails gibi sistemlerle kapışabilecek, PHP pratikliğinde bir framework bulunmamasına bağlıyorum. Neyse, bakarsınız Django Python'un yönünü değiştirir...
0
FZ
Ruby on Rails için daha çok tantana kopuyor UnCommon Web'e kıyasla. Common Lisp tabanlı UnCommon Web, LoL (Lisp on Lines) gibi Internet yazılım geliştirme "framework"lerinin bol gevezelik edilen ortamlarda konuşulması hala biraz zor (Lisp'in son zamanlarda yükselmeye başlaması ve bir Lisp rönesansından bahsedilmesine, yeni Lisp kitapları çıkmasına rağmen). Bir de işte biliyorsunuz, bir olumlu yoruma karşı 35 tane ama çok parantez var, ama ben anlamıyorum, ama o dille işletim sistemi yazabiliyor musunuz, veritabanına bağlanabiliyor musunuz gibi alakasız abuk sabuk yorum gelip ortalığı bulandırıyor saçma şekilde.

Diğer yandan, ben söz konusu araştırmanın gerçekleri ne kadar yansıttığı konusunda şüpheliyim. Hangi programcılara sorulduğuna göre sonuçlar çok farklı çıkabilir, EMEA dediğimiz bölge küçük bir bölge değil ve çok farklı şekilde çalışanlar var. Binlerce proje, sivil toplum kuruluşu, organizasyon, vs. PHP tabanlı sistemlerle hayata geçiyorlar Internet ortamında, bunu göz ardı etmeyelim.
0
anonim
Sanirim Java piyasasi iyice hizlanacak kullanicilar
artik kendilerine bir yön cizmek zorunda gibi
sonu ya java yada .net
enterprise uygulamalarda Java nin kendini
kanitlamasi ve genis yelpazesi en büyük avantaj
bakalim zaman her seyi gosterecek
0
bio
Python'u Phyton diye yazmayalım, yazanları uyaralım.
0
butch
Gözden kaçmış. Düzeltildi.
0
deChiffre
Ben de PHP ve Python"a başlıyayım diyordum işe bakın :)) Ben o kadar güvenmiyorum bu anketlere.Mesela Türkiye de internet kullanımı %7 imiş.Yani bu nasıl olur anlamıyorum.Sağımız solumuz internet kafe sağımız solumuzda bilgisaayar ve internet kursları var ama kullanma oranı %7 şaşırtıcı değil mi?Dediğim gibi ben inanmıyorum bu anketlere...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

J2EE ve Java Piyasası: 2005 değerlendirmesi ve 2006 tahminleri

innaw

Burada Javalobby'nin 2005'te yayınladığı 46 haber postasında bağ verilen makalelerin aylık toplu bir listesi bulunuyor.

ONJava'da da 2005'in kısa bir değerlendirmesi yapılmış. 2006'ya ilişkin tahminleri ise buradan alalım.

Sunum - JSF'yi (Java Server Faces) ilk elden dinleyin

anonim

Konu: JSF (JavaServer Faces) ve Facelets

Tarih: 4 Aralık Pazartesi / 12:30 - 14:00

Yer: ODTU Teknokent Ikizler Binası Seminer Salonu Serbest Katılım

İçerik

JSF hakkında genel bilgi : UIComponents,Managed Beans,Event Handling,Navigation,Ajax ve JSF, Apache MyFaces
Facelets : JSF ve Facelets , Templating , Composition , Expression Functions, Custom Components

Java SUN'ı Yerken

auselen

Jonathan Schwartz'ın (http://blogs.sun.com/jonathan) 23 ağustos 2007 tarihli gönderisine göre SUN'ın NASDAQ etiketi "SUNW"'dan "JAVA"'ya çevrildi.

JavaDay `02

omniheurist

Sun`ın ünlü Java uzmanlarıyla tanışmak, tartışmak ve son yenilikler hakkında bilgi almak ister misiniz? Ayrıca Java Developer CD, Java Jumpstart CD, SunONE Starter Kit`i ve 3000$ değerinde yazılım paketi kazanma şansı yakalayacaksınız.

Bu gün tüm yazılım geliştiricilere açık.

Java Day 2002 - İstanbul
TARİH: 21 OCAK 2002, Pazartesi
YER: Hyatt Regency Oteli, Harbiye
LCV: developer@turkey.sun.com

JavaFX çıktı

auselen

Zengin internet deneyimi sunmayı amaçlayan platformların bir diğeri de Sun tarafından piyasaya sürüldü. JavaFX adı altında sunulan platform ve betik dili şu an için Sun'ın sitelerinde baş haber durumunda. Son zamanlarını pek de mutlu geçirmeyen Sun için, sıkıca tutunduğu açıkça görülebilen JavaFX acaba kendinden bekleneni verebilecek mi?