Evans Data: EMEA Bölgesinde Perl/Python/PHP Kullanımı Düştü

0
anonim
Bir araştırma şirketi olan Evans Data'nın yakın zamanda Avrupa, Ortadoğu ve Africa'da (EMEA) yaklaşık 400 programcı üzerinde yaptığı bir araştırma ilginç bir sonuç buldu: PHP kullanan programcıların sayısında %25'lik bir düşüş yaşandı ve PHP'yi gelecek projeler için incelemeyecek (evaluate) ve kullanmak istemeyecek programcılar aynı dönem için %40 kadar arttı. EMEA bölgesinde Perl kullanımı %20 kadar düştü. Python kullanımı da aynı şekilde bir düşüş yaşadı, bunun oranı ise %25. Python'u ileri projeler için incelemek istemeyen programcılar %17 kadar arttı.
"PHP, Perl ve Python dillerinin küresel ölçekte kullanımı zirve noktası 2 sene önce olmuştu, ve birkaç sebepten dolayı düştü. Bu düşüş EMEA bölgesinde daha belirgin" diyen Evans Data'nın Chief Operating Officer'ı John Andrews, şöyle devam etti "bu dillerin programcıları cezbedemesinin (losing mindshare) ana sebeplerinden birisi, bahsedilen dillerin kurumsal (enterprise) kullanımına bir türlü nüfuz edememesidir".

Diğer ilginç bir nokta, EMEA bölgesindeki her beş programcıdan birinin (%61), programlarından open source projeleri kullanmaları, ama sadece üçte birinin (%33) open source'a geri veren programcılar olmaları. Dünyanın diğer kısımlarındaki open source kullanımı da aşağı yukarı aynı düzeyde (%60).

Eğer daha az insan LAMP kullanıyorsa (Linux Apache MySql PHP/Perl), o zaman bu programcılar neye geçiyor? LAMP programcıları kolay kolay .NET'e geçmezler, o zaman tek alternatif olarak...Java kalıyor.

Metnin aslı

Görüşler

0
tongucyumruk
Belki de Ruby On Rails ve UnCOmmon Web platformlarına geçiyorlardır? PHP için bu düşüşün sebebini görmek zor değil, fakat Python'da düşüş yaşanmasının sebebini hala Python tabanlı, Ruby On Rails gibi sistemlerle kapışabilecek, PHP pratikliğinde bir framework bulunmamasına bağlıyorum. Neyse, bakarsınız Django Python'un yönünü değiştirir...
0
FZ
Ruby on Rails için daha çok tantana kopuyor UnCommon Web'e kıyasla. Common Lisp tabanlı UnCommon Web, LoL (Lisp on Lines) gibi Internet yazılım geliştirme "framework"lerinin bol gevezelik edilen ortamlarda konuşulması hala biraz zor (Lisp'in son zamanlarda yükselmeye başlaması ve bir Lisp rönesansından bahsedilmesine, yeni Lisp kitapları çıkmasına rağmen). Bir de işte biliyorsunuz, bir olumlu yoruma karşı 35 tane ama çok parantez var, ama ben anlamıyorum, ama o dille işletim sistemi yazabiliyor musunuz, veritabanına bağlanabiliyor musunuz gibi alakasız abuk sabuk yorum gelip ortalığı bulandırıyor saçma şekilde.

Diğer yandan, ben söz konusu araştırmanın gerçekleri ne kadar yansıttığı konusunda şüpheliyim. Hangi programcılara sorulduğuna göre sonuçlar çok farklı çıkabilir, EMEA dediğimiz bölge küçük bir bölge değil ve çok farklı şekilde çalışanlar var. Binlerce proje, sivil toplum kuruluşu, organizasyon, vs. PHP tabanlı sistemlerle hayata geçiyorlar Internet ortamında, bunu göz ardı etmeyelim.
0
anonim
Sanirim Java piyasasi iyice hizlanacak kullanicilar
artik kendilerine bir yön cizmek zorunda gibi
sonu ya java yada .net
enterprise uygulamalarda Java nin kendini
kanitlamasi ve genis yelpazesi en büyük avantaj
bakalim zaman her seyi gosterecek
0
bio
Python'u Phyton diye yazmayalım, yazanları uyaralım.
0
butch
Gözden kaçmış. Düzeltildi.
0
deChiffre
Ben de PHP ve Python"a başlıyayım diyordum işe bakın :)) Ben o kadar güvenmiyorum bu anketlere.Mesela Türkiye de internet kullanımı %7 imiş.Yani bu nasıl olur anlamıyorum.Sağımız solumuz internet kafe sağımız solumuzda bilgisaayar ve internet kursları var ama kullanma oranı %7 şaşırtıcı değil mi?Dediğim gibi ben inanmıyorum bu anketlere...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

NetBeans 5.0 çıktı!

jfever

Sun tarafından açıkça desteklenen açık kaynak kodlu Java geliştirme platformu NetBeans baştan aşağı yenilendi ve 5.0 sürümü indirilmeye hazır.

Yenilenen arayüz geliştirme araçları, populer uygulama sunucularına destek (JBoss, Weblogic, Sun AppServer, Tomcat.) , JSF ve Struts desteği, geliştirilmiş kod yardımcısı, editör özellikleri ve daha pek çok yenilik.

Görüntü işlem kütüphanesi - CmuCamJ

anonim

Serbest yazilim projesi olan CmuCamJ, 1.02 sürümüne geldi. Projenin amacı, robota bağlı ufak fotoğraf makinasından;
1- Resim çekip mini bilgisayara yüklemek
2- Mini bilgisayarda görüntüyü işleme
3- İşlem sonucuna gore robot yönetme
üzerine yapıldı. Görüntü işleme safhası için geniş bir kütüphane oluşturduk. Bu kütüphane içindeki işlemleri kullanan robot, mesela oda içinde gezinirken sadece "zemin bölümü" izole edilerek, nereye gideceğini takip edebilir. Nitekim yazdığımız ilk uygulama bu yönde idi.
SourceForge projesi: sourceforge.net/projects/cmucamj
Görüntü işlem hakkında bir yazı (CmuCamJ örneği ile): www.bilgidata.com/article.jsp?file=a_maske_kullanmak.xml&category=robotlar

14. JTS'de Java Concurrency Sunumu | Talip Öztürk | Java Tekn. ve Prog. Dern.

tanerdiler

24 Kasım Çarşamba akşamı her zaman ki yerimiz Bahçeşehir Üni. D Blok Zemin Kat Konf. Salonunda seminerimiz gerçekleşecek. Bu ayki konumuz Java Concurrency. Bu konu üzerine üstad olan Talip Öztürk (Hazelcast) aramızda olacak.

JBoss/Hibernate'den Gavin King ile Roportaj

malkocoglu_2

Hibernate projesinin lideri Gavin King ile ilginç bir röportajı sunuyoruz. Gavin ve takımı bir süre önce JBoss takımına katılmışlardı. EJB 3.0 standartını belirleyen uzman gurubu da son toplantılarında EJB 3.0 içinde Hibernate kullanmaya karar verince bu takıma büyük bir zafer hediye etmiş oldular. Gavin, EJB eleştirileri, bilgi işlem projelerinin doğası, açık yazılım projelerinde dikkat edilecek noktalar ve çevik metotlar yorumlarıyla ilginç bir kişiliktir. Faydalı olacağını umarım.

http://www.bilgidata.com/yazi.jsp?dosya=a_gavin_king_mulakat.xml

NativeDVB4Linux

mach

NativeDVB4Linux projesi, Linux dvb kernel fonksiyonlarına Java programlama dilinden ulaşılmasını sağlayan bir kütüphanedir.

Proje üzerinde çalışmalarımız sürmektedir.

Şu an için CVS'ye dosyalar upload yapıldı.

Browse için:
http://nativedvb4linux.cvs.sourceforge.net/nativedvb4linux/