EnderUNIX'den 11. yerli yazılım

0
honal
EnderUNIX VoIPong, bağlı olduğu ağda, bütün trafiği görebilen bir noktaya yerleştirildiğinde, o anda aktif olan bütün VoIP çağrılarını tespit edebilmekte ve G711 algoritması ile sıkıştırılmış olanları (örneğin Microsoft Netmeeting görüşmeleri) PC'lerin "de facto" ses dosyalama standardı WAVE dosya formatında (.wav) diske kaydedebilmektedir. Sonradan, bu görüşmeler standart bir ses ortam yürütücüsü (örneğin Linux play, Windows Media Player) ile açılıp dinlenebilmektedir.
Programın VoIP çağrılarını yakalayabilmesi için bir algoritma geliştirilmiştir. Bu algoritmayla, Cisco Skinny Client Protocol, SIP, H323, protokolleri ile yapılan görüşmeler yakalanabilmektedir.


Program, performans gerekçeleri göz önüne alınarak C dilinde Linux işletim Sistemi üzerinde geliştirilmiştir. Program Linux üzerinde çalıştığı gibi, aynı zamanda, libpcap kütüphanesini kullandığı ve ANSI C uyumlu yazıldığı için, FreeBSD/NetBSD/OpenBSD, AIX, Solaris, SunOs, IRIX ve HP-UX sistemleri üzerinde de çalışabilmektedir.


EnderUNIX çekirdek takımı üyelerinden Murat Balaban tarafından geliştirilen VoIPong, 45 Mbit/saniye trafik üreten gerçek bir ağda bütün VoIP çağrılarını tespit etmiştir. Uygulamanın 256 MB RAM, Celeron 1700 Mhz Linux işletim sistemi yüklü bir bilgisayarda çalışması sırasında CPU kullanımı %66 - %80 arasında kalmıştır.


VoIPong, açık kaynak kodlu projelere ve özellikle Linux'a kurumsal desteğiyle bilinen IBM'in 3. Linux Başarı Ödülleri yarışmasında birincilik ödülünü kazandı.


Proje Sayfası: http://www.enderunix.org/voipong/

E-mail listesi: voipong at lists enderunix org

Üyelik için voipong-subscribe at lists enderunix org a boş bir email atın.

Görüşler

0
FZ
Türkiye'nin en sağlam BSD UNIX ekiplerinden biri olan EnderUNIX'in böyle güzel, faydalı, sofistike ve uluslararası çapta bir projeye imza atmış olduğunu duymak heyecan verici!

Tebrik eder, başarılarının devamını dilerim.
0
reni
Kesinlikle katılıyorum. İstikrarlı ve sistematik çalışmanın meyveleri, yolları açık olsun.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

EROS: Extremely Reliable Operating System

FZ

Bu aralar FM sitesinde güvenlik, işletim sistemleri, vs. muhabbetleri yapılırken pek çok ilgili konunun ara kesitinde yer alan bir şey ilgi çeker diye düşündüm ve paylaşmak istedim.

Johns Hopkins üniversitesi bilgisayar bilimleri bölümünde çalışan Prof. Jonathan Shapiro önderliğindeki ekip "mevcut işletim sistemlerindeki güvenlik problemleri spesifik uygulamalardan değil en baştaki tasarım kararlarından kaynaklanıyor" düsturunu benimseyerek bir işletim sistemi geliştirmişler ve adını da EROS : Extremely Reliable Operating System koymuşlar.

Sizin E-Posta Sunucunuz Hangisi?

FZ

Web sunucu olarak Apache´nin ezici önderliğini Netcraft sağolsun biliyoruz peki ya posta sunucu alanındaki yarış ne alemde? Hangi e-posta sunucu yüzde kaçlık bir kullanıma sahip? Internet´in olmazsa olmazı e-postayı bize taşıyan bu ağır yük işçileri hangi yazılımları tercih ediyor?

Falko Timme de bunu merak etmiş ve Netcraft kadar kaynağa sahip olmamakla birlikte 100.000´in üzerinde e-posta sunucunun hangi yazılımı kullandığını tespit etmiş. Şu anda görülen o ki sendmail ve postfix açık ara önde. Detaylar için e-posta sunucu anketine bakabilirsiniz.

Software Quest Yazılım Yarışması

FZ

Bantgenişliği takip sistemi, Internet tabanlı farklı bir satranç oyunu, elektronik simülasyon sistemleri, grafik tanıma sistemleri, Civilisation benzeri oyunlar...

Yazılımcı gençlerin Bilkent Üniversitesi'nin düzenlediği Software Quest yarışmasında neler geliştirdiklerini görmek istiyorsanız buraya bakabiliriniz.

Kullanıcı Tabanınız Kirlenmesin!

emresokullu

Undisposable.org, web sitemdeki 40.000 kişilik kullanıcı tabanının 3%'ünün sahte hesaplardan oluştuğunu farkettikten sonra başladığım bir proje. Hedef, 10minutemail.com, jetable.org, mailinator.com ve bugmenot.com gibi servislerin oluşturduğu kirliliği engellemek.

Yeni Bir İşletim Sistemi: Nexenta - GNU Solaris

FZ

Ticari UNIX dünyasının en güçlü oyuncularından Sun Microsystems'in meşhur işletim sistemi Solaris'in kaynak kodlarını kamuya açtığını daha önce FM ortamında duyurmuştuk.

Bu önemli etkinlik özgür ve açık kodlu yazılım dünyasında epey ses getirdi ve ilk kıpırdanlamalar başladı. Alex Ross, debian-devel listesinde 2 Kasım 2005 tarihinde, Debian based GNU/Solaris: pilot program başlıklı duyurusunu yaptı ve ateşli bir tartışma başladı.

Debian tabanlı Nexenta - GNU Solaris projesini daha detaylı inceleyebilir ve ne tür fırsatlar sunabileceğini keşfedebilirsiniz...