EnderUNIX'den 11. yerli yazılım

0
honal
EnderUNIX VoIPong, bağlı olduğu ağda, bütün trafiği görebilen bir noktaya yerleştirildiğinde, o anda aktif olan bütün VoIP çağrılarını tespit edebilmekte ve G711 algoritması ile sıkıştırılmış olanları (örneğin Microsoft Netmeeting görüşmeleri) PC'lerin "de facto" ses dosyalama standardı WAVE dosya formatında (.wav) diske kaydedebilmektedir. Sonradan, bu görüşmeler standart bir ses ortam yürütücüsü (örneğin Linux play, Windows Media Player) ile açılıp dinlenebilmektedir.
Programın VoIP çağrılarını yakalayabilmesi için bir algoritma geliştirilmiştir. Bu algoritmayla, Cisco Skinny Client Protocol, SIP, H323, protokolleri ile yapılan görüşmeler yakalanabilmektedir.


Program, performans gerekçeleri göz önüne alınarak C dilinde Linux işletim Sistemi üzerinde geliştirilmiştir. Program Linux üzerinde çalıştığı gibi, aynı zamanda, libpcap kütüphanesini kullandığı ve ANSI C uyumlu yazıldığı için, FreeBSD/NetBSD/OpenBSD, AIX, Solaris, SunOs, IRIX ve HP-UX sistemleri üzerinde de çalışabilmektedir.


EnderUNIX çekirdek takımı üyelerinden Murat Balaban tarafından geliştirilen VoIPong, 45 Mbit/saniye trafik üreten gerçek bir ağda bütün VoIP çağrılarını tespit etmiştir. Uygulamanın 256 MB RAM, Celeron 1700 Mhz Linux işletim sistemi yüklü bir bilgisayarda çalışması sırasında CPU kullanımı %66 - %80 arasında kalmıştır.


VoIPong, açık kaynak kodlu projelere ve özellikle Linux'a kurumsal desteğiyle bilinen IBM'in 3. Linux Başarı Ödülleri yarışmasında birincilik ödülünü kazandı.


Proje Sayfası: http://www.enderunix.org/voipong/

E-mail listesi: voipong at lists enderunix org

Üyelik için voipong-subscribe at lists enderunix org a boş bir email atın.

Görüşler

0
FZ
Türkiye'nin en sağlam BSD UNIX ekiplerinden biri olan EnderUNIX'in böyle güzel, faydalı, sofistike ve uluslararası çapta bir projeye imza atmış olduğunu duymak heyecan verici!

Tebrik eder, başarılarının devamını dilerim.
0
reni
Kesinlikle katılıyorum. İstikrarlı ve sistematik çalışmanın meyveleri, yolları açık olsun.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Programlamanın Tao´su 5. ve 6. Kitap

FZ

5. Kitap - Bakım

Ve şöyle dedi usta programcı:

"Bir program üç satırı geçtiyse bir gün mutlaka bakıma ihtiyaç duyar."

AJAX :: Asynchronous Javascript & XML

SHiBuMi

AJAX, özellikle web tabanlı uygulamalar geliştirenlerin hoşuna gidecek, çeşitli teknolojileri ve araçların birleşiminden oluşan, yeni olarak kabul edebileceğimiz bir teknoloji. AJAX bir programlama dili ya da aracı değil, yalnızca belli teknikleri kullanarak mevcut web uygulamalarının daha interaktif hale nasıl getirilebileceği üzerine kafa yoran bir teknoloji.

NetLogo 3.0 Çıktı

FZ

Multi-agent programlama ve modelleme için en çok kullanılan yazılım geliştirme ortamlarından biri olan NetLogo'nun 3.0 sürümü duyuruldu.

Bu sürümde üç boyutlu grafikler, Sistem Dinamikleri Modelleme, gelişmiş grafik özellikler mevcut. 3D graphics, a System Dynamics Modeler, improved turtle pens, improved BehaviorSpace, and other enhancements. Here's a complete list of changes. Try it and let us know what you think. Detaylı değişiklik listesine buradan erişebilirsiniz. Ayrıca sistemde kullanılabilen modelleri web tarayıcınızda da görmeniz mümkün. (Dikkat, tüm gününüzü alabilir, dalıp gidebilirsiniz, tehlikeli :)

Skype'ye Bir Rakip Daha: OpenWengo

Soulblighter

Daha önce FM'de Skype'ye rakip: Gizmo Projesi başlıklı haberde Gizmo Projesi'nden bahsedilmişti. Şimdi açık kaynak bir alternatif daha var: OpenWengo

Hızır Emacs: Her Nev'i Internet Yayın ve Yazı İşleri

FZ

cs-lisp üyelerinden Ahmet Usal, Emacs ile etkili JavaScript, CSS ve PHP kodlamaya yönelik deneyimlerini Emacs Web Geliştirme Ortamı Neler Sağlıyor? başlığı altında paylaşmaya başladı. Usal'ın MEWDE (My Emacs Web Development Enviroment Project) projesi de anlatılanların bir parçası olarak meraklılar tarafından kullanılmayı bekliyor.