EnderUNIX'den 11. yerli yazılım

0
honal
EnderUNIX VoIPong, bağlı olduğu ağda, bütün trafiği görebilen bir noktaya yerleştirildiğinde, o anda aktif olan bütün VoIP çağrılarını tespit edebilmekte ve G711 algoritması ile sıkıştırılmış olanları (örneğin Microsoft Netmeeting görüşmeleri) PC'lerin "de facto" ses dosyalama standardı WAVE dosya formatında (.wav) diske kaydedebilmektedir. Sonradan, bu görüşmeler standart bir ses ortam yürütücüsü (örneğin Linux play, Windows Media Player) ile açılıp dinlenebilmektedir.
Programın VoIP çağrılarını yakalayabilmesi için bir algoritma geliştirilmiştir. Bu algoritmayla, Cisco Skinny Client Protocol, SIP, H323, protokolleri ile yapılan görüşmeler yakalanabilmektedir.


Program, performans gerekçeleri göz önüne alınarak C dilinde Linux işletim Sistemi üzerinde geliştirilmiştir. Program Linux üzerinde çalıştığı gibi, aynı zamanda, libpcap kütüphanesini kullandığı ve ANSI C uyumlu yazıldığı için, FreeBSD/NetBSD/OpenBSD, AIX, Solaris, SunOs, IRIX ve HP-UX sistemleri üzerinde de çalışabilmektedir.


EnderUNIX çekirdek takımı üyelerinden Murat Balaban tarafından geliştirilen VoIPong, 45 Mbit/saniye trafik üreten gerçek bir ağda bütün VoIP çağrılarını tespit etmiştir. Uygulamanın 256 MB RAM, Celeron 1700 Mhz Linux işletim sistemi yüklü bir bilgisayarda çalışması sırasında CPU kullanımı %66 - %80 arasında kalmıştır.


VoIPong, açık kaynak kodlu projelere ve özellikle Linux'a kurumsal desteğiyle bilinen IBM'in 3. Linux Başarı Ödülleri yarışmasında birincilik ödülünü kazandı.


Proje Sayfası: http://www.enderunix.org/voipong/

E-mail listesi: voipong at lists enderunix org

Üyelik için voipong-subscribe at lists enderunix org a boş bir email atın.

Görüşler

0
FZ
Türkiye'nin en sağlam BSD UNIX ekiplerinden biri olan EnderUNIX'in böyle güzel, faydalı, sofistike ve uluslararası çapta bir projeye imza atmış olduğunu duymak heyecan verici!

Tebrik eder, başarılarının devamını dilerim.
0
reni
Kesinlikle katılıyorum. İstikrarlı ve sistematik çalışmanın meyveleri, yolları açık olsun.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

GNU/Linux Çekirdek Animasyonu

FZ

Evet kulağa garip geliyor ama var böyle bir şey, inanmayan bu sitedeki Linux çekirdeği 3D animasyonunu izleyebilir.

Veritabanı Teknolojilerindeki Yenilikler

FZ

Veritabanı ve bununla bağlantılı çözümler deyince son 20-25 yıldır çoğunluğun aklına gelen terimler aynıdır : SQL, ilişkisel veritabanı yönetim sistemi (markadan bağımsız), ODBC ve bunlara C++, Visual Basic, JAVA gibi dillerle erişmek ve sonuç çözümü programlamak.

Markalar değişir, işletim sistemleri değişir, işin içine Internet girer, sistemler biraz daha hızlanır, fiyatlar değişir ama temelde öyle radikal değişiklikler olmaz... diye düşünüyordum ben bugüne kadar ancak bu düşüncemi değiştiren birkaç şirketin web sayfalarına göz atıp bir miktar inceleme yaptıktan sonra öğrendiklerimi sizinle paylaşmaya karar verdim.

Miranda, ICQ´ların en güzeli...

butch

Uzun çabalar sonunda Sundance muradına erdi. Diskte onlarca mb yer kaplayan, %3 işlemci gücü yiyen ve arka planda ne işler çevirdiğini bilemediğimiz Mirabilis ICQ´nun alternatifini buldu. Bana da haberini yazmak düştü... Konumuz Miranda, ICQ´ların en güzeli.

ENSps Programlama Sistemi

ensps

ENSps, kolay kod yazım teknikleri ile platform bağımsız çalışan bir geliştirme -programlama- sistemidir.

QT Kütüphanesi Micros~1 Windows'da GPL Lisansına Kavuşuyor

vst

Trolltech'in web sitesinde duyurduğu habere göre, geliştirme aşamasının sonlarında olan QT4 Micros~1 Windows platformunda da çift lisansa sahip olacak: ticari lisans ve GPL lisansı.
Windows, Linux ve Mac üzerinde öncelikle grafik arayüz tasarımında kullanılan QT kütüphanesi, programlama arayüzü sayesinde C++ dilinin ağır yükünü hem hafifletiyor, hem de neredeyse tam platform bağımsızlığı sağlıyor.
Bu kararıyla, özgür/açık kaynak kodlu yazılımın yaygınlaşmasını ciddi oranda ivmelendireceğini düşündüğümüz Trolltech'in, sık sorulan sorular bölümünde verdiği cevaplar okunmaya değer.