EnderUNIX'den 11. yerli yazılım

0
honal
EnderUNIX VoIPong, bağlı olduğu ağda, bütün trafiği görebilen bir noktaya yerleştirildiğinde, o anda aktif olan bütün VoIP çağrılarını tespit edebilmekte ve G711 algoritması ile sıkıştırılmış olanları (örneğin Microsoft Netmeeting görüşmeleri) PC'lerin "de facto" ses dosyalama standardı WAVE dosya formatında (.wav) diske kaydedebilmektedir. Sonradan, bu görüşmeler standart bir ses ortam yürütücüsü (örneğin Linux play, Windows Media Player) ile açılıp dinlenebilmektedir.
Programın VoIP çağrılarını yakalayabilmesi için bir algoritma geliştirilmiştir. Bu algoritmayla, Cisco Skinny Client Protocol, SIP, H323, protokolleri ile yapılan görüşmeler yakalanabilmektedir.


Program, performans gerekçeleri göz önüne alınarak C dilinde Linux işletim Sistemi üzerinde geliştirilmiştir. Program Linux üzerinde çalıştığı gibi, aynı zamanda, libpcap kütüphanesini kullandığı ve ANSI C uyumlu yazıldığı için, FreeBSD/NetBSD/OpenBSD, AIX, Solaris, SunOs, IRIX ve HP-UX sistemleri üzerinde de çalışabilmektedir.


EnderUNIX çekirdek takımı üyelerinden Murat Balaban tarafından geliştirilen VoIPong, 45 Mbit/saniye trafik üreten gerçek bir ağda bütün VoIP çağrılarını tespit etmiştir. Uygulamanın 256 MB RAM, Celeron 1700 Mhz Linux işletim sistemi yüklü bir bilgisayarda çalışması sırasında CPU kullanımı %66 - %80 arasında kalmıştır.


VoIPong, açık kaynak kodlu projelere ve özellikle Linux'a kurumsal desteğiyle bilinen IBM'in 3. Linux Başarı Ödülleri yarışmasında birincilik ödülünü kazandı.


Proje Sayfası: http://www.enderunix.org/voipong/

E-mail listesi: voipong at lists enderunix org

Üyelik için voipong-subscribe at lists enderunix org a boş bir email atın.

Görüşler

0
FZ
Türkiye'nin en sağlam BSD UNIX ekiplerinden biri olan EnderUNIX'in böyle güzel, faydalı, sofistike ve uluslararası çapta bir projeye imza atmış olduğunu duymak heyecan verici!

Tebrik eder, başarılarının devamını dilerim.
0
reni
Kesinlikle katılıyorum. İstikrarlı ve sistematik çalışmanın meyveleri, yolları açık olsun.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Quantum bilgisayarlar için programlama dili...

lalapoo

Bilim Teknik ya da herhangi bir bilgisayar dergisinde mutlaka quantum bilgisayarlarla ilgili bir yazı okumuş bir fikir sahibi olmuşuzdur.

Mesela bit kavramı yerine Qubitlerin kullanıldığı,şimdiki bilgisayarlardan 1,000,000,000 kez daha hızlı olacağı, çok daha az enerji harcayacağı ve bunun gibi daha birçok şey.Ama bütün bu bilgiler havada duruyor ve quantum bilgisayar kavramı bizim için soyut olmaktan öteye geçemiyor.Bu yetmezmiş gibi şu sıralarda quantum bilgisayarlar için bir de programlama dili geliştiriliyor.

Quantum Computation Language

Dikkat Edilmesi Gereken 10 Semantik Uygulama

FZ

Web 3.0 ve semantik web laflarını artık FM'de de daha sık duyar hale geldik.

Read / Write Web'deki güncel bir yazı yakından takip edilmesi gereken 10 semantik web uygulamasından bahsediyor. Bunların arasında Hakia, PowerSet ve FreeBase gibi isimler de göze çarpıyor.

Belki de artık ontoloji gibi kavramları öğrenmenin, SPARQL, OWL gibi dilleri kurcalamanın ve AllegroGraph ve TopBraid Composer gibi araçlarla haşır neşir olmanın zamanı gelmiştir, ne dersiniz?

Looking Glass 3D LiveCD

halixus

Looking Glass 3D LiveCD 2.3a yayinlandi. Looking Glass 3D yi kuramayanlar, kurupta çalıştıramayanlar düşünülerek hazırlanmış. Slax tabanlı bir Live3d yaklaşık olarak 250MB boyutunda. LG3D nedir nasıl bir şeydir diye merak edenler için iso dosyası indirilmeye hazır. Minimum 2GHz işlemci ve 512MB RAM ile çalıştırmanız önerilmekte. Daha önceki sürümündeki hatalar giderilmiş. En azından çalışabilir bir sürüm olmuş.Pencereleri 360 derece döndürmek, yakınlaştırıp uzaklaştırmak oldukça eğlenceli. Bu sürümünde gaim ve firefox la birlikte geliyor. Ekran görüntüleri ise burada.

POCO C++ Kütüphanesi Örnekleri

mustafa_

POCO C++ kütüphanesi açık kaynak kodlu, daha basit ve hızlı olarak ağ merkezli(network-centric) portatif uygulamalar geliştirmeyi sağlar.

C++ dilinin geliştiricisi Bjarne Stroustrup'un belirttiği gibi:
"İyi bir kütüphane olmadan,çoğu ilginç görevlerin C++'da yapılması zordur, ancak iyi bir kütüphane ile hemen hemen herhangi bir görevin yapılması kolaydır."

Saatinizi Kullanarak Makinanızı Boot Edin (USB Bootable Knoppix)

FZ

Yanlış okumadınız, kol saatinizi kullanarak makinanızı boot edin, Linux alemine dalın. Bakanlar sizin deli olduğunuzu düşünsün siz ise bunu fark edemeyecek kadar meşgul olun.

Bunun için ihtiyacınız olan öncelikli olarak USB´den boot edilebilen küçültülmüş bir Knoppix, bir adet USB hafıza çubuğu barındıran kol saati, bir adet de USB portuna takılı hafıza çubuğundan boot edebilme yeteneğine sahip anakartlı bir bilgisayar.

Editörün Notu: Radyolarda istek parça çalınması gibi bazen biz de burada istek üzerine haber yapıyor benzer tadı yakalıyoruz, okumakta olduğunuz haber, bugün Linux eğitimi 2. kur, 3. seansa katılmış olan ve bu haberi okuduğunda gözleri parlayacak olan arkadaşlardan birinin isteği üzerine yapılmıştır ;-)