onur

Görüşler

2
onur

Göründüğü kadarıyla SHA1 çakışması bunun yanında devede kulak bir güvenlik açığı oldu. Tüm interneti "MITM" üzerine inşa edip bunun üzerine iş kuran ve tek politikası "bize güvenin" olan Cloudflare sayesinde artık kullandığınız hiçbir şifre veya SSL oturumu güvende değil.

Konu hakkındaki diğer tartışma başlıkları: reddit, hn.

Etkilenen sitelerin bir listesini github.com adresinde bulabilirsiniz.

Cloudflare'in cevabını da blog.cloudflare.com adresinde bulabilirsiniz.

1
auselen

Bu problem anlik olarak daha onemli ama, sha-1 uzun vadede daha problemli diye dusunuyorum.

1
FZ

Torvalds surada bir seyler yazmis buna dair: https://plus.google.com/+LinusTorvalds/posts/7tp2gYWQugL

1
auselen

Burada bir elestirisini gördum: https://news.ycombinator.com/item?id=13733812

Yani dunya cökmuyor da, git'i kaynak kod dagitimi vs icin kullanan yerler var. Bu tur sistemlere birseyler asilamak herhalde daha olasi olmustur.

1
csenol

https://news.ycombinator.com/item?id=13719250. Bu comment'de en basitinden anlatilmis/tartisilmis duruma

1
FZ

İnsan kafayı yer arkadaş!

1
FZ

Twitter'da biri sunu yazmisti: "C is a DSL to turn byte arrays into security advisories."

1
auselen

Yazik C'ye.

Saka bi tarafa Ragel ile de tanismis olduk boylece. Napmislar Null-terminator'u mi silmisler?

Problemi kendi yakalamamalari acayip bi problem. Bence en buyuk sorun o. Insan bir taraftan dusunuyor tabi, boyle kac vakka yasaniyor da, sadece bir iki tanesi boyle su yuzene vurulacak kadar savsaklaniyor.

1
FZ

Yukaridaki ekran goruntusunu aldigim yazi surada: https://blog.cloudflare.com/incident-report-on-memory-leak-caused-by-cloudflare-parser-bug/ "bizim Ragel'i kullanma seklimizde hata var," filan demisler. Uretilen C kodunu statik analize ne denli tabi tuttular, onu tam anlamayadim.

1
auselen

Gormustum yaziyi da, pek begenip okumamistim dogrusu. Simdi artik kasip okudum biraz daha. Daha once de ayni cumle midemi bulandirmisti simdi de tekrar dikkatimi cekti, insan muhendislik etigini sorguluyor:

"The engineers working on the new HTML parser had been so worried about bugs affecting our service that they had spent hours verifying that it did not contain security problems."

Evet yani muhendisler koda saatlerce bakinca is cozuluyor. Artik guvenebiliriz, cunku guvenlik acigi yokmus. Niye cunku saatlerce bakmislar :)

C'ye laf carpmaya gerek yok bizim tarafimizdan, hatayi yapan C degil. C uzerinden de boyle bi pointer sola attik bi saga attik onceden kornerden yemistik simdi defans oynuyoruz demek de suyu bulandirmaktan baska bir ise yaramiyor. Duzgun kod yazamayacagini kabul edip, daha guvenli sistemler kullanmayi tercih etmek ya da daha temiz katmanli calismanin nesi kotu? Dertleri buyuk ihtimalle performanstir, lakin bu rezilligede dusmek, insanlarin bilgilerini sacmak herhalde kazandiklari toplam performansa degmemistir. Gerci bunlarin yaptigi is cache degil mi? Yani o kod, topu topu bir kez calismiyor mu her sayfa icin, zamana bagimli olsa da?

Statik analizle birsey olur muydu bilmiyorum bu arada. C'de genelde öyle seyleri yakalamasi pratikte imkansiza yakin. Heartbleed'i hatirliyorsaniz, acik-kaynak kod, tum C kod analiz firmalarinin hava attigi zamanlar. Heartbleed cikti, hic biri yakayamiyordu. Ciktiktan sonra bir sablon koydular tabi, artik o tek problem yasanmaz herhalde. Geriye kaldi ∞-1.

1
FZ

"Part of the infosec team started fuzzing the generated code to look for other possible pointer overruns." -> Benim buradan anladigim simdiye dek o 'generated C code' kismina pek guvenlik sapkasi takip bakmamislar. "Calisiyor mu, calisiyor, hizli mi, hizli, e o halde isimiz gucumuz var, hayat devam ediyor" seklinde gitmisler gibi.

1
auselen

IBM kismini daha cok begendim ben, bildigim birseydi de bu sekilde adlandirildigini bilmiyordum.

"Research by IBM in the 1960s and 1970s showed that bugs tend to cluster in what became known as “error-prone modules”. Since we’d identified a nasty pointer overrun in the code generated by Ragel it was prudent to go hunting for other bugs."

Gerci yine ayni problem, kodun baska yerinde baska bir hata yine vardir. Oralara bakmiyorlardir, sanirim makalenin bir yerinde eski-yeni kod parcaciklari diyordu. Daha once kullanilmayan parcalar, aciga cikmayan sorunlar boyle durumlarda cikiyor.

Tekrardan dedigim gibi ben muhendislik etiginde problem oldugunu dusunuyorum. Yaptiklari isin ciddiyetine yakisir sekilde calismamislar.

1
FZ

Mühendislik etiği deyince aklıma şu iki yazı geliyor hep:

Ve sonra şirketlerin iç işleyişlerini düşünüyorum: tepedeki yöneticilerden yaptıkları planlarda güvenlik kontrolleri, analizleri, vs. için ne kadar bütçe ayırıyorlar? Yöneticilerin yöneticileri... Ne tür baskılar, ticari durumlar, vs.

Evet, bir kez skandal kafaya dank edince, kaça patladığı anlaşılınca geriye dönük olarak "neden filanca tedbirleri almadınız?" demek kolay oluyor, diğer yandan işler "yolunda giderken" biri çıkıp "filanca şeyleri kullanalım" dese muhtemelen "kar zara analizi" yapıp reddedecek epey birileri oluyordur tepede. Tabii o esnada bu tür bir "skandal" nurlu ufuklarda doğmamış güneş kategorisinde, kimsenin de bu zaten olmuş gibi maliyet hesapladığı yok demek ki.

Çözüm nedir, bilemiyorum. Kanunları değiştirmek? Tepedeki yöneticilerin kabus görmesine yetecek resmi düzenlemeleri, cezaları getirmek? Bunun yol açacağı bilinçlenme ve bunun tetikleyeceği daha iyi süreçler, daha düzgün araç kullanımları, vs.?

1
auselen

Cozum mu? Cozum Feynman!

https://youtu.be/4kpDg7MjHps?t=2m32s

1
FZ

"Geriye kaldi ∞ - 1."

1
FZ

Evet, Heartbleed ve statik analiz konusu epey gundeme gelmisti vakti zamaninda, 2014'te calistigim yere Coverity sunumu yapmaya gelen amcalari bu konuda sIkIstIrdIgImI hatirliyorum :)

Su adreste, yazar Frama-C ile Heartbleed hatasinin yakalanabilecegini iddia etmis: http://blog.regehr.org/archives/1125 ama hemen ardindan gelen yorum da ilginc: ""How much effort would be required to push OpenSSL through Frama-C? I don’t know, but wouldn’t plan on getting this done in a week or three."

Sonucta ana tema degismiyor tabii, islerin arap sacina donmesi cok kolay ve paranoyak yaklasmadikca basa cikilabilecek gibi degil.

1
auselen
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

.Net gelmeden wormu geldi

tongucyumruk

.Net platformu için yazılmış ilk worm duyuruldu. Sharpei adlı wormun bir kısmı C# ile yazılmış ve .Net framework yüklü bilgisayarları etkiliyor.

Konuyla ilgili Slashdot'ta ve CNET'te çıkan haberler

Keylogger üreticisine dava... Ama neden?

tongucyumruk

ABD ordusunda çalışıyorsanız, eşinize güvenmediğiniz için bilgisayarına keylogger yüklediyseniz ve boşanmanızın ardından durum ortaya çıkınca hiç tahmin etmediğiniz tazminat davası ile karşı karşıya kalırsanız ne yaparsınız?

Tabiiki her vatansever Amerikan vatandaşının yapacağını: Kanadalı şirketi dava edersiniz.

Kriptografi ne kadar güvenli?

e2e

Bir süredir devam eden, ABD'nin, İran gizli servisinin iletişimini izlediği yönündeki tartışmaları duymuşsunuzdur. Olay ilk önce bu bilgiyi İran'ın nasıl elde ettiği etrafında dönüyordu. Senaryolardan en kuvvetli olanı ise bir dönemler ABD'nin Irak'ta en çok güvendiği ve gizli servis hizmetlerinden dolayı aylık $335,000 ödediği Ahmad Chalabi'nin bu bilgiyi, içkili bir ABD gizli servis ajanından aldığı ve İran'a verdiğiydi.

BBC'deki bu haber ise olayın teknik olarak nasıl yapılıyor olabileceği üzerinde duruyor.
Çeşitli güvenlik uzmanlarıyla yapılan röportajlardan alıntılarla günümüz kriptografi uygulamalarının kırılamayacağı, bu izleme olayının insan hatası(?) veya bir backdoor sayesinde yapılmış olabileceği anlatılıyor.

Alıntılardan biri beni biraz düşündürttü: Acaba?!

"The Code Book" kitabının yazarı Simon Singh: "... Bugün bir email göndersem, dünyanın tüm gizli servisleri, dünyanın tüm bilgisayarlarını kullansalar dahi çözemezler. Şifrelemeyi yapanlar şifre kırıcıları karşısında oldukça büyük bir avantaja sahipler."

Bir ICQ hackerı ile röportaj

sundance

Hep merak etmişimdir, neden ICQ numaraları çalınır, insanlar bunu niye yapar vs. diye.

Hayal meyal hatırlıyorum Robin`in ICQ numarasının çalınmış olduğunu, bugün de onu online görünce, hemen `naber` dedim, gelen cevap ilginçti

`Ben sandığın kişi değilim onun ICQ`sunu hackledim`

Bunun üstüne de çok ilginç bir sohbet başladı... Siz hiç altı haneli bir ICQ numarasının $200 gibi paralara satılabildiğini biliyor muydunuz ? Ben bilmiyordum :) (Ed: 31/12/2001 itibariyle Robin ICQ numarasını geri almış bulunmakta :)

Sahte Microsoft İmzası

anonim

Microsoft bir işletim sistemi üzerinde yine Microsoft bir web tarayıcısı kullanırken akla gelen ilk şey bu dijital imzalardan en güvenilir olanının yine Microsoft firmasına ait olacağını düşünmektir, çok normal bir şekilde de olması gereken budur.

Fakat ne yazık ki durumun böyle olmadığı Microsoft tarafından yapılan ilginç bir açıklamayla anlaşılmıştır. Yapılan açıklamada denildiğine göre 29 Ocak ve 30 Ocak 2001 tarihinde VeriSign dijital imza firmasından bir kullanıcı Microsoft’un bir elemanı olduğuna inandırarak Class3 bir kod imzasını Microsoft adına elde etmeyi başarmış. Bu da pek tabii ki normalde Microsoft’a ait olmayan bir takım kodların sanki Microsoft tarafından dağıtılıyormuş gibi Internet Explorer’da uyarının gelmesi demek. Bu sayede eğer istenirse ActiveX kontrolleriyle ya da MS Office makroları ile bilgisayarınıza girilmesi ya da zarar verilmesi mümkün olmakta. Bu duruma bir aktif içerikli bir web sayfasını ziyaret ederken düşebileceğiniz gibi, üzerinde eklenti bulunan bir mail ile de başınız derde girebilir. Üstelik yapanın imzasında Microsoft yazdığı halde.