Cep Telefonları ve Şifreleme Algoritmaları

0
FZ
GSM sistemi ile çalışan cep telefonlarının veri iletişim güvenliği ile ilgili olarak son günlerde pek çok gazete haberi ile karşılaşmış ve belki de bir kısmını okumuşsunuzdur. Benim burada dikkati çekmek istediğim ise öyle komplo teorileri ya da işte hangi GSM iletişim şirketi kimin telefonunu ne kadar dinlemiş falan değil.

Daha teknik bir konu ile ilgili birkaç belge adresi vermek istiyorum. Cep telefonlarında iki taraflı iletişim şifrelemesi için hemen hemen tüm dünyada yaygın olarak A5 (A5/1 ve A5/2) algoritmaları kullanılıyor. Peki bu algoritmalar ne kadar güvenli ?

Elinde standart ve çok pahalı bir PC bulunan ve bunun üzerinde kolayca temin edilebilecek kriptanaliz araçlarını yüklemiş kötü niyetli biri söz konusu şifreyi ne kadar veri ile ne kadar sürede çözebilir? Eğer bu konu ile ilgili ciddi teknik bilgiler, deney sonuçları, vs. merak ediyorsanız tavsiyem:

GSM Cell Phone Encryption Foibles adresinde konu ile ilgili giriş seviyesinde özet teknik bilgi bulabilirsiniz.

Real-Time Cryptanalysis of A5/1 adresinde ise konu ile ilgili detaylı bir teknik makale var. Yazarlarından biri ise Adi Shamir. Yani RSA şirketindeki 'S' oluyor ;-)

Umarım yukarıdaki teknik makaleler cep telefonu güvenliğine bakış açınızı biraz genişletir. (Aslında vakti olan biri bunu tercüme etse ne güzel olur).

Zevkli okumalar!

İlgili Yazılar

LKD listeleri yeniden düzenleniyor

rootshell

Linux.org.tr´da Mustafa Akgül hocamızın imzasıyla yayınlanan açıklamaya göre LKD listeleri çıkan bir problem yüzünden yeniden oluşturulmuştur, eski üyeler ve yenileri lütfen müdüriyete ;)

Rootshell´e not: Lütfen bir dahaki sefere metni aldığın yerin urlini yazarsan, haberine müdahale etmek zorunda kalmayız.

Pasaportumda casus çip mi var?

towsonu2003

Yakında pasaport başvurusunda mı bulunmayı düşünüyorsunuz?

Radikal'in geçtiği habere göre 2007'nin başlarından itibaren yeni pasaportunuzda, daha önce beklenildiği üzere, içinde kişisel bilgilerinizin bulunduğu bir RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama) çipi olacak. Ama bu çipe eklenecek bilgiler hakkında detaylar henüz bilinmiyor.

İlk JPEG virüsü yayınlandı !

huseyin

Microsoft'un yayınladığı ve fazlamesai sitesinde haber olan açıkta GDI kütüphanelerinde sorun olduğu açıklanmıştı.
Hiç gecikmeden birisi Usenet'e exploit yolladı. Virüsü Pazar akşamı Easynews keşfetti. Virüs hakkında ve neler yaptığına dair bilgiye http://www.easynews.com/virus.html adresinden ulaşabilirsiniz.
Resmi görüntülediğinizde uzaktan yönetim yazılımı yükleyip(winvnc veya radmin) irc'ye bağlanıyor.
Kaynak:http://it.slashdot.org/it/04/09/27/2319222.shtml?tid=172&tid=218

Crack aracı olarak Google

sundance

Google'a gidip, allinurl:wwwboard/passwd.txt arattırırsanız, size çok kullanılan bir forum programı olan wwwboard sitelerinin admin isimleri ve DES ile kodlanmış (Jack the Nipper ile çözülebilecek) şifrelerini bulabilirsiniz.

Bu ve bunun gibi başka Google incelikleri için bu makaleyi okuyabilirsiniz.

DOS, DDOS Atakları ve Korunma Yöntemleri Semineri

anonim

Tarih: 15 Ekim 2009 Perşembe, 14:00 – 17:00
Yer: Microsoft İstanbul Ofisi Levent Mah, Aydın Sok, No:7, Levent, İst

Huzeyfe Önal tarafından gerçekleştirilecek olan bu seminerde, internet’teki en büyük sorunlardan biri olan Denial-Of-Service atakları üzerinde durulacak, bu atakların sistemlere verdiği zararlar ayrıntılı şekilde ele alınacak ve bu saldırılara karşı neler yapılabileceği aktarılacaktır.

Etkinlik kayıt linki