Cep Telefonları ve Şifreleme Algoritmaları

0
FZ
GSM sistemi ile çalışan cep telefonlarının veri iletişim güvenliği ile ilgili olarak son günlerde pek çok gazete haberi ile karşılaşmış ve belki de bir kısmını okumuşsunuzdur. Benim burada dikkati çekmek istediğim ise öyle komplo teorileri ya da işte hangi GSM iletişim şirketi kimin telefonunu ne kadar dinlemiş falan değil.

Daha teknik bir konu ile ilgili birkaç belge adresi vermek istiyorum. Cep telefonlarında iki taraflı iletişim şifrelemesi için hemen hemen tüm dünyada yaygın olarak A5 (A5/1 ve A5/2) algoritmaları kullanılıyor. Peki bu algoritmalar ne kadar güvenli ?

Elinde standart ve çok pahalı bir PC bulunan ve bunun üzerinde kolayca temin edilebilecek kriptanaliz araçlarını yüklemiş kötü niyetli biri söz konusu şifreyi ne kadar veri ile ne kadar sürede çözebilir? Eğer bu konu ile ilgili ciddi teknik bilgiler, deney sonuçları, vs. merak ediyorsanız tavsiyem:

GSM Cell Phone Encryption Foibles adresinde konu ile ilgili giriş seviyesinde özet teknik bilgi bulabilirsiniz.

Real-Time Cryptanalysis of A5/1 adresinde ise konu ile ilgili detaylı bir teknik makale var. Yazarlarından biri ise Adi Shamir. Yani RSA şirketindeki 'S' oluyor ;-)

Umarım yukarıdaki teknik makaleler cep telefonu güvenliğine bakış açınızı biraz genişletir. (Aslında vakti olan biri bunu tercüme etse ne güzel olur).

Zevkli okumalar!

İlgili Yazılar

Gizli Mesajınızı Spam Mail İçinde Saklayın!

ts

Şifreli yazışmak icin kullanilabilecek birçok yöntem bulunuyor. Bunların içinde en ilginci ise Spammimic adında bir sitede bulunuyor.

Bu sitede istenilen yazı bir spam mail'in içerisine gizleniyor ve Spammimic internet sitesinde çözülmediği takdirde gerçek mesaja ulaşılamıyor.

Editörün Notu: Eğlenceli bir yazılım, gramer steganografisi gibi görülebilir ancak ciddi olarak kullanılabilecek türden bir uygulamaya benzemiyor.

McAfee FBI´ın casus yazılımını görmezden gelecek

anonim

Slashdot'da okuduğum bir habere göre, McAfee, antivirus ürünlerinin, FBI'ın şüphelilerin bilgisayarına sızdırdığı ve tuş vuruşlarını FBI'a gönderen trojanını (Magic Lantern) görmezden geleceğini açıklamış.
Peki virus yazarları Magic Lantern'in modifikasyonlarını çıkarırlarsa? Güvenlik yazılımlarında Amerikan ürünlerine güvenemeyecek miyiz? Güvenlik konularında open-source yaklaşımları gerekliliğini hissettirmeye başladı..

Web Güvenliği E-Dergi 2. Sayı

anonim

Web Güvenlik Topluluğu tarafından hazırlanan, iki aylık periyotlarda yayımlanması planlanan web güvenliği e-dergi`nin Ağustos 2009`da yayımlanan ilk sayısından sonra, Ekim 2009 2. sayısı da yayımlandı.

Gelecek'ten yeni bir ürün: Firewall Suite™

anonim

Gelecek A.Ş 'den küçük, orta ve büyük boy işletmelerde kullanıcıların internet kullanımını ve kısıtlamarını yönetmek, gelebilecek saldırıları engellemek ve haberdar olmak ayrıca ağ trafiğinin yönlendirilmesi amacıyla hazırlanmış yeni bir güvenlik duvarı yazılımı ...

KAISER, Meltdown, Spectre... Neler oluyor?

tongucyumruk

butch kibarca "neler oluyor?" diye sorduktan sonra kısaca son günlerde bilişim dünyasini sallayan, "bulutlarımız ne olacak?", "oyunlar da mı yavaşlayacak?" ve, "Bitcoin alalım mı?" gibi sorulara yol açan haberler üzerine kısa bir Türkçe açıklama yapma ihtiyacı hissettim.

Baştan söyleyeyim, konu üzerine çok derin bilgisi olan bir insan değilim, bu konu...