Cep Telefonları ve Şifreleme Algoritmaları

0
FZ
GSM sistemi ile çalışan cep telefonlarının veri iletişim güvenliği ile ilgili olarak son günlerde pek çok gazete haberi ile karşılaşmış ve belki de bir kısmını okumuşsunuzdur. Benim burada dikkati çekmek istediğim ise öyle komplo teorileri ya da işte hangi GSM iletişim şirketi kimin telefonunu ne kadar dinlemiş falan değil.

Daha teknik bir konu ile ilgili birkaç belge adresi vermek istiyorum. Cep telefonlarında iki taraflı iletişim şifrelemesi için hemen hemen tüm dünyada yaygın olarak A5 (A5/1 ve A5/2) algoritmaları kullanılıyor. Peki bu algoritmalar ne kadar güvenli ?

Elinde standart ve çok pahalı bir PC bulunan ve bunun üzerinde kolayca temin edilebilecek kriptanaliz araçlarını yüklemiş kötü niyetli biri söz konusu şifreyi ne kadar veri ile ne kadar sürede çözebilir? Eğer bu konu ile ilgili ciddi teknik bilgiler, deney sonuçları, vs. merak ediyorsanız tavsiyem:

GSM Cell Phone Encryption Foibles adresinde konu ile ilgili giriş seviyesinde özet teknik bilgi bulabilirsiniz.

Real-Time Cryptanalysis of A5/1 adresinde ise konu ile ilgili detaylı bir teknik makale var. Yazarlarından biri ise Adi Shamir. Yani RSA şirketindeki 'S' oluyor ;-)

Umarım yukarıdaki teknik makaleler cep telefonu güvenliğine bakış açınızı biraz genişletir. (Aslında vakti olan biri bunu tercüme etse ne güzel olur).

Zevkli okumalar!

İlgili Yazılar

Röportaj: Kıvılcım Hindistan

sundance

Sevgili meslektaşım Huzeyfe Önal, sağolsun NetSec Güvenlik Bülteni'nin bu sayısında benle röportaj yapmak istemiş.

NetSec Bülteni'nin şimdiye kadar ki bütün sayıları için için Life Over Ip'e bakabilirsiniz.

NGB: Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

Kıvılcım HİNDİSTAN: Merhaba. Adım Kıvılcım Hindistan. Kadıköy Anadolu Lisesi ve ITÜ Mimarlık Fakültesi mezunuyum. Fazlamesai.net sitesinin kurucularından biriyim.

Steganografi ve Steganaliz: Bulamadığın şeyi çözemezsin

FZ

ACM Queue dergisinin son sayısında Huaiqing Wang ve Shuozhong Wang isimli iki Çinli araştırmacının steganografi ile ilgili ilginç bir makaleleri var.

Steganografi, bir verinin başka bir veri içine yerleştirilmesi için kullanılan yöntemlere verilen genel isim. Bir resmin içine bir başka resmi, bir resmin içine şifreli mesajı, bir MP3 dosyasının içine bir resmi ya da yine şifreli ya da şifresiz bir mesajı gömmeniz ve bilmeyen birinin içine gömülü görüntü ya da ses dosyasını grafik göstericiler ve müzik çalıcılarla normal bir dosya gibi görümesi, dinlemesi mümkün. Konu ile ilgili çok güzel bir ansiklopedi maddesini okumak faydalı olacaktır.

Not: Acaba vakti olan biri ilgili Wikipedia maddesini Türkçe vikipediye aktarabilir mi? En azından bir kısmını?

Kişisel Firewall Sisteminiz Dışarı Çıkışları Kontrol Eder Mi?

FZ

Internete uzun süreli bağlı olarak kalıp da ZoneAlarm, Tiny Personal Firewall, Sygate Personal Firewall, BlackICE gibi güvenlik yazılımı kullanmayanınız pek yoktur herhalde.

Gittikçe gelişen güvenlik metodolojileri kullanan bu yazılımlar sadece bilgisayarınıza giren (inbound) değil aynı zamanda bilgisayarınızdan çıkan verileri de (outbound) kontrol etmeye çalışıyorlar ki kişisel bilgileriniz, birtakım dosyalarınız, vs. sizin haberiniz olmadan birilerinin sistemine gönderilmesin.

Wikileaks kurucusu tecavüzle suçlandı/suçlanmadı!

sundance

Sızdırılmış dökümanları bütün dünyaya yayarak, özgür basının idol sitelerinden biri olan Wikileaks'in sözcüsü Julian Assange hakkındaki tecavüz suçlaması İsveç makamları tarafından geri çekildi.

Daha önce Bilderberg toplantı raporlarını, 9/11 sırasındaki 575,000 SMS kaydını ve son olarak da Afganistan'daki savaşla ilgili 92,000 belgeyi halka duyuran Wikileaks ve sözcüsü, popülaritenin artması ile çeşitli saldırılara maruz kalmışlardı.

Internet Explorer çapraz-site yönlendirme güvenlik açığı

Challenger

Olympos.org' da yer alan bu habere göre Internet Explorer' da uzaktan kod çalıştırmaya imkan tanıyan bir açık ortaya çıktı. Açık Internet Explorer'ın HTTP yönlendirmelerini işleyişinde yer alıyor. Uzaktaki bir kullanıcı özel bir HTML yaratarak hedef sistemde yüklendiğinde (Local Comuter zone ayarlarında) istediği kodu çalıştırabiliyor.

İşin asıl önemli noktası açığa bir yama çıkmayışı.
Not: Yamaya yamaya daha nereye kadar?

Editörün Notu: Daha bu sabah sözde Citibank´tan bana bir e-posta geldi, şu adrese girin ve gerekli düzenlemeleri yapın aksi takdirde sisteme erişiminiz engellenecektir şeklinde. E-postayı incelediğimde fantastik bir URL kurgulamış olduklarını gördüm ve kimbilir kaç kişinin Outlook+IE ortamında buna tıklayarak zarar göreceğini düşünerek hayıflandım.