CD Player ararken...

0
conan
Demin monster`ıma CD Player arıyordum (monster benim penguenin adi) console based olmayan, grafik arabirimli, CDDB ozelliği olan ekranda da fazla yer tutmayacak bi program bakınıyordum. grip ile karşılaştım. Çok cici bir arabirimi var. Sonra bir baktım CD-RiP, RiP+Encode gibi özellikleri de varmış. lame, cdparanoia gibi toolları toparlayıp, güzel bir arabirimde sunmuşlar. binary dosya stripped halde 454 K. GUI yaratmak için GTK kullanılmış. İçinde built-in Help menüsü de çıkıyor ki bu beni şaşırttı biraz :) Help`i çalıştırdım şimdi... Nautilus açıldı! Ne alakaysa. :)) [Naklen yayın oldu biraz]

Neyse en sevdiğim yönü ise küçük bir şekilde bi kenara koyup da sakin sakin çalmasını sağlayabiliyorsunuz. Bence oldukça güzel bir program. Herkeslere tavsiye ediyorum. Özellikle benim gibi CD dinlemeyi seviyorsanız. blackbox menüme hemen ekledim :) Sayfada screenshot`lar var.

Müzikli günler.

İlgili Yazılar

İlginç Bir Röportaj

FZ

1995 yılında kuruldu. Şu anda bünyesinde 70 kişiyi istihdam ediyor. Geliştirdikleri ve şirketle aynı isimle anılan açık kaynak kodlu yazılım 4.000.000 yerde kurulu ve sorunsuz olarak çalışıyor. Kendileri ile ticari olarak iş yapan 4.000 müşterileri mevcut. Yahoo! 400 adet gerçek zamanlı, görev kritik uygulamasında bu şirketin yazılımını kullanıyor. Yahoo UK ise tamamen bu yazılıma güveniyor. FIFA World Cup sitesi de aynı yazılımdan faydalanıyor. Bu başarı öyküsünün başındaki adam yani şirketin genel müdürü de Linus Torvalds gibi Finlandiya'lı (ancak Linus'tan farklı olarak Helsinki Teknik Üniversitesi'ne gitmiş, Linus'un Helsinki Üniversitesi'ne gidişini yanlış bir karar olarak değerlendiriyor ve bu iki üniversite arasındaki farkı Berkeley ve Stanford arasındaki farka benzetiyor).

Anahtar sözcüğü hala bulamayanlar bu röportaja göz atabilirler.

kernelguys.org: Türkçe Sistem Programlama

raistlinthewiz

Birsüre önce almış olduğum domain "kernelguys.org"u değerlendirmeye karar verdim. Aslında Mambo kurulumu yapmayı düşünürken bi anda kendimi vbulletin bir sistemle uğraşırken buldum.

Amaç?

http://kernelguys.org'un amacı Türkçe sistem programlama sunabilmek ve tabii ki eğer mümkün olursa bu konuyla ilgilenenleri bir araya getirebilmek.

Hiçbir şekilde kernelguys "hadi yeni bir forum kuralım" diyerek kurulmuş bir site değildir; vbulletin ihtiyaçlarımızı karşıladığı için seçilmiştir. Şu anda siteye aktif olarak içerik eklemekte ve bu süreçte diğer arkadaşlardan da destek beklemeyiz.

Augmented Reality: Gerçeklik Anlayışımızda Yeni Bir Boyut

FZ

Önce VR vardı yani Virtual Reality, yani Sanal Gerçeklik, kafaya geçirdiğiniz kask ile tamamen bilgisayar tarafından oluşturulmuş dünya gözlerinizin önüne geliyordu. Şimdi ise yeni bir kavramla yüz yüzeyiz, Augmented Reality. Nasıl tercüme edilir doğru düzgün bilmiyorum ama bu kavramla anlatılmak istenen gerçek dünya görüntüleri üzerine bilgisayar grafiklerini bindirmek ve böylece mevcut algılayışınızı çok öteye götürmek.

Tyler Mitchell´in blogunda anlatılanlara bakılacak olursa Avustralyalı araştırmacılar bir hayli aşama kaydetmiş durumdalar. Fiziksel ortamınızda 3B modelleri nasıl yaratıp onlarla oynayabileceğinizi videolarla gösteren Tinmith Technologies sitesine ve benzer bir teknolojinin kullanıldığı Augmented Reality Quake sitesine göz atmakta fayda var.

Düşünsenize bu Avustralyalı amcaların hazırladığı sırt çantasını ve kaskı giyiyorsunuz, sonra terk edilmiş ve tekinsiz bir binada ilerlemeye başlıyorsunuz, her an koridorun köşesinden korkunç bir canavar çıkabilir ya da belki arkadaşınız sizi vurmaya çalışıyor olabilir. Hangisi gerçek, hangisi hayal? Tabii insanlar bunu coğrafi bilgi sistemleri gibi daha faydalı işler için de kullanmayı düşünüyorlar ;-)

Bilişsel Bilim ve YazBoz: Kelimeler Ağlar Anlamlar (yahut Hadoop ve Lucene)

FZ

Boğaziçi Üniversitesi, Bilişsel Bilim bölümünden arkadaşım Hakan Ünlü'nün bugün yolladığı bir e-postayı paylaşmak istiyorum: "Merhaba Son günlerde Yazboz sitesi çok ilgimi çekiyor. Sizlerin de ilgisini çekeceğini düşündüğüm için burada duyurmak istedim: http://www.yazboz.com

Site aslında bir serbest çağrışım oyunu. Size bir kelime veriyor ve bunula ilgili aklınıza gelen ilk kelimeyi yazmanızı istiyor. Bunun sonunda tüm oyuncular tarafından girilen kelimeleri 'connectionist' bir yaklaşımla bağlıyor. Sonuçları da görsel olarak izlemek mümkün.

Herhangi Bir Metnin Hangi Dilden Olduğunu Hızlıca Anlama

FZ

Yapay zekâ dersim için Prolog ile boğuşurken ve comp.lang.prolog haberleşme/tartışma grubunu mesaja boğarken oraya katkıda bulunan bir hocanın, Gertrand Van Noord'un enteresan bir çalışması dikkatimi çekti.

Perl ile yazılmış bir tür dil kategorizasyon programı. Yani bir GİRDİ'ye bakıp, "hmm bu Türkçe" diyor, başka bir girdiye bakıp "hmm, bu da Portekizce" diyor ve bunu kısa sürede, yüksek başarım oranı ile, 69 farklı dil için yapıyor. Açık kodlu, özgür yazılım kategorisinde alan TextCat'in bir de web demosu var.

Van Noord, TextCat'in ticari ve ticari olmayan rakiplerini de sıralamış. Kendi yazılımına dil sayısı olarak en çok yaklaşan yazılım XEROX Language Identifier ticari bir yazılım ve 40 civarı dil ayırt edebiliyor.

Hep birlikte tekrarlıyoruz: Özgür Yazılımı Seviyoruz! :)