İlgili Yazılar

Astronot Olamadım Diye Üzülmeyin! ;-)

FZ

Bugün görevim ekip üyelerimle uzay mekiğini emniyetle yörüngeye oturtmak. Uzay yürüyüşünü ve gerekli bilimsel deneyleri tamamlamak için zorluklarla mücadele etmemiz gerekecek. Yarın tasarladığımız Mars kolonisini diğer takımlara sunmak için hazırlanmalıyız. Meraklanmayın, bir başka bilimkurgu rüyasından uyandırılmam gerekmiyor. İzmir'deki Uzay Kampı öğrencileri için bu gerçek hayat.

Öğrencilerin fen bilimleri ve teknoloji konularına ilgilerini geliştirmek amacıyla kurulmuş Türkiye Uzay Kampı. İlginç bir kuruluş öyküsü var. Ege Serbest Bölgesi'nin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Kaya Tuncer çocuklar için bir şeyler yapmak istediğine karar verince yakın dostu ve eski NASA görevlisi, Apollo Proje Mühendisi İsmail Akbay uzay kampları hakkında kendisine bilgi vermiş. Böylece dört sene önce Amerika'dan getirilen eğitim amaçlı son teknoloji ürünü cihazlarla donatılmış Ortadoğu, Güney Avrupa ve Türkiye'nin ilk ve tek uzay kampı İzmir'de öğrencilere açılmış. Talebin beklenenin altında olması üzerine Tuncer'in desteği ile iki yıl önce bir burs programı eklenmiş ve bu amaçla ABD'de Uzay Eğitimi ile Küresel Dostluk (Global Friendship Through Space Education) adlı bir vakıf kurulmuş, kamp bütün dünya gençlerine açılmış. Bu sene 15 ülkeden 850'yi aşkın öğrenci katılıyormuş kampın sunduğu programlara. Amaç kamp aracılığıyla gençler arasında uluslararası dostluklar geliştirmek.

Haberin devamı: http://www.radikal.com.tr/ek_haber.php?ek=cts&haberno=3675&tarih=12/08/2004&ek_tarihi=07/08/2004

Yeni Türk Uydusu: RASAT

FZ

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), teknoloji transferiyle ürettiği BİLSAT uydusunun ardından, büyük oranda Türkiye'de yapılacak 'RASAT' uydusu için çalışmalara başladı. TÜBİTAK Bilgi Teknolojileri ve Elektronik Araştırma Enstitüsü (BİLTEN) Müdür vekili Uğur Leloğlu, RASAT'ın yüzde 80 yerli üretim olacağını belirterek şöyle konuştu: "Üretim ODTÜ Kampüsü'ndeki BİLTEN laboratuvarlarında gerçekleştiriliyor. BİLSAT 12 metre ve 26 metre çözünürlükte dört bantlı kameralar taşıyor. RASAT ise daha yetenekli olacak. RASAT 5 ile 8 metre çözünürlükte görüntü toplayabilecek" dedi.

Yeni uydunun yurtdışından istenen modüllerinin gelmeye başladığını belirten Leloğlu, "Yerli modül üretimine de başlandı. Uydunun hızlı haberleşme sistemi, lityum pil modülü, gelişmiş kamera sistemi BİLTEN'de üretilecek. Modüller denendikten sonra isteyen ülkelere satabilecek" dedi. RASAT uydusunun 5 ila 8 milyon dolara mal olacağı hesaplandı. Leloğlu, yeni uyduda çözünürlüğün yüksek olmasıyla BİLSAT uydusu aracılığıyla görülemeyen pek çok ayrıntının artık görülebileceğini anlattı.

Kaynak: http://www.radikal.com.tr/veriler/2004/10/09/haber_130629.php

Meteor Tavanı Delip Koltuğa Düşerse?

malkocoglu_2

Yeni Zellanda'da üzüm büyüklüğünde bir meteor, bir evin çatısını delerek içeri girdi. Olayda yaralanan olmadı. Uzayın derinliklerinden gelen taş parçasının saatte 300 mil ile çarptığı tahmin ediliyor. Genelde tamamen eriyerek yokolan meteorlar, bazen eriyemeyecek kadar büyükse sona kadar belli bir kütle muhafaza edebiliyorlar. Yeni Zellanda'daki meteorun (ya da taş parçası diyelim), girdikten sonra koltuğa çarparak, oradan zıplayip havaya çıktigi ve en son aile bilgisayarının üzerine konduğu rapor ediliyor.

http://www.spacedaily.com/news/meteor-04c.html

Başından sonuna kadar gözlemlenen ilk SuperNova

conan

Bir supernova patlamasının başından sonuna görüntülenmesi gerçekten de bilim adamları için görsel bir ziyafet olsa gerek. San Diego Üniversitesi ve Weizmann Bilim enstitüsü bilim adamları dünya üzerinde bu olayı ilk defa görüntüleyen ekip olarak bu zevki derinden tatmayı başardılar :)

Yaklaşık 50 güneş büyüklüğündeki bu supernova'nin patlaması ve içe çöküşünü bu ayki Nature dergisinde yayınlayan ekip, patlamanın ilk anından kara delik oluşumuna kadarki görüntüleri elde ederek bir ilke imza attılar.

Daha fazla bilgi icin:
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/03/090323092717.htm
http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrenfull/nature07934.html (Parali kayit gerektiriyor)

Türkler Uzaya Gidiyor

FZ

"ATA-1: Sivil, Barışçıl ve Bilimsel Amaçlı Bir Fırlatma Aracı İçin Sistem Tasarımı"

Yanlış okumadınız, İTÜ, ODTÜ, BÜ, Bilkent Ü., Dokuz Eylül Ü., Ankara Ü., Çukurova Ü. gibi üniversitelerimizden bir grup gencin oluşturduğu SpaceTurk grubunun hedefi TÜBİTAK ile tüm Türkiye'den aldıkları ve alacakları destekle 2007 yılının 30 Ağustos sabahı ateşleme düğmesine basmak ve yerden yaklaşık 500 km. yükseklikteki yörüngeye bir uyduyu yerleştirmek.