OpenBSD Belgeleme Projesi

0
honal
EnderUNIX olarak kısa bir süre önce başlattığımız "OpenBSD Belgeleme Projesi " sonuçlandı. Henüz beta seviyesinde sayılsa da zamanla hedeflediğimiz seviyeye geleceğini düşünüyorum.

OpenBSD Belgeleme Projesi Projesi Nedir?

OpenBSD Belgeleme Projesi, OpenBSD işletim sisteminin Türkiye'de tanıtımı ve kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla Aralık 2005 tarihinde başlatılmıştır. Belgelemenin daha hızlı ve sağlıklı olması amacıyla ilk olarak OpenBSD FAQ(Şıkça Sorulan Sorular)'nun belirli bölümleri çevrilmiştir. Projenin ilerleyen adımlarında belirlenen bu içerik üzerinden belgeler genişletilecektir. Vakit sınırlılığından dolayı içerik çevirmenlerden alındığı gibi sunulmuştur, çalışmanın ilerleyen dönemlerinde çeviriler tekrar gözden geçirilerek daha anlaşılır başlıklarla sunulacaktır.
Nasıl katkıda bulunabilirim?

Projeye katkı vermek isteyen arkadaşlar huzeyfe@enderunix.org adresine mail atabilirler. Katkıda bulunmanız için OpenBSD kullanıyor olmanıza gerek yok. Belgeleme içerisindeki eksik, yanlış cümleler, dilbilgisi hataları ve çeşitli konularda yardımcı olabilirsiniz.

Projeye katkıda bulunanlar

OpenBSD Belgeleme Projesi Adnan Sancak(adnan.sancak@ğmail.com) ve Huzeyfe ÖNAL tarafından yürütülmektedir. Belgeleme Projesinin ilk adımı olan OpenBSD FAQ'nun çevirilerinde birebir çalışan ve yardımcı olan arkadaşlara teşekkür ederiz. Çeviri katkısı olan arkadaşlar; 
  • Bâkir EMRE
  • Devrim SİPAHİ
  • Giray YILDIZ
  • Gökhan ALKAN
  • Hakan ÖZAY
  • İnci GEDİK
  • Mehmet ULUER
  • Necati KELEŞ
  • Okan ÇETİN
  • Ömer Faruk SEN
  • Rıdvan ÇAN
  • Selçuk ÖĞÜTÇÜ
  • Ülkü SAYILAN
  • Yağmur GÜRASLAN
  • Zeynep YILDIRIM

Proje sayfası: http://www.enderunix.org/openbsd

OpenBSD Belgeleme Grubu adına Huzeyfe ÖNAL
BSD

İlgili Yazılar

PC-BSD 1.3 Beta hazır

alperfm

BSD tabanlı işletim sistemlerinin en kolay ve bana göre en iyisi olan pcbsd nin 1.3 versiyonunun betası hazır.

Yeni sürüm için bir öngörüş teşkil edecek deneme versiyonunu kullanıcılar test edip geliştiricilere katkıda bulunabilirler.

1.2 den farklı olarak kde 3.5.4 var ve sistemde taban düzenlemesi yapılmış. 1.3 Betada yalnızca ingilizce dil seçeneği var. Diğer dillerin sonraki versiyonlarda ekleneceği belirtilmiş. -- PCBsd.org

FreeBSD 7.2 çık<u>mış</u>.

mesutgul

Özelliklerini, falanı filanı FreeBSD resmi web sitesi duyuru sayfasından okuyabilirsiniz.

Sadece birşey dikkatimi çekti: www.enderunix.org dahil hiçbir Türk sitesinde duyurusuna rastlamadım.

Hatta, resmi FTP sitesinde ilgili bölümlerde en son 1 Mayıs 2009 tarihli ISO dosyaları olmasına rağmen, FreeBSD resmi web sitesinde (2 gün sonra) 3 Mayıs 2009'da duyurulmuş.

FreeBSD 6.2-RELEASE çıktı

mesutgul

FreeBSD Resmi Sitesi'nde duyurulmamış olmasına rağmen, FreeBSD FTP Server ve hatta FreeBSD Türkiye yansısı üzerinde 12 Ocak 2007 tarihli FreeBSD 6.2-RELEASE dosyaları yayınlanmaktadır.

EnderUNIX 7. yaşında

bemre

EnderUNIX Açık kaynak kod yazılım geliştirme ekibi aralık ayının üçünde 7 yaşına girmiş bulunmaktadır.
Açık kaynak üzerine geçirdiği 7 altın yıl sonrasında bugün hala paylaşımla büyüme felsefesi doğrultusunda daha fazla şey üretmek için çalışmaktadir. Bu bağlamda ekip üyeleri 7. yılında 7 ender belge hazırladı.
EnderUNIX takipçilerinden de 7. yılında yayınlanmak üzere 70 belge talep etmektedir.

BSD Lisans Sorunu

tongucyumruk

Hepimizin bildiği gibi özgür yazılım lisanslarının çeşitliliği sıklıkla tartışmalara yol açan bir durum. Özellikle kimi lisansların birbiri ile olan uyumsuzlukları, felsefi farklılıkları bu tartışmaları daha da körüklüyor. İşte bu kargaşa içinde bir noktayı daha aydınlığa kavuşturmak adına BSD tarzı lisansların geçmişteki en büyük sorunlarından biri olan "BSD reklam sorunu" hakkında Richard M. Stallman'ın yazdığı bir makalenin fazlamesai.net üyelerinden Dursun Can "Anduril" Turan tarafından yapılan çevirisini yayınlıyoruz.

İyi okumalar.