Internet`in sonu veya Internet V2

0
sundance
Herşey önde gelen danışmanlık şirketlerinden birinin e-ticaret'i sorgulamasıyla başladı. "İyi güzel de ne zaman para kazanmaya başlayacağız ?" denildiğinin haftası Nasdaq hisselerinde %10 düşüş yaşandı.
Şimdi ise ICQ'da online insan bulamıyoruz ???

Internet'in sonu böyle mi geliyor acaba ?
Hikayeyi biliyorsunuz. E-ticaret bütün gazını almış gidiyor. Amazon başta olmak üzere birçok e-ticaret şirketi gittikçe borsadaki değerlerini arttırıyorlar vs. vs. Fakat işin komik yanı, bu şirketlerin hemen hemen hiçbirinin daha kar etmemiş olması...

2000 yılı ortalarına kadar bu konu kimseyi rahatsız etmiyordu. Fakat, bir gün bir toplantıda ünlü danışmanlık şirketlerinden birinden bir yorumcu "Kral Çıplak" diyene kadar. Aslında söylediği tam olarak "Evet, e-ticaret bu işin geleceği, bizim sevgili çocuğumuz, devamlı ona yatırım yapıyoruz ama bu yatırımlar ne zaman geri dönmeye başlayacak ?"

İşte bu soru ortalığı oldukça karıştırdı. Nasdaq kurulduğundan beri böyle bir sarsıntı geçirmemişti. Herkes birbirine baktı, hiç kimse bir cevap bulamadı. Gerçekten de Amazon, Exodus vs. gibi önde gelen şirketler her sene değerlerini katlıyorlardı fakat kurulduklarından beri daha kar etmemişlerdi. Devamlı yatırım yapıyorlardı ama bu ne kadar sürecekti ki ?

Borsa'nın tabi ki böyle kararsızlıklara prim vermesi mümkün değildi, bu yüzden 2000 yılı Nasdaq mensupları başta olmak üzere Internet şirketlerinin kabus yılı oldu. Öyle ki yıl sonunda kar açıklayabilmek için Amazon 140 çalışanını işten çıkartmak durumunda kaldı!!!

Milyonlarca dolar harcanan e-iş şirketlerinin batması bir yana kullanıcı bazında da bir şeyler değişmeye başladı Internet`te. 2003 yılında 320 Milyon kişinin online olması öngörülürken, geçen seneden bu yana birçok ülkede Internet`e olan eğilim azalma gösterdi. İnsanlar daha bir off-line yaşamaya başladılar. Bir şekilde sistem doygunluğa ulaşmamış olsa da yaklaştı.

Örnek mi istiyorsunuz ? ICQ veya IRC'e bakın. Eskiden gördüğünüz kadar çok kontakt var mı ? Hatta Çilek nickiyle bir girin bakalım ICQ'a isminiz Ebru, gender da female olsun. Eğer ilk bir dakika içinde 3-4 kişi bulmazsa sizi gerçekten de ICQ'daki online kişi sayısı azalıyor demektir (Bu testin 1999 sonu sonucu 6 kişiydi :)

Acaba bu alametler Internet'in sonuna mı yoksa Internet Version 2'a mı işaret ediyor ?

Tabi kimsenin kuşkusu yok, Internet ne kadar ileri gitse de en çok MP3, Porno ve DivX takası için kullanılacak. Fakat bant genişliği arttıkça, herhangibir siteye sanki kendi Lan'ımızdaymışcasına ulaşabilir hale geldikten sonra, indirilebilecek en uç pornoları indirip, Britney Spears'in Seattle grupları tarafından yapılan coverlarının binbir çeşidini cd'e bastıktan sonra acaba Internet'i ne için kullanacağız ?

Oyun oynayıp, borsaya girmek için mi ? Yoksa araştırmalar yapmak ve e-maillar için mi ? Yoksa, yoksa ne ?

Görüşler

0
ninja-g
Desktop'ın internet, internetin desktop olduğu gün internet V2 günüdür. Bundan sonra kendimizi scan edip birbirimze gönderdiğimiz günler gelecektir. Ve dedikodunun eniyi yapılabildiği yer internet olduğundan söylentilerle oluşacak ve gelişecek dev dengeler oluşacaktır. Bugünlerin bazılarını öleceğimiz için değil delirdiğimiz için göremiyeceğiz.
www.gtrio.cjb.net bu proseslerin olabileceğini hissedip ona göre tavır alan bir sitedir.
0
FZ
Birkac bilgi:

1) Amazon.com hala degeri katlanarak artan bir firma.

2) 2000 yilinin sonlarina dogru pek cok e-ticaret sirketine yatirim yapma konusunda sorun yasandi. Orasi öyle. Insanlar ürktüler ama bu daha cok ba$langictaki a$iri $i$irilmi$ balonun normal büyüklügüne gelmesi ile ilgili idi.

3) Elimizdeki rakamlara bakacak olursak Türkiye'de gecen sene icinde 650.000 - 700.000 arasi sayida PC satildi, bunlarin cogu beraberlerinde Internet'e bagli olarak geliyorlar, ister bir cocugun odasindaki PC olsun isterse $irket elemaninin önündeki bilgisayar.

4) Tabii ki MP3, DivX, PORNO takasi olacak ancak Interneti en az kullanan insanlardan biri olarak $unu söyleyebilirim ki, aradigimi buluyorum, her gün olmasa da sIk sIk bir $eyler aramam gerekiyor ve Internet üzerindeki sanal topluluklar olmadan artik bir ya$am dü$ünemiyorum, bir yazilimci olarak benim elim ayagim onlar ve bana en az teknik kitaplar kadar yardimci oluyorlar.

5) Bence Internet'in popülaritesi icin ICQ'da size asilanlardan ya da MIRC'e baglanan insan sayisindan daha güvenilir bir istatistik bulun.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yeni bilgi kaynağınız

sundance

Bir ülke hakkında güncel olarak bazı istatistiki bilgilere ulaşmak mı istiyorsunuz? Alman vatandaşlarının yaş ortalamasını ya da Uganda'daki rejim partisinin eğilimi hakkında bilgiye mi ihtiyacınız var?

Bu ihtiyaçlarınıza kolayca ve güvenilir! cevaplar bulmanız çok kolay. Yine mi Google diyenler yanıldı, bu sefer CIA hem de yıllardır.

Birisi Yüksek Hızlı Bağlantı Mı Dedi?

FZ

Bilimadamları Sunnyvale, California'dan Hollanda'daki Amsterdam'a 6.7 GB veriyi 1 dakikadan daha kısa bir sürede yollayarak yeni bir rekora imza attılar.

Stanford Doğrusal Hızlandırıcı Merkezi'ndeki bilimadamları fiberoptik bağlantı üzerinden 6.7 GB'lık veriyi 6800 mil uzağa çok kısa sürede iletmeyi başardılar. Bu çalışmanın gerçekleştirildiği merkez ABD Enerji Bakanlığı'na bağlı olarak Stanford Üniversitesi bünyesinde çalışıyor. Söz konusu verinin bir uçtan diğerine aktarılması yaklaşık 58 saniye sürdü.

Kablonetle dialup teknolojisini yakalamak

anonim

Telekomun son baskılarıyla 128k ve 192k olarak verilen kablonet hizmeti 64k download ve 16k upload olacak şekilde değiştirildi. Kablonet hizmetleri için şirketlerin kendileriyle abone başına 64k anlaşması yaptıklarını belirten yetkililer aslında bunun dolandırıcılık olduğunu ve bu şirketleri gereken değişiklikleri yapmaya zorladıklarını resmi olmayan bir biçimde belirttiler.

Sözleşmeye göre ortada bir hata yok. Herkes alırken 64/16'lık olduğunu biliyordu. Asıl sorun yarı fiyatına diğer bir çok ülkede 1024/512'lik hat alınabilirken 60 milyon verip dialuptan yavaş uploada sahip olmak. Şu an bir çok kişi aboneliklerini iptal etme aşamasında. Sonra ne mi olacak? belki dial-up olarak ttnetten bağlanılacak ya da yine telekomdan adsl bağlantı alınacak.

Hotmail' den 250 MB Posta Kutusu (Webmail Servisi Savaşları - Bölüm 3)

Challenger

Gmail' in ortaya 1000 MB gibi uçuk bir kapasiteyle ortaya çıkışı, Yahoo'nun posta kutusu kapasitesini 100 MB' a çıkarması derken şimdi de Hotmail 250 MB'lık posta kutusuyla karşımızda.

NTVMSNBC'de yer alan bu haberde; "Hotmail’in bellek kapasitesini artırma kararı, Google’ın 1GB’lik Gmail servisi açacağını açıklaması ve Yahoo’nun e-posta bellek kapasitesini 100 MB’ye çıkarmasının ardından geldi. MSN.com VP’si Blake Irving, şirketin pazardaki bellek kapasitesi rekabetinde geriye düşmek niyetinde olmadığını ifade etti." diyor.

Ortalık iyice kızışıyor. Birbirine düşman 3 büyük ordu silahlarını çekti. Acaba savaşa yeni bir ordu daha katılacak mı? Acaba hepsi Gmail gibi mail taraması yapıyor mu? Acaba Skynet gerçek mi? Savaşı kim kazanacak? 4. bölümde görüşmek üzere.

E-gineer :: Web Mühendislerinin Sitesi

SHiBuMi

Esasında e-gineer.com uzunca bir süredir yayında olan bir site. İçeriği genel olarak Web geliştiricilerini, özel olarak da PHP geliştiricilerini kapsıyor. Özellikle "PHP Hacker's Paradise" başlıklı yazı, bütün programcılar tarafından okunması faydalı bir "yol gösterici". En çok sevdiğim sözlerden birisi de bu siteye ait: "Web gurus know that speed of coding is much more important than speed of code"...