Internet`in sonu veya Internet V2

0
sundance
Herşey önde gelen danışmanlık şirketlerinden birinin e-ticaret'i sorgulamasıyla başladı. "İyi güzel de ne zaman para kazanmaya başlayacağız ?" denildiğinin haftası Nasdaq hisselerinde %10 düşüş yaşandı.
Şimdi ise ICQ'da online insan bulamıyoruz ???

Internet'in sonu böyle mi geliyor acaba ?
Hikayeyi biliyorsunuz. E-ticaret bütün gazını almış gidiyor. Amazon başta olmak üzere birçok e-ticaret şirketi gittikçe borsadaki değerlerini arttırıyorlar vs. vs. Fakat işin komik yanı, bu şirketlerin hemen hemen hiçbirinin daha kar etmemiş olması...

2000 yılı ortalarına kadar bu konu kimseyi rahatsız etmiyordu. Fakat, bir gün bir toplantıda ünlü danışmanlık şirketlerinden birinden bir yorumcu "Kral Çıplak" diyene kadar. Aslında söylediği tam olarak "Evet, e-ticaret bu işin geleceği, bizim sevgili çocuğumuz, devamlı ona yatırım yapıyoruz ama bu yatırımlar ne zaman geri dönmeye başlayacak ?"

İşte bu soru ortalığı oldukça karıştırdı. Nasdaq kurulduğundan beri böyle bir sarsıntı geçirmemişti. Herkes birbirine baktı, hiç kimse bir cevap bulamadı. Gerçekten de Amazon, Exodus vs. gibi önde gelen şirketler her sene değerlerini katlıyorlardı fakat kurulduklarından beri daha kar etmemişlerdi. Devamlı yatırım yapıyorlardı ama bu ne kadar sürecekti ki ?

Borsa'nın tabi ki böyle kararsızlıklara prim vermesi mümkün değildi, bu yüzden 2000 yılı Nasdaq mensupları başta olmak üzere Internet şirketlerinin kabus yılı oldu. Öyle ki yıl sonunda kar açıklayabilmek için Amazon 140 çalışanını işten çıkartmak durumunda kaldı!!!

Milyonlarca dolar harcanan e-iş şirketlerinin batması bir yana kullanıcı bazında da bir şeyler değişmeye başladı Internet`te. 2003 yılında 320 Milyon kişinin online olması öngörülürken, geçen seneden bu yana birçok ülkede Internet`e olan eğilim azalma gösterdi. İnsanlar daha bir off-line yaşamaya başladılar. Bir şekilde sistem doygunluğa ulaşmamış olsa da yaklaştı.

Örnek mi istiyorsunuz ? ICQ veya IRC'e bakın. Eskiden gördüğünüz kadar çok kontakt var mı ? Hatta Çilek nickiyle bir girin bakalım ICQ'a isminiz Ebru, gender da female olsun. Eğer ilk bir dakika içinde 3-4 kişi bulmazsa sizi gerçekten de ICQ'daki online kişi sayısı azalıyor demektir (Bu testin 1999 sonu sonucu 6 kişiydi :)

Acaba bu alametler Internet'in sonuna mı yoksa Internet Version 2'a mı işaret ediyor ?

Tabi kimsenin kuşkusu yok, Internet ne kadar ileri gitse de en çok MP3, Porno ve DivX takası için kullanılacak. Fakat bant genişliği arttıkça, herhangibir siteye sanki kendi Lan'ımızdaymışcasına ulaşabilir hale geldikten sonra, indirilebilecek en uç pornoları indirip, Britney Spears'in Seattle grupları tarafından yapılan coverlarının binbir çeşidini cd'e bastıktan sonra acaba Internet'i ne için kullanacağız ?

Oyun oynayıp, borsaya girmek için mi ? Yoksa araştırmalar yapmak ve e-maillar için mi ? Yoksa, yoksa ne ?

Görüşler

0
ninja-g
Desktop'ın internet, internetin desktop olduğu gün internet V2 günüdür. Bundan sonra kendimizi scan edip birbirimze gönderdiğimiz günler gelecektir. Ve dedikodunun eniyi yapılabildiği yer internet olduğundan söylentilerle oluşacak ve gelişecek dev dengeler oluşacaktır. Bugünlerin bazılarını öleceğimiz için değil delirdiğimiz için göremiyeceğiz.
www.gtrio.cjb.net bu proseslerin olabileceğini hissedip ona göre tavır alan bir sitedir.
0
FZ
Birkac bilgi:

1) Amazon.com hala degeri katlanarak artan bir firma.

2) 2000 yilinin sonlarina dogru pek cok e-ticaret sirketine yatirim yapma konusunda sorun yasandi. Orasi öyle. Insanlar ürktüler ama bu daha cok ba$langictaki a$iri $i$irilmi$ balonun normal büyüklügüne gelmesi ile ilgili idi.

3) Elimizdeki rakamlara bakacak olursak Türkiye'de gecen sene icinde 650.000 - 700.000 arasi sayida PC satildi, bunlarin cogu beraberlerinde Internet'e bagli olarak geliyorlar, ister bir cocugun odasindaki PC olsun isterse $irket elemaninin önündeki bilgisayar.

4) Tabii ki MP3, DivX, PORNO takasi olacak ancak Interneti en az kullanan insanlardan biri olarak $unu söyleyebilirim ki, aradigimi buluyorum, her gün olmasa da sIk sIk bir $eyler aramam gerekiyor ve Internet üzerindeki sanal topluluklar olmadan artik bir ya$am dü$ünemiyorum, bir yazilimci olarak benim elim ayagim onlar ve bana en az teknik kitaplar kadar yardimci oluyorlar.

5) Bence Internet'in popülaritesi icin ICQ'da size asilanlardan ya da MIRC'e baglanan insan sayisindan daha güvenilir bir istatistik bulun.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bilişim Sohbetleri

butch

itconversations.com BT dünyasından önemli isimlerin, önemli konuşmalarının gerek ses kayıtlarına gerek metinlerine ulaşabileceğiniz bir site.

Lawrence Lessig, Free Culture, Bölüm 1 ile başlayalım mı arşivi oluşturmaya?

Limitli ADSL'de Alt Sınır 1 Megabite Çıktı

FZ

Türk Telekom bugün yaptığı açıklama ile daha önce 512 Kilobit olan limitli ADSL'deki alt sınırın 1 Ağustos'tan itibaren 1 MegaBit olarak uygulanacağını duyurdu.

Türk Telekom’un yeni uygulaması sayesinde, kotalı internet bağlantısına sahip tüm internet kullanıcıları için ADSL iki kat hızlanıyor: 3, 6 ve 9 GB limitli bağlantıya sahip kullanıcılar için, geçtiğimiz dönem 512 Kbitt olan temel internet bağlantısı 1 Megabite (1024 Kbit) çıkıyor. Böylece kotalı internet kullanıcıları önümüzdeki dönemde şimdikinden 2 kat daha hızlı internet bağlantısına kavuşacak. Bağlantı hızları artarken kota büyüklüklerinde herhangi bir değişik olmayacak.

Kaynak: http://www.tubiderbd.com/

Google artık akademisyenlere de hizmet ediyor

loker

Google "'Şimdiye kada akademik dünyadan çok faydalandık şimdi sıra biraz da bizim bir karşılık vermemize geld"' dedi ve Akademik Araştırma Motorunu duyurdu... Beta olan hizmet açıklamaya göre reklamsız ve ücretsiz olarak devam edecek ve akademik referanslar, kütüphaneler ve benzeri kaynaklarda arama yapılmasına olanak sağlayacak.

Web'iniz ne kadar estetik?

FZ

Garanti Galeri (GG) sanal dünyadaki tasarımlara odaklanan 'Tasarım Ağı/Ağ Tasarımı' sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi, gelişen ağ tasarımları ile bireylerin sanal dünyayla olan etkileşimleri düşünülerek hazırlanmış. Gerçek dünyadan sanal dünyaya giderek büyüyen ağlar, ağ tasarımları ve ağ tasarımcılarının sorgulandığı 'Tasarım Ağı/Ağ Tasarımı' sergisinin küratörlüğünü grafik tasarımcı Tom Klinkowstein yapıyor. Sergide, Klinkowstein'ın başkanı olduğu 'Media A' grubu ile 'Urban Probe', 'D-Fuze', 'Core77', 'ESP Trendlab', 'Doors of Perception' adlı ünlü ağ tasarımcılarının ürettikleri web tasarımları yer alıyor. New York'lu tasarımcı Tom Klinkowstein'ın küratörlüğünü ve tasarımını üstlendiği sergide, 1990-2090 yılları arasında ağ tasarımı ve tasarım ağının gelişimine ilişkin öngörüleri anlatan 'Ağ Bağlantılı Tasarımcının Hayati Yolu' başlıklı bir çalışma da yer alıyor.

Haberin devamı: http://www.radikal.com.tr/veriler/2004/08/12/haber_124745.php

İnsanlık Bilgi Kirliliği İle Başa Çıkabilecek Mi? Arthur C. Clarke´la Söyleşi

FZ

Tüm zamanların en önemli bilimkurgu yazarlarından ve aynı zamanda parlak bir bilimadamı olan Arthur C. Clarke bu söyleşide bilgi kirliliği, sansür, medya, dilin teknolojiye paralel evrimi ve beyinle doğrudan temas kurma gibi konulara değiniyor.