Alan turing

İngiltere'den Alan Turing yasası

3
tongucyumruk

Alan Turing ismi sanıyorum bu satırları okuyan hiç kimseye yabancı değildir. Bilmeyenler için hızlıca özetleyelim. Alan Turing denen zat-ı muhterem:

  • Doktora çalışmaları sırasında meşhur Halting Problem'e getirdiği çözüm ile günümüz bilgisayar bilimleri alanını yarattı. Bunun yan etkisi olarak günümüzde bilgisayar olarak andığımız cihazın da icat edilmesine sebep oldu.
  • İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya'nın kullandığı Enigma şifresini kırarak savaşın gidişatını değiştirdi
  • 35 yaşına bastı
  • Yapay zeka alanına öncülük etti, Turing testi kavramını ortaya attı
  • Genetik'ten Matematiğe bilimin her alanında döneminin çok ötesinde katkılarda bulundu
  • Eşcinsel olduğu ortaya çıktığı zaman İngiltere mahkemelerinde yargılandı (o dönemde eşcinsel olmak suç sayılıyordu) ve "kimyasal hadım" olarak adlandırılan bir yöntemle cezalandırıldı.
  • 1954 yılında bu cezanın etkisine dayanamayarak 42 yaşında intihar etti

2013 Yılında İngiliz Kraliyet Ailesi resmi olarak Alan Turing'den özür diledi. Bu her ne kadar İngiltere'nin 60 yılda biraz ilerleyebildiğini gösterse de bu ilkel yasadan etkilenen ve yargılanıp ceza alan tek insan tabi ki Alan Turing değildi. Yasanın yürürlükta kaldığı toplamda 100 yıldan uzun zaman boyunca onbinlerce insan eşcinsel oldukları için yargılandı ve cezalandırıldı. Neyse ki sonunda bu yasa sebebiyle yıllarca haksız yere kötü muamaele gören insanlar için de sonunda bir umut ışığı doğdu.

The Independent'ın bu haberine göre İngiltere'nin çiçeği burnunda Başabakanı Theresa May ve hükümeti geçmişte bu yasa kapsamında verilen cezaların geri alınması için bir yasal hazırlık içine girmiş bulunuyor. Bu durum özellikle bu yasadan etkilenmiş ve hala hayatta olan bireylerin sabıka kayıtları ile ilgili sıkıntılarını ortadan kaldırması açısından büyük önem taşıyor. Bu nedenle yasa pek çok çevrede büyük bir zafer olarak anılıyor.

Tabi ki bu durum yanında bir takım diğer tartışmaları da getiriyor. Örneğin resmi olarak yapılacak düzenleme İngilizce olarak bir "Pardon" yani af anlamına geliyor. Pek çok itiraz bu tanımın yetersiz olduğu, af ifadesinin hala bir suçun varlığına işaret ettiği yönünde birleşiyor ve bunun yerine "suçun hiç gerçekleşmediğini" ifade eden bir yasa çıkarılması gerektiği savunuluyor. Bu konuda İngiliz hukuk terminolojisini iyi bilen üyelerden destek bekliyoruz.

Görselin orijinali için

Görüşler

0
cadr

Halting problem çözülmüş mü? e iyi dur ben şu type systemi bi güncelleyeyim, take that soundness! :)

0
tongucyumruk

Çözüldü tabi, cevabı açıklıyorum: 3. Ama gidiş yolunu göstermeyince puan vermiyorlarmış.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Crash Course: Bilgisayar Bilimleri!

tongucyumruk

Green Biraderler'in "eğitim şart" temalı projesi Crash Course'tan herkesin haberi vardır diye tahmin ediyorum. Haberiniz yoksa, şimdi oldu, gidin ve bu müthiş bilgi kaynağının tadını çıkarın.

Evet, daha önceden bilmeyenler John Green'in efsanevi anlatım tarzıyla süslediği Dünya Tarihi videolarına dalmışken biz konumuza devam edelim. Crash Course projesi yeni dersini...

Google Görüşme Üniversitesi: Web Geliştiricisinin Yazılım Mühendisliğine Yolculuğu

butch

John Washam, eğitimini ekonomi alanında tamamlamış ama kariyerini web programcısı olarak yapmış biri. Başarılı olan bir kaç iş de kurmuş. Hayatını bu alandan kazanıyor. Kariyerini, çocukluğunda hayal ettiği yazılım geliştiricilik üzerine kurduğunu, iyi bir yazılımcı olduğunu düşünürken bunun doğru olmadığı gerçeğiyle yüzleşmiş. Bundan birkaç yıl önce iş aramaya karar verdiğinde, aslında...

Donald Knuth'tan yardım çağrısı

tongucyumruk

Geçtiğimiz günlerde 80. doğumgününü İsveç'in Piteå şehrinde, kendi bestelediği Fantasia Apocalyptica eserinin icrası ile kutlayan Donald E. Knuth, The Art of Computer Programming kitabının yeni fasikülü için problem çözmeyi seven bilgisayar bilimcilerden yardım istedi.

Bilgisayar Bilimlerinin kutsal kitabı olarak görülen The Art of Computer Programming'in 4B cildini yayınlamaya...

Kodlamanın da saati mi olurmuş?!? Olurmuş...

eph

Her çocuğa bilgisayar bilimlerini sevdirecek, düşünmelerini ve hatta kendi oyunlarını tasarlamalarını sağlayacak bir platformdan bahsetmek istiyorum... code.org.. Yeni değil, bilen bilir.. 2. sınıf ve üzerindeki her yaş grubuna hitap eden farklı zorluk seviyelerinde ve farklı temalarda görevleri yerine getirme "oyun"u.. Oyun kelimesini özellikle kullandım çünkü çocuklar (öğrencilerim)...

Programlama ve Programlama Dillerinin İlkeleri: Açık Ders

tongucyumruk

Chris Stephenson'un Vimeo kanalı'nin bilgisayar bilimlerine meraklı herkes için son derece zengin bir bilgi kaynağı olduğu malumunuz. Her ne kadar bir miktar Türkçe içerik barındırsa da özellikle ileri seviye konulardaki içeriğin Ingilizce olması daha geniş kitlelerin bu içerige erişimi önunde bir engel oluşturuyordu.

Neyse ki Mart 2017 itibariyle bu problem çözülmüşe benziyor. Chris...