Güvenlik, Paranoya ve ICAT

0
FZ
Eğer bilgisayar kullanıyorsanız ve güvenlik kavramı size basit bir kelimeden daha fazlasını ifade ediyorsa o halde biraz sonra bahsedeceğim siteye bakmak zorundasınız!

ICAT Metabase isimli bu Internet sitesi en son 2 Ağustos 2001 tarihinde güncellenmiş olup bilgisayar yazılımları ve donanımları ile ilgili 2680 kadar "zayıf, saldırılabilir" noktanın çok detaylı ve spesifik kategorilendirilmiş bir veritabanını içeriyor.

Sitenin ana sayfasındaki detaylı arama ve filtreleme formuna deneme amaçlı Windows NT ile ilgili işletim sistemi seviyesinde 2001 yılında belirlenmiş zayıflıkları getir dediğim ve birkaç saniye sonra karşıma 12 kayıttan oluşan bir özet liste geldi. Her bir kaydın üzerine tıklayıp söz konusu problemin detaylarını ve olası çözümlerini öğrenebildim.

Ne gibi problemler? Mesela: Windows 2000 ve NT sistemlerdeki Dr. Watson programının default konfigürasyonu altında user.dmp göçme (crash dump) dosyası diske genel-okunabilir şeklinde yazılıyor ve böylece yerel bir kullanıcı sistemdeki hassas bilgilere ulaşabiliyor!

Veya: Windows MEdia Player'deki WMP ActiveX kontrolü uzaktan saldıran birinin Internet Explorer içinden JavaScript URLleri aracılığı ile komutlar çalıştırmasına izin veriyor ki bu da zaten 'Frame Domain Verification' zayıflığının bir varyantı.

Yukarıdaki iki basit örnek dahi sitenin detaycılığına işaret ediyor sanırım. Sadece Windows değil aynı zamanda UNIX sistemler için de benzer taramalar yapabilir ve bunları çok değişik kategorilere göre filtreleyebilirsiniz.

Hararetle tavsiye olunur!

İlgili Yazılar

Internet Ortamındaki Kişisel Bilgisayarlar İçin Temel Güvenlik Tehditleri

anonim

Bilgisayarı karıştırırken bir kongre için yazıp daha sonra göndermekten vazgeçtiğim aşağıdaki tarama/derleme türündeki makale özeti gözüme çarptı. Aslında daha çok başlangıç düzeyindeki bir makalede olsa bilgisayarın harddiskinde tozlanmasına gönlüm razı olmadı. Burada en azından yeni başlayan arkadaşlar için bir kaynak olabileceğini düşünüyorum.

Okulu Bırakıyorum, Okula Gidiyorum!

PCc0d3r

Her zaman demişimdir Türkiye'deki eğitim sistemi bir işe yaramaz diye. Hele bir de şu haberi duyunca Fransa'da oku diye fısıldadı şeytan bana: Fransa'da Zi Hackademy adında (elbette resmi olmayan) bir okul açılmış. 450 Franc karşılığında gittiğiniz okul toplam 9 saat ders veriyor ve verilen eğitimin konusu ise bence cok ilgi çekici: "bir sistem nasıl hack edilir?".
Ben daha fazla dayanamayacağım haberi biraz daha araştıracağım. Siz nerden mi başlayacaksınız işte buradan.

PGP Yeniden Open Source oluyor mu ?

sundance

Newsforge`da yayınlanan habere göre PGP`nin yazarı Zimmerman, 1997 yılında PGP`i sattığı Networ Associates şirketine, PGP`i Open Source yapmaları ya da kendisine geri satmaları isteğiyle başvurmuş.

Zimmerman`ın isteğinin temel sebebi, önce Nasdaq Kasım 2000 krizi ile, sonra da 11 Eylul 2001 krizi ile vurulan Silicon Vadisi`nin girdiği kriz, ve dolayısıyla Network Associates`in PGP konusunda sürdürülebilir bir model ortaya koyamaması ve son olarak da PGP konusunda çalışan bütün mühendislerinin işine son vermesi.

Zimmerman`ın önerdiği modeller OpenSource ve şirket yapısının nasıl biraraya getirileceği konusunda ilginç açılımlar içeriyor...

RFC 3514

urxalit

Netcraft´taki habere göre 1 Nisan 2003 tarihinde yayınlanan RFC 3514 ile ipv4 paketlerine bir güvenlik biti eklenecek ve bu bitin "good" veya "evil" olmasına göre güvenlik duvarları için paketleri droplamak çok kolay ve zahmetsiz olacak.

Eğer bu RFC hayata geçerse, ABD hükümeti (haberde doğrudan ABD hükümet kuruluşları için diyor) kullandığı güvenlik duvarlarını güncelleyip basitçe, kafasını bozan "terörist" ülkelerden gelen paketleri droplayabilir. Tabi Internet trafiğinin neredeyse %80´inin ABD´de aktığı düşünülürse o ülkeye de Interneti bloklamış olur..

İngilizcesi benden iyi olan arkadaşlar belki haberi çevirebilir.

L7-Linux için uygulama katmanı paket sınıflandırıcı

anonim

Takip ettigim mail grupların bir tanesinden gelen mail icinde tanıtımını gorupte asagıdaki netfilter eklentisini farkettim.

l7 - Application Layer Packet Classifier for Linux

Networkunuze girip cıkabilecek paketlerler uzerinde etkinliginizi en ust duzeye cıkartabilecek, kullanıcıların bilgisayarlarına sahip oldukları yerel haklarla yukleyebildikleri ve kullana bildikleri P2P, IM oyun vb. programlarının baglantı/transfer ini, portlara bakmaksızın engelleyebilecek bir yazılım. Desteklenen protokoller ve performans dokumleri burada.