Google Hızlanmak İçin Bilgisayar Bilimcilerine Güveniyor

0
FZ
Stanford Üniversitesi bilgisayar bilimi araştırmacılarının çabaları meyvelerini verdiğinde Google kısa bir süre Internet´i şimdikinin 5 katı daha yüksek bir hızda indeksleyebilir hale gelecek!

Stanford´daki araştırmacılardan Sepandar Kamvar´a göre "Google´ın şu anda kullandığı PageRank algoritması korkunç veri miktarı yüzünden zorlanmaya başladı. 3 milyar sayfayı indekslemek PageRank ile günler alabiliyor. Belli bir bireye göre kişiselleştirilmiş bir indeksleme ise paralel çalışan 5000 bilgisayarın yaklaşık 5 gününü alabilir. Bu kabul edilebilir bir süre değil."
Bilimadamları şu anda BlockRank adını verdikleri bir algoritma üzerinde çalışıyorlar. Üzerinde çalışılan bi başka algoritma ise Adaptive PageRank algoritması.

Stanford araştırmacıları elde ettikleri bulguları 20 Mayıs tarihinde Budapeşte´de 12. World Wide Web konferasında sundular.

Editörün Notu: Bir kez daha algoritmaların, veriyapılarının ve teorik araştırmaların pratik dünyaya yansıyan gücü bu örnek ile dikkatleri çekiyor.

İlgili Yazılar

Director Shockwave 8.5 ile 3 boyutlu bir Internet

redogre

Macromedia Shockwave player 8.5 i yükleyebildim sonunda. Internet te 3d devrimi yaratacağını iddia eden sitelerle ilgili açıklamaları okuyup azım sulanıyordu. Bir müddet Director 8 kullanmış biri olarak "Amman kimse tutmasın" nidalarıyla daldım director 8.5 ile yapılmış sitelere.... Gayette iyi oldu netekim. Henüz M.D. 8.5 e ulaşamadım ama ürünler göz kamaştırıcı ve gelecek vaad ediyor. Özellikle Director ile bir şeyler yapıp "Ahh ahhh, imkan olacaktı şööle bi 3d oyun yapacaktım !" diyenlere işte fırsat...

Türkiye'de Bir İlk

wime77

Türkiye nin ilk Cerrahi yayın sitesi www.canlicerrahi.com Türk ve dünya doktorlarının hizmetine sunuldu.

ADSL Posta Güvercinine Karşı

ZZombie

Gezegende dolaşırken Hüseyin USLU'nun blogundaki bir yazı dikkatimi çekti.

Bir Grup İsrailli öğrenci ülkelerinde hizmet veren ADSL'in yavaşlığını ispatlamak için bu türde bir yöntem kullanmışlar.

www.2ka.org

lazarus

Zamanında hepimizin kurcaladığı Exploit Generator'un yaratıcısı Korhan Kaya çalışmalarını www.2ka.org altında beğenimize sunmuş.

Bilimsel Kaynakları Taramak İçin Arama Motoru: SCIRUS

FZ

Evet, %99.999 Google kullanırız ama daha spesifik ve bilimsel bilgi içeren arama tarama gerektiğinde http://www.scirus.com adresine bakmakta fayda var. Gayet güzel bir arayüz, sade ama etkili bir işlevsellik sunuyor.

Web sitelerinde veya bilimsel dergilerde ayrı ayrı arama da yapabiliyorsunuz ayrıca arama motorunun arama daraltmak için sağ tarafta sunduğu ipuçları da gayet anlamlı.

Gittikçe çöplüğe dönen Internet ortamında kaliteli bilgiye erişmek için güzel bir araç ve katkıda bulunan bilimadamlarının da bundaki payı azımsanacak gibi değil. Taranan kaynaklar arasında MEDLINE, ScienceDirect, ArXiv.org, CogPrints, NASA, Mathematics Preprint Server ve Computer Science Preprint Server da var.