Google Hızlanmak İçin Bilgisayar Bilimcilerine Güveniyor

0
FZ
Stanford Üniversitesi bilgisayar bilimi araştırmacılarının çabaları meyvelerini verdiğinde Google kısa bir süre Internet´i şimdikinin 5 katı daha yüksek bir hızda indeksleyebilir hale gelecek!

Stanford´daki araştırmacılardan Sepandar Kamvar´a göre "Google´ın şu anda kullandığı PageRank algoritması korkunç veri miktarı yüzünden zorlanmaya başladı. 3 milyar sayfayı indekslemek PageRank ile günler alabiliyor. Belli bir bireye göre kişiselleştirilmiş bir indeksleme ise paralel çalışan 5000 bilgisayarın yaklaşık 5 gününü alabilir. Bu kabul edilebilir bir süre değil."
Bilimadamları şu anda BlockRank adını verdikleri bir algoritma üzerinde çalışıyorlar. Üzerinde çalışılan bi başka algoritma ise Adaptive PageRank algoritması.

Stanford araştırmacıları elde ettikleri bulguları 20 Mayıs tarihinde Budapeşte´de 12. World Wide Web konferasında sundular.

Editörün Notu: Bir kez daha algoritmaların, veriyapılarının ve teorik araştırmaların pratik dünyaya yansıyan gücü bu örnek ile dikkatleri çekiyor.

İlgili Yazılar

Aktivistler için Google benzeri bir Arama Motoru

revolte

Resist! (Diren!) Kollektifi aktivistler için yeni bir arama aracını duyurur:

Resist - Belli başlı aktivist web sitelerinin çoğunu, ve başka ilerici kaynakları tek yerden arayın!

Bu eşsiz proje aktivizm ve radikal politikaya odaklı hızlı ve kapsamlı bir araştırma aracı sağlıyor. Sonunda alternatif haberler, analizler, ilişkiler, olaylar ve başka bilgileri bulmanızı sağlayan bir arama motoru var - hepsi de "aktivist web" bağlamında.

Şifre Giriş Paneli

parsifal

Oturmuş bankacılık işlemlerimi internetten yapıp ömrümü uzatırken...
"aman allahım o da ne?"
İşbankası Şifre Giriş Panelini keşfetmiş...

Bu da nasıl gözüktüğü!
Şu detayı unutmayın! O tuşlara her bastığızda rakamların yerleri değişiyor!
Lütfen çatıda futbol maçı yapmayı bırakın. Cereyanda kalınca kafanız karışıyor!

Sadece Türkiye’de Devlet Eliyle Internet Sansürü Var

FZ

Radikal gazetesi bugünkü sayısında, Türkiye'de başını alıp gitmiş fütursuz Internet sansürcülüğüne yukarıdaki manşet ile geniş yer ayırdı.

Gazete, "Avrupa'da 'devlet sansürü' yok" ve "Yasa sorunlu, hâkimler konuya hâkim değil" başlıklı yazıları ile Türkiye'de son yıllarda gittikçe yoğunlaşan Internet sansürünü ve bunun gerçekleştirilme yöntemlerini ağır bir dille eleştirdi.

Last.fm Mağduriyetinden Kullanıcı Sendikasına

FZ

Biraz önce Replikas’tan bir şarkı dinledim bilgisayarımda. Bu sırada MP3 oynatıcıma eklenmiş bir yazılım ise arkaplanda bunu last.fm sunucularına haber vermekle meşguldu.

Günün her anı milyonlarca kişi milyonlarca şarkı dinliyor, ve aynen benim bilgisayarımın yaptığı gibi onlarınki de bıkmadan usanmadan dinlenen bütün şarkıları last.fm‘e haber vermekte. Yani last.fm kullanıcısı olan her dinleyicinin müzik zevki kayıt edilmekte.

Bu ölçekte ve güncellikte bir müzik dinleme verisinin neler için kullanılabileceğini burada anlatmaya lüzum yok. Herhalde en önemli ve en çok karşılaştığımız kullanım alanı, müzik yapımcılarının ve reklamcıların, biriktirilen bu toplu zekayı kullanarak daha da iyi hedeflenmiş kitlelere ulaşmaları.

Internet B*ktur!

FZ

Siber yaşam yeni bir kültür yarattı ama herkes için aynı sonucu doğurduğunu söylemek mümkün değil. İşte 11 alternatif bakış açışı. Bakalım bu garip ve radikal manifestoya ne tür tepkiler gelecek: