Google App Engine Uygulamalarınızı Google'da Çalıştırın

0
nehuse

Uzun süre önce başvurduğum  google app engine den bugün gelen mail ile üyeliğimin kabul edildiğini öğrendim.Kayıt için google hesabınızın olması yeterli olmuyor.Bir de sms ile aktivasyon yapmak gerekti.Bu işlemden sonra sistemin nasıl çalıştığını inceleme fırsatı buldum kısaca izlenimlerimi aktarmak istiyorum.

Öncelikle Google app engine nedir ? ona bir gözatalım.

Google app engine sayesinde uygulamalarınızı google ın serverlarında depolayıp çalıştırabiliyorsunuz.Çok küçük uygulamalardan 100 binlere ulaşabilecek uygulamalara kadar her ölçekte uygulama bu sistemde çalıştırılabiliyor.Server ayarları yedeklemesi büyük uygulamalarda cluster sistemlerini düşünmenize gerek kalmıyor sadece uygulamanızı yüklüyor gerisini google a bırakıyorsunuz.

Google bu hizmetini güvenli ve kaliteli bir şekilde sunabilmek için özel bir api sistemi geliştirmiş.Temel olarak en çok kullanılan python kütüphanesini baz alan bu api’leri sıralacak olursak.

  • Expand The Python RuntimeThe Python Runtime
    Python programlama dili ile uygulamaların anayapısı yazılabiliyor.
  • Expand Datastore APIDatastore API
    Sql ye çok benzeyen Gql ile veritabanı bağlantıları ve veri depolaması yapılıyor.
  • Expand Images APIImages API
  • İmaj apisi ile picasa web albümlerinde yapılabilen döndürme küçültme vb tüm işlemler yapılabiliyor.
  • Expand Mail APIMail API
  • Mail api ile mail sistemin ihtiyacı olan mail gönderme işlemlerini çok kolay bir şekilde yapabiliyorsunuz.Dosya gönderme seçeneğide mevcut.
  • Expand Memcache APIMemcache API
  • Cache sayesinde veritabanına çok yüklenmeden çok sayıda kullanıcıya hizmet vermek mümkün.
  • Expand URL Fetch APIURL Fetch API
  • Url çekme apisi ile rss servisleri yada xml servislerinden bilgi alıp işlenebiliyor.
  • Expand Users APIUsers API
  • Kullanıcı apisi ile google hesaplarını sitenizde direk kullanıp kullanıcı bilgilerine güvenli bir şekilde erişebiliyorsunuz.

Uygulamaları geliştirebilmek için The App Engine software development kit hazırlanmış linux ,macintosh ve windows için kurulum dosyaları mevcut olan bu sdk nın çalışabilmesi için bilgisayarınızda python 2.5 yada üstünün kurulmuş olması gerekiyor .Sdk yı kurduktan sonra bilgisayarınızda hazırladığınız uygulamayı localhost ta çalıştırıp uygulamayı test edip geliştirmeniz mümkün.Daha sonra geliştirdiğiniz uygulamayı sdk yı kullanarak google serverlarına yükleyebiliyorsunuz zira google ftp vb bir hizmet vermiyor uygulamalar sadece sdk kullanılarak servera yüklenebiliyor.

Google bu hizmetleri sunarken sınırları da belirlemiş  kendi yönetim ekranımda görünen kota tablosu aşağıdaki gibi bazı kullanıcılar için bu kotaların değişebileceğini tahmin ediyorum.

12

Basit bir Merhaba Dünya ! uygulamasını nasıl yazacağımızı ve servera nasıl yükleyeceğimizide anlatarak yazımızı tamamlayalım .

İlk olarak uygulamayı depolayacağımız bir helloword dizini oluşturuyoruz.

Dizinin içinde  helloworld.py
adında bir dosya oluşturup içine aşağıdaki kodları yerleştiriyoruz.

print 'Content-Type: text/plain'
print ''
print 'Hello, world!'

2.dosyamız  uygulama ayarlarının yazılı olduğu app.yaml dosyası.

application: helloworld
version: 1
runtime: python
api_version: 1

handlers:
- url: /.*
script: helloworld.py

Uygulamayı çalıştırmak için komut satırından

google_appengine/dev_appserver.py helloworld/ komutunu vermemiz yeterli.Lokal web sunucu çalışıyor ve uygulamamızı http://localhost:8080/ adresinden görebiliyoruz.

Uygulamamızı google serverlarına yüklemek için sisteme üye olup uygulama ismi tanımlamanız gerekiyor.Daha sonra ayar dosyamızdaki gerekli yerleri bu isimle değiştirdikten sonra .

appcfg.py update helloworld/

komutunu vererek uygulamanın servera yüklenmesini sağlayabiliriz.

Daha fazla bilgi edinmek için  http://code.google.com/intl/tr-TR/appengine/ adresini ziyaret edebilir.Google app engine kullanan uygulamaları görmek için Visit the App Gallery galeriyi ziyaret edebilirsiniz..

Bahtiyar Tandoğdu

Makalenin orjinal adresi

İlgili Yazılar

Google Base

cbc

Google Blog'da ilan edildiği üzere Google Base halka açıldı.

Veritabanı şeklinde çalışan bu google servisi ile her tür verinizi saklayabiliyorsunuz. Ekleyeceğiniz her tür için "özellik" ve "veri" ikilisi saklayabilen bu sistem ile saklayamayacağınız bir şey yok gibi duruyor.

Çabuk, çiz!

butch

Konumuz makine öğrenimi ve karşımızda Google'dan yeni bir oyuncak "Çabuk, çiz!".

Oyun, anahtar kelimeler ile verilen nesneleri kısıtlı bir süre içinde ekrana çizmeniz ve yapay sinir ağlarına dayalı sistemin siz çizmeye çalışırken çizdiğiniz objeyi tahmin etmeye çalışması üzerine kurulu. Zaman kısıtı ve yapay zekanın sürekli değişen tahminleri ile size güzel bir zaman vaat eden...

Büyük SSL Göçü Başlıyor mu?

tongucyumruk

Google CA/Browser Forum gereksinimlerini yerine getirmemesi sebebiyle Symantec PKI altyapısını güvenilen sertifikalar listesinden çıkarmaya karar verdi. Bu durum SSL dünyasında bolca kullanılan Thawte, VeriSign, Equifax, GeoTrust, ve RapidSSL gibi Symantec'e bağlı SSL sağlayıcıları tarafından üretilen sertifikaların geçerliliğini yitirmesi anlamına geliyor.

Google Güvenlik blogunda yapilan...

Google'dan Arama Geçmişi

sleytr

İnternet sayfalarını aramanın ötesine geçip kullanıcılarının "online hafızası" olmayı hedefleyen Google Search History hizmetini beta olarak kullanıma sundu. Yaptığınız aramaların kaydının her gün için ayrı ayrı tutulduğu hizmetten faydalanabilmek için bir Google hesabı açmanız yeterli.

Google Yardımıyla Kendi TLD'nizi Yönetin: Nomulus

tongucyumruk

Eğer alan adı dünyasını bir süredir takip ediyorsanız biliyorsunuzdur, uzun bir süredir ICANN'in "para varsa varım" politikası sayesinde gerekli ücreti ödeyip altyapınızı da kurduktan sonra .ninja, .xyz veya .google gibi kendi TLD'nizi (TLD = Top Level Domain, Üst Seviye Alan Adı) kurabiliyorsunuz.

Google sayesinde, artık kendi TLD'nizi çok daha kolay bir şekilde kurup...