Dijital Dantel: Kadınlar için Eklektik Teknoloji ve Sanat Festivali

0
FZ
Eclectic Tech Carnival Dijital Dantel: Teknoloji ve Sanat ile Kadınlar Güçlerini Birleştiriyor!

9-13 Eylül 2009

2002'den beri yılda en az bir kez farklı ülkelerde düzenlenen Eclectic Tech Carnival 9-13 Eylül 2009 tarihleri arasında İstanbul'a geliyor!

Sanat ve teknolojiyi politik ve toplumsal farkındalık ve katılımın arttırılması doğrultusunda kullanmayı kendisine dert edinmiş, bununla ilgilenen kadınlar, Eclectic Tech Carnival'ına davetlisiniz. 5 günlük festivalde atölyeler, söyleşiler, tartışmalar ve performanslara ek olarak yerel kadın örgütleri ile bağlantıya geçerek farklı coğrafyalardan gelen kadınların deneyim ve uzmanlıklarını paylaşmaları amaçlanıyor. Buluşma, sanat ve teknolojinin farklı kullanımları sayesinde uluslararası çalışma fırsatlarını ortaya çıkartmak kadar Türkiye özelinde teknoloji üzerine düşünen ve bu alanda çalışan kadınları bir araya getirmeyi de hedeflemekte. Bu karşılaşmalar sürecinde hem sanat ve teknolojiyi birbirimizle iletişime geçmek için nasıl kullanabileceğimizi tartışmak hem de birbirinden farklı politik bağlamlarımızı anlayarak yerel ve bölgesel düzeyde "erkeklik sorununa" dair farkındalık oluşturmak ve farklı tabandan aktivizm stratejileri oluşturmak istiyoruz.
Dünyanın her yerinde kadınlar farklı biçimlerde ayrımcılık ve cinsiyetçilliğe maruz kalıyorlar. Bazen teknik altyapının yetersizliğinden bazen de bilim ve teknolojinin eril bir alan olduğuna dair yanılsamanın baskısı yüzünden kadınların teknoloji ile ilişkisi hala çok sorunlu. Donna Haraway, Sandy Stone ve Katie King gibi pek çok feminist yazar bizleri birbirimizden ayıran bilimsel ve teknolojik hiyerarşileri feminist teknolojiler geliştirerek yıkmayı ve teknolojiyi ezilen grupları birbirlerine bağlayacak bir araç olarak kullanmayı önermişlerdi. Bizler, bu önerilerden yola çıkarak sanat ve teknolojinin farklı deneyimlerden gelen biz kadınları güçlendiren, politik ve toplumsal katılımımızı arttıran etkili ve eğlenceli araçlar olarak görüyoruz. Sanat ve teknolojiyi içerisine kıstırıldıkları eril ve ticari yapılardan özgürleştirerek paylaşım ve dayanışma ilkeleri çerçevesinde mücadelelerimizin bir parçası haline getirmeyi istiyoruz.

Buluşmada kadınların, transların ve her türlü cinsel azınlıklarının kendilerini özgürce ifade ettikleri, deneyimlerini paylaştıkları, beraber eğlendikleri ve "saçma" denilen soruları çekinmeden sordukları bir ortam yaratmayı amaçlıyoruz. Konularında uzman kadınlar tarafından yapılan katılımcı pratik ve kuramsal atölyelerde toplumsal cinsiyet, yaratıcı teknoloji ve performans, kamusal katılım ve medya çalışmaları gibi konuları tartışmak istiyoruz.

Atölye ve sunumların programı katılımcıların ihtiyaçları doğrultusunda oluşturulacaktır.

Aşağıdaki başlıklarda ya da farklı konularda atölye-tartışma-sunum düzenlemek isterseniz lütfen bizimle iletişime geçin.

* Temel bilgisayar donanımı - katılımcıların bilgisayarı demonte ettiği, parçaların ne olduğunu ve ne işe yaradığını öğrendiği günlük atölyeler
* GNU/Linux işletim sistemi yükleme ve uygulama * Firefox, Thunderbird, Open Office, the Gimp gibi açık kaynak metin ve imaj editörü, web tarayıcısı yazılımları yükleme ve kullanma
* Ağ oluşturma;
* Python programlama diline giriş ;
* Özgür, açık ve yasal olmayan yazılımlar hakkında kuramsal sunum ve tartışmalar ;
* Resim gibi klasik sanat biçimleri ve özgür yazılım hareketleri arasındaki bağlantılar hakkında sunumlar;
* UpStage, KeyWorx and Pure Data gibi yaratıcı yazılımlar üzerine uygulamalı atölyeler;
* Drupal gibi içerik yöneticisi programlar üzerine atölye;
* Temel HTML ve websitesi hazırlama atölyeleri;
* Fikri mülkiyet hakları üzerine sunumlar: Creative Commons (kısaca CC) kâr amacı gütmeyen, telif hakları alanında esneklik ve paylaşımı yaygınlaştırmak amacıyla kurulmuş olan ve telif hakları (copyright) yerine "copyleft"in kullanılmasını yaygınlaştırmaya çalışan düşünce hareketi ve organizasyonu üzerine tartışma.
* Her türlü DIY (Kendin Pişir Kendin Ye) teknoloji üzerine uygulamalı atölyeler.

FESTİVAL SÜRESİNCE ATÖLYELERDE KULLANILMAK ÜZERE HER TÜRLÜ BİLGİSAYAR DONANIMINA, ( KULLANDIĞINIZ - KULLANMADIĞINIZ DİZÜSTÜ-MASAÜSTÜ BİLGİSAYAR, KLAVYE, MONİTÖR, FARE, ANAKART, DİSK SÜRÜCÜSÜ, SES-GÖRÜNTÜ KARTLARI VB) İHTİYACIMIZ VAR. BAĞIŞLARINIZ İÇİN LÜTFEN BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN!

http://etcistanbul.wordpress.com/

Görüşler

0
anonim
seminer nerde nezaman detaylı bilgi yokmu acaba
0
anhanguera

Mekan: /ETC – Dijital Dantel, Taksim- İstiklal Caddesi’nde bulunan Haymatlos bar/ performans merkezinde gerçekleşecek.

Katılım: /ETC – Dijital Dantel, sadece kadın ve translara açıktır, ve özellikle trans bireylere ulaşmayı ümit ediyor.

0
yazarcizer
Bilgilendirme için teşekkür ederim yalnız İstanbul'un hangi semtinde yapıldığına dair bir bilgi göremedim?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

IstSec 2009 Capture The Flag Yarışması

onal

IstSec 2009′da düzenlenecek CTF yarışmasına kayıt olmak için bugün son gün(Aslında FM networkü için kayıtları tekrar açtık).
Siz de kendinize güveniyor ve bu işi yaparım diyorsanız yirmi kişilik "Beyaz Şapkalı Hacker" arasından şık bir Samsung Netbook kazanmak için acele edin.

CTF'e kayıt olmak için ctf@istsec.org adresine bugün saat 16:00'a kadar CTF başlık bir e-posta göndermeniz yeterlidir. CTF şartları ve detaylar için

Silikon Vadisi'nden Türkiye'ye Köprü

FZ

Son aldığımız haberlere göre 2005 Kaliforniya Türk Amerikan Teknoloji Konferansι (TABCON 2005), Türk Amerikan Ticaret İlişkileri Derneği (TABC), Stanford üniversitesi Türk Öğrenci Derneği ve Stanford üniversitesi Yüksek İşletme Fakultesi Teknoloji Grubu tarafιndan, "Silikon Vadisi'nden Türkiye'ye Köprü" başlιğι altιnda düzenlenecekmiş. Buradan etkinlik programını öğrenmek mümkün. Etkinlikle ilgili dikkat çekici bir nokta ise Türkiye'den giden katılımcılarının konaklama ücretlerinin etkinlik organizasyonu tarafından karşılanıyor olması.

Kylix/Delphi ile Linux Programlama Semineri

caglar_onur

Linux Kullanıcıları Derneği, 4 Temmuz 2004 Çarşamba günü Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kırmızı Salon'da bir seminer düzenliyor. Seminerde, programlama dünyasında gücünü kanıtlamış ve büyük bir programcı kitlesi tarafından kullanılmakta olan ürünü Delphi'nin Linux platformundaki kalesi Kylix hakkında bilgiler verilecek. Ayrıca cross-platform yazılım geliştirme, kod taşıma ve örnek uygulamalar gibi konulara da değinilecek.

Ayrıntılı Bilgi: http://seminer.linux.org.tr/

Uluslararası BSD Konferansı

bemre

Türkiye'de BSD sistemler üzerine önemli çalışmalar yapan ve dünya çapında kullanılan açık kaynak kodlu yazılımlar geliştiren EnderUNIX Yazılım Geliştirme Takımı ile Marmara Üniversitesi tarafından düzenlenen, EMO İstanbul Şubesi ile TÜBİTAK ULAKBİM'in desteklediği Uluslararası BSD Konferansı, 19 - 20 Ekim 2007 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Rektörlük Ord. Prof. Dr. Nihad SAYAR Konferans Salonu'nda (Sultanahmet Kampüsü) gerçekleşecektir.

Üniversitelerde yeni bir gün doğuyor...

omercelik

Windows Vista, 2007 Office Sistem ve .NET Framework 3.0 konularının anlatıldığı lansman etkinlikleri 10 Farklı Üniversitede gerçekleşecek. İlk lansmanlar; 20 Mart 2007 Salı günü Konya'da Selçuk Üniversitesi'nde, ikincisi de 23 Mart 2007 Cuma günü Trabzon'da Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde gerçekleşti. Sırada Uludağ Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Çankaya Üniversitesi var. Tüm öğrenciler bu etkinliklere davetlidir.