Dijital Dantel: Kadınlar için Eklektik Teknoloji ve Sanat Festivali

0
FZ
Eclectic Tech Carnival Dijital Dantel: Teknoloji ve Sanat ile Kadınlar Güçlerini Birleştiriyor!

9-13 Eylül 2009

2002'den beri yılda en az bir kez farklı ülkelerde düzenlenen Eclectic Tech Carnival 9-13 Eylül 2009 tarihleri arasında İstanbul'a geliyor!

Sanat ve teknolojiyi politik ve toplumsal farkındalık ve katılımın arttırılması doğrultusunda kullanmayı kendisine dert edinmiş, bununla ilgilenen kadınlar, Eclectic Tech Carnival'ına davetlisiniz. 5 günlük festivalde atölyeler, söyleşiler, tartışmalar ve performanslara ek olarak yerel kadın örgütleri ile bağlantıya geçerek farklı coğrafyalardan gelen kadınların deneyim ve uzmanlıklarını paylaşmaları amaçlanıyor. Buluşma, sanat ve teknolojinin farklı kullanımları sayesinde uluslararası çalışma fırsatlarını ortaya çıkartmak kadar Türkiye özelinde teknoloji üzerine düşünen ve bu alanda çalışan kadınları bir araya getirmeyi de hedeflemekte. Bu karşılaşmalar sürecinde hem sanat ve teknolojiyi birbirimizle iletişime geçmek için nasıl kullanabileceğimizi tartışmak hem de birbirinden farklı politik bağlamlarımızı anlayarak yerel ve bölgesel düzeyde "erkeklik sorununa" dair farkındalık oluşturmak ve farklı tabandan aktivizm stratejileri oluşturmak istiyoruz.
Dünyanın her yerinde kadınlar farklı biçimlerde ayrımcılık ve cinsiyetçilliğe maruz kalıyorlar. Bazen teknik altyapının yetersizliğinden bazen de bilim ve teknolojinin eril bir alan olduğuna dair yanılsamanın baskısı yüzünden kadınların teknoloji ile ilişkisi hala çok sorunlu. Donna Haraway, Sandy Stone ve Katie King gibi pek çok feminist yazar bizleri birbirimizden ayıran bilimsel ve teknolojik hiyerarşileri feminist teknolojiler geliştirerek yıkmayı ve teknolojiyi ezilen grupları birbirlerine bağlayacak bir araç olarak kullanmayı önermişlerdi. Bizler, bu önerilerden yola çıkarak sanat ve teknolojinin farklı deneyimlerden gelen biz kadınları güçlendiren, politik ve toplumsal katılımımızı arttıran etkili ve eğlenceli araçlar olarak görüyoruz. Sanat ve teknolojiyi içerisine kıstırıldıkları eril ve ticari yapılardan özgürleştirerek paylaşım ve dayanışma ilkeleri çerçevesinde mücadelelerimizin bir parçası haline getirmeyi istiyoruz.

Buluşmada kadınların, transların ve her türlü cinsel azınlıklarının kendilerini özgürce ifade ettikleri, deneyimlerini paylaştıkları, beraber eğlendikleri ve "saçma" denilen soruları çekinmeden sordukları bir ortam yaratmayı amaçlıyoruz. Konularında uzman kadınlar tarafından yapılan katılımcı pratik ve kuramsal atölyelerde toplumsal cinsiyet, yaratıcı teknoloji ve performans, kamusal katılım ve medya çalışmaları gibi konuları tartışmak istiyoruz.

Atölye ve sunumların programı katılımcıların ihtiyaçları doğrultusunda oluşturulacaktır.

Aşağıdaki başlıklarda ya da farklı konularda atölye-tartışma-sunum düzenlemek isterseniz lütfen bizimle iletişime geçin.

* Temel bilgisayar donanımı - katılımcıların bilgisayarı demonte ettiği, parçaların ne olduğunu ve ne işe yaradığını öğrendiği günlük atölyeler
* GNU/Linux işletim sistemi yükleme ve uygulama * Firefox, Thunderbird, Open Office, the Gimp gibi açık kaynak metin ve imaj editörü, web tarayıcısı yazılımları yükleme ve kullanma
* Ağ oluşturma;
* Python programlama diline giriş ;
* Özgür, açık ve yasal olmayan yazılımlar hakkında kuramsal sunum ve tartışmalar ;
* Resim gibi klasik sanat biçimleri ve özgür yazılım hareketleri arasındaki bağlantılar hakkında sunumlar;
* UpStage, KeyWorx and Pure Data gibi yaratıcı yazılımlar üzerine uygulamalı atölyeler;
* Drupal gibi içerik yöneticisi programlar üzerine atölye;
* Temel HTML ve websitesi hazırlama atölyeleri;
* Fikri mülkiyet hakları üzerine sunumlar: Creative Commons (kısaca CC) kâr amacı gütmeyen, telif hakları alanında esneklik ve paylaşımı yaygınlaştırmak amacıyla kurulmuş olan ve telif hakları (copyright) yerine "copyleft"in kullanılmasını yaygınlaştırmaya çalışan düşünce hareketi ve organizasyonu üzerine tartışma.
* Her türlü DIY (Kendin Pişir Kendin Ye) teknoloji üzerine uygulamalı atölyeler.

FESTİVAL SÜRESİNCE ATÖLYELERDE KULLANILMAK ÜZERE HER TÜRLÜ BİLGİSAYAR DONANIMINA, ( KULLANDIĞINIZ - KULLANMADIĞINIZ DİZÜSTÜ-MASAÜSTÜ BİLGİSAYAR, KLAVYE, MONİTÖR, FARE, ANAKART, DİSK SÜRÜCÜSÜ, SES-GÖRÜNTÜ KARTLARI VB) İHTİYACIMIZ VAR. BAĞIŞLARINIZ İÇİN LÜTFEN BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN!

http://etcistanbul.wordpress.com/

Görüşler

0
anonim
seminer nerde nezaman detaylı bilgi yokmu acaba
0
anhanguera

Mekan: /ETC – Dijital Dantel, Taksim- İstiklal Caddesi’nde bulunan Haymatlos bar/ performans merkezinde gerçekleşecek.

Katılım: /ETC – Dijital Dantel, sadece kadın ve translara açıktır, ve özellikle trans bireylere ulaşmayı ümit ediyor.

0
yazarcizer
Bilgilendirme için teşekkür ederim yalnız İstanbul'un hangi semtinde yapıldığına dair bir bilgi göremedim?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İNETD Seminerlerinde Bu Hafta: İki Seminer Birden

adervis

Bu hafta İNETD Teknoloji Seminerlerin'de iki seminer birden yapılacak. İlk seminer "Linux İle Ağ Yönetimi" Can Uğur AYFER ve Yavuz Selim KÖMÜR tarafından, ikinci seminer "Linux Bant Genişliği Yönetimi" Serkan Kenar tarafından verilecek.

Etkinlik önceden kayıt olmak koşulu ile herkese açık ve ücretsiz. Seminerler IBM Linux Merkezi'nde 24 Mart 2007 tarihinde saat 14:00'de başlayarak arka arkaya yapılacak.

Bilişim Sektöründe Örgütlenme Paneli

anilK

Bilişim Sektöründeki örgütlenme ve sendikalaşma sürecinin yaygınlaşması için 5 Eylül Cuma günü "Bilişim Sektöründe Örgütlenme" konulu bir panel düzenleniyor.

Bilgi Güvenliği Semineri

FZ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nün seminerleri devam ediyor.

Bugün (Pazartesi) akşam 18:30'da, Kuştepe kampüsündeki akademik kurul odasında verilecek olan seminerin konusu : Bilgi Güvenliği. Seminer, Computer Associates Türkiye Genel Müdürü Hakan Turgut tarafından verilecek, ilgililere duyurulur.

Bilgisayar Bilimleri bölümünün ana sayfasına bakacak olan arkadaşlar Mayıs haftasının ilk haftasonunun Turing Haftasonu olarak ele alınarak konu ile ilgili yurtdışından gelecek olan araştırmacıların verecekleri seminerler dizisinin de haberini okuyabilirler. Süreç içinde konu ile ilgili gelişmelerden fazlamesai.net üyelerini haberdar edeceğim.

İNETD PostgreSQL Veritabanı Semineri

adervis

İnternet Teknolojileri Derneği (İNETD) tarafından PostgreSQL Kullanıcıları Derneği desteği ile 09 Aralık 2006 tarihinde PostgreSQL Veritabanı Semineri yapılacaktır.
Konuşmacı : Devrim GÜNDÜZ

inet-tr, XIV. Türkiye'de İnternet Konferansı, Linux Seminerleri

anonim

XIV. Türkiye'de İnternet Konferansı (http://inet-tr.org.tr/inetconf14/) kapsamında, LKD Seminer Çalışma Grubu tarafından üç seminer düzenleniyor