butch

Görüşler

1
Zakkum

Hoca güzel yazmış. Yazıda değinilmeyen bazı noktalara vurgu yapmak isterim. Bu tür sanal paraların neden şimdi ortaya çıktığını sormamız gerekir. Bunu yanıtlayabilmek için de küresel düzeyde ticaretin nasıl yapıldığını ve yeni bir evreye girilip girilmediğini anlamak lazım. İkinci dünya savaşından sonra Batı'nın kurtarıcısı ABD savaş masraflarını ve hak ettiği ödülü dolaylı yoldan almak adına dünya piyasalarında hakimiyetini ilan etti. Dünya ticaretinin önemli bir kısmı dolar üzerinden yürütülmekte ve "petrodolar" gibi bir kavrama bile sahip durumdayız ki bu da enerji kaynaklarının alış-verişinde doların birim olarak kullanıldığı anlamına geliyor. Şimdi bu özetin özeti şu demek, dünyanın neresinde ve kim ticaret yapıyor olursa olsun, ABD'nin bu durumdan kazanç elde ettiği anlamına geliyor. Yani ülkenizin toprağından çıkan petrolü satarken ya da aliexpressten kendinize don alırken alıcı-aracı-satıcı dışında sürekli bu işten para kazanan birisi daha var. Üstelik bu dev kazancı elde etmek için bir şey üretmesi gerekmiyor.

Bu o kadar tatlı bir kazanç şekli ki buna gelebilecek herhangi bir zeval için akla hayale sığmayacak ölçüde askeri yatırım yapılabilmekte ve sırf bu durumu korumak adına dünyanın herhangi bir yerinde savaşmaya hazır olunabilmekte. Bu koşulları aynı bir lider şempanzenin kabadayılık yapmadan konumunu koruyamaması gibi kaba kuvvet uygulamadan yürütmenin bir yolu yok. Bu tatlı kazancı elde etmek isteyenler olacağı gibi kendi emeklerinin sömürülmesini istemeyen birkalabalık da her daim söz konusu elbette. Sonuçta bu bir sömürü düzenidir.

Diğer taraftan petrol ve diğer organik temelli enerji türleri tükenmek zorunda olan kaynakladır. Çok uzak olmayan bir gelecekte petrol kullanım dışı kalacak ve yenilenebilir enerji onun yerini alacak. Bu enerji alışverişinin küresel düzeyde ortadan kalkması veya oldukça azalması anlamına geliyor. Ticareti yapılmayan malın para birimi de olmaz (yani rezerv para), o yüzden dünya çapında ekonomik bir dönüşümün eşiğindeyiz. Eski düzenden yararlananların sonucu değiştirmesine olanak yok ama bu durumu geçiktirebildikleri kadar geçiktirmeleri takip edebilecekleri tek seçenek.

Tabloyu böyle özetin özeti şeklinde sunduktan sonra bitcoin ve benzerlerinin rolünü daha iyi anlayabiliriz. Mevcut durumda bu tür sanal paralar dünya ticaretinin üzerindeki hegemonyaya karşı ortaya çıkmış tepkilerden ibaret aslında. Örneğin mahkeme yolu ile wikipedia bağış sistemi durdurulduğunda bitcoin girdi devreye. Bu sadece bir ön kapışmaydı çünkü asıl mesele şu ki dünyadaki bir çok ülke artık birilerinin haksız kazanç sağlamasına somut adımlar atarak karşı çıkıyor.

1
butch

Çevreye olan olumsuz etkilerine karşı ufak bir teselli: Ethereum üreten ısıtıcı

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

BMO İstanbul organizasyonuyla Chris Stephenson'dan Blockchain eğitimi

tongucyumruk

Malumunuz Blockchain son yıllarda herkesin gündeminde. Eğer Blockchain konusunu "Bitcoin alalım mı?" seviyesinin biraz ötesinde, biraz daha teknik bir bakış açısından merak ediyorsanız BMO İstanbul tarafından organize edilen, @ChrisStephenson tarafından verilecek bu Blockchain eğitimini kaçırmamanızda fayda var.

@ChrisStephenson'ın sözüyle:

Teknolojiyi merak edenler için....

Donald Knuth'tan yardım çağrısı

tongucyumruk

Geçtiğimiz günlerde 80. doğumgününü İsveç'in Piteå şehrinde, kendi bestelediği Fantasia Apocalyptica eserinin icrası ile kutlayan Donald E. Knuth, The Art of Computer Programming kitabının yeni fasikülü için problem çözmeyi seven bilgisayar bilimcilerden yardım istedi.

Bilgisayar Bilimlerinin kutsal kitabı olarak görülen The Art of Computer Programming'in 4B cildini yayınlamaya...

Crash Course: Bilgisayar Bilimleri!

tongucyumruk

Green Biraderler'in "eğitim şart" temalı projesi Crash Course'tan herkesin haberi vardır diye tahmin ediyorum. Haberiniz yoksa, şimdi oldu, gidin ve bu müthiş bilgi kaynağının tadını çıkarın.

Evet, daha önceden bilmeyenler John Green'in efsanevi anlatım tarzıyla süslediği Dünya Tarihi videolarına dalmışken biz konumuza devam edelim. Crash Course projesi yeni dersini...

Programlama ve Programlama Dillerinin İlkeleri: Açık Ders

tongucyumruk

Chris Stephenson'un Vimeo kanalı'nin bilgisayar bilimlerine meraklı herkes için son derece zengin bir bilgi kaynağı olduğu malumunuz. Her ne kadar bir miktar Türkçe içerik barındırsa da özellikle ileri seviye konulardaki içeriğin Ingilizce olması daha geniş kitlelerin bu içerige erişimi önunde bir engel oluşturuyordu.

Neyse ki Mart 2017 itibariyle bu problem çözülmüşe benziyor. Chris...

Kodlamanın da saati mi olurmuş?!? Olurmuş...

eph

Her çocuğa bilgisayar bilimlerini sevdirecek, düşünmelerini ve hatta kendi oyunlarını tasarlamalarını sağlayacak bir platformdan bahsetmek istiyorum... code.org.. Yeni değil, bilen bilir.. 2. sınıf ve üzerindeki her yaş grubuna hitap eden farklı zorluk seviyelerinde ve farklı temalarda görevleri yerine getirme "oyun"u.. Oyun kelimesini özellikle kullandım çünkü çocuklar (öğrencilerim)...