ABD, DES`in yerini alacak olan algoritma olarak Rijndael`i seçti...

0
FZ
Amerika Birleşik Devletleri`ndeki NIST (National Institute of Standards and Technology - Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü yani bir nevi TSE) ulusal standart güvenlik algoritmasi olarak (AES - American Encryption Standard) iki Belcikali bilgisayar bilimcisi tarafindan gelistirilen Rijndael kod isimli şifreleme algoritmasını seçti.
Bu yeni algoritma ismini de bu iki bilim adamindan aliyor: Vincent Rijmen ve Joan Daemen (gerci ben sondaki l'nin nereden geldigini cözemedim, sesli harfle bitmesin diye koymus olabilirler :-)

Yaklasik 2 senelik uluslarasi bir ince eleme - sıkı dokuma sürecinden gecen 10'un üzerinde algoritma arasindan birinci olarak seçilen Rijndael yakinda DES'in yerini alacak.

Teknik olarak belirtmek gerekirse Rijndael degisekn blok ve anahtar uzunluguna sahip bir blok sifreleme yöntemi. Sifrelemek icin 128, 192 ve 196 bitlik anahtarlar kullanilabiliyor ve bunlarla 128, 192 ve 256 bitlik bloklar sifrelenebiliyor. Yani 9 farkli kombinasyon söz konusu.

Hem blok hem de anahtar uzunlugu kolayca 32nin kati olabilecek sekilde artirilabiliyor.

Bu da demek oluyor ki kredi karti islemlerinden tutun da devletler arasi iletisime, bilgisayar aglarina kadar pek cok yerde bu Rijndael algoritmasi kullanilacak yani mesajlar bu algoritma ile sifrelendikten sonra iletilecek.

Rijndael'in rekabet ettigi algoritmalar arasinda efsanevi kriptoloji uzmani Bruce Schneier ve ekibi tarafindan gelistirilen Twofish de vardi. Bruce üstadimizin yorumlarina göre Rijndael diger adaylar icinden Twofish ile rekabet edebilecek yegane algoritma idi. Tabii burada göz önünde bulundurulmasi gereken sadece algoritmanin zor kirilabilmesi degil ayni zamanda esnek olmasi ve kücük mikroislemcili ve hafizali makinalara da entegre edilebilmesi.

Konu ile ilgili meraklilar icin:

Rijndael ana sayfası

Algoritmanın Detaylı analizi

Bruce Schneier'in Güvenlikle Ilgili Sitesi:

www.counterpane.com

İlgili Yazılar

JavaScrypt

FZ

Autodesk firmasının kurucularından ve efsanevi AutoCAD programının yazarlarından biri olan John Walker, DES şifreleme standardının yerini almış olan AES´i (yani Rijndael algoritmasını) JavaScript ortamına taşıdı. Şifreleme, şifre çözme, parola cümlesi oluşturma ve steganografi işlevlerini barındıran bu JavaScript kullanımı GPL lisanslı olarak isteyen herkesin kullanımına açık.

C/C++ dururken neden JavaScript kullanayım, deli miyim divane miyim ben tepkisini verecekler ilgili sayfada usta programcının gerekçelerini okuyabilirler.

SecureProgramming.com: Güvenli Programlama Teknikleri

FZ

Süper bir uygulama geliştitiriyorsunuz, keskin bir C/C++ (ya da Java, PHP, vs.) programcısı olduğunuzu düşünüyorsunuz, uygulamanızı diğerleri ile de paylaşıyor ve bununla gurur duyuyorsunuz.

Birkaç gün sonra defalarca ıncığına cıncığına dek test ettiğiniz uygulamadaki açıklar SecurityFocus gibi sitelerde yayınlanıyor... Klasik ve kulağa tanıdık gelen bir senaryo değil mi?

Ciddi anlamda uygulama geliştiren ve abuk sabuk güvenlik açıklarına yazılımlarında yer vermek istemeyen programcıların, Secure Programming Cookbook for C and C++ kitabının yazarları tarafından kamuya açılan http://www.secureprogramming.com sitesini ziyaret etmelerinde fayda var.

Metacortex - OpenBSD PF Toolbox

ts

Metacortex BSD lisansı ile dağıtılan OpenBSD PF firewall için monitoring yazılımıdır. Web arabirimi ile sistem yöneticileri için kullanışlı bir araçtır.

GNU/Linux ve Güvenlik

anonim

Türkiye Linux Kullanıcıları Derneği işbirlğiyle gerçekleştirdiğimiz Linux eğitimlerinin 4. kısımı olan " Linux ve Güvenlik " semineri 5 Mayıs 2009 Salı günü Kadir Has Üniversitesi, Kadir Has Kampüsü , Cibali Salonunda yapılacaktır.

Bilişim Güvenliği Kulübü (BİGUK)

Tarih: 5 Mayıs 2009
Saat:12:00-15:00
Yer: Kadir Has Üniversitesi , Kadir Has Kampüsü, Cibali Salonu- Fatih /İstanbul Ulaşım Düzenleyenler: Bilişim Güvenliği Kulübü-Türkiye Linux Kullanıcıları Derneği
Konuşmacı: Bora Güngören (Bora Güngören kimdir?)

.Net gelmeden wormu geldi

tongucyumruk

.Net platformu için yazılmış ilk worm duyuruldu. Sharpei adlı wormun bir kısmı C# ile yazılmış ve .Net framework yüklü bilgisayarları etkiliyor.

Konuyla ilgili Slashdot'ta ve CNET'te çıkan haberler