ABD, DES`in yerini alacak olan algoritma olarak Rijndael`i seçti...

0
FZ
Amerika Birleşik Devletleri`ndeki NIST (National Institute of Standards and Technology - Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü yani bir nevi TSE) ulusal standart güvenlik algoritmasi olarak (AES - American Encryption Standard) iki Belcikali bilgisayar bilimcisi tarafindan gelistirilen Rijndael kod isimli şifreleme algoritmasını seçti.
Bu yeni algoritma ismini de bu iki bilim adamindan aliyor: Vincent Rijmen ve Joan Daemen (gerci ben sondaki l'nin nereden geldigini cözemedim, sesli harfle bitmesin diye koymus olabilirler :-)

Yaklasik 2 senelik uluslarasi bir ince eleme - sıkı dokuma sürecinden gecen 10'un üzerinde algoritma arasindan birinci olarak seçilen Rijndael yakinda DES'in yerini alacak.

Teknik olarak belirtmek gerekirse Rijndael degisekn blok ve anahtar uzunluguna sahip bir blok sifreleme yöntemi. Sifrelemek icin 128, 192 ve 196 bitlik anahtarlar kullanilabiliyor ve bunlarla 128, 192 ve 256 bitlik bloklar sifrelenebiliyor. Yani 9 farkli kombinasyon söz konusu.

Hem blok hem de anahtar uzunlugu kolayca 32nin kati olabilecek sekilde artirilabiliyor.

Bu da demek oluyor ki kredi karti islemlerinden tutun da devletler arasi iletisime, bilgisayar aglarina kadar pek cok yerde bu Rijndael algoritmasi kullanilacak yani mesajlar bu algoritma ile sifrelendikten sonra iletilecek.

Rijndael'in rekabet ettigi algoritmalar arasinda efsanevi kriptoloji uzmani Bruce Schneier ve ekibi tarafindan gelistirilen Twofish de vardi. Bruce üstadimizin yorumlarina göre Rijndael diger adaylar icinden Twofish ile rekabet edebilecek yegane algoritma idi. Tabii burada göz önünde bulundurulmasi gereken sadece algoritmanin zor kirilabilmesi degil ayni zamanda esnek olmasi ve kücük mikroislemcili ve hafizali makinalara da entegre edilebilmesi.

Konu ile ilgili meraklilar icin:

Rijndael ana sayfası

Algoritmanın Detaylı analizi

Bruce Schneier'in Güvenlikle Ilgili Sitesi:

www.counterpane.com

İlgili Yazılar

Pasaportumda casus çip mi var?

towsonu2003

Yakında pasaport başvurusunda mı bulunmayı düşünüyorsunuz?

Radikal'in geçtiği habere göre 2007'nin başlarından itibaren yeni pasaportunuzda, daha önce beklenildiği üzere, içinde kişisel bilgilerinizin bulunduğu bir RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama) çipi olacak. Ama bu çipe eklenecek bilgiler hakkında detaylar henüz bilinmiyor.

Nessus 3 çıktı

darkhunter

Bilinen en iyi zayıflık tarama araçlarından biri olan Nessus'un, 3'üncü versiyonu geçtiğimiz günlerde duyuruldu.

Nessus'un yeni sürümü şu an için sadece FreeBSD ve Linux için çıktı. Windows, MacOS X ve Solaris için 2006'nın ilk ayları ön görülmekte. Hali hazırda destek verilen dağıtımlar şöyle :

Internet`i dinleyenlere bombardıman girişimi

conan

LoveBug virusunun bir degişkeni olan ve Sophos tarafından VBS/LoveLet-CL olarak adlandırılan yeni virus NSA'in dünya iletişimini dinleme projesini aşırı yüklemek amacıyla yazılmışa benziyor! Email yoluyla kendini kopyalayan virüs kendini kopyalarken icinde "NSA national security agency code PGP GPG satellite cia yemen toxin botulinum mi5 mi6 mit kgb .mil mil base64 us defence intelligence agency admiral diplomat alert! BATF" gibi anahtar kelimeler taşıyor. Amaç iletişimi dinleyen Echelon'u aşırı yüklemek. Gerçi projenin asıl çalisma prensibi anahtar kelime yakalamak degil. Pattern yakalamak uzerine kurulu bir sistemi bu sekilde flood etmek bana yararsızmış gibi gözüküyor.

Yeni bir solucan: W32.Sasser.B.Worm

larweda

Aylar önce ortalığı kasıp kavuran Blaster solucanı gibi yeni bir solucan daha duyuruldu: W32.Sasser.B.Worm
Bu solucan Windows NT4SP6A, W2KSP2 ve 2003 Server sürümündeki işletim sistemleri üzerinde etkili oluyor ve LSASS (NT LM Security Support Provider) üzerinden bulaşarak ağdaki rastgele IP'li makinalara kendisini bulaştırıyor. Microsoft'un bu konudaki güvenlik makalesi ve uygulanması gereken yamalar burada. Konuyla ilgili Symantec'in ve McAfee'nin duyuruları da buralarda: Symantec ve McAfee. Hem Symantec hem McAfee bu virüsün bulaşmış olduğu sistemleri temizlemek için araçlar da sunuyorlar.
Tam da MEB ve Steve Ballmer haberinini üzerine pek de güzel denk geldi bu haber doğrusu ;)

Bilgisayar Korsanlarına Beş Yıla Kadar Hapis Cezası

FZ

Adalet Bakanlığı'nın bilişim suçlarına ilişkin hazırladığı kanun tasarısında, bilgisayar korsanlarına 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve adli para cezası verilmesi öngörülüyor. Bakanlık, "Bilişim Ağı Hizmetlerinin Düzenlenmesi ve Bilişim Suçları Hakkında Kanun Tasarısı"nı görüşlerini almak üzere diğer Bakanlıklar ve bakanlıklara bağlı kuruluşlar ile yüksek mahkemeler, üniversiteler, barolar, adli tıp, noterlik, bankalar, adli komisyon başkanlıklarının aralarında bulunduğu 100'den fazla kurum ve kuruluşa gönderdi. Bakanlık, söz konusu kurum ve kuruluşların görüşleri doğrultusunda değişik yaparak tasarıya son şeklini verecek.

Tasarıya göre, bilgisayar korsanlarına 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve adli para cezası da öngörülüyor. Buna göre, bir bilişim ağı aracılığıyla; bilişim sisteminde bulunan verileri veya programları hukuka aykırı olarak bozan, silen, değiştiren, yok eden, erişilmez kılan veya sisteme veri veya program yerleştiren, ekleyen, veri veya programlara zarar veren kişi, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve adlî para cezası alacak.