ABD, DES`in yerini alacak olan algoritma olarak Rijndael`i seçti...

0
FZ
Amerika Birleşik Devletleri`ndeki NIST (National Institute of Standards and Technology - Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü yani bir nevi TSE) ulusal standart güvenlik algoritmasi olarak (AES - American Encryption Standard) iki Belcikali bilgisayar bilimcisi tarafindan gelistirilen Rijndael kod isimli şifreleme algoritmasını seçti.
Bu yeni algoritma ismini de bu iki bilim adamindan aliyor: Vincent Rijmen ve Joan Daemen (gerci ben sondaki l'nin nereden geldigini cözemedim, sesli harfle bitmesin diye koymus olabilirler :-)

Yaklasik 2 senelik uluslarasi bir ince eleme - sıkı dokuma sürecinden gecen 10'un üzerinde algoritma arasindan birinci olarak seçilen Rijndael yakinda DES'in yerini alacak.

Teknik olarak belirtmek gerekirse Rijndael degisekn blok ve anahtar uzunluguna sahip bir blok sifreleme yöntemi. Sifrelemek icin 128, 192 ve 196 bitlik anahtarlar kullanilabiliyor ve bunlarla 128, 192 ve 256 bitlik bloklar sifrelenebiliyor. Yani 9 farkli kombinasyon söz konusu.

Hem blok hem de anahtar uzunlugu kolayca 32nin kati olabilecek sekilde artirilabiliyor.

Bu da demek oluyor ki kredi karti islemlerinden tutun da devletler arasi iletisime, bilgisayar aglarina kadar pek cok yerde bu Rijndael algoritmasi kullanilacak yani mesajlar bu algoritma ile sifrelendikten sonra iletilecek.

Rijndael'in rekabet ettigi algoritmalar arasinda efsanevi kriptoloji uzmani Bruce Schneier ve ekibi tarafindan gelistirilen Twofish de vardi. Bruce üstadimizin yorumlarina göre Rijndael diger adaylar icinden Twofish ile rekabet edebilecek yegane algoritma idi. Tabii burada göz önünde bulundurulmasi gereken sadece algoritmanin zor kirilabilmesi degil ayni zamanda esnek olmasi ve kücük mikroislemcili ve hafizali makinalara da entegre edilebilmesi.

Konu ile ilgili meraklilar icin:

Rijndael ana sayfası

Algoritmanın Detaylı analizi

Bruce Schneier'in Güvenlikle Ilgili Sitesi:

www.counterpane.com

İlgili Yazılar

Linux kaynak koduna gizlice sızma denemesi

anonim

ntvmsnbc'nin haberine göre kötü niyetli biri Linux çekirdeğinin yeni versiyonuna bir trojan yüklemeye çalışmış.

‘Bitkeeper’ kaynak kodu güvenlik birimi, dışardan gelen bu müdahaleyi 24 saat içerisinde tespit ederek açık veritabanını kapadı, böylece kötü niyetli yazılımcının çekirdek üzerinde yapmak istediği değişiklikler Linux kodlarına yansımadı. Bitkeeper’ın yazılımcısı Larry McVoy söz konusu tehdidin sonuca ulaşmadığını belirtti.

E-DEVLET: Ne Kadar Güvenli?

RoR

Yeni yasayla T.C kimlik bilgileriyle kişisel bilgiler (adres, telefon, sağlık, emniyet,...) eşlenerek tek bir çatı altında toplanıyor. Acaba bu durum ne kadar güvenli/gerekli?

Şifresiz Gizlilik

anonim

Bir şeyi saklamanın en iyi yolu onu herkesin gözü önüne koymaktır. Sıradan bir gün düşünün; siz güvenliğe önem veren bir sistem yöneticisi olarak her zamanki gibi sunucularınıza giren ve çıkan trafiği takip ediyorsunuz. Her şey normal gözükürken o çıktığını gördüğünüz sıradan http paketi aslında içinde sizin root şifrenizi taşıyor olabilir. Bu master tezi gizli kanallarla veri gönderimi konusu tartışıyor. Tezin bulunduğu sitede bu konunun firewallları aşmak dahil pek çok konuda kullanımı ile ilgili döküman ve kod bulabilirsiniz. Unutmayın, paranoyak olmanız takip edilmediğiniz anlamına gelmez :)

Gmail Kırıldı

sonereker

Buradan orjinal dökümana ulaşılabilir.

Google bu durumun muhtemel saldırgana bilgi veren kullanıcılar için geçerli olduğunu savundu. Açık kapatıldı, Google bu durum üzerine resmi bir açıklama yapmadı ve Full-disclosure'da da aynı sitede yakında yayınlanacak olan --tüm online banka sistemlerinin barındırdığı- benzer türde bir açığın duyurusu yapıldı :)

Güvenlik uzmanlarına göre kullanılan sistemlerin %98'inde benzer türde rapor edilmemiş açıklar mevcut.

Phrack 58 çıktı!

sundance

Internet öncesinden beri güvenlik ve iletişim ortamlarının tartışmasız bir numaralı dergisi PHRACK`in yeni sayısı çıktı.

Özellikle LoopBack bölümünde okur mektuplarına verilen cevapları okumanızı tavsiye ederim, eminim eski sayıları da teker teker elden geçirirsiniz...