ABD, DES`in yerini alacak olan algoritma olarak Rijndael`i seçti...

0
FZ
Amerika Birleşik Devletleri`ndeki NIST (National Institute of Standards and Technology - Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü yani bir nevi TSE) ulusal standart güvenlik algoritmasi olarak (AES - American Encryption Standard) iki Belcikali bilgisayar bilimcisi tarafindan gelistirilen Rijndael kod isimli şifreleme algoritmasını seçti.
Bu yeni algoritma ismini de bu iki bilim adamindan aliyor: Vincent Rijmen ve Joan Daemen (gerci ben sondaki l'nin nereden geldigini cözemedim, sesli harfle bitmesin diye koymus olabilirler :-)

Yaklasik 2 senelik uluslarasi bir ince eleme - sıkı dokuma sürecinden gecen 10'un üzerinde algoritma arasindan birinci olarak seçilen Rijndael yakinda DES'in yerini alacak.

Teknik olarak belirtmek gerekirse Rijndael degisekn blok ve anahtar uzunluguna sahip bir blok sifreleme yöntemi. Sifrelemek icin 128, 192 ve 196 bitlik anahtarlar kullanilabiliyor ve bunlarla 128, 192 ve 256 bitlik bloklar sifrelenebiliyor. Yani 9 farkli kombinasyon söz konusu.

Hem blok hem de anahtar uzunlugu kolayca 32nin kati olabilecek sekilde artirilabiliyor.

Bu da demek oluyor ki kredi karti islemlerinden tutun da devletler arasi iletisime, bilgisayar aglarina kadar pek cok yerde bu Rijndael algoritmasi kullanilacak yani mesajlar bu algoritma ile sifrelendikten sonra iletilecek.

Rijndael'in rekabet ettigi algoritmalar arasinda efsanevi kriptoloji uzmani Bruce Schneier ve ekibi tarafindan gelistirilen Twofish de vardi. Bruce üstadimizin yorumlarina göre Rijndael diger adaylar icinden Twofish ile rekabet edebilecek yegane algoritma idi. Tabii burada göz önünde bulundurulmasi gereken sadece algoritmanin zor kirilabilmesi degil ayni zamanda esnek olmasi ve kücük mikroislemcili ve hafizali makinalara da entegre edilebilmesi.

Konu ile ilgili meraklilar icin:

Rijndael ana sayfası

Algoritmanın Detaylı analizi

Bruce Schneier'in Güvenlikle Ilgili Sitesi:

www.counterpane.com

İlgili Yazılar

Apache.org un başına gelenler

conan

Mayıs ayının ortalarında Apache Software Foundation (ASF) halka açık serverlarından birisi hack edilmiş. Bu server bütün maillistleri, web servisleri ve işin kötüsü Apache'nin bütün kaynak kodlarını tuttuğu servermış.

Server'ı bir süre elinde tutan şahısın Apache`nin binary sürümlerinden bir yada bir kaç tanesini backdoor'lu olan kendi versiyonu ile değiştirmiş olmasından endişe ediliyor.

Kuyruklu yalan dolmuşuna binmeyin...

ftaski

Geçen gün icq mesajlarıma bakarken boş forward yapmayacağına inandığım bir zat tarafından "Symantec 17 Nisan'da bulunan yeni bir virüsün, antivirüs programları tarafından tanınmadığı, ayrıca 1 haziranda aktif olacağını açıkladı. PC'nizde bu virüsün olup olmadığını incelemek için SULFNBK.EXE adlı dosyayı arattırın." şeklinde bir mesaj aldım. Olayın aslını merak etmeden dosyayı arattım ve bir güzel sildim (Bu dosya uzun dosya isimlerini saklamaya yarayan bir exe imiş). Kıllandığımda geçti çünkü Symantec in sayfasında konu ile ilgili linkte "Category: Hoax"(!!!) yazmaktaydı... Gerek e-maille gerek icq ile gelen her mesaja inanmayınız/inandırtmayınız; zira ben bu mesajı forward ettiğim herkese pişmanlık ve uyarı dolu yeni mesajlar attım ve bazılarına bu dosyayı bulup yolladım. Aman Dikkat. http://www.symantec.com/

GNU/Linux için NX yaması

anonim

Zdnet'in haberine göre Redhat ve İntel özellikle virüs ve solucanlara karşı etkili olacağı düşünülen NX (not execute) teknolojisini destekleyen bir Linux yaması yazılım yayınladılar. Microsoft'un bu desteği service pack2 ile birlikte bu yılın üçüncü çeyreğinde vermesi umuluyor. Linus Torvalds'ın bu teknolojiye olumsuz yaklaşmadığı da yine aynı makalede yer alıyor.

Parmak İzinize Güvenmeyin!

FZ

Yani teorik olarak güvenin tabii, iki kişinin aynı parmak izine sahip olması çok ama çok düşük olasılık ama konumuz şu ki Japon şifre uzmanı Tsutomu Matsumoto herhangi bir elektronik hobi dükkanında bulunabilen malzemeleri ve bilgisayarını kullanarak endüstride yaygın olarak kullanılan 11 parmak izi biyometrik güvenlik donanımını kandırmayı başarmış!

Bu vesile ile ve NEC'in geliştirdiği süperbilgisayarı da hatırlatarak "abi Japonlar yapmış" geyiğine son verilmesi, bunun bir geyik değil düpedüz gerçek olduğunun kabul edilmesi kampanyası başlatıyorum! :)

NetSec Güvenlik Bülteni: Sayı 3

onal

Ağ güvenliği listesi (NetSec) üyeleri tarafından hazırlanan güvenlik bülteninin 3. sayısı çıktı. Buradan okuyabilirsiniz.