Silicon Graphics Linux Tabanlı Altix 3000´i Tanıttı

0
FZ
Silicon Graphics, 7 Ocak'ta SGI® AltixTM 3000 sunucu ve supercluster bilgisayarlarını tanıttı. SGI Altix 3000 sistemleri SGI'nin süperbilgisayar mimarisini Intel® Itanium® 2 işlemcileri ve Linux® işletim sistemi ile gerçekleştiriyor.
Supercluster tipindeki bilgisayar sisteminde her noktada (node) Linux işletim sistemli, 64 Itanium 2 işlemcili ve 512GB ana hafızalı makina kullanılabiliyor.

SGI Altix 3000 supercluster bilgisayarları pek çok düğüm noktası ve işletim sistemi arasında global paylaşımlı hafıza kullanan ilk cluster sistemi. Global paylaşımlı hafıza ile Linux işletim sisteminin evliliği uç noktada çalışan kullanıcılar için standartlarla uyumlu bir ürün sunuyor ve cluster yapısında kurulup süperbilgisayar mantığı ile çalışılabilen bir ortam sağlıyor.

Bu teknolojinin temelinde yatan çekirdek ise SGI® NUMAlink sistemi. SGI NUMAlink switch üzerinde yola çıkan verinin yolu kat etmesi yaklaşık 50 nanosaniye sürüyor. Aşırıhızlı NUMAlink bağlantısının düşük gecikme oranı ve büyük bantgenişliği global paylaşımlı hafızanın da temellerini oluşturuyor.

SGI Altix 3000 ailesi başlangıç ürünleri 70.000$'dan başlıyor ve buna min. 4 işlemcili makina dahil. 64 işlemcili ve 1 TB'lık ana hafızaya sahip sunucu fiyatları ise 1.129.200$'dan başlıyor. Bu modelin 2048 işlemci ve 16 TB ana hafızaya kadar ölçeklenebileceği söyleniyor.

FZ'nin notu: Hayır bu kötü bir şey değil de şifreleme olayını güçlü/güvenli halde tutmak gittikçe zorlaşıyor o kötü :)
sgi

Görüşler

0
FZ
Görülen o ki her halükârda kazanan yine INTEL ;-)
0
malkocoglu
MS kazanmasin da, kim kazanirsa kazansin! :)
0
FZ
Çok işlemcili makinalar söz konusu oldu mu hele de 4, 8, 64 ... bildiğim kadarı ile Windows'un esamesi okunmaz. Vakti zamanında SGI, Win NT ile bir işler çevirmeye çalışmıştı ama herhalde onlar bile o günlerini hatırlamak istemiyorlardır ;-)

Bu arada lütfen Windows Advanced Server, vs. diye atlamayın (hani önceden uyarayım da :-P
0
malkocoglu
SGI hardware olayindan kurtulmak icin bayagi zamandir bakiniyor zaten. MS olmayinca, Linux'a atladi; cunku atlamasa SGI'in etrafindan dolasip gene Linux'a gececekti millet. SGI'in Linux dunyasina katilmasi cok daha iyi oldu. IBM'de Linux'cu oldu (tabii Solaris'e gecirmek icin) bunlar iyi seyler.

0
malkocoglu
hardware derken, isletim sistemi'ni listeye eklemeyi unuttuk. Duzeltme..
0
murat09
Hocam bu dediginize katilamayacagim yani her halukarda kazanan Intel degil. IBM ve AMD nin 64 bit sunucu temelinde gelistirdikleri cok iyi islemciler var, Intel bu islemci konusunda her zamanki kafa karIstIrIcIlIgInI surduruyor (bkz: PcNET ocak sayisi) Unutmadan, ayni dergide IBM nin bir islemcisi var henuz bunu gecebilen islemci uretilmemis dediklerine bakIlIrsa...
0
FZ
Her halükârda kazanan: INTEL

Burada mevzu hangi firmanın mikroişlemcisi daha güzel tasarlanmış değil. Mevzu ticari başarı. AMD ufaktan PC pazarından çekilmeye başladı (bkz. FM'deki geçmiş yorumlar). IBM'i ise zaten konuya dahil etmiyoruz.

Bir anket yapalım ve FM takipçilerine, alternatif teknoloji üstadlarına soralım, evinizdeki ve ofisinizdeki makina/makinalar, (sunucular, vs.) hangi işlemciyi kullanıyor diye ve çıkacak oranlara bakalım.

Budur yani.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Terbiyesizlik! `Equill`

ninja-g

Equill, hemen browserdan websayfasını çizme, karalama tool`udur. Explorer 5.0'a yerleşen bir toolbar sayesinde web sitelerinde surf ederken istediğiniz yerleri sanki capture etmiş de photoshop`ta takılıyormuşcasına işaretleyip, düzenleyebiliyorsunuz. Equill sunucusunda aldığınız `capture`lardan oluşan bir library oluşturabiliyorsunuz. Sitelere not bırakıp, istediginiz yerleri highlight yapabiliyorsunuz. İşte böyle bir görsel aracı hemen yüklemek için: http://www.equill.com/product/get/regform.html
Yok kardeşim ben bunu iyice anlamadan kurmam, kapıya her geleni de almam diyorsanız: www.equill.com

Eski SGI sunucusundan buzdolabı

butch

Söz konusu site size eski sunuculardan binbir cambazlıkla nasıl kullanışlı cihazlar üretebileceğinizi detaylı bir şekilde anlatıyor. En yeni buluş eski bir SGI sunucusundan üretilmiş buzdolabı. Adrese baktığınızda sayfanın alt tarafında daha önceki ilginç çalışmaları da görebilirsiniz. Kolay gelsin...