Parkyeri'nden Tarihi Rekor: %3432 Büyüdü!

0
pinguary
Türkiye'nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketlerini belirlemeye amaçlayan Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye - 2007 Programı sonuçlandı. Programın birincisi, e-ticaret ve mobil çözümler alanında faaliyet gösteren ve son 5 yılda yüzde 3 bin 432 büyüme kaydeden Parkyeri oldu.

Bu yıl ikincisi düzenlenen program sonuçları, Rahmi Koç Müzesinde düzenlenen bir törenle açıklandı. İnternette ve mobil araçlarda e-ticaret ve mobil uygulamalar sunan Parkyeri'nin mobil telefonlardan televizyon izlemeyi sağlayan CepTV ve e-ticaret için teknik ve operasyonel altyapı kuran "sıcak pazar" gibi uygulamaları bulunuyor.
Yüzde 1.559'luk büyüme ile ikinci sırayı alan alternatif telekom operatörü Borusan Telekom ise ses, global data servisleri, kurumsal sanal ağ, data center ile ses ve veriyi aynı ağda birleştiren VoIP teknolojisi gibi hizmetler sunuyor. En hızlı büyüyen teknoloji şirketleri sıralamasında üçüncü sırayı ise yüzde 1.419 büyüme ile entegre bilgisayar-telefon uygulamaları gerçekleştiren Defne Bilgi İşlem Ürünleri aldı.

Yabancılarla işbirliği

Törende konuşan Türk Telekom Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Paul Doany, internete erişim olanağına ulaşan gençlerin bundan büyük heyecan duyduğunu ve bunu sağlamanın kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi.

Deloitte Türkiye Stratejik Planlama, İş Geliştirme ve Pazarlama Ortağı Mehmet Sait Gözüm de, bu program ile Türkiye'de teknolojiyi şekillendiren şirketleri tespit ederek, yurt içinde ve yurt dışında bilinirliklerini artırmayı amaçladıklarını aktardı.

Gözüm, geçen sene listeye giren şirketlerden 2'sinin satın alındığını, birinin şu anda satış aşamasında bulunduğunu, 3'ünün yurt dışında faaliyet göstermeye başladığını, 3'ünün yabancılarla stratejik ortaklık kurmak üzere olduğunu, 21'inin Avrupa ve Orta Doğu (EMEA) bölgesinin 50 başarılı teknoloji şirketi arasında girdiğini belirtti.

79’u İstanbul’dan

Deloitte'un 1995 yılından beri dünyanın 37 ayrı bölgesinde 3 ayrı program halinde oluşturduğu Teknoloji Fast 50 listeleri şirketlerin son 5 yılda net gelirlerinde kaydedilen büyümeye göre belirleniyor. Aday olmak için şirketlerin ilk yıl en az 50 bin euro, beşinci yıl ise en az 800 bin euro net satış gelirine ulaşması gerekiyor.

Bu sene listeye giren teknoloji şirketlerinin yüzde 79'u İstanbul'da, yüzde 17'si Ankara'da, yüzde 2'si İzmir ve yüzde 2'si Kocaeli'nde bulunuyor.

En hızlı büyüyen teknoloji şirketleri arasında bilişim şirketlerinin oranı yüzde 71'e ulaşırken, bunların yüzde 46'sı yazılım, yüzde 17'si bilgisayar ve donanım, yüzde 8'i ise internet hizmetleri alanında faaliyet gösteriyor.

Listede yer alan şirketlerin yüzde 53'ünün son 5 yıldaki Ar-Ge yatırımları 100 bin ile 500 bin euro arasında yer alırken, hızlı büyüyen bu teknoloji şirketlerinin yüzde 17'si 2 milyon eurodan az, yüzde 30'u 2 ile 5 milyon euro arası, yüzde 15'i 5 ile 10 milyon euro arası, yüzde 23'ü 10 ile 30 milyon euro arası ve yüzde 15'i 30 milyon euro üzeri ciroya sahip bulunuyor.

Kaynak: Referans Gazetesi

İlgili Yazılar

Linux Router Projesi Sizlere Ömür (1997 - 2002)

FZ

Linux Router Project isimli proje sizlere ömür. Söz konusu proje 1.44 MB´lık floppy diskete sığan ve `router, access server, thin server, thin client, network appliance´ sistemleri kurup geliştirmeyi çok çok kolaylaştıran bir Linux dağıtımı idi.

Proje sorumlusu ve programcısı haberi verirken karşılaştığı güçlüklerden, IT sektörü ile ilgili sorunlardan, projeye yeterince destek verilmemesinden , vs. şikayet ediyor ve pek çok şeyi sivri bir dille eleştiriyor. Sebep olarak ekonomik nedenleri gösteren programcı Güney Florida´da muslukçuların Sistem Yöneticilerinden daha çok kazanmasını örnek göstererek programcıların geceli gündüzlü kod yazarak harcadıkları korkunç entelektüel çabaların karşılığının pek verilmediğini ve bu sebeple artık bilgisayar işi ile uğraşmaktan vazgeçmeyi düşündüğünü belirtiyor.

Görüldüğü gibi açık kodlu yazılım dünyası da güle oynaya kod geliştiren ve tatmin olmuş bir şekilde geleceğe güvenle bakan yazılımcılardan ibaret değil. Bu tip örneklerin ve eleştirilerin dikkatli şekilde değerlendirilmesinde fayda var. Böylelikle iddialı benzer projelerin benzer kadere maruz kalmasının önüne geçilebilir belki.

Scribus artık Türkçe!

batasoy

Pahalı masaüstü yayıncılık programlarının kabusu Scribus, artık Türkçe! Pozitif ekibi olarak %90'a yakın kısmını Türkçeleştirdiğimiz program için bazı Türkçe kelime önerilerinizi de bekliyoruz.

Deneysel Müzik Aletleri Gecesi II

FZ

İlki Dogzstar'da olan Deneysel müzik aletleri gecesinin ikincisi 25 Ocak Cuma saat 22:00'de Balans Tonique'de.

Bilgi Üniversitesi öğrencilerinin performanslarını sergileyecekleri bu gösteride müzisyenler dizayn ettikleri sesleri yine kendilerinin dizayn ettiği entürmanlarla gece boyunca dinliyiciye farklı bir deneyim yaşatmayı planlıyor. Alışılmadık bir perspektifte geçecek bu gösteriye herkes davetlidir. Giriş bedavadır.

MP3’e açık kodlu alternatif

polat

Telif hakkı gerektirmeyen ve MP3 formatına ‘rakip’ olarak gösterilen Ogg Vorbis yazılımının 1.0 versiyonu çıktı. ZDNet’in haberine göre, Ogg Vorbis ses sıkıştırma ve yayınlama yazılımının resmi çıkışı, açık kodlu yazılım meraklıları tarafından uzun zamandır bekleniyordu. Ogg Vorbis’in en önemli özelliği telif hakkı gerektirmemesi, yani firmalar herhangi bir ücret ödemeden bu teknolojiyi alarak kendi yazılımlarına dahil edebiliyor.
Haberin devamı...

Yeni Eğlence Kültürü Sizi Gözetliyor

parsifal

Dijital TV yayınları ülkemizde 2 senedir yayında olmasına rağmen hemen hemen her evde karşımıza çıkmaya başladılar. Yayına başlamaları büyük bir dert olmuştu. Türk Telekom dijital yayın izni vermediğinden yayınlar yurtdışından yapılıyordu. Günümüzde nedir ne değildir pek bilemiyorum.