Parkyeri'nden Tarihi Rekor: %3432 Büyüdü!

0
pinguary
Türkiye'nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketlerini belirlemeye amaçlayan Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye - 2007 Programı sonuçlandı. Programın birincisi, e-ticaret ve mobil çözümler alanında faaliyet gösteren ve son 5 yılda yüzde 3 bin 432 büyüme kaydeden Parkyeri oldu.

Bu yıl ikincisi düzenlenen program sonuçları, Rahmi Koç Müzesinde düzenlenen bir törenle açıklandı. İnternette ve mobil araçlarda e-ticaret ve mobil uygulamalar sunan Parkyeri'nin mobil telefonlardan televizyon izlemeyi sağlayan CepTV ve e-ticaret için teknik ve operasyonel altyapı kuran "sıcak pazar" gibi uygulamaları bulunuyor.
Yüzde 1.559'luk büyüme ile ikinci sırayı alan alternatif telekom operatörü Borusan Telekom ise ses, global data servisleri, kurumsal sanal ağ, data center ile ses ve veriyi aynı ağda birleştiren VoIP teknolojisi gibi hizmetler sunuyor. En hızlı büyüyen teknoloji şirketleri sıralamasında üçüncü sırayı ise yüzde 1.419 büyüme ile entegre bilgisayar-telefon uygulamaları gerçekleştiren Defne Bilgi İşlem Ürünleri aldı.

Yabancılarla işbirliği

Törende konuşan Türk Telekom Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Paul Doany, internete erişim olanağına ulaşan gençlerin bundan büyük heyecan duyduğunu ve bunu sağlamanın kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi.

Deloitte Türkiye Stratejik Planlama, İş Geliştirme ve Pazarlama Ortağı Mehmet Sait Gözüm de, bu program ile Türkiye'de teknolojiyi şekillendiren şirketleri tespit ederek, yurt içinde ve yurt dışında bilinirliklerini artırmayı amaçladıklarını aktardı.

Gözüm, geçen sene listeye giren şirketlerden 2'sinin satın alındığını, birinin şu anda satış aşamasında bulunduğunu, 3'ünün yurt dışında faaliyet göstermeye başladığını, 3'ünün yabancılarla stratejik ortaklık kurmak üzere olduğunu, 21'inin Avrupa ve Orta Doğu (EMEA) bölgesinin 50 başarılı teknoloji şirketi arasında girdiğini belirtti.

79’u İstanbul’dan

Deloitte'un 1995 yılından beri dünyanın 37 ayrı bölgesinde 3 ayrı program halinde oluşturduğu Teknoloji Fast 50 listeleri şirketlerin son 5 yılda net gelirlerinde kaydedilen büyümeye göre belirleniyor. Aday olmak için şirketlerin ilk yıl en az 50 bin euro, beşinci yıl ise en az 800 bin euro net satış gelirine ulaşması gerekiyor.

Bu sene listeye giren teknoloji şirketlerinin yüzde 79'u İstanbul'da, yüzde 17'si Ankara'da, yüzde 2'si İzmir ve yüzde 2'si Kocaeli'nde bulunuyor.

En hızlı büyüyen teknoloji şirketleri arasında bilişim şirketlerinin oranı yüzde 71'e ulaşırken, bunların yüzde 46'sı yazılım, yüzde 17'si bilgisayar ve donanım, yüzde 8'i ise internet hizmetleri alanında faaliyet gösteriyor.

Listede yer alan şirketlerin yüzde 53'ünün son 5 yıldaki Ar-Ge yatırımları 100 bin ile 500 bin euro arasında yer alırken, hızlı büyüyen bu teknoloji şirketlerinin yüzde 17'si 2 milyon eurodan az, yüzde 30'u 2 ile 5 milyon euro arası, yüzde 15'i 5 ile 10 milyon euro arası, yüzde 23'ü 10 ile 30 milyon euro arası ve yüzde 15'i 30 milyon euro üzeri ciroya sahip bulunuyor.

Kaynak: Referans Gazetesi

İlgili Yazılar

Micheal Moore: Filmlerimi Bedavaya Çekip İzleyin Sorun Değil

FZ

Meşhur yönetmen Micheal Moore son filmi 9/11 ile ilgili olarak konuştu ve filminin Internet´ten bedavaya çekilip izlenmesini doğal karşıladğını belirtti.

Moore´a göre insanların filmini Internet´ten indirip izlemelerinde ve arkadaşları ile paylaşmalarında herhangi bir sorun yok, filmini ne kadar çok insan izlerse o kadar iyi ve telif hakları yasasının büyük bir kısmı da saçma sapan. Moore, tek bir yerde itirazı olacağını söylüyor: Benim filmim üzerinden bu yöntemle kâr edemezsiniz, eğer edecekseniz bunu ayrıca konuşmamız gerekir, bunun dışında sorun yok.

Yönetmenle birlikte çalışmış olan Lions Gate şirketi de buna karşı itiraz etmiyor durumda. Moore´a göre bilgi, sanat ve fikir paylaşımı serbest olmalı ve özgürce gerçekleştirilmeli. Bir başka sıradışı ve önemli yönetmen olan Tarantino´nun da Moore´un bu tavrını bazı bakımlardan desteklediği biliniyor.

Editörün Notu: Söz sinemadan açılmışken üstad Marlon Brando´yu yani sinemanın "Baba"sını da kısa süre önce kaybettik. Anısı sinemaseverlerin kalbinde daima yaşayacaktır.

3. Bilgisayar Günleri Yarışması

FZ

"Bilgi'de Bilgisayar Günleri" başlığı ile İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri bölümü tarafından düzenlenen ve tüm lise öğrencilerine açık olan etkinlik iki aşamalı yarışma bölümlerinden oluşacaktır. 22 Nisan 2006 tarihinde yapılacak olan ön eleme aşaması tüm katılımcılara açık olacaktır. Ön eleme sonunda ilk 30'a giren öğrenciler 13-14 Mayıs 2006 tarihlerinde Dolapdere kampüsünde uygulamalı bir dizi eğitimden sonra 2. aşama sınava alınacaklardır. Gelelim koşullara ve ödüllere...

Hans Reiser cinayet şüphelisi olarak tutuklandı

anonim

ReiserFS dosya sistemiyle adını duyuran Hans Reiser boşandığı karısının katil zanlısı şüphesiyle tutuklandı.Polis bir süredir kayıp olan eski eşinin öldürülmüş olabileceği şüphesiyle Hans Reiser'ı göz altına almış. Haberin orjinaline buradan ulaşabilirsiniz. Bu haberin üzerine reiserfs ve açık kaynak kodlu yazılımlar hakkında türlü geyik de hemen ardından yapılmaya başlanmış. Acaba açık kaynak kodlu yazılımlar çıldırmamıza bir sebep mi yoksa çıldırmamızın bir sonucu mu? Burada uzayan bir tartışma trafiğine rastlamak mümkün.

Tüm zamanların en kopuk UNIX iş ilanlarından biri

FZ

Microsoft Word´ün ‘Unix’i hala ‘UNIX’ olarak düzeltmeye çalıtığını biliyor muydunuz? Aman allahım ne kadar da 80´ler kokuyor değil mi?

Unix ile ilgili asıl problem şu: Kimse tam olarak ne olduğunu bilmiyor. Evet yani birileri `bash´, `grep´ falan diyor da nedir ki yani bunlar? Ben söyleyeyim: bash, Bourne Again Shell demek ve aslında bu bir arayüz. İnsanları bir Unix makinası üzerinde bash yazarken pek görmezsiniz. Windows kullananlar windows yazar mı, yazmaz. `exit´ yazarlar ve sonra da `format c:´ yazarlar.

“grep” ise biraz daha detaylı bir konu. Ancak burada uzun uzadıya bahsetmek istemiyorum. İşte tam da bu yüzden Unix uzmanlarına ihtiyacımız var. Benden size bir tavsiye, eğer Linux ile ilgili bir probleme takılırsanız forumlara gidip acaba bunu nasıl yapabilirim diye sormayın sakın, yapmanız gereken forumlardan birine gidip: `Bu salak Linux mudur nedir çok aptal bir şey, falanca işi yapmayı bilmiyor´ demek. Çok çok kısa süre içinde insanlar size aksini ispatlamak ve milyon farklı alternatif göstermek için yalvarıyor olacaklar. Hey, bu kıyağımı unutmayın!

Neyse, lafı uzatmayalım, aradığımız özellikler kısaca: Solaris 2.6 – 9 yönetim deneyimi, Red Hat 7 – AS 3.0 yönetim deneyimi, Jumpstart, Sun Cluster, TomCat, SunOne Application Server/Web Server, Kickstart, Veritas VM 3.5 ve Solstice Disk Suite ile disk yönetimi deneyimi. Eğer bunlara sahipseniz o zaman size yaptıracak işimiz var. 6 aylık bir iş. Günde 500$ da diyebiliriz.

Bize telefon edin ya da e-posta yazın. `bash´te `pine´ yazabilirsiniz. Ya da her neyse. Çılgınsınız! Başvurular buraya.

Not: Sundance´e soruyorum, yahu bu Unix adminleri harbiden züppe mi ya? :)

Genome Projesi

anonim

Bir çoğunuzun bildiğini sanıyorum, "Human Genome Project", insanın gen haritasını çözme uğraşında olan oldukça geniş kapsamlı bir proje. Bu araştırmalar insan ırkının geleceği (eğer varsa) için oldukça pozitif sonuçlar doğuracak. Bu aşamada en büyük problem, tek bir gen için bile yoğun CPU gücü ve zaman gerekli olması. Stanford üniversitesi, SETI@HOME a çok benzer bir GENOME@HOME uygulaması geliştirmiş.