Jamd Linux İncelemesi

0
ghanthar
Jamd Linux dünyasının en başarılı masaüstü dağıtımlarından, kanımca. Linux'a yeni adım atanlar için iyi bir başlangıç olabilir.
Söz verdiğim gibi J.A.M.D incelemesini yayımlıyorum.

Jamd, Just Another Modified Distribution, yani tam çeviri yaparsak “Sadece Değiştirilmiş Bir Başka Dağıtım” anlamına geliyor. Buna bakarak Jamd nin iddiasız bir dağıtım olduğunu sanabilirsiniz ancak bu pek doğru değil. Aslında Jamd nin adında söylediğininden çok daha fazlası olduğunu söylemek mümkün. Jamd Red Hat 9 üzerine kurulu bir dağıtım. Aslında Jamd nin ismi burada doğrulanıyor çünkü Jamd için Red Hat ın değiştirilmiş bir versiyonu demek RH üzerine kurulu demekten daha doğru olur. Bir örnek vermek gerkirse: Ximian Uygulama Yükleyicisini Çalıştırıp Evolutionun son 1.4 sürümünü yüklemeye çalıştığınızda yükleyicinin dağıtımı RH 9 olarak gördüğüne şahit oluyoruz. Aynı denemeyi Gelecek Linux ta yaptım ancak RH 7.3 yazmadı, dağıtımı tanıyamadı. Bu durumda şu soru gelebilir aklımıza: “Madem bu kadar çok RH 9 benziyor neden RH 9 kurmuyorum?” Bu soruya verebilecek ilk cevap Jamd nin yeni kullanıcılara/ son kullanıcıya yönelik olarak hazırlandığı. Yani bu dağıtım Linux Gurularına hatta orta düzey linux kullanıcılarına çok uygun olmayabilir, en azından onlar için yapılmadığı kesin. Eğer masaüstü bir dağıtıma ihtiyacınız var ise Jamd size göre. Diğer tarftan Jamd Windows u seven ancak daha sağlam ve tutarlı bir sistem isteyen ve bilgisayar bilgisi az olan ve daha fazlasınıda edinmek niyetinde de olmayan kullanıcılara da hitab ediyor. Bu cümleyi okuyan deneyimli Linux kullanıcılarının aklına Xandros veya Lindows gelebilir. Ancak Jamd nin bir başka güzelliği ise bu dağıtımlara benzememesi yani Windows arayüzünü taklite kalkışmaması. Xandros, Lindows ve Lycoris in yaptıkları aslında Windows u seven ancak daha sağlam bir sistem isteyen kullanıcıları çekmek için mantıklı bir davranış olabilir ancak Linux a gönül vermiş biri olarak Kde nin ve Linux masaüstünün tanınmayacak hale getirilmesine tahammül edemiyorum. Jamd bunu yapmıyor karşınıza çıkan masaüstü cicili bicili olsada sonuçta güzel bir tema kullanılmış Kde den başka birşey değil, ayrıca değiştirme şansınada sahipsiniz. Ayrıca yine bu win imsi dağıtımların aksine Jamd ticari bir dağıtım değil tamamen açık kaynaklı bir proje ve istenildiği gibi dağıtılabiliniyor (yukardı bahsettiğim diğer dağıtımlar özgürce dağıtılamıyorlar). Jamd için illa ki Linux bilgisi olmayan edinmekte istemeyenler için uygun demiştik ancak bu eğer isterseniz Jamd de Linux a alışıp daha fazlasını öğrenemeyeceksiniz anlamına gelmiyor, sadece sistemi verimli kullanabilmek için illa Linux bilginiz olması gerekmiyor. Jamd yi Lindows, Lycrosis vs den ayıran bir noktada bu, bu da onun diğerlerinden den daha geniş kitlelere hitab ettmesini sağlıyor.

Yazının devamı için lütfen tıklayın

İlgili Yazılar

Securing Linux Version 2

sundance

Securing & Optimizing Linux: RedHat Edition (Redhat Bible) V2 çıktı...

OpenDocs Publishing`in en yeni kitabı olan V2, RedHat 7.1`i de kapsamakta ve 'çok güvenli değil' diye bir çok Linux admini tarafından burun kıvrılan RedHat`ı sıfırdan, maksimum güvenlikte kurmak ve yönetmek için eşsiz bir kaynak sunuyor.

Wine 1.0 sürümü 15. yaş gününde çıkıyor

anonim

Wine geliştirici takımı 1.0.0 sürümünü Wine'nin doğum günü olarak kararlaştırdıkları 6 Haziran'da çıkaracak. Bu sürüm sembolik anlam taşıyor. O yüzden çok fazla değişiklik beklememek lazım. 1.0.0 sürümü için dört ürünün kararlı çalışması kriter (Wine 1.0 Release Criteria) olacak. Bilindiği üzere Google'dan bir ekip de wine için yama yayınlamaya başlamıştı ve kısa süre içerisinde Photoshop CS2 linux üzerinde daha kararlı çalışabilir hale gelmişti. Photoshop CS2'nin linux üzerindeki Font desteği ve katman desteği şimdilik yeterli olmasa da ilerisi için umut vaadediyor.

Linux Yerelleştirme

butch

Yerelleştirme konusunda yaptığımız bir konuşma sonrasında, Görkem Çetin bu konuda ciddi bir desteğe ihtiyaç olduğunu söyledi bana. Onun bu konudaki görüşleri şöyle:

Linux Başarı Ödülleri 2003 yarışması sonuçlandı

huseyin

IBM Türk açık kodlu projelerin gelişimini desteklemek amacıyla bu yıl ikincisini düzenlediği Linux Başarı Ödülleri 15 Ekim'de sona erdi.

21 projenin finale kaldığı yarışmada, Önsel Armağan, Hüseyin Ergün ve Murat Kumaç 'ın hazırladığı Turquaz, açık kodlu muhasebe yazılımı birinci oldu.

Proje ekibi, ödül olarak IBM bilgisayar ve AISEC'ten yurtdışı staj imkanı kazandı.

Adım adım Linux'a geçiş

sundance

Niyam.com'da yayınlanan bu makale yedi aşamada GNU/Linux sistemlere geçmeyi ve mevcut gündelik işlerinizi orda gerçekleştirmeyi anlatıyor.