Jamd Linux İncelemesi

0
ghanthar
Jamd Linux dünyasının en başarılı masaüstü dağıtımlarından, kanımca. Linux'a yeni adım atanlar için iyi bir başlangıç olabilir.
Söz verdiğim gibi J.A.M.D incelemesini yayımlıyorum.

Jamd, Just Another Modified Distribution, yani tam çeviri yaparsak “Sadece Değiştirilmiş Bir Başka Dağıtım” anlamına geliyor. Buna bakarak Jamd nin iddiasız bir dağıtım olduğunu sanabilirsiniz ancak bu pek doğru değil. Aslında Jamd nin adında söylediğininden çok daha fazlası olduğunu söylemek mümkün. Jamd Red Hat 9 üzerine kurulu bir dağıtım. Aslında Jamd nin ismi burada doğrulanıyor çünkü Jamd için Red Hat ın değiştirilmiş bir versiyonu demek RH üzerine kurulu demekten daha doğru olur. Bir örnek vermek gerkirse: Ximian Uygulama Yükleyicisini Çalıştırıp Evolutionun son 1.4 sürümünü yüklemeye çalıştığınızda yükleyicinin dağıtımı RH 9 olarak gördüğüne şahit oluyoruz. Aynı denemeyi Gelecek Linux ta yaptım ancak RH 7.3 yazmadı, dağıtımı tanıyamadı. Bu durumda şu soru gelebilir aklımıza: “Madem bu kadar çok RH 9 benziyor neden RH 9 kurmuyorum?” Bu soruya verebilecek ilk cevap Jamd nin yeni kullanıcılara/ son kullanıcıya yönelik olarak hazırlandığı. Yani bu dağıtım Linux Gurularına hatta orta düzey linux kullanıcılarına çok uygun olmayabilir, en azından onlar için yapılmadığı kesin. Eğer masaüstü bir dağıtıma ihtiyacınız var ise Jamd size göre. Diğer tarftan Jamd Windows u seven ancak daha sağlam ve tutarlı bir sistem isteyen ve bilgisayar bilgisi az olan ve daha fazlasınıda edinmek niyetinde de olmayan kullanıcılara da hitab ediyor. Bu cümleyi okuyan deneyimli Linux kullanıcılarının aklına Xandros veya Lindows gelebilir. Ancak Jamd nin bir başka güzelliği ise bu dağıtımlara benzememesi yani Windows arayüzünü taklite kalkışmaması. Xandros, Lindows ve Lycoris in yaptıkları aslında Windows u seven ancak daha sağlam bir sistem isteyen kullanıcıları çekmek için mantıklı bir davranış olabilir ancak Linux a gönül vermiş biri olarak Kde nin ve Linux masaüstünün tanınmayacak hale getirilmesine tahammül edemiyorum. Jamd bunu yapmıyor karşınıza çıkan masaüstü cicili bicili olsada sonuçta güzel bir tema kullanılmış Kde den başka birşey değil, ayrıca değiştirme şansınada sahipsiniz. Ayrıca yine bu win imsi dağıtımların aksine Jamd ticari bir dağıtım değil tamamen açık kaynaklı bir proje ve istenildiği gibi dağıtılabiliniyor (yukardı bahsettiğim diğer dağıtımlar özgürce dağıtılamıyorlar). Jamd için illa ki Linux bilgisi olmayan edinmekte istemeyenler için uygun demiştik ancak bu eğer isterseniz Jamd de Linux a alışıp daha fazlasını öğrenemeyeceksiniz anlamına gelmiyor, sadece sistemi verimli kullanabilmek için illa Linux bilginiz olması gerekmiyor. Jamd yi Lindows, Lycrosis vs den ayıran bir noktada bu, bu da onun diğerlerinden den daha geniş kitlelere hitab ettmesini sağlıyor.

Yazının devamı için lütfen tıklayın

İlgili Yazılar

Chip Özel Sayısı: Red Hat 9.0 Beta!

anonim

Chip Dergisi bu ay çıkarttığı özel sayısında, Red Hat 9.0 Beta'yı veriyor.

Gazete bayilerinde 9,5 milyona satılmakta olan bu sayıda neden 9.0'ın kendisini değil de Betasının verildiği, dahası bunun neden derginin hiçbir yerinde belirtilmeyip, ancak kuruluma başlayınca görülebildiği bir soru işareti.

Bir başka soru işareti de, 'Dünyada ilk defa bir dergi RedHat 9.0'ı çıkar çıkmaz veriyor'ifadesinde. Bilindiği üzere RedHat firması ismin imtiyaz sahibi ve ondan izin alınmadan RedHat adı altında bu dağıtımın dağıtılması kesinlikle yasak. Peki Chip bu işi nasıl yaptı ?
Az önce aldığımız bir habere göre Vogel, Chip Özel Sayısını piyasadan çekmek için harekete geçmiş! Şu anda derginin dağıtılmış sayıları bayilerden toplanıyor!

Firewall kullanım amaçlı küçük linux distro?

raistlinthewiz

Bu bir haberden çok Slashdot.org dakilere benzer bir soru:
Çok düşük hardware`lerle çalışabilecek küçük bir linux distro arıyorum.
Bu distro internet bağlantısının yapıldığı makinede firewall olarak kullanılacak? Düşük konfigurasyonlu pc`lerde bana masın demeyen, sadece firewall amaçlı hazırlanmış bir linux distro biliyormusunuz?

PostgreSQL Veritabanı Sunucusu Semineri

caglar_onur

Linux Kullanıcıları Derneği, 24 Haziran 2004 Perşembe günü IBM İstanbul Linux Merkezi'nde bir seminer düzenliyor. Seminerde, dünyanın en gelişmiş açık kaynak kodlu veritabanı sunucusu olan PostgreSQL tanıtılacak ve gelişmiş özellikleri anlatılacaktır. Ayrıca, PostgreSQL ile kurumsal çözümlerin nasıl yapılacağı ve PL/pgSQL SQL Yordamsal Dili'nin özelliklerinden de bahsedilecektir.

Bakkalda Süt Varken Neden İnek Satın Alalım?

velista

Uludağ Projesinin ilk ürünü Pardus Çalışan CD'nin görücüye çıkmasıyla, ortalık karışmışa benziyor. Benim de içinde bulunduğum bir grup, Pardus'u ileriye doğru atılmış çok olumlu bir adım olarak görürken; bazıları da projenin sitesinin yetersizliğine ve ortaya çıkan "ilk ürünün" CD üzerinden çalışmasına içerledi...

Benim için sorun, Uludağ'cıların neden Microsoft Türkiye'ninki gibi bir site yapamadıklarından daha önemli... Sorulması gereken asıl soru şu: "Biz Türkler bir kilo kumdan ne üretebiliyoruz?"

Linux 2002 Timeline

raistlinthewiz

Lwn.net'te yayınlanan makalede 2002 senesi için Linux zaman çizelgesini görebilirsiniz. Bu makalede 2002 yılında Linux dünyasında meydana gelen gelişmelere konu alınıyor. http://lwn.net/Articles/16871/