Jamd Linux İncelemesi

0
ghanthar
Jamd Linux dünyasının en başarılı masaüstü dağıtımlarından, kanımca. Linux'a yeni adım atanlar için iyi bir başlangıç olabilir.
Söz verdiğim gibi J.A.M.D incelemesini yayımlıyorum.

Jamd, Just Another Modified Distribution, yani tam çeviri yaparsak “Sadece Değiştirilmiş Bir Başka Dağıtım” anlamına geliyor. Buna bakarak Jamd nin iddiasız bir dağıtım olduğunu sanabilirsiniz ancak bu pek doğru değil. Aslında Jamd nin adında söylediğininden çok daha fazlası olduğunu söylemek mümkün. Jamd Red Hat 9 üzerine kurulu bir dağıtım. Aslında Jamd nin ismi burada doğrulanıyor çünkü Jamd için Red Hat ın değiştirilmiş bir versiyonu demek RH üzerine kurulu demekten daha doğru olur. Bir örnek vermek gerkirse: Ximian Uygulama Yükleyicisini Çalıştırıp Evolutionun son 1.4 sürümünü yüklemeye çalıştığınızda yükleyicinin dağıtımı RH 9 olarak gördüğüne şahit oluyoruz. Aynı denemeyi Gelecek Linux ta yaptım ancak RH 7.3 yazmadı, dağıtımı tanıyamadı. Bu durumda şu soru gelebilir aklımıza: “Madem bu kadar çok RH 9 benziyor neden RH 9 kurmuyorum?” Bu soruya verebilecek ilk cevap Jamd nin yeni kullanıcılara/ son kullanıcıya yönelik olarak hazırlandığı. Yani bu dağıtım Linux Gurularına hatta orta düzey linux kullanıcılarına çok uygun olmayabilir, en azından onlar için yapılmadığı kesin. Eğer masaüstü bir dağıtıma ihtiyacınız var ise Jamd size göre. Diğer tarftan Jamd Windows u seven ancak daha sağlam ve tutarlı bir sistem isteyen ve bilgisayar bilgisi az olan ve daha fazlasınıda edinmek niyetinde de olmayan kullanıcılara da hitab ediyor. Bu cümleyi okuyan deneyimli Linux kullanıcılarının aklına Xandros veya Lindows gelebilir. Ancak Jamd nin bir başka güzelliği ise bu dağıtımlara benzememesi yani Windows arayüzünü taklite kalkışmaması. Xandros, Lindows ve Lycoris in yaptıkları aslında Windows u seven ancak daha sağlam bir sistem isteyen kullanıcıları çekmek için mantıklı bir davranış olabilir ancak Linux a gönül vermiş biri olarak Kde nin ve Linux masaüstünün tanınmayacak hale getirilmesine tahammül edemiyorum. Jamd bunu yapmıyor karşınıza çıkan masaüstü cicili bicili olsada sonuçta güzel bir tema kullanılmış Kde den başka birşey değil, ayrıca değiştirme şansınada sahipsiniz. Ayrıca yine bu win imsi dağıtımların aksine Jamd ticari bir dağıtım değil tamamen açık kaynaklı bir proje ve istenildiği gibi dağıtılabiliniyor (yukardı bahsettiğim diğer dağıtımlar özgürce dağıtılamıyorlar). Jamd için illa ki Linux bilgisi olmayan edinmekte istemeyenler için uygun demiştik ancak bu eğer isterseniz Jamd de Linux a alışıp daha fazlasını öğrenemeyeceksiniz anlamına gelmiyor, sadece sistemi verimli kullanabilmek için illa Linux bilginiz olması gerekmiyor. Jamd yi Lindows, Lycrosis vs den ayıran bir noktada bu, bu da onun diğerlerinden den daha geniş kitlelere hitab ettmesini sağlıyor.

Yazının devamı için lütfen tıklayın

İlgili Yazılar

İdeal taşınabilir Linux sistem

sundance

Gittiğiniz her yere götürmek istediğiniz bir Linux sisteminiz olsun mu istiyorsunuz? Fakat avuçiçi bilgisayarlar size ara geçiş cihazları gibi mi geliyor? İlla klavyesi olsun mu diyorsunuz?

Son olarak aranızda Sinclair'ın klavyesini özleyenler var mı? İşte huzurlarınızda Sharp Zaurus SL-C3100. 300 gram ağırlığında, harddiski var...

Debian GNU/Linux 2.2.r7 Duyuruldu!

anonim

Debian`in stable sürümlerinden kodadı `potato`nun 7. versiyonu duyuruldu. Bu sürümde öncelikle güvenlik açıklarına yer verilmiş, bunun dışında ise bir kaç ufak bug ile uğraşılmış. Eski potato sürümünü kullananlar ve apt ile sistemlerini güncel tutmayı başarmış olanlar için sorun yok, yine apt ile tüm güvenlik açıklarını kapatabilirler.

Konu hakkında ayrıntılı bilgi icin: http://www.debian.org/News/2002/20020713 adresine göz atabilirsiniz

Knoppix 3.8.1

darkhunter

Cebit 2005 versiyonunun güncellemesi niteliğinde olan 3.8.1 versiyonu da hazır durumda. Öntanımlı olarak 2.6.11 çekirdeği ve KDE 3.3.2, Gimp 2.2.4, OpenOffice 1.1.4 ile birlikte gelen Knoppix 3.8.1'in en önemli özelliği UNIONFS desteği sunması. Ayrıntılı bilgi edinmek ya da İndirmek için

Pardus Projesi Tatilde!

cuneytturanli

http://liste.uludag.org.tr/duyuru/2007-July/000060.html adresinde aşağıdaki şekilde belirtildiği üzere Pardus projesi tatile çıkmış. Bu süreç içerisinde projedeki kimsenin proje ile ilgilenmeyeceğine dair olarak şunlar yazılmış.

Selamlar;
Bağlı olduğumuz enstitü UEKAE, işlerin düzgün programlanabilmesi için ara verilemeyecek durumda olmayan tüm projeler için toplu izin tercih ediyor ve bu haftadan başlayarak üç hafta boyunca kapalı olacak.
Ara sıra uğrarsak şaşırmayın, artık bu bir sır değil, hepimiz deliyiz; ama resmi olarak 13 Ağustos'a kadar e-posta listelerinden, hata takip sisteminden uzakta günler geçireceğiz... Bu süre içinde kişisel e-postalarımızı okumamak/yanıtlamamak da büyük bir olasılık :-)

Ağustos'ta görüşmek üzere...


Tübitak destekli büyük kurumların kullandığı proje tatilde. Peki büyük kurumlar nasıl güvenecek o zaman bu projeye? Pardus tatilde ise ciddiyet nerede?

Tux + Gnu/Linux Baskılı T-shirtlerimiz Hazır!

parsifal

Beyaz T-Shirt üzerine 25cm'lik dev penguen(tux)+ Gnu/Linux baskılı T-shirtlerimiz hazır. L ve M beden olarak hazırlanan ürünün satış fiyatı 8 milyon TL olup linux34.com'dan sipariş verebilirsiniz.