Jamd Linux İncelemesi

0
ghanthar
Jamd Linux dünyasının en başarılı masaüstü dağıtımlarından, kanımca. Linux'a yeni adım atanlar için iyi bir başlangıç olabilir.
Söz verdiğim gibi J.A.M.D incelemesini yayımlıyorum.

Jamd, Just Another Modified Distribution, yani tam çeviri yaparsak “Sadece Değiştirilmiş Bir Başka Dağıtım” anlamına geliyor. Buna bakarak Jamd nin iddiasız bir dağıtım olduğunu sanabilirsiniz ancak bu pek doğru değil. Aslında Jamd nin adında söylediğininden çok daha fazlası olduğunu söylemek mümkün. Jamd Red Hat 9 üzerine kurulu bir dağıtım. Aslında Jamd nin ismi burada doğrulanıyor çünkü Jamd için Red Hat ın değiştirilmiş bir versiyonu demek RH üzerine kurulu demekten daha doğru olur. Bir örnek vermek gerkirse: Ximian Uygulama Yükleyicisini Çalıştırıp Evolutionun son 1.4 sürümünü yüklemeye çalıştığınızda yükleyicinin dağıtımı RH 9 olarak gördüğüne şahit oluyoruz. Aynı denemeyi Gelecek Linux ta yaptım ancak RH 7.3 yazmadı, dağıtımı tanıyamadı. Bu durumda şu soru gelebilir aklımıza: “Madem bu kadar çok RH 9 benziyor neden RH 9 kurmuyorum?” Bu soruya verebilecek ilk cevap Jamd nin yeni kullanıcılara/ son kullanıcıya yönelik olarak hazırlandığı. Yani bu dağıtım Linux Gurularına hatta orta düzey linux kullanıcılarına çok uygun olmayabilir, en azından onlar için yapılmadığı kesin. Eğer masaüstü bir dağıtıma ihtiyacınız var ise Jamd size göre. Diğer tarftan Jamd Windows u seven ancak daha sağlam ve tutarlı bir sistem isteyen ve bilgisayar bilgisi az olan ve daha fazlasınıda edinmek niyetinde de olmayan kullanıcılara da hitab ediyor. Bu cümleyi okuyan deneyimli Linux kullanıcılarının aklına Xandros veya Lindows gelebilir. Ancak Jamd nin bir başka güzelliği ise bu dağıtımlara benzememesi yani Windows arayüzünü taklite kalkışmaması. Xandros, Lindows ve Lycoris in yaptıkları aslında Windows u seven ancak daha sağlam bir sistem isteyen kullanıcıları çekmek için mantıklı bir davranış olabilir ancak Linux a gönül vermiş biri olarak Kde nin ve Linux masaüstünün tanınmayacak hale getirilmesine tahammül edemiyorum. Jamd bunu yapmıyor karşınıza çıkan masaüstü cicili bicili olsada sonuçta güzel bir tema kullanılmış Kde den başka birşey değil, ayrıca değiştirme şansınada sahipsiniz. Ayrıca yine bu win imsi dağıtımların aksine Jamd ticari bir dağıtım değil tamamen açık kaynaklı bir proje ve istenildiği gibi dağıtılabiliniyor (yukardı bahsettiğim diğer dağıtımlar özgürce dağıtılamıyorlar). Jamd için illa ki Linux bilgisi olmayan edinmekte istemeyenler için uygun demiştik ancak bu eğer isterseniz Jamd de Linux a alışıp daha fazlasını öğrenemeyeceksiniz anlamına gelmiyor, sadece sistemi verimli kullanabilmek için illa Linux bilginiz olması gerekmiyor. Jamd yi Lindows, Lycrosis vs den ayıran bir noktada bu, bu da onun diğerlerinden den daha geniş kitlelere hitab ettmesini sağlıyor.

Yazının devamı için lütfen tıklayın

İlgili Yazılar

OSDir.com Ekran Görüntüsü Turları şimdi Türkçe

anonim

OSDir Ekran Görüntüsü Turları'nın Türkçe çevirilerinin hazır olduğunu bildirmekten gurur duyarız. Bu sayfayı yer imlerinize ekleyin ve dünyaya açılın! İyi eğlenceler!

Linux El Kitapçığı

sundance

Bundan yaklaşık bir yıl kadar önce kendi tecrübelerimden, Internette dolaşırken bulduğum püf noktalardan ve diğer linux adminlerinin tavsiyelerinden yararlanarak hazırladığım Linux kitapçığını GPL2 lisansı altında yaymaya karar verdim.

Sizlerin de katkısı ile dökümanı önce DocBook formatına çevirip, daha sonra genişletmeyi düşünmekteyim. Amacım, sevgili arkadaşım Docelic'in hazırladığı Hands-on Guide To Debian yeterliliğinde bir döküman oluşturmak.

Linux El Kitapçığı (Pdf)
Linux El Kitapçığı (Doc)
Linux El Kitapçığı (HTML)
Kaptanın seyir defterine ek: Yıldız tarihi 32745-4: Nilgün Belma Bugünere HTML sürüm için teşekkür edilecek.

Linux için XP Görünümü

Soulblighter

Kaç kişi bunu ister bilmiyorum. Ama adamlar Windows XP görünümlü masaüstü ortamı yapmışlar. Linux kullanıyorsunuz ama Windows XP kullanıyormuşsunuz gibi. İlgilenenlere...

www.xpde.com

Linux´ta aygıt sürücüsü yazma üzerine

urxalit

Başlığa bakıp acele etmeyin. Driver yazmayacak olsanız bile Serdar Köylü'nün yazdığı bu yazıyı mutlaka okuyun. Windows-Unix farklarına, mimarilerine, OLE ve Pipe'lara, Linux'un donanımları kullanışına vs değinen güzel bir makale. Biraz da M$'a taş var... ;)

http://www.acikkod.org/savunma/linuxenv.html

Linux Çekirdek Performans Projesi

Soulblighter

Bir süre önce Linux'un 2.6 çekirdeğinde, 2.4 çekirdeğine göre büyük performans kayıpları olduğu yolunda haberler dolaşıyordu. Hatta 2.6 çekirdeğinin kendi iç sürümleri arasında bile 10%'a varan ciddi performans farklılıkları olduğu da belirtilmişti.