İlk Yerli Web Geliştirme Platformu!.....

0
anonim
İlk yerli web geliştirme platformu “MoreMotion”, Mor Yazılım Şirketi tarafından piyasaya sunuldu.
Bileşen tabanlı yazılım mimarisiyle tasarlanıp, Java teknolojisi ile geliştirilen “MoreMotion” Web Geliştirme Platformu, bu alanda dünya pazarını elinde tutan firmalara ciddi bir alternatif olmaya hazırlanıyor.
· Çok yönlü web tasarım editörü mmDesigner,
· Uygulama platformu mmExec,
· Hiyerarşik veri tabanı mmDB ve
· Bileşenler kütüphanesi mmLib
olmak üzere dört ana bölümden oluşan MoreMotion ürün serisi, sunduğu yepyeni çözümlerle küçükten büyüğe her ölçekteki firmaya e-ticaret girişimlerinde en hızlı, en esnek, en ekonomik, en verimli, en kolay kullanımı sunmayı hedefliyor.

MoreMotion Web Geliştirme Platformunun tüm birimleri, e-ticaret’te profesyonel başarıyı yakalamak isteyen kurumların ihtiyaçları göz önüne alınarak planlandı ve geliştirildi. Kurumların e-ticaret ortamında hız ve esnekliğe duydukları ihtiyacı düşünerek yapılandırılan MoreMotion Web Geliştirme Platformunda, e-ticaret alanında benzersiz avantajlar sağlayan bileşen tabanlı geliştirme, XML&XSL, JAVA vb. teknolojileri kullanıldı.

Bileşen tabanlı mimariyle sistemi güncelleme sürecinde tüm sistemi yenilemek yerine sadece ilgili bölümlerin sistemden bağımsız değiştirilmesiyle zamandan ve masraftan tasarrufu getiren MoreMotion Platformu, XML&XSL teknolojisi kullanımıyla hem veri ve sunumu birbirinden ayrı tutarak tasarımcı ve programcıların birbirinden bağımsız çalışmasını hem de verinin platform bağımsız işlenebilmesi avantajını sunuyor.

Mor Yazılım, 1997 yılında kurulmuş ve Belçika Alcatel-Bell Şirketi için gerçekleştirdiği çok sayıda telekomünikasyon projesi ile dikkatleri üzerine çekmişti.

2004’te iş dünyasında e-ticaret patlaması yaşanacağını söyleyen Mor Yazılım Genel Müdürü Erkan Cengiz, iki yıl süren titiz çalışmalarının ürünü olan “MoreMotion” serisinin, Türkiye’deki B2B ve B2C girişimcilerinin dünyaya açılmasında önemli katkılarda bulunmasını hedeflediklerini belirtiyor.

MoreMotion Web Geliştirme Platformu özellikle e-ticaret sitesi kurucuları için geliştirildi.

MoreMotion bir web geliştirme platformu olarak tasarlanmıştır. Özellikle e-ticaret siteleri kurmak isteyen kişi ya da firmalar için geliştirilmiş olan platformun en belirgin özelliği; Web geliştirme için gerekli olan kompleks birimlerin kolay bir kullanım için yapılandırılmış ve amaca yönelik bir biçimde entegre edilmiş olmasıdır. Daha da önemlisi, bunu oldukça mâkul bir fiyatta sunabilmesidir.

Değişik ihtiyaçlara hitap eden paketler halinde satışa sunulacak olan MoreMotion ile başlangıç aşamasındaki amatörlerden, deneyimli profesyonellere kadar tüm kullanıcılarının işinin önemli ölçüde kolaylaştırılması planlanmıştır.

MoreMotion Web Geliştirme Platformu ile kullanıcı
· Bileşen tabanlı mimarinin getirdiği tekrar kullanılabilirlik ve yapı esnekliği avantajlarından yararlanır
· Veritabanı bağlantılı dinamik websiteleri geliştirebilir
· Java ve XML teknolojilerinin birleşimiyle veri ve kod iletimini e-ticaretin gereksinimleriyle uyumlu şekilde, platform bağımsız ve esnek bir şekilde sağlayabilir.

Platformun ana birimleri; bir web tasarım editörü olan mmDesigner, bileşen tabanlı mimarinin gerektirdiği uygulama platformu mmExec, hiyerarşik veritabanı mmDB ve bileşen kütüphanesi mmLib’dir.

1- mmDesigner
Web Geliştirme Platformu’nun ara yüzü işlevini gören mmDesigner, bir web editöründen çok daha fazlasını vaat eder. Platformun diğer birimleriyle bileşik bir şekilde çalışan mmDesigner, bileşenler kütüphanesi mmLib’deki bileşenleri yapılandırır ve site içine konuşlandırır. Veritabanı mmDB’den yönlendirilen verileri dinamik yapının gerektirdiği şekilde sayfalara yerleştirir ve yayınlar.

mmDesigner, sayfaların WYSIWYG (Ne Yaparsan Onu Görürsün) tasarımlarını otomatik olarak XSL'e dönüştürebilen ilk ve tek editör olma özelliğine sahiptir. mmDesigner XSL üretimi özelliğiyle sunum ve veri izolasyonu, sunucu işlem gücünden tasarruf, daha düşük bant genişliği ile talebi karşılayabilme gibi önemli avantajlar sağlayan bir editördür.

mmDesigner ayrıca açık mimari, tekrar kullanılabilen dinamik yapılı eleman desteği, gelişmiş tema desteği, WYSIWYG tasarımı dinamik yapılar için de geçerli kılma, veritabanı desteği, bütünleşik/kolay tasarım, test ve yayınlama gibi özelliklerle donatılmış çok işlevli, kolay kullanımlı ve güçlü bir editördür.

2- mmExec Uygulama Platformu
mmDesigner, özellikle veritabanından beslenen dinamik sitelerin kurulumunda bileşen tabanlı mimarisiyle kullanımda zaman ve paradan tasarruf sağlar demiştik. Bileşenler mmLib’de tutulur, mmDesigner'ın derleme sırasında hazırladığı komutlara göre uygulama platformu mmExec tarafından yönetilir. Tasarımcı birbirinden bağımsız olarak geliştirilmiş olan bileşenler arasındaki iletişimi mmDesigner aracılığı ile belirler ve mmExec bileşenleri bu belirlenime göre yönetir.

mmExec bileşenleri veritabanı erişimi, lisans kontrolü, olay kaydı ve hata bildirimi, kullanıcı onaylama ve yetkilendirme, çoklu dil desteği, dinamik sayfa oluşturma, uzaktan yönetim ve bileşen koordinasyonu servisleriyle destekler.

3- Hiyerarşik Veritabanı mmDB
MoreMotion için Java ile geliştirilmiş olan veritabanı mmDB esnek yapısıyla özellikle ürün kataloğu yapılandırmak için oldukça elverişlidir. Sınırsız sayıda departman, kategori ve ürün toplayabilen mmDB, ilişkisel ya da hiyerarşik diğer veritabanlarına da bağlantı sağlayabilir. Bir sorgulama ile birbirinden çok farklı sistemlerdeki bilgilere ulaşıp, tek bir sonuç olarak verebilme yeteneğine sahip olan mmDB bu özelliği ile bir veritabanı erişim merkezi işlevi görür.

mmDB üzerindeki bir kategorinin özelliklerinde yapılan her değişiklik o kategori altındaki tüm ürünlere yansır. Java ile geliştirilen bileşenler mmDB’ye, sağlanan API (Application Protocol Interface- Uygulama Protokolü Arayüzü) üzerinde erişebilirken kullanıcılar veritabanı yaratabilecekleri, veri girebilecekleri ve sorgulama yapabilecekleri WEB tabanlı mmDB editörünü kullanırlar. Bu çok yetenekli WEB tabanlı editör sayesinde bir İnternet tarayıcısı ile İnternet'e bağlanıp tüm veritabanı işlemleri rahatlıkla yapılabilir. mmDB'nin çoklu para birimi desteği sayesinde veritabanındaki ürünler verili para biriminden bağımsız olarak gerçek değerine göre sıralanabilir ve kategorize edilebilir. Bu özellik sayesinde veritabanı yöneticisi ürünün hangi para birimi üzerinden fiyatlanacağını, sitede desteklenen para birimlerini, kur değerlerini, alışveriş için kullanılacak para birimini belirleyebilir.

4- MoreMotion Kütüphanesi, mmLib
MoreMotion bileşen tabanlı bir platformdur ve mmLib'deki bileşenlerden başka farklı ihtiyaçları karşılamak için geliştirilmiş üçüncü parti bileşenlerle de çalışma olanağı sunar.

Bileşen tabanlı geliştirmede (CBD-Component Based Development) karmaşık sistemler farklı amaçlar için geliştirilmiş yapılar olan bileşenlerin uyumlu hale getirilmesiyle oluşturulur. Hepsi kendi içinde bağımsız çalışan ve farklı boyutlarda olan bileşenlerin içerdikleri verileri işlemek için bir arayüzleri vardır ve bu arayüzler aracılığıyla başka bileşenlerle beraber çalışabilecekleri bir platforma entegre edilirler. MoreMotion'da bu işi üstlenen mmExec hem özel MoreMotion bileşenlerini hem de üçüncü parti bileşenleri yönetir ve çeşitli servislerle destekler.

MoreMotion bileşen tabanlı mimarisiyle sadece içeriği ve görünümü değil aynı zamanda iş mantığı da sık aralıklarla güncellenmesi gereken sitelerin yenilenme işlemini en kısa sürede tamamlamayı vaat eder.

Bir MoreMotion bileşeninin diğer bileşenlerden en önemli farkı entegrasyon süresinin çok kısa olmasıdır. Çünkü bir MoreMotion bileşeni diğer sistemlerde olduğu gibi ancak programcıların devreye alabileceği parçalar değil, aksine, kullanıcı ara yüzleri dahil olmak üzere bütünüyle bitmiş, test edilmiş ve derhal kullanıma alınabilecek olan parçalardır.

mmLib için tasarlanmış MoreMotion bileşenleri şöyledir:
I. Alışveriş Sistemi
İnternet'te sanal alışveriş merkezleri kurabilmeyi sağlayan bu geniş kapsamlı bileşen sadece bugünün değil geleceğin de şartları göz önüne alınarak uzun çalışmalar sonucunda ortaya çıkarılmıştır.

Bu bileşen, e-ticaret sitesinde geniş kapsamlı ve alt bileşenlerle desteklenen bir alışveriş sistemi kurmak isteyen kullanıcının ihtiyaç duyacağı temel bileşendir. Bu bileşeni çeşitli işlevlerle destekleyen alt bileşenler ihtiyaca bağlı olarak sisteme dahil edilebilir. Taşıyıcı firma, ödeme merkezi, muhasebe entegrasyonu gibi alt-bileşenlerle iletişim kurabilecek şekilde tasarlanmış olan Alışveriş Sistemi bileşeni her türlü harici mevcut sistemlerle uyumlu çalışabilir.

Alışveriş Sistemi Bileşeninin alt-bileşenleri:
Tekli/Çoklu Alışveriş Sepeti
Teslimat Yönetimi
Ödeme Yönetimi
Sipariş Takibi
Promosyon Yönetimi
Üyelik Sistemi

Alışveriş Sistemi ana bileşeni ve alt bileşenlerinden başka bir e-ticaret sitesinde içerilmesi gereken işlevleri gerçekleştirmek için tasarlanmış MoreMotion bileşenleri şunlardır:

II. Ürün Arama:
Gelişmiş Ürün Arama: Basit Ürün Arama'ya göre daha duyarlı arama yapmaya yarayan bu ek bileşenle kullanıcı seçtiği kategoride ve belli kriterlere göre arama yapabilir.

III. Çoklu Dil Desteği

IV. Ürün Kataloğu

V. Ürün Karşılaştırma

VI. Çoklu Para Birimi Desteği

MOR YAZILIM

Mor Yazılım, WEB geliştirme ürünleri sunan bir yazılım firmasıdır. 1997 yılında kurulan firma, Belçika Alcatel-Bell firması ile yapılan işbirliğinde 1400 hafta/adamlık emek sonucunda çok sayıda ve değişik içerikli yazılım projeleri gerçekleştirilmiştir:

· FAPA – Functional Algorithm Population Applications
· ICM IDMS Components Maintenance (Bileşen Bakımı ve Koruması)
· Non-Call Handling Sector Development
· Work Space Manager
· Database Control System Simulator
· OAM IDE Add-In Development
· Command Handler Development
· Değişik platformlar için geliştirilmiş çok sayıda proje

Alcatel-Bell için 3 sene gibi bir süre zarfında tamamlanan bu işlemler sırasında Alcatel’in talebi doğrultusunda başlayan Yazılım Kalite Kontrolü çalışmaları daha sonra daha üst seviyelere çıkarıldı ve Yazılım Geliştirme Süreçleri RUP (Rational Unified Process) ile denetim altına alındı.

Internet’in iş dünyası üzerindeki çarpıcı etkisinden yola çıkılarak WEB teknolojileri üzerine yoğunlaşıldı.

Yaklaşık iki sene önce başlayan More-Motion projesi bu yöenlimin ilk ürünüdür. Bu projede hedef, küçük ya da büyük, her ölçekteki firmanın B2B (Business to Business) ve B2C (Business to Customer) problemlerine hızlı ve ekonomik bir şekilde çözüm bulmaktır.

Mor Teknoloji

Uygulama Alanları: Telekominükasyon(switching, veri üretimi, manipülasyonu ve doğrulaması) e-ticaret, Konfigürasyon Yönetimi

Nesne Yönelimli Geliştirme (Object Oriented Development): Rational Rose ile UML’de tasarım

Veritabanları: Oracle, MS SQL Server, MS Access, Btrieve

Programlama Dilleri: C++, Pascal, Delphi, Visual Basic, JAVA, XML, PL1

İşletim Sistemleri: Windows 95/98/NT/2000, Unix, MVS

Görüşler

0
anonim
Abi helal olsun be! Adamlar aşmış yaa! Bunlar normal olamaz ya! Sen kalk bu kadar şeyi bi pakete doldur! Cyborg olması lazım bunların cyborg!
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türkçe GPL Wiki Yazılımı: Wiksis

anonim

2004'ün başında WYSIWYG editörlü Türkçe CMS yazılımı Websis'i GPL lisansı ile çıkaran CyrocomGPL'D den yepyeni bir program daha: Wiksis

"Wiki ne demek?" sorusuna kısaca "herkesin bir site üzerinde kolayca ve giriş yapmaksızın içerik oluşturması" (bazı wikiler giriş ister)diye cevap verebiliriz...

Linux BIOS - Her Şeyin En İyisine Layıksınız

FZ

LinuxBIOS, makinanızı birkaç saniyede GNU/Linux yüklü olarak açmanın kestirme bir yolundan çok daha fazlasıdır.

LinuxBIOS, GPL lisanslı bir program olup pek çok BIOS´un yerini tutabilecek durumdadır, desteklenen sistemler arasında AMD64, x86, Alpha ve PowerPC sistemler de mevcuttur. LinuxBIOS üreticiden ve mimariden bağımsızdır, %95'i C dili ile yazılmıştır ve 4 yıldır geliştirilmektedir, olgunlaşmış bir yazılımdır. En büyük bilgiişlem kümelerinden tutun gömülü cihazlara dek pek çok sistem tarafından tercih edilmektedir. LinuxBIOS, AMD ve Tyan gibi pek çok üretici tarafından desteklenmetedir. Söz gelimi artık Tyan´dan LinuxBIOS yüklü anakart sipariş edebilirsiniz.

Bu makalede LinuxBIOS´un teknik yapısı ve tarihsel gelişimi detaylı olarak anlatılmaktadır. Sanayi ile işbirliği bağlamında da bir vaka analizi olarak okunabilir. En sıkı korunan endüstriyel, teknik bilgileri bize açmaları için büyük üreticileri nasıl ikna ettiğimize dair bazı dersler çıkarabilirsiniz.

PostgreSQL'in yeni sürümlerinde kritik hatalar düzeltildi

madness

PostgreSQL 7.2, 7.3 ve 7.4 serilerinde bulunan ve veri bütünlüğünü ilgilendiren bir hata nedeniyle, bu ana sürümlerin yeni alt sürümleri duyuruldu.

Kullanıcıların en kısa zamanda bu yeni sürümlere geçmeleri gerekiyor.

PostgreSQL'in Türkiye'deki FTP yansısı olan ftp6.tr.PostgreSQL.org adresinden yeni sürümler indirilebilir.

Ayrıca aynı FTP sitesinden Red Hat Enterprise Linux, Red Hat 9, Fedora Core 1 ve Fedora Core 2 için gerekli (S)RPM paketleri de indirilebilir.

Ayrıntılar için: http://www5.tr.postgresql.org/news/219.html

HTML 5 Yenilikleri ve JavaScript ile Canvas elementini Kullanan Yılan Oyunu

kulker

HTML 5, Web 2.0 teknolojisinin bize sunduğu en büyük nimetlerden biri. Canvas,video ve audio gibi 3 önemli elementle daha gelişmiş web uygulamaları geliştirmek mümkün.

Ne vahimdir ki MSIE desteklemediği için kullanım oranının az olduğunu görüyoruz. Buna rağmen Firefox, Opera ve Google chrome HTML5 i desteklediği için bu güzelim teknolojiyi test edip kullanmaya başlamak fazla zaman kayıp etmemek lazım.

3Com öğrenci avında

mambo

3Com tarafından üretilen "Air Content Wirelees LAN" adlı yazılım,öğrencilerin okul kırmasını engelliyor. Şimdi hepiniz haydaaa ne alakası var 3Com'un öğrencilerle diyeceksiniz ama durum aynen öyle.
Air Content Wirelees LAN sayesinde yoklama yapılır yapılmaz yönetime bildiriliyor ve bu yazılım sayesinde anında velilere bilgi geçilip öğrencinin okulda olmadığı haber veriliyor.
Yazılım ilk olarak ingiltere'nin Great Barr lisesinde uygulanmaya başlanmış. Darısı başımıza :)
Detaylı bilgi için adres.. Buyrun bana inanmıyorsanız herşey burda......