Koha Kütüphane Otomasyon Sistemi Semineri

0
caglar_onur
"Linux Kullanıcıları Derneği", 10 Haziran 2004 Perşembe günü IBM İstanbul Linux Merkezi'nde bir seminer düzenliyor. Seminerde, dünyanın ilk özgür ve açık kaynak kodlu kütüphane otomasyon sistemi olan Koha anlatılacaktır. Koha sistemi; kütüphaneler için entegre bir sistem olarak kataloglama, opac (online public access catalogue), ödünç verme, üye yönetimi ve satın alma modüllerinden oluşur. Şube kütüphaneleri de destekleyen Koha, dünya çapında halk, özel, okul, üniversite ve araştırma kütüphanelerinde kullanılmaktadır.

İlgili Yazılar

Kartvizitte Linux

tongucyumruk

Bir iş görüşmesinden sonra kartvizitinizi bırakmak istiyorsunuz. Ama öyle sıradan bir kartvizit bırakmak herhalde bir geek'e yakışmaz. Bu iş için kartvizit şeklindeki yazılabilir CD'lerden kullanmak daha uygun bir tercih olacaktır. Peki ama CD'nin içeriği ne olacak? Herhalde hiçbirimizin 30MB olacak kadar uzun bir CV'si yoktur. Bunun yerine o CD'ye linux yüklemeye ne dersiniz? FSF'deki amcalar bu fikri oldukça iyi bulmuş olacaklarki Bootable Businness Card projesi başlamış. Projenin amacı küçük kartvizit CD'lere sığabilecek boyutta, sadece CD'den çalışabilecek bir dağıtım üretmek. Tabiiki dağıtımın tek amacı karizmatik bir kartvizit üretmek değil. İçerdiği programlar sayesinde sistemlerin post-mortem analizinden Debian kurulumuna kadar birçok iş için kullanmanız mümkün. Dağıtımın sitesinden isolarını indirebilir, bunları kendi ihtiyaçlarınıza göre düzenleyip (mesela LiLo açılışta kartvizitinizi ekrana yazabilir) etkileyici iş başvuruları yapabilirsiniz. Not: Sanırım yılın ilk haberi oldu ha?

Bir Mandrake Linux 9.2 incelemesi

ckaptan

Mandrake Linux 9.2 LG skandalı yaşasa da oldukça başarılı bir dağıtım... 1 aydır rc2 kullandıktan sonra bugün PowerPack 9.2 kullanmaya başladım nihayet ve aralarındaki en önemli farklardan birinin de hız olduğunu farkettim...
Masaüstü için ideal bir dağıtım olan Mandrake son kullanıcı ile temel sunucu hizmetleri sunacak olan bir profile hitap edebiliyor, web server olarak ADVX -apache'nin hızlandırılmış ve geliştirilmiş bir sürümü- kullanılmış; bir kaç küçük çaplı php ve mysql'de 50-100 kayıtlı bir veritabanı çalıştıran php sayfası çekildiğinde aradaki fark görülebilir sanırım.

Linux'ta 3G ile VINN'lamak

eu

3G konusunda 3 GSM şirketinin reklamlarında ve dökümanlarında Linux'ta çalışır/çalışmaz konusunda bir bilgi bulamıyorsunuz. Birtanesinin müşteri hizmetlerini aradığımda 3G modemlerinin çalışıp çalışmadığını sordum, teknik arkadaşa yönlendirdiler ve o da dökümana baktı ve sadece Windowsta çalışır dedi, ama biraz zorlayınca test için birtane ayarladılar.

Biz zenginiz ya...

sundance

Newsforge`un haberine göre Scotland Yard, pilot uygulama olarak İngiltere ve İskoçya`da polislerin masaüstü bilgisayarlarında Linux kullanmaya başlanıyor...

3500 masaüstünde yapılacak deneme başarılı olursa bu sistemin 60,000 polisi kapsayacağı ve bundan da İngiliz hükümetinin yılda 1 Milyon pound üzerinde tasarruf sağlayacağı açıklandı. Bilgisayarlar 300 poundluk smart kard okuyuculu terminallerden oluşuyor ve VNC ile ana sunucuya bağlanıyorlar...

Gaim 2 Yolda

cbc

Sık kullandığım yazılımlardan biri olan Gaim'in 2.0 versiyonu bir süredir CVS üzerinden erişilebilir durumda. Beta sürümünü beklemeden denemek, izlenimlerimi ve ilk gözüme çarpan yeteneklerini paylaşmak, çok fazla teknik detaya kaçmadan nasıl deneyebileceğinizden bahsetmek istiyorum.